Vandaag in de media: Boskalis verzet zich tegen miljoenenclaim Rusland |
Boskalis heeft het Turks-Italiaanse bouwconsortium Saren voor de rechter gesleept om een miljoenenstrop te voorkomen. Saren wil voor 39,5 miljoen euro aan bankgaranties innen wegens contractbreuk, omdat Boskalis uit een groot gasproject in Rusland is gestapt. Boskalis zag zich vlak na de inval in Oekraïne gedwongen om zich terug te trekken uit een groot project voor vloeibaargas lng in Siberië, omdat het niet de Europese sancties wilde schenden. Maar volgens Saren valt Boskalis niet onder de sancties, omdat het dochterbedrijf dat de werkzaamheden uitvoert een Russische entiteit is. Op 9 juni is de uitspraak. (FD, Telegraaf)
|
Angst voor tether-crash… en die kan grote gevolgen hebben |
Cryptobeleggers doen tether massaal van de hand, door de twijfels over de stabiliteit van stablecoins. Er wordt gevreesd voor een crash, zoals vorige week ook gebeurde bij terraUSD. Alleen kunnen de gevolgen een stuk groter zijn, omdat tether geldt als een systeemmunt: het is de grootste stablecoin ter wereld en wordt gebruikt als ruilmiddel bij veel cryptotransacties. Een crash kan andere crypto’s nog verder omlaag trekken. Stablecoins beloven altijd een koers van 1 dollar te houden, waardoor ze niet bloot staan aan koersschommelingen. Maar dat ging onlangs mis bij terraUSD. (FD)
|
Particuliere beleggers zijn somber, maar volgens experts is dat een positief teken |
In navolging van professionele beleggers zijn ook particuliere beleggers bevangen door angst voor een recessie. Maar volgens experts kan dat een positief teken zijn. Veel negatief nieuws is al ingeprijsd. Als die tsunami van slecht nieuws afneemt, kan dat de opmaat vormen voor koersherstel. Technisch analist Royce Tostrams van IEX wijst erop dat dit soort extreem negatieve waardes vaak duidt op een ommekeer in de markt. Maar hij houdt wel een slag om de arm: “Voor de langere termijn is aanhoudende zwakte het meest waarschijnlijke scenario.” (Telegraaf)
|
‘SpaceX betaalde 2,5 ton zwijggeld na seksueel wangedrag Musk’ |
SpaceX heeft in 2018 250.000 dollar betaald als schikking vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag door topman Elon Musk, twee jaar eerder tijdens een privévlucht naar Londen. Dat meldt Bloomberg. Musk ontkent. Volgens hem is de beschuldiging ‘politiek gemotiveerd’. (FD)
|
Shell loost huisadvocaat in zaak tegen Milieudefensie |
Niet huisadvocaat De Brauw, maar het Britse Clifford Chance gaat Shell bijstaan in het hoger beroep in de klimaatzaak tegen Milieudefensie. Shell wil de reden voor deze wissel niet bekend maken. Volgens ingewijden heeft Shell na de nederlaag een second opinion aangevraagd bij Clifford Chance en daarna besloten om met dit advocatenkantoor in zee te gaan. (FD)
|
Kabinet draait woningbeleggers de duimschroeven aan |
Om de opmars van particuliere woningbeleggers tegen te gaan, wil minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de huren in de vrije sector flink gaan reguleren. Het puntenstelsel wordt uitgebreid, zodat meer huurders worden beschermd tegen woekerhuren. Particuliere vastgoedbeleggers vrezen een verkoopgolf van huurwoningen, omdat de huurinkomsten niet meer in verhouding komen te staan tot de kosten. Verder hoopt De Jonge dat grote institutionele vastgoedbeleggers, zoals pensioenfondsen, huizen in het middensegment willen bouwen. Of dat gaat lukken, moeten we nog afwachten. (FD)
|
Washington treedt op tegen private equity |
De Amerikaanse overheid gaat harder optreden tegen marktverstorende deals door private equity-bedrijven. Dat heeft Jonathan Kanter, onderminister van Justitie, gezegd tegen de Financial Times. Hij verwacht vaker overnames te zullen blokkeren, om te voorkomen dat investeerders teveel marktmacht krijgen. Eerder nam Washington grote techbedrijven op de korrel, om een vergelijkbare reden. (FD)
|
Nederlaag voor claimstichting tegen VOC Fonds |
Een stichting die tientallen miljoenen euro’s claimt bij de directie van hedgefonds VOC heeft in de rechtszaal bakzeil moeten halen. Het risicovolle hedgefonds stopte na een verlies van 79% in maart 2020, vlak na de uitbraak van de coronapandemie. Volgens de claimstichting had het verlies lager kunnen uitpakken als het fonds had gehandeld in lijn met het prospectus. Ook zou er sprake zijn van misleiding. Maar de rechter ziet hier geen concrete aanwijzingen voor. De stichting overweegt in hoger beroep te gaan. (FD)
|
Allianz voor bijna 6 miljard dollar het schip in door fraude in Florida |
De Duitse vermogensbeheerder Allianz is 5,85 miljard dollar kwijt aan boetes en schadeloosstellingen, vanwege een fraudezaak in Florida. Drie Amerikaanse vermogensbeheerders van Allianz hebben meer dan honderd pensioenfondsen naar een rampzalige belegging gelokt met vervalste spreadsheets. (FD)
|
Overig nieuws |
Transavia schrapt vluchten wegens vertrek personeel naar KLM (Telegraaf) Twitter: overname door Musk gaat gewoon door (Telegraaf)
|
Damrak: Flinke afstraffing Unibail en Unilever |
De AEX-index moest donderdag flink terrein prijsgeven. Beleggers leken bevangen door angst dat de hoge inflatie de bedrijfswinsten uitholt. De AEX-index daalde met 2,1% naar 678,35 punten. Vooral levensmiddelenfabrikanten en retailers moesten het ontgelden. Zo verloren Unilever, Ahold Delhaize en Heineken 4 tot 5% van hun beurswaarde. Ook Aegon (-5,5%) had het zwaar. Maar de sterkste daler onder de hoofdfondsen was Unibail-Rodamco-Westfield, met een verlies van maar liefst 11,5%. Andere vastgoedfondsen, waaronder Wereldhave en Vastned, was hetzelfde lot beschoren. Just Eat Takeaway (+5%) wist iets te herstellen van de afstraffing van woensdag. Ook Adyen (+2,5%) en Prosus (+1,5%) hielden de voeten droog.
|
Forse koersval Cisco op roodgekleurd Wall Street |
Wall Street is donderdag opnieuw onderuit gegaan, na een nogal volatiele beursdag. De Dow Jones-index daalde met 0,8% naar 31.253,13 punten. De S&P 500 verloor 0,6%. De Nasdaq hield het verlies beperkt tot 0,3%. De koers van Cisco kelderde met 13,7% na een omzet- en winstwaarschuwing. Warenhuisketen Target, dat woensdag ongeveer een kwart van zijn beurswaarde zag verdampen na teleurstellende kwartaalcijfers, gaf nog eens 5% prijs. Branchegenoot Walmart verloor 2,5%.
|