Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Paniekbarometer slaat licht uit

Paniekbarometer slaat licht uit

Op de Europese beurzen vinden correcties plaats binnen de uptrends. De technische schade is echter beperkt.

Opvallend is wel de hoge stand van de E-VIX-index, de Europese paniekbarometer. Deze was afgelopen week bijna 4 procentpunt opgelopen naar 16,12, het hoogste punt sinds november. Begin deze week zakte de VIX weer wat terug.

Aanvankelijk leek de VIX-index door de toppen van de afgelopen maanden, tussen 15 en 15,92 punten, te breken. Dat zou dan een eerste signaal van nieuwe onrust geven; ik heb hier eerder aangegeven dat Europese aandelen toe zijn aan wat terugtrekkende bewegingen.

Deze keer bekijk ik de technische kortetermijnplaatje van enkele Europese aandelenindices. Ik begin met de Europese paniekbarometer. 

Europese VIX klautert op

De afgelopen maanden bleef VIX-Europa relatief rustig hangen in de zone 12,50-16 punten. Zolang de VIX binnen die bandbreedte bleef, was er niets aan de hand.

Klimt de VIX echter uit die range, dan komt er wat onrust de Europese aandelenmarkten binnensluipen. De Europese paniekindicator slaat nog geen alarm. Wel is het zaak om de vinger aan de pols te houden.

Hieronder bekijk ik in detail de technische kortetermijnplaatjes van enkele Europese aandelenbeurzen.

.VIX Europa

Nederlandse beurs blijft in uptrend

De trend van de AEX blijft ondanks het huidige dipje nog steeds opwaarts gericht. De hogere bodems wijzen nog steeds op aanhoudende vraag.

De steun ligt rond 837,27 punten (bodem van 8 februari). Berekend koersdoel hanteren we op 900 punten. Vooralsnog zijn de technische krassen verwaarloosbaar.

AEX koers

Euro Stoxx 50 oogt technisch nog zeer sterk

De Euro Stoxx 50-index laat een krachtig patroon zien van steeds flink hogere toppen en hogere bodems. 

De recente terugtrekkende beweging vindt gewoon plaats binnen de uptrend. Dus zonder technische schade. De trendlijn vanaf eind oktober geeft het kritieke punt aan. 

Enkel bij een eventuele terugval onder steun 4.671,99 punten (bodem van 13 februari) treedt technische verzwakking op. 

Weerstand ligt op 5.522,42 punten (gevormd op 10 maart 2000).

Euro stoxx 50 koers

CAC 40 zet dalend trendje voort

Nu de Franse beurs onder de recente koersbodem rond 8.101 punten zakt, loopt het sterke technische profiel een klein krasje op.

De CAC 40-index kan in het slechtste geval nu naar de onderkant van de uptrend zakken, die eind oktober is gestart. De steun rond 7.900,48 punten is daarbij cruciaal.

CAC 40 koers

DAX doet stapje terug

De DAX-index geeft iets terug, na de fenomenale stijging van de afgelopen maanden. Desondanks blijft de half jaar oude uptrend intact. De grotere correcties worden daarin benut om (bij) te kopen.

Wij handhaven voorlopig ons berekende koersdoel rond 19.000 punten. Ook hogere niveaus zijn mogelijk. Steun ligt rond 17.619,40 punten (bodem van 7 maart). We handhaven een positieve visie, met de toevoeging dat de steile uptrend wordt verlaten. 

DAX index koers

Belgische beurs test koersdoel

De Bel 20-index heeft binnen de stijgende trend het koersdoel rond weerstand 3.863,31 punten (gevormd op 17 april 2023) bereikt. De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls als de laatste koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden. Daarna wordt 3.985,49 punten het volgende opwaartse koersdoel.

De steun van de Belgische beurs ligt er pas rond 3.650,00 punten (bodem van 5 maart).

BEL 20 koers

 

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Nvidia test cruciale barrière 23
 2. 22 mei Draagvlak Nederlandse hoofdindex steeds sterker 60
 3. 21 mei Grondstoffen graven zich uit 47

Gerelateerd

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 9 april 2024 11:25
  Hyperinflatie wordt meestal veroorzaakt door overheidsbeleid dat verkeerd uitpakt. In veel gevallen is dat het bijdrukken of printen van te veel geld. Dit lijkt soms een goede oplossing om bijvoorbeeld overheidstekorten op te lossen, maar geld wordt minder waard zodra er exceptioneel meer van in omloop komt.

  Toegevoegd:

  Dit gebeurde tijdens WO !! Zou mij niet verbazen als dat nú ook zou gebeuren want we zitten zelfs al in WO !!!
  En de Centrale Banken maken er door 'bij drukken van Geld' ook een Klerezooi van..
  Zie tevens dé grote Stijgingen van Goud en de BTC..
 2. forum rang 5 adritromp 9 april 2024 13:38
  quote:

  handyman6 schreef op 9 april 2024 12:32:

  Hyperinflatie ,precies, en wat hoort daarbij? Heel hoge rentes dus,ik hoor hier en daar(J.P.Morgan) al fluisteren:8% tzt....
  QE in "duistere" tijden en er formeel niks over zeggen,maar de markt weet het natuurlijk ook wel.
  Allocatie naar coins en edelmetaal?
  Een rente van 8 lijkt mij toch onwaarschijnlijk. Dan zullen de landen met een enorme schuldenberg toch echt een probleem krijgen/hebben. En of de centrale banken dat dan weer kunnen ingrijpen opvangen met Q.E is nog maar de vraag.
 3. forum rang 9 Calimero 9 april 2024 13:43
  quote:

  In Holland stond een Huis... schreef op 9 april 2024 11:25:

  Hyperinflatie wordt meestal veroorzaakt door overheidsbeleid dat verkeerd uitpakt. In veel gevallen is dat het bijdrukken of printen van te veel geld. Dit lijkt soms een goede oplossing om bijvoorbeeld overheidstekorten op te lossen, maar geld wordt minder waard zodra er exceptioneel meer van in omloop komt.

  Toegevoegd:

  Dit gebeurde tijdens WO !! Zou mij niet verbazen als dat nú ook zou gebeuren want we zitten zelfs al in WO !!!
  En de Centrale Banken maken er door 'bij drukken van Geld' ook een Klerezooi van..
  Zie tevens dé grote Stijgingen van Goud en de BTC..
  :)

  www.brainyquote.com/photos_tr/en/a/al...
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links