browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE MEDIA
(Advertentie)

Voorkom deze 11 pensioenblunders

Vermijdt u deze 11 pensioenblunders? Voor personen met een portefeuille van € 350.000, ontvang onze gids en periodieke inzichten.


Klik hier voor meer informatie

Londen versoepelt regels beursgang
Londen verhevigt de concurrentiestrijd met Euronext Amsterdam en Wall Street. Het Verenigd Koninkrijk versoepelt de regels voor beursnoteringen. Voortaan is het mogelijk een klein belang te verkopen. Er wordt soepeler omgegaan met oprichters en ceo’s die de meerderheid van het stemrecht in handen willen houden. Volgens Londen is het een behoefte in de markt. Amsterdam is een geducht alternatief geworden voor Londen, dat last heeft van de gevolgen van de Brexit. (FD)
Schuldomzetting KLM op lange baan
Een schuldomzetting van KLM wordt uitgesteld naar volgend jaar. De Nederlandse Staat heeft de luchtvaartmaatschappij 1 mrd euro geleend. Er wordt al meer dan een jaar gesproken over omzetting daarvan. Daarbij speelt de politieke constellatie en formatie een rol. Vanuit het kabinet en KLM wordt geen commentaar gegeven op de berichten. Wel klinkt de roep dat de regering haar uitspraken hoe belangrijk KLM is voor de positie van Schiphol en de economie waar maakt. (Telegraaf)
Geen premieverhoging ABP en PGB
Twee grote Nederlandse pensioenfondsen zien toch af van een premieverhoging. ABP en PGB hadden een premiestijging aangekondigd, maar doen dat toch niet in aanloop naar een nieuw pensioenstelsel. ABP, het grootste pensioenfond van Nederland, kondigde eerder een premieverhoging van 1,5% aan. (FD)
De Bijenkorf in Thaise handen
Mogelijk krijgt warenhuis De Bijenkorf een Thaise eigenaar. Momenteel is het eigendom van Selfridges, maar dat overweegt De Bijenkorf te verkopen aan Central Group uit Thailand. Dat wil zijn aanwezigheid op de Europese markt vergroten. Central Group bezit al meerdere luxewarenhuizen in Europa. De verkoop zou volgens bronnen ook het vastgoed van Selfridges omvatten. (FD - Telegraaf)
Opec+ verhoogt productie
De plannen van de Opec+ blijven ongewijzigd. Dat betekent dat in januari de productie omhoog gaat met 400.000 vaten per dag. De olieproducerende landen doen dus geen stap terug met het oog op mogelijke nieuwe lockdowns. De olieprijs daalde met 3% op het besluit. De Opec+ houdt wel een slag om de arm, het zegt het beleid op elk moment te kunnen aanpassen. De verwachting in de markt is dat olie voor de langere termijn duur blijft. (FD)
Virusfilterfabriek DSM en VDL ligt nu al stil
Een gloednieuwe fabriek voor virusfilterend materiaal ligt nu al stil. De fabriek van DSM en VDL maakt sinds mei virusfilters voor mondkapjes. Maar er is sprake van overcapaciteit op de wereldmarkt. Doel van de fabriek in eigen land was de afhankelijk van het buitenland verminderen. De productie is stilgevallen, maar kan onmiddellijk worden opgestart mocht dan nodig zijn. (FD)
Opkomende markten raken achterop
In het eerste coronajaar presteerden opkomende markten beter dan westerse markten. Dit jaar is het omgekeerd. De MSCI World index staat dit jaar 27% hoger, opkomende markten blijven steken op 4%. Hogere rentes in de VS en Europa trekken doorgaans obligatiebeleggers weg uit opkomende markten. Toch denken analisten dat het effect van een rentestijging beperkt zal zijn, onder meer omdat die al is aangekondigd en geleidelijk gaat. Uiteindelijk moeten inflatie en renteverhogingen positief zijn voor opkomende markten. Als het namelijk een gevolg is van economisch herstel, dan zullen landen die veel grondstoffen exporteren hier snel van profiteren. (FD)
Overig nieuws
Shell schrapt plan voor olieveld in Noordzee (Telegraaf)
Chipaandelen geraakt door dalende vraag naar smartphones (FD)
Miljoeneninvestering in fotonica PhotonFirst (Telegraaf)
Damrak: Volatiel
De volatiliteit blijft groot. Er is nog veel onbekend over de omicron-variant. De AEX sloot gisteren 1,5% in het rood. Chipfondsen stonden onder druk nadat Apple had gemeld dat de vraag naar de iPhone 13 terugloopt. Besi verloor 7,7%, ASML daalde 5,8% en ASMI 5,7%. Just Eat Takeaway verloor 4,8%. Aan kop gingen Shell (1,6%), Heineken (0,9%), ArcelorMittal (0,8%) en NN Group (0,6%).
Wall Street herstelt iets
De indices in New York maakten iets goed van de eerdere verliezen. De Dow Jones won 1,8%, de S&P500 steeg 1,4% en de Nasdaq klom 0,8%. Boeing (7,6%) was een hoogvlieger, China wil het luchtruim openstellen voor de 737 MAX. American Express werd 4,5% meer waard. Apple kwam met tegenvallend nieuws, dat de vraag naar de iPhone 13 tegenvalt.
 
Optimisme Aalberts kent geen grenzen
IEX Premium  Industrieel toeleverancier Aalberts lanceert tijdens zijn beleggersdag nieuwe ambitieuze financiële doelstellingen.

Tegelijkertijd start het een additioneel efficiency-programma dat het aantal locaties terugbrengt van de huidige 135 naar 108 per eind 2026, exclusief eventuele overnames. Dit brengt nog wel even een bijzondere last van €50 miljoen met zich mee dit jaar, maar die zal voor de helft gecompenseerd worden door behaalde voordelen uit desinvesteringen.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Beursplein 5, 1012 JW Amsterdam, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.