Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Premium / exclusief voor Premium-leden

IEX Expert

Klik op het magazine voor de bladerbare editie. Hieronder ziet u alle IEX Magazines met een eigen downloadlink. Zoekt u een artikel over uw favoriete aandeel? Druk dan op CTRL+F of CMD+F en typ de eerste letters van het aandeel. U ziet dan in welke edities van het IEX Magazine uw aandeel is besproken.

De meest recente edities
 1. 19 juli 2024

  Het tweedekwartaalcijferseizoen is van start. Kunnen bedrijven de torenhoge verwachtingen van beleggers inlossen? Houd deze tien aandelen de komende weken in elk geval in de smiezen. Signify versus Acuity; twee wereldspelers in verlichting. Signify is een maatje groter, maar het Amerikaanse Acuity Brands is flink meer waard op de beurs. Is dat terecht? Een vergelijking. Investeringsmaatschappij ValueAct Capital stapte eind vorig jaar vol in Expedia. De laatste tijd blijft het aandeel achter. Is het reisbedrijf nu rijp voor een inhaalslag? Hoe selecteer je de beste stukken voor de portefeuille? Dr Hoe duikt in de ins & outs van groei­ en waarde-aandelen. Analyses van TomTom, Alphabet, Volkswagen, Ontex, ASMI, CM.com, PostNL, Shell en Sif Holding.

 2. 12 juli 2024

  Bedrijven in cybersecurity blijven waarschijnlijk nog een tijdje hard groeien. Een vergelijking tussen Palo Alto en CrowdStrike, twee megagroeiers met goede vooruitzichten. En CEO David Knibbe van NN Group weet goed waar het met de verzekeraar naartoe moet. En ja, daarbij komt de inzet van kunstmatige intelligentie handig van pas, zo vertelde hij op de IEX Beleggersdag. Biotechbedrijf Thermo Fisher behoort tot de 100 grootste Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen. Wat ziet aandeelhouder Al Gore erin? Wat vertelt de koers-winstverhouding precies, en wat is de PEG-ratio en hoe interpreteer je die? Dr Hoe legt het uit. Analyses van Tesla, Besi, Adyen, Exor, Aalberts, Walmart, ForFarmers, Bpost en Aperam.

 3. 5 juli 2024

  Scherpe concurrentie tussen de grote fastfoodketens was er altijd al, maar nu gaat de slag om de klant pas echt los. De klap die sommige aandelen kregen, vormt een mooi instapmoment. Maar laat Wendy’s liever links liggen. Op de beurs blijft DSM-Firmenich achter bij die andere grote speler in de geur- en smaakstoffenmarkt, Givaudan. Is dat verschil terecht? Dat valt nog maar te bezien. Diergeneeskunde is big business. De Amerikaanse miljardair Paul Tudor Jones II is enthousiast: Zoetis staat in de top 10 van zijn miljardenportefeuille. Met een lange zomer in het verschiet, de aanbevelingen voor must-reads en must-sees van analisten en redacteuren van IEX. Analyses van Flow Traders, ASR, Micron Technology, Crowdstrike, Alfen, Prosus, FedEx en Ebusco.

 4. 26 juni 2024

  Het is weer Tour-tijd! IEX selecteerde een uitgebalanceerd team wielrenners met acht bijpassende aandelen. Dan kunt u in uw Tour-poule én in uw beleggingsportefeuille een mooi resultaat behalen. Oracle en Salesforce genereren aantrekkelijke marges, maar aan de aandelen hangen flinke prijskaartjes. Welke van de twee moet je hebben? AI geeft de robotechnologie een extra boost. Tesla is al ver met de ontwikkeling van mensachtige robots, maar er zijn meer bedrijven. AI is een grote drijver voor de technologiesector. Dit keer vier aandelen – Nvidia, Microsoft, Alphabet en IBM – die een grote rol spelen op het gebied van AI. Analyses van Airbus, Van Lanschot Kempen, Nokia, Palo Alto, NX Filtration, Unibail-Rodamco-Westfield, PayPal en ING.

 5. 21 juni 2024

  Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, is beleggen in defensiebedrijven niet meer taboe. Twee Europese wapenfabrikanten langs de meetlat: het Italiaanse Leonardo en het Zweedse Saab. Als lampen nooit stuk gaan, verdient Signify niets. Dus waarom zou het zulke lampen ontwikkelen? Alice Steenland (Chief Strategy and Sustainability Officer) verdient liever aan connectiviteit en lighting as a service. Een flink deel van zijn geld heeft vermogensbeheerder Terry Smith – de Britse Warren Buffett – in Waters Corporation gestoken. Kan dit aandeel zich meten met Microsoft en Meta? De beleggersdokter geeft antwoord op al uw vragen. Dit keer: Waar moet ik op letten als ik een beursorder inleg? Analyses van Barrick Gold, Umicore, OCI, Colruyt, AMG, Apple, TomTom, Nvidia en Unilever.

 6. 14 juni 2024

  Het gemiddelde rendement van onze tips is 103%. De klapper had meer dan 750%. Call Butterfly, Call Spread, en andere strategieën ontrafeld. Met de hernieuwde interesse in GameStop, staan short squeezes en short gaan weer in de belangstelling. Een overzicht van aandelen die de meeste shorters trekken. AI heeft grote investeringen op gang gebracht in de chipwereld. Nvidia maakt vooral Graphic Processing Units, AMD doet ook nog andere dingen. Wie doet het beter? In Bill Gates’ aandelenportefeuille zit de afvalverwerker Waste Management, dat een Hollands tintje heeft. Waarom is dat aandeel interessant? Analyses van ASML, Besi, TSMC, KPN, DSM-Firmenich en Tesla.

 7. 7 juni 2024

  Nee, niet de hightech-chips, maar krakende en eetbare chips. De sector heeft het met zijn ongezonde imago niet makkelijk. De opkomst van obesitas-medicijnen zet snack-aandelen onder druk. Misschien is dit het moment om contrair te zijn. En nu Nestlé moeite heeft om goede resultaten neer te zetten en Unilever een andere weg inslaat, is het interessant om deze voedingsbedrijven nog eens te vergelijken. Lage kosten en een klantgerichte benadering hebben broker Charles Schwab populair gemaakt. In de portefeuille van professioneel belegger Donald Yacktman zit dit aandeel in de top 10. Gloort er licht aan het einde van de tunnel op de staalmarkt, of is het nog te vroeg om conclusies te trekken? Het winstgevende ArcelorMittal heeft last van slechte marktomstandigheden. Analyses van Pharming, ABN Amro, D‘Ieteren, Booking, Silicon Motion, Ahold Delhaize, Micron en Ackermans & van Haaren.

 8. 31 mei 2024

  De Magnificent Seven zijn inmiddels beroemde Amerikaanse aandelen, maar in Europa hebben we ook zulke combinaties van steraandelen, zoals de Granolas en de Super 7. Die zijn niet zo duur als in de VS en de koers heeft nog genoeg potentie. Arista en Cisco zijn vergelijkbare bedrijven, maar ze zijn niet allebei even succesvol. Welk van deze twee technologiebedrijven biedt de meeste waarde voor uw geld? De koers van kantorenfonds NSI is de laatste weken flink gestegen door een opmerkelijke transactie van het Singaporese First Sponsor Group. Dat voedt speculatie over een overname. Guru Stanley Druckenmiller nam deels z’n winst op zijn positie in datacenterspecialist Vertiv. De rest van zijn positie zal hij nog wel even aanhouden, aangezien Vertiv dankzij zijn bekende klanten hard doorgroeit. Analyses van Nvidia, Unilever, Aalberts, Microsoft, Shell, Aegon, ASR en Alfen.

 9. 24 mei 2024

  Smallcaps blijven hopeloos achter bij de grote jongens, maar een dalende rente kan weleens het startschot zijn voor een inhaalslag. De mooiste pareltjes volgens ervaren smallcapbeleggers. De voorzitter van de Federal Reserve sprak zich vorige week in Amsterdam uit over inflatie en rente en IEX was erbij. ‘Het is waarschijnlijker dat we de rente een poosje zullen laten waar hij nu is.’ De Amerikaanse topbelegger Pat Dorsey belegt al langer in betaalplatform PayPal. Na een zware afstraffing op de beurs, verdubbelde hij zijn positie. Terecht? Schuldpapier kan in een periode van hoge rente interessant zijn. Maar hoe werkt het ook alweer met obligaties en hoe bepaal je de risico’s? Dr. Hoe legt het haarfijn uit. Analyses van ABN Amro, Vastned, Deceuninck, Deme Group, Recticel, Volkswagen, OCI en Texas Instruments.

 10. 17 mei 2024

  De concurrentie tussen brokers is nog altijd groot. Negen punten waar beleggers op moeten letten als zij een broker willen kiezen. Autostore maakt efficiënte magazijnrobots, al bijna dertig jaar. Het relatief kleine Noorse bedrijf, dat deels in handen is van Softbank, groeit hard en heeft genoeg potentie. In de portefeuille van de Amerikaanse vermogens beheerder Richard Pzena is creditcarduitgever Capital One de op één na grootste post. Wat maakt dit aandeel aantrekkelijker dan Visa en Mastercard? Hoera, deze maand komt het vakantiegeld. We bekijken drie wereldwijde hotelketens Accor, Intercontinental Hotels Group, Hilton – en een vakantie-ETF. Analyses van ECP, Ahold Delhaize, AMG, CTP, Amazon, GBL, Ontex, Apple, Brunel en Pharming.

 11. 10 mei 2024

  Makers van vliegtuigonderdelen hebben de beste marges in de sector. General Electric is omgevormd tot een producent van vliegtuigonderdelen en aanverwante diensten. Met die duidelijke focus is het concern vergelijkbaar met zijn directe concurrenten Honeywell, Rolls-Royce, RTX en Safran. Na drie pogingen lijkt het Amerikaanse John Bean beet te hebben bij het lokale fonds Marel, maker van slachtmachines. Maar de deal is nog niet in kannen en kruiken. Ziekenhuisexploitant HCA Healthcare behoort tot de honderd grootste bedrijven in de VS. Het bekleedt ook de grootste positie in de portefeuille van hedgefondsmanager Michael Burry. Financieel econoom Shekinah Dare was een shopaholic, maar weet nu hoe ze de juiste financiële keuzes moet maken. Haar stappenplan, de PDT-strategie, is ook handig voor beleggers. Analyses van DSM­Firmenich, ING, Alfen, Basic­Fit, Philips, Fugro, Microsoft, Alphabet en AMD.

 12. 3 mei 2024

  Dividend is meer dan een kers op de taart; voor veel beleggers is het belangrijker dan de koers. Bovendien stijgen de betaalde dividenden voortdurend. Waarom? Vijf tips: waar moet je op letten als je dividendaandelen zoekt? Netwerkbeheerders zijn een interessante belegging, gezien de elektrificatie van de samenleving. Maar wat is beste belegging, Elia of Terna? Roper Technologies, een Amerikaans conglomeraat dat onder andere talloze softwarebedrijven herbergt, staat in de Top 10 van waardebelegger Chuck Akre. Waarom is dit dure aandeel de moeite waard? De technische plaatjes van Berkshire Hathaway, Warren Buffetts investeringsvehikel, en diens grootste drie deelnemingen. Analyses van Unilever, Flow Traders, Besi, Heineken, Tesla, ASMI, ASML, Randstad, Wereldhave en AkzoNobel.

 13. 26 april 2024

  Fundamentele en technische analyse leveren lang niet altijd dezelfde koopsignalen op. Maar deze vier aandelen zijn volgens beide methodes koopwaardig. Particulieren deden het de afgelopen vijf jaar beter dan de benchmark, met name dankzij hun koop-laag-en-verkoop-hoog-strategieën. Novo Nordisk en Eli Lilly maken diabetes- en obesitasmedicijnen. Vooral als afslankmiddel vliegen die pillen de deur uit. Welke farmaceut haalt het meeste uit deze populariteit? Restaurant Brands, de eigenaar van onder andere Burger King, is nummer drie in de portefeuille van superbelegger Bill Ackman van Pershing Square. Het is een lekkerder aandeel dan McDonald’s. Analyses van TSMC, ASML, NSI, JET, Rabo-certificaten, TomTom, Fastned, B&S en BASF.

 14. 19 april 2024

  Het ene na het andere beursrecord sneuvelde in het eerste kwartaal. Vraag is of de eerstekwartaalcijfers het vrolijke beurssentiment ondersteunen. Bij welke bedrijven wordt het feest en waar overheerst de kater? Wie kent Atlas Copco? Het is in beurswaarde het grootste bedrijf van Zweden, groter dan Volvo of H&M. AI kan een groot verschil maken in de zorg. Op het vlak van medische technologie, de zoektocht naar nieuwe medicijnen, maar ook in de ziekenhuizen. Het krappe koperaanbod drijft de prijzen verder op, naar verwachting tot zelfs $12.000 per ton in 2026. Analyses van Deme Group, DSM-Firmenich, Fagron, Microsoft, Texas Instruments, Gilead, Bpost en Qualcomm.

 15. 12 april 2024

  Just Eat Takeaway-CEO Jitse Groen vindt het aandeel erg laag gewaardeerd, maar blijft optimistisch. Hij vertelt meer over het ondernemersklimaat, de veelbesproken fee caps in New York en de geplande verkoop van Grubhub. Holland Colours is een mooi, schuldenvrij, goed geleid bedrijf, zij het sterk cyclisch. Maar hoort dit aandeel wel op de beurs thuis? Waarom is Chris Hohn (The Children’s Investment Fund Management) zo’n fan van S&P Global? Dit aandeel maakt een kleine 10% van de portefeuille uit. De ETF is populair vanwege de lage kosten en hoge transparantie. Maar hoe komt de prijs van een ETF tot stand? Dr. Hoe duikt in de materie van de netto vermogenswaarde en allerlei varianten daarop. TA van ArcelorMittal, Alcoa, Freeport McMoRan en Heidelberg Materials. Analyses van Fugro, Arcadis, Amazon, Apple, Alfen, Shell, Tesla en Carrefour.

 16. 5 april 2024

  Op de uitvaart van een dierbare wordt meestal niet beknibbeld. Beurs genoteerde uitvaartondernemingen profiteren van de vergrijzing en behalen hoge marges. Zijn ze nog een beetje aantrekkelijk gewaardeerd? Boeing zit flink in de problemen, terwijl het concurrent Airbus operationeel én op de beurs voor de wind gaat. Toch noteert Boeing een hogere koers-winstverhouding. Hoe zit dat? Waardebelegger Matthew McLennan voerde zijn positie in Oracle vorig jaar flink op. Het is na goud de grootste post in zijn fonds. Wat ziet hij in die ouderwetse softwaremaker? De vastgoedsector veert de laatste tijd op. Een positief oordeel over de technische plaatjes van CTP, Simon Property Group, Unibail-Rodamco Westfield en een vastgoed-ETF. Analyses van Douglas, Knaus Tabbert, Ageas, Intel, Flow Traders, Recticel, Ebusco, Deceuninck en FedEx.

 17. 29 maart 2023

  Moderna werd bekend door zijn coronavaccin. Daarna werd het stil rond het bedrijf. Maar met een volle pijplijn is het wachten op de volgende klapper. Als Heijmans-CEO Ton Hillen woonminister was, zou hij duidelijke keuzes maken. Dat heeft Nederland nodig, vindt hij. ‘De politiek is te veel met zichzelf bezig.’ En Stanley Druckenmiller kocht vorig jaar ruim 2 miljoen aandelen Seagate Technology, een producent van voornamelijk hardware. Waarom? Plus: een interview met energie-expert Jilles van den Beukel over olie en gas, Shell en duurzaamheid. Analyses van BMW, Barrick Gold, Booking.com, Avantium, VW, Unilever, Boeing, Kinepolis en Vonovia.

 18. 22 maart 2024

  Met dank aan ‘Barbenheimer’ presteert bioscoopketen Kinepolis beter dan ooit. Is het genoeg om op te boksen tegen de oprukkende streamingdiensten? CEO Eddy Duquenne denkt van wel. Een interview. Verzekeren mag dan niet zo sexy zijn, beleggers zijn verzot op het hoge dividendrendement van verzekeringsaandelen. Zowel ASR als NN Group keert een fraai dividend uit en staat op Buy. Welke verzekeraar wint? Plus: 5 kansrijke overnameprooien op de Nederlandse beurs. En een nieuwe Dr. Hoe. Hoe kun je je aandelenportefeuille beschermen tegen een mogelijke dip? Dr. Hoe duikt in de wereld van optieconstructies. Prijzig zijn die wel. Analyses van ASML, Sif, Pharming, RTL Group, Air France-KLM en Allfunds.

 19. 15 maart 2024

  Alan Brookes, de CEO van Arcadis, vertelt over ontwikkelingen op de markt, de verduurzaming van de sector, de inzet van drones voor onderhoudswerk, overnames en het Arcadis-project waar hij het meest trots op is. En een Ferrari is superduur, het aandeel Ferrari eigenlijk ook. Een Porsche is stukken betaalbaarder, zowel de auto als het aandeel. Maar welk aandeel is het beste? In de goed gespreide aandelenportefeuille van miljardair Mario Gabelli, CEO van Gamco Investors, is het onbekende Herc Holdings de grootste belegging. Een relatief klein, maar interessant aandeel. En de technische plaatjes van goud, bitcoin, de chipsector en de vastgoedsector. De eerste drie gaan als een malle en vastgoed kan juist herstellen. Analyses van FlatexdeGiro, TKH, CTP, CM.com, ASR, UMG, DHL, IMCD en Corbion.

 20. 8 maart 2024

  Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft de eigen verwachtingen overtroffen. De outlook voor dit jaar is ook glashelder. Aandelenindexen worden vaak op één hoop gegooid, maar er zijn grote onderlinge verschillen. Dat maakt nogal uit als je er via een ETF in belegt. En een indexnaam kan misleidend zijn. Plus: Sanofi versus Pfizer. Het Franse Sanofi en het Amerikaanse Pfizer worstelen allebei met tegenslagen, waardoor de koersen een flinke duik hebben gemaakt. Weke van de twee is aantrekkelijker voor beleggers? En het ging een poos zijwaarts, maar nu vinden de koersen van Amerikaanse financiële dienstverleners weer de weg omhoog. We bespreken American Express, BlackRock, Goldman Sachs en Wells Fargo. Analyses van Aegon, NN Group, Fugro, EVS, ASMI, Kendrion, Galapagos, Disney en Shopify.

 21. 1 maart 2024

  De Vereniging van Effectenbezitters heeft veel successen behaald – denk aan World Online, Ahold en Fortis. IEX Expert zoomt in op de geschiedenis van de belangenclub. Terry Smith van de Londense vermogensbeheerder Fundsmith heeft een kleine 6% van de portefeuille van $25 miljard in ADP gestoken. Waarom vindt hij dat zo’n interessant bedrijf? Ditmaal een vergelijking van twee Amerikaanse supermarktgiganten. Over beide valt veel positiefs te zeggen: Kroger biedt het hoogste dividendrendement en het aandeel is goedkoper, maar Walmarts omzet groeit sneller. Ter ere van de recente records aan het Damrak belichten we de grafieken van vier interessante aandelen op de Amsterdamse beurs: Alfen, Aegon, Basic-Fit en Vastned. Analyses van Van Lanschot Kempen, Besi, Nvidia, Arcadis, AMG, Wolters Kluwer, JDE Peet’s, Acomo, Alfen en Silicon Motion.

 22. 23 februari 2024

  Zijn beleggers net zo dol op chocola als consumenten? De aandelen in deze sector zijn best duur. Welke van de vier bedrijven die groot zijn in de Zwitserse chocolade-industrie is het aantrekkelijkst? Dankzij de onstilbare honger naar chips zijn de vooruitzichten voor NXP en Melexis goed. Welke wint? Investeerder Pat Dorsey gaat voor Wix, een platform voor het bouwen van websites. Waarom? Beleggingsproblemen? Vraag het Dr. Hoe, de beleggingsdokter van IEX. Komt het nog goed met aandelen opkomende markten? En analyses van Bam, RELX, DSM-Firmenich, Fagron, Ahold Delhaize, Vopak, Heineken, Aegon en Randstad.

 23. 16 februari 2024

  Wat zijn de beste dividendaandelen van de Nederlandse beurs? Niet Shell en Unilever. We analyseerden de afgelopen tien jaar en daar kwamen verrassende toppers uit. En Strato en Versatel kennen we wel in Nederland. Onbekend is moederbedrijf en midkapper United Internet, een aantrekkelijk gewaardeerd techaandeel. De jaarcijfers van de comeback kid Adyen waren veel beter dan verwacht. Bill Ackman van hedgefonds Pershing Square is fan van hotelketen Hilton Worldwide en de Fed maakt zich geen zorgen om de problemen op de Amerikaanse (kleinere) bankenmarkt. Analyses van Unilever, Unibail-Rodamco-Westfield, Alibaba, AkzoNobel, Deutsche Telekom, BNP Paribas, NXP en Qualcomm.

 24. 9 februari 2024

  Magnificent Seven-leden Microsoft, Alphabet en Meta bevinden zich in het hart van de AI-revolutie. Toch reageerde de beurs wisselend op hun cijfers. Maken deze techreuzen de torenhoge verwachtingen waar? Waarom is het voor beleggers zo moeilijk om de markt te verslaan? Kijk eens in de spiegel. Vooral hun eigen gedrag zorgt ervoor dat rendementen tegenvallen. De koersen van PostNL en het Belgische Bpost hebben het flink te verduren. Wat speelt hier en welke van deze twee zwakke bedrijven heeft de beste kansen om te herstellen? KKR heeft het imago van een nietsontziende bedrijvenopkoper, maar het is veel meer dan dat. De Amerikaanse waardebelegger Chuck Akre zit sinds 2018 in KKR, dat ook graag verborgen waarde bij beursgenoteerde bedrijven blootlegt. Analyses van Shell, ING Group, TomTom, AMD, Microsoft, Meta, KPN, Ebusco en AMG.

 25. 2 februari 2024

  Tesla en het Chinese BYD zijn de twee grootste elektrische auto producenten ter wereld. Welke van de twee heeft de beste papieren? Waarom heeft beleggingsfonds Midlin (van Teslin) aandelen Kendrion bijgekocht? Fondsmanager Rombout Houben over de actieve beleggingsstrategie, marktverwachtingen en de meest kansrijke aandelen. De gezondheidszorgsector kan dit jaar herstellen. Triggers voor koersstijging zijn nieuwe medicijnen en methodes om ziektes op te sporen. Alleen jammer van de verkiezingen in de VS. De Amerikaanse waardebelegger Jeffrey Ubben stapte eind 2022 in Salesforce en kocht begin 2023 fors bij. Is het cloud computing-bedrijf na een koersverdubbeling nog steeds koopwaardig? En al 35 jaar is Keith Wade econoom bij vermogensbeheerder Schroders. Zijn visie op de opvallendste ontwikkelingen in die periode en economische verwachtingen Analyses van Signify, Volkswagen, Netflix, PostNL, NSI, ASML, Johnson & Johnson en Allfunds.

 26. 26 januari 2024

  Op de valreep van Dry January vergelijken we de aandelen van vier sterkedrankmakers met elkaar: Campari, Pernod Ricard, Diageo en Rémy Cointreau. Die staan nu met korting op de beurs, doordat China met importheffingen dreigt. De twee winkelvastgoedfondsen URW en Eurocommercial Properties vissen in dezelfde vijver. Waarom verschillen hun prestaties op de beurs dan zo? En welk aandeel wint de wedstrijd? Wat ziet Daniel Loeb van hedgefonds Third Point in Danaher? De aandelen van dit Amerikaanse bedrijf, dat veel Nederlandse beleggers niet zullen kennen, zijn behoorlijk duur. Analyses van TSMC, Just Eat Takeaway, Micron, Barrick Gold, Baidu, Fastned en Booking.

 27. 19 januari 2024

  Grote techbedrijven ontwerpen steeds vaker eigen chips, voor specifieke functies in hun producten. Chipfabrikanten voelen er nog geen pijn van. AI versnelt het ontwerpproces. Welke bedrijven spinnen garen bij deze ontwikkelingen? Eindelijk kwam vorig jaar een uitspraak in de woekerpolis-affaire waar ASR bij betrokken was. CFO Ewout Hollegien praat ons bij over de schikkingen. En ook, onder andere, over de integratie van Aegon. Voor uitgevers RELX en Wolters Kluwer zijn digitale data steeds belangrijker. Welk bedrijf heeft de beste analyseproducten hiervoor, en verkoopt ze het best? De verzekeraars staan op uitbreken. Technische analyse van drie spelers, plus een ETF. Analyses van Tesla, Ahold Delhaize, Heineken, Boeing, Flow Traders, Pharming en Shell.

Premium uitgelicht