Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Premium / exclusief voor Premium-leden

IEX Expert

Klik op het magazine voor de bladerbare editie. Hieronder ziet u alle IEX Magazines met een eigen downloadlink. Zoekt u een artikel over uw favoriete aandeel? Druk dan op CTRL+F of CMD+F en typ de eerste letters van het aandeel. U ziet dan in welke edities van het IEX Magazine uw aandeel is besproken.

De meest recente edities
 1. 12 april 2024

  Just Eat Takeaway-CEO Jitse Groen vindt het aandeel erg laag gewaardeerd, maar blijft optimistisch. Hij vertelt meer over het ondernemersklimaat, de veelbesproken fee caps in New York en de geplande verkoop van Grubhub. Holland Colours is een mooi, schuldenvrij, goed geleid bedrijf, zij het sterk cyclisch. Maar hoort dit aandeel wel op de beurs thuis? Waarom is Chris Hohn (The Children’s Investment Fund Management) zo’n fan van S&P Global? Dit aandeel maakt een kleine 10% van de portefeuille uit. De ETF is populair vanwege de lage kosten en hoge transparantie. Maar hoe komt de prijs van een ETF tot stand? Dr. Hoe duikt in de materie van de netto vermogenswaarde en allerlei varianten daarop. TA van ArcelorMittal, Alcoa, Freeport McMoRan en Heidelberg Materials. Analyses van Fugro, Arcadis, Amazon, Apple, Alfen, Shell, Tesla en Carrefour.

  Download

 2. 5 april 2024

  Op de uitvaart van een dierbare wordt meestal niet beknibbeld. Beurs genoteerde uitvaartondernemingen profiteren van de vergrijzing en behalen hoge marges. Zijn ze nog een beetje aantrekkelijk gewaardeerd? Boeing zit flink in de problemen, terwijl het concurrent Airbus operationeel én op de beurs voor de wind gaat. Toch noteert Boeing een hogere koers-winstverhouding. Hoe zit dat? Waardebelegger Matthew McLennan voerde zijn positie in Oracle vorig jaar flink op. Het is na goud de grootste post in zijn fonds. Wat ziet hij in die ouderwetse softwaremaker? De vastgoedsector veert de laatste tijd op. Een positief oordeel over de technische plaatjes van CTP, Simon Property Group, Unibail-Rodamco Westfield en een vastgoed-ETF. Analyses van Douglas, Knaus Tabbert, Ageas, Intel, Flow Traders, Recticel, Ebusco, Deceuninck en FedEx.

  Download

 3. 29 maart 2023

  Moderna werd bekend door zijn coronavaccin. Daarna werd het stil rond het bedrijf. Maar met een volle pijplijn is het wachten op de volgende klapper. Als Heijmans-CEO Ton Hillen woonminister was, zou hij duidelijke keuzes maken. Dat heeft Nederland nodig, vindt hij. ‘De politiek is te veel met zichzelf bezig.’ En Stanley Druckenmiller kocht vorig jaar ruim 2 miljoen aandelen Seagate Technology, een producent van voornamelijk hardware. Waarom? Plus: een interview met energie-expert Jilles van den Beukel over olie en gas, Shell en duurzaamheid. Analyses van BMW, Barrick Gold, Booking.com, Avantium, VW, Unilever, Boeing, Kinepolis en Vonovia.

  Download

 4. 22 maart 2024

  Met dank aan ‘Barbenheimer’ presteert bioscoopketen Kinepolis beter dan ooit. Is het genoeg om op te boksen tegen de oprukkende streamingdiensten? CEO Eddy Duquenne denkt van wel. Een interview. Verzekeren mag dan niet zo sexy zijn, beleggers zijn verzot op het hoge dividendrendement van verzekeringsaandelen. Zowel ASR als NN Group keert een fraai dividend uit en staat op Buy. Welke verzekeraar wint? Plus: 5 kansrijke overnameprooien op de Nederlandse beurs. En een nieuwe Dr. Hoe. Hoe kun je je aandelenportefeuille beschermen tegen een mogelijke dip? Dr. Hoe duikt in de wereld van optieconstructies. Prijzig zijn die wel. Analyses van ASML, Sif, Pharming, RTL Group, Air France-KLM en Allfunds.

  Download

 5. 15 maart 2024

  Alan Brookes, de CEO van Arcadis, vertelt over ontwikkelingen op de markt, de verduurzaming van de sector, de inzet van drones voor onderhoudswerk, overnames en het Arcadis-project waar hij het meest trots op is. En een Ferrari is superduur, het aandeel Ferrari eigenlijk ook. Een Porsche is stukken betaalbaarder, zowel de auto als het aandeel. Maar welk aandeel is het beste? In de goed gespreide aandelenportefeuille van miljardair Mario Gabelli, CEO van Gamco Investors, is het onbekende Herc Holdings de grootste belegging. Een relatief klein, maar interessant aandeel. En de technische plaatjes van goud, bitcoin, de chipsector en de vastgoedsector. De eerste drie gaan als een malle en vastgoed kan juist herstellen. Analyses van FlatexdeGiro, TKH, CTP, CM.com, ASR, UMG, DHL, IMCD en Corbion.

  Download

 6. 8 maart 2024

  Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft de eigen verwachtingen overtroffen. De outlook voor dit jaar is ook glashelder. Aandelenindexen worden vaak op één hoop gegooid, maar er zijn grote onderlinge verschillen. Dat maakt nogal uit als je er via een ETF in belegt. En een indexnaam kan misleidend zijn. Plus: Sanofi versus Pfizer. Het Franse Sanofi en het Amerikaanse Pfizer worstelen allebei met tegenslagen, waardoor de koersen een flinke duik hebben gemaakt. Weke van de twee is aantrekkelijker voor beleggers? En het ging een poos zijwaarts, maar nu vinden de koersen van Amerikaanse financiële dienstverleners weer de weg omhoog. We bespreken American Express, BlackRock, Goldman Sachs en Wells Fargo. Analyses van Aegon, NN Group, Fugro, EVS, ASMI, Kendrion, Galapagos, Disney en Shopify.

  Download

 7. 1 maart 2024

  De Vereniging van Effectenbezitters heeft veel successen behaald – denk aan World Online, Ahold en Fortis. IEX Expert zoomt in op de geschiedenis van de belangenclub. Terry Smith van de Londense vermogensbeheerder Fundsmith heeft een kleine 6% van de portefeuille van $25 miljard in ADP gestoken. Waarom vindt hij dat zo’n interessant bedrijf? Ditmaal een vergelijking van twee Amerikaanse supermarktgiganten. Over beide valt veel positiefs te zeggen: Kroger biedt het hoogste dividendrendement en het aandeel is goedkoper, maar Walmarts omzet groeit sneller. Ter ere van de recente records aan het Damrak belichten we de grafieken van vier interessante aandelen op de Amsterdamse beurs: Alfen, Aegon, Basic-Fit en Vastned. Analyses van Van Lanschot Kempen, Besi, Nvidia, Arcadis, AMG, Wolters Kluwer, JDE Peet’s, Acomo, Alfen en Silicon Motion.

  Download

 8. 23 februari 2024

  Zijn beleggers net zo dol op chocola als consumenten? De aandelen in deze sector zijn best duur. Welke van de vier bedrijven die groot zijn in de Zwitserse chocolade-industrie is het aantrekkelijkst? Dankzij de onstilbare honger naar chips zijn de vooruitzichten voor NXP en Melexis goed. Welke wint? Investeerder Pat Dorsey gaat voor Wix, een platform voor het bouwen van websites. Waarom? Beleggingsproblemen? Vraag het Dr. Hoe, de beleggingsdokter van IEX. Komt het nog goed met aandelen opkomende markten? En analyses van Bam, RELX, DSM-Firmenich, Fagron, Ahold Delhaize, Vopak, Heineken, Aegon en Randstad.

  Download

 9. 16 februari 2024

  Wat zijn de beste dividendaandelen van de Nederlandse beurs? Niet Shell en Unilever. We analyseerden de afgelopen tien jaar en daar kwamen verrassende toppers uit. En Strato en Versatel kennen we wel in Nederland. Onbekend is moederbedrijf en midkapper United Internet, een aantrekkelijk gewaardeerd techaandeel. De jaarcijfers van de comeback kid Adyen waren veel beter dan verwacht. Bill Ackman van hedgefonds Pershing Square is fan van hotelketen Hilton Worldwide en de Fed maakt zich geen zorgen om de problemen op de Amerikaanse (kleinere) bankenmarkt. Analyses van Unilever, Unibail-Rodamco-Westfield, Alibaba, AkzoNobel, Deutsche Telekom, BNP Paribas, NXP en Qualcomm.

  Download

 10. 9 februari 2024

  Magnificent Seven-leden Microsoft, Alphabet en Meta bevinden zich in het hart van de AI-revolutie. Toch reageerde de beurs wisselend op hun cijfers. Maken deze techreuzen de torenhoge verwachtingen waar? Waarom is het voor beleggers zo moeilijk om de markt te verslaan? Kijk eens in de spiegel. Vooral hun eigen gedrag zorgt ervoor dat rendementen tegenvallen. De koersen van PostNL en het Belgische Bpost hebben het flink te verduren. Wat speelt hier en welke van deze twee zwakke bedrijven heeft de beste kansen om te herstellen? KKR heeft het imago van een nietsontziende bedrijvenopkoper, maar het is veel meer dan dat. De Amerikaanse waardebelegger Chuck Akre zit sinds 2018 in KKR, dat ook graag verborgen waarde bij beursgenoteerde bedrijven blootlegt. Analyses van Shell, ING Group, TomTom, AMD, Microsoft, Meta, KPN, Ebusco en AMG.

  Download

 11. 2 februari 2024

  Tesla en het Chinese BYD zijn de twee grootste elektrische auto producenten ter wereld. Welke van de twee heeft de beste papieren? Waarom heeft beleggingsfonds Midlin (van Teslin) aandelen Kendrion bijgekocht? Fondsmanager Rombout Houben over de actieve beleggingsstrategie, marktverwachtingen en de meest kansrijke aandelen. De gezondheidszorgsector kan dit jaar herstellen. Triggers voor koersstijging zijn nieuwe medicijnen en methodes om ziektes op te sporen. Alleen jammer van de verkiezingen in de VS. De Amerikaanse waardebelegger Jeffrey Ubben stapte eind 2022 in Salesforce en kocht begin 2023 fors bij. Is het cloud computing-bedrijf na een koersverdubbeling nog steeds koopwaardig? En al 35 jaar is Keith Wade econoom bij vermogensbeheerder Schroders. Zijn visie op de opvallendste ontwikkelingen in die periode en economische verwachtingen Analyses van Signify, Volkswagen, Netflix, PostNL, NSI, ASML, Johnson & Johnson en Allfunds.

  Download

 12. 26 januari 2024

  Op de valreep van Dry January vergelijken we de aandelen van vier sterkedrankmakers met elkaar: Campari, Pernod Ricard, Diageo en Rémy Cointreau. Die staan nu met korting op de beurs, doordat China met importheffingen dreigt. De twee winkelvastgoedfondsen URW en Eurocommercial Properties vissen in dezelfde vijver. Waarom verschillen hun prestaties op de beurs dan zo? En welk aandeel wint de wedstrijd? Wat ziet Daniel Loeb van hedgefonds Third Point in Danaher? De aandelen van dit Amerikaanse bedrijf, dat veel Nederlandse beleggers niet zullen kennen, zijn behoorlijk duur. Analyses van TSMC, Just Eat Takeaway, Micron, Barrick Gold, Baidu, Fastned en Booking.

  Download

 13. 19 januari 2024

  Grote techbedrijven ontwerpen steeds vaker eigen chips, voor specifieke functies in hun producten. Chipfabrikanten voelen er nog geen pijn van. AI versnelt het ontwerpproces. Welke bedrijven spinnen garen bij deze ontwikkelingen? Eindelijk kwam vorig jaar een uitspraak in de woekerpolis-affaire waar ASR bij betrokken was. CFO Ewout Hollegien praat ons bij over de schikkingen. En ook, onder andere, over de integratie van Aegon. Voor uitgevers RELX en Wolters Kluwer zijn digitale data steeds belangrijker. Welk bedrijf heeft de beste analyseproducten hiervoor, en verkoopt ze het best? De verzekeraars staan op uitbreken. Technische analyse van drie spelers, plus een ETF. Analyses van Tesla, Ahold Delhaize, Heineken, Boeing, Flow Traders, Pharming en Shell.

  Download

 14. 29 december 2023

  Vier trends die grotendeels immuun zijn voor economische cycli. Automatisch bingo? Aandelentips van de Beleggersdesk: vier winnaars en vier verliezers voor 2024. KPN en Deutsche Telekom hadden koerstechnisch een goed jaar. Welk aandeel heeft de voorkeur? De verwachtingen van vier beleggingsexperts voor het nieuwe jaar. Optieposities voor drie scenario’s: voor een bearish en een bullish beursscenario, plus een terugkeer van kleinere aandelen in 2024. Tom Gayner, de topman van de Amerikaanse verzekeraar Markel, heeft in zijn portefeuille plaats ingeruimd voor Watsco. Dat distribueert ventilatie- en aircosystemen in heel Noord-Amerika. Wat is er zo aantrekkelijk aan dit aandeel? De Japanse kortetermijnrente blijft negatief, al zo’n twee generaties lang. Over het rentebeleid van de Bank of Japan. Technische analyse: AEX, Nasdaq, goud en bitcoin.

  Download

 15. 22 december 2023

  De prijs van het edelmetaal bereikte een nieuw record. Welk goudmijnaandeel staat sterker: Barrick Gold of Newmont? Bestuursvoorzitter Harold Goddijn van TomTom over de transitie die het navigatiebedrijf doormaakt, de grote invloed van AI en de houding ten aanzien van een overname. UnitedHealth staat al meer dan tien jaar in de Dow Jones-index. Superbelegger Jeremy Grantham van GMO is al tijden fan. Waarom is dat? De koers van Kendrion is diep weggezonken. Zo diep dat dat wellicht overname-interesse aanwakkert. Maar Teslin gelooft nog wel in het aandeel. Welke sectoren zouden het komende beursjaar weleens een technische outperformance kunnen laten zien? We bespreken vier sector-ETF’s. Analyses van OCI, Ebusco, Sif, TSMC, Umicore, Unilever, Amazon en Elia.

  Download

 16. 15 december 2023

  Luxeproducenten presteerden dit jaar niet al te best, maar als belegger wil je ze niet kwijt. Het blijven geweldige rendementstapelaars. Met Hermès als onbetwiste kampioen. Wereldhave slaat zijn slag met de aankoop van een winkelcentrum in Hoofddorp. Daarvoor zijn wel nieuwe aandelen uitgegeven, maar de synergievoordelen zijn groot. Ooit was General Electric qua beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld, nu is daar weinig meer van over. Toch stapt de Britse superbelegger Chris Hohn groot in. Heeft hij gelijk? Pretparken versus streaming video. Disney en Netflix strijden om de vrije tijd van consumenten en natuurlijk om het geld dat zij daaraan uitgeven. Welke van de twee is favoriet? Analyses van Randstad, Euronext, Shopify, Intel, Tesla, Qualcomm, Brunel en Prosus.

  Download

 17. 8 december 2023

  IEX sprak Peter de Laat, de CFO van Brunel over uiteenlopende zaken, waaronder het dividendbeleid en de laatste, iets tegenvallende cijfers. David Einhorn van hedgefonds Greenlicht Capital belegt vol overtuiging in steenkooldelver Consol Energy. De vraag naar de fossiele brandstof blijft groot. Nog steeds beleggen steeds meer mannen dan vrouwen, maar zeker de jongere generaties dames start er vaker mee. Op de beurs doen de vrouwen het overigens keihard beter: ze handelen wel minder. AMG versus Albemarle: ze delven beide lithium – het gewilde metaal dat nodig is voor de batterijen van EV’s – maar bij Albemarle komt het gros van de omzet en winst daarvandaan en bij AMG slechts een beperkt deel. Analyses van ABN Amro, ASR, WDP, Baidu, Apple, Philips, NXP, Bpost en HAL.

  Download

 18. 1 december 2023

  Banden horen op je auto, maar horen ze ook in je aandelenportefeuille? En wat is de invloed van de e-auto op banden? We vergelijken vijf producenten, allemaal wereldspelers. Een vergelijking tussen Brunel en de Britse detacheerder Hays. Welke specialistische uitzender heeft beleggers het meest te bieden? Meewind investeert in energie transitieprojecten en duurzame bedrijven. CEO Chrisbert van Kooten vertelt hoe het ervoor staat met de energietransitie en waar hij kansen ziet. Hedgefondsmanager Michael Burry (die van The Big Short) heeft een totaal andere portefeuille dan tien jaar geleden. De tweede positie is voor mediabedrijf Nexstar. Analyses van Reticel, Accsys, Microsoft, Nvidia, Avantium, Shopify, Bayer en Arcadis.

  Download

 19. 24 november 2023

  Waarom nog aandelen Tesla kopen? Deze vijf automakers zijn spotgoedkoop op de beurs. Thuisbezorgers langs de meetlat: is Just Eat Takeaway of Deliveroo de beste koop? Topbelegger David Tepper gelooft heilig in de platformbusiness van Uber. Terecht? Onze technisch analisten speuren en vinden kansen op de Duitse beurs. Maakt Alfen eindelijk de draai omhoog? Plus analyses van: Prosus, Afga-Gevaert, Plug Power, Basic-Fit, Acomo, ArcelorMittal, Adyen en Disney.

  Download

 20. 17 november 2023

  Aalberts, Adyen en ABN Amro krijgen alledrie een koopadvies van de IEX Beleggersdesk. Wat maakt deze aandelen zo interessant? Een interview met Jeroen van Glabbeek (CM.com). Hij blikt terug op de coronatijd, toen de omzet drie keer zo groot werd. En hij kijkt vooruit: na overgangsjaar 2023 wil CM.com vooral inzetten op winstgevendheid. Hoe helpt de inzet van kunstmatige intelligentie daarbij? De Britse vermogensbeheerder Terry Smith van Fundsmith zit al sinds 2015 in Idexx. Waarom bezit hij 3,7% van dit Amerikaanse bedrijf? Hoe presteert de Europese index voor grote bedrijven, de Euro Stoxx 50, vergeleken met zijn Amerikaanse tegenknie? Kan hij wel opboksen tegen de veel breder gespreidere S&P 500? Analyses van Aalberts, Adyen, Heijmans, RTL Group, ForFarmers, Kinepolis, PostNL, Booking.com, Sif en ABN Amro.

  Download

 21. 10 november 2023

  Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Sommige aandelen worden onterecht afgestraft. Andere zijn ondergewaardeerd. Een kooplijst met 5 verborgen parels. Afslankmedicijnen brengen schokgolven teweeg in de gezondheidssector. Ook elders zijn effecten voelbaar. Walmart verkoopt al minder voedingsmiddelen. Gaan de sigaretten volgen? We bespreken de technische plaatjes van deze twee edelmetalen, van een ETF en van een goudmijnaandeel. De Amerikaanse belegger Donald Yacktman legt de nadruk op risk-adjusted returns. Dat brengt hem tot grote posities in bedrijven die consumentenproducten maken. Procter & Gamble staat in zijn top-5. Analyses van Shell, ING, Corbion, Wereldhave, DSM, Intel, Amundi, Signify en Fugro.

  Download

 22. 3 november 2023

  ASR en NN Group staan in de top 5 van slechtst presterende AEX-fondsen in 2023. Maar inmiddels is hun dividendrendement zó aantrekkelijk, dat ze beide een Strong Buy-advies scoren. Verslavend en ziekmakend, maar cynisch genoeg is de sigaret tegelijkertijd een ideaal product. De prijsconcurrentie is beperkt en de vraag opvallend stabiel. Doordat duurzame beleggers de sector mijden, zijn tabaksaandelen goedkoop. Plus; de kwartaalomzet van chipmachinemaker Besi was zoals verwacht flink lager, maar voor het vierde kwartaal wordt weer groei voorzien. Is de bodem bereikt? En de ene na de andere smallcap verdwijnt van de beurs. Boosdoeners: lagere waarderingen, regeldruk, kosten en streng toezicht. Is deze trend nog te keren? Analyses van Besi, Arcadis, Unilever, Sligro, Randstad, Volkswagen, Philips en TSMC.

  Download

 23. 27 oktober 2023

  Zelfs Warren Buffett is om en belegt nu in Japanse aandelen. Daar is veel voor te zeggen: ze zijn relatief goedkoop en de Japanse economie herleeft. IEX selecteerde de tien aandelen met de meeste koopadviezen uit de Nikkei-index. Een interview met Hendrik Meesman, dé pleitbezorger van passief beleggen, over de opkomst van indexbeleggen. NASA is bezig met een missie naar asteroïde Psyche-16, dat tussen Mars en Jupiter zweeft. Is dit hemellichaam, dat stampvol kostbare edelmetalen zit zoals goud, de oplossing voor het mondiale schuldenprobleem? En een blik op de technische plaatjes van vier grote indices: de Nasdaq, de EuroStoxx 50, de DAX en de Nikkei 225. Analyses van Netflix, Barco, JET, ASML, Solvay, Pfizer, Heijmans en BlackRock.

  Download

 24. 20 oktober 2023

  Vijftien jaar geleden ging oud-VEB-directeur Peter Paul de Vries de uitdaging aan om zélf een beursfonds te gaan leiden, Value8. Een gesprek over de pieken, dalen en kansen voor de toekomst. ‘Ik ga door tot ik het doel heb bereikt.’ Bill Ackman van hedgefonds Pershing Square kiest voor ondergewaardeerde bedrijven. Chipotle Mexican Grill is zijn grootste positie. Hoe kun je als particulier meeliften? Na de piek in 2021 is er wereldwijd een flinke terugval in beursintroducties. Is er zicht op verbetering? Experts verwachten van wel. Analyses van Fagron, LVMH, Fastned, ASR, ABN Amro, Recticel, Meta en BASF.

  Download

 25. 13 oktober 2023

  De cijfers over het derde kwartaal komen eraan. Hoe zien die eruit en wat zijn de verwachtingen voor de komende kwartalen? Welke bedrijven draaien als een zonnetje en welke doen het minder? Van Lanschot Kempen en Swedbank (uit Zweden) langs de meetlat. Beide banken hebben een sterke balans, maar Van Lanschot groeit. Bij Swedbank is de rek er wel een beetje uit. David Abrams is een mediaschuwe, maar zeer succesvolle belegger. In Lithia Motors zit bijna een vijfde deel van Abrams’ vermogen. Waarom? Deceuninck is vooral groot in kunststof en aluminium raam- en deurkozijnen. Het huizentekort is gunstig voor het bedrijf: daar zit groei. Analyses van Euronav, Mithra, Fagron, Besi, Allfunds, Flow Traders, Arcadis en Umicore.

  Download

 26. 6 oktober 2023

  Zes beursexperts analyseren de markt. Zijn aandelen duur, hoe zit het met de rente, toch maar obligaties overwegen? Wat zijn goedkope marktsegmenten? Nationale-Nederlanden moet schadevergoeding betalen aan klanten met woekerpolissen. Dat zal NN Group minder kosten dan we dachten. Prem Watsa kwam als berooide student uit India en verkocht keukens. Nu is hij is de rijkste Canadees van Indiase afkomst. Waarom heeft hij een belang van ruim 15% in kwakkelend BlackBerry? Farmaceut Sanofi presteert dit jaar uitstekend. Bristol-Myers juist niet. Beter niet kopen, denk je dan. Maar is dat terecht? Analyses van ABN Amro, Prosus, KBC, ASMI, Bpost, Sif, Aperam en Azelis.

  Download

 27. 29 september 2023

  Niet alleen op dierendag worden huisdieren verwend, maar het hele jaar door. En dat mag wat kosten. De winstmarges op diervoeding en -speeltjes zijn hoog. Welke bedrijven verdienen eraan? Het aandeel NXP is de laatste maanden meer dan 10% teruggevallen. Wat is er aan de hand? En Carl Icahn is een van de bekendste activistische beleggers van Amerika. Nu wordt hij zelf geconfronteerd met een barbaar aan de poort, de gevreesde shortseller Hindenburg Research. Wat nu? Twee reuzen in digitaal zoeken: Alphabet uit de VS en het Chinese Baidu. Beide bedrijven staan er financieel goed voor, maar er is één duidelijke winnaar. Analyses van Just Eat Takeaway, CTP, Uber, Siemens Healthineers, Vopak, Ackermans & Van Haaren, Elia en Barco.

  Download

 28. 22 september 2023

  Terug van de autovakantie in het zonnige zuiden weten we het weer: best duur, die tolwegen. Een blik op vier Zuid-Europese bedrijven die er goed aan verdienen. De logistiekevastgoedsector blijft een gezonde markt. Zo zetten meerdere analisten vastgoedfonds CTP op de kooplijst. Het Belgische WDP draait ook goed, maar is duurder. Klarman staat bekend om zijn risicoaversie. Toch steekt hij veel geld in het verre van risicovrije communicatiebedrijf Viasat. Heeft hij een punt? Met ETF’s kun je eenvoudig een gespreide belegging opbouwen in wereldwijde thema’s en indices. Vier technisch interessante ETF’s. Analyses van Exor, Nestlé, Mithra, Ageas, NSI, D’Ieteren, Deutsche Post en Ebusco.

  Download

 29. 15 september 2023

  Topmanagers handelen soms in aandelen van hun eigen bedrijf. Dat kan een belangrijke graadmeter zijn voor beleggers om ook te kopen of te verkopen. Maar werkt dat? En hoe weet u welke CEO’s, CFO’s of commissarissen aan het handelen zijn? De ene chipmachinemaker opereert aan het begin van de chipmaakcyclus, de andere aan het eind. Wat betekenen deze en andere verschillen voor beleggers? Opnieuw een snoeiharde winstwaarschuwing bij houtveredelaar Accsys. Vervanging van het management lijkt niet genoeg om het tij te keren. Wells Fargo, het bedrijf dat nog stamt uit de tijd van de postkoets, werd geplaagd door schandalen. Toch is waardebelegger Chris Davis er stevig ingestapt. Analyses van Alfen, InPost, Sofina, Aperam, Walt Disney, Walmart, Adyen, Shopify en Plug Power.

  Download

 30. 8 september 2023

  Ondanks de hoge rente doen beursgenoteerde Amerikaanse huizenbouwers het goed, zowel qua resultaten als op de beurs. Het aanbod van huizen loopt namelijk flink achter bij de vraag en nieuwe kopers zijn vooral aangewezen op nieuwbouwhuizen. Zijn de aandelen nog interessant? Is American Tower dat in 10 jaar verhonderdvoudigde in koers, nog wel aantrekkelijk? De succesvolle Amerikaanse waardebelegger Chuck Akre is in ieder geval al jaren zeer gecharmeerd van dit aandeel. Het rendement van de Franse supermarkt Carrefour loopt hopeloos achter bij Ahold Delhaize. Is het interessant om aandelen van de Franse supermarktketen in te slaan? Voor de tweede keer krijgt Arm een notering. Grote technologiebedrijven zoals Apple nemen een strategisch belang in het naar verwachting hoog gewaardeerde Arm. Maar helaas kunnen particuliere beleggers zich niet aanmelden voor aandelen. Analyses van HAL Trust, ASR, BNP Paribas, NN Group, ECP, Sif, Johnson & Johnson en B&S Group.

  Download

 31. 1 september 2023

  De plantaardige vleesvervanger is goed nieuws voor het milieu. Maar hoe profiteert de belegger? Bedrijven die alleen vervangers produceren, zijn voorlopig niet erg aantrekkelijk. Het op Wall Street genoteerde Warner Music Group geldt als een stevige rivaal van Universal Music Group. Welke muziekuitgever heeft de voorkeur? En Adyen viel van zijn voetstuk, maar misschien is er een (voordeliger) alternatief: Fiserv. Deze fintech-speler levert onder meer technologieën voor elektronisch betalen en heeft door slimme overnames een goede marktpositie veroverd. Plus; geheugenchips vormen een zeer cyclisch deel van de chipmarkt. Ondanks de goede vooruitzichten maken slechts drie spelers de dienst uit: Samsung, SK Hynix en Micron. Analyses van AMG, Aegon, Kendrion, Alfen, Volkswagen, BMW, Baidu, Kinepolis en Zoom.

  Download

 32. 25 augustus

  Wat zijn de ultieme Buy & Hold-aandelen? Vijf experts tippen hun favoriete plankleggers voor de lange, lange termijn. Adyen na het drama: is het aandeel koopwaardig op deze koers? Reisreuzen Booking en Expedia zijn zeer verschillend, en dit is onze favoriet van de twee. Lege beurshulzen (SPACs) op het Damrak zoeken naarstig naar beursgangers. Hebben centrale banken de inflatie definitief getemd? Plus analyses van: Deutsche Telekom, TKH, Prosus, UMG, Bayer, Alibaba, Tesla en Silicon Motion.

  Download

 33. 18 augustus

  Kaskrakers gezocht: Wat zit er in de pijplijn van de grote farmaconcerns? De magere oogst (en slechte rendementen) van beursgangen op het Damrak. Een optiestrategie om te profiteren van flinke koersuitslagen en een beleggingsduel tussen biofarmaceuten Pharming en Mithra. Plus analyses van Ahold Delhaize, ING, ABN Amro, PostNL, Gilead, Uber, AB InBev, Apple en Booking.

  Download

 34. 11 augustus 2023

  Drie minder bekende pareltjes op de Italiaanse beurs. Een vergelijking van de Amsterdamse beursholdings HAL Trust en Exor, Bill Gates' favoriete treinenaandeel; China snakt naar nieuwe stimulansen. Onze technisch analisten bespreken vier aandelen die op uitbreken staan. En analyses van Melexis, Fagron, Wolters Kluwer, AMD, Flow Traders, Heineken, Amundi, WDP en Brunel.

  Download

 35. 4 augustus 2023

  Fastned haalt het hoogste rendement op het geïnvesteerde vermogen van alle laadpaalexploitanten, volgens CEO Michiel Langezaal. Maar wanneer gaat het bedrijf winst maken? We vergelijken twee staalconcerns: ArcelorMittal en Aperam. Hun cyclische aard delen ze, maar er zijn ook grote verschillen. Gokken is big business. In welk van de vier grote Amerikaanse gokbedrijven kun je het beste geld steken: in Wynn Resorts, Las Vegas Sands, MGM Resorts of Draftkings? Ooit gehoord van Coupang? Waarschijnlijk niet, maar het Zuid-Koreaanse e-commercebedrijf is de lieveling van topbelegger Stanley Druckenmiller. Waarom is het dure aandeel zo interessant? Technische analyse passen we toe op 4 postaandelen en er zijn analyses van JET, NXP, Basic­Fit, Alphabet, Unilever, AkzoNobel, KPN, Philips en ASML.

  Download

 36. 21 juli 2023

  Vier vakantie-aandelen: Nederland zit op de camping met de voeten in een teiltje koud water. IEX vergelijkt vier grote producenten van campers en caravans. Met hun winstgevendheid zit het door de cyclus heen wel goed. En E-commercebedrijven Amazon en Shopify vissen in dezelfde vijver, maar kiezen voor een eigen strategie. Een vergelijking levert een echte winnaar op. De toekomst van de chipmarkt volgens ASML. Zou er dit jaar een campingrally in zitten of wordt het ‘vrouwen bloot, handel dood’? Mr. Market heeft nooit vakantie. U wel. Tijd voor de relaxstand met een goed boek. Twee Strong Buy’s, twee Buy’s. Plus; Rare earth elements, oftewel zeldzame aardmetalen, spreken tot de verbeelding, vanwege de exotische namen - zoals praseodymium en yttrium - en de diversiteit in toepassingen. Analyses van Arcadis, ASR, Beter Bed, Applied Materials, Melexis, Ahold Delhaize, Texas Instruments, Bayer en Shell.

  Download

 37. 7 juli 2023

  Het sentiment op de beurs is doorgaans niet slecht, maar economische groeivertragingen geven druk op resultaten. Dat kan slecht uitpakken voor cyclische aandelen. Een vooruitblik op de halfjaarcijfers 2023. Welk bedrijf is het aantrekkelijkst: het Nederlandse IMCD, of toch het Belgische Azelis? Het zijn twee chemische distributeurs met succesvolle overnamestrategieën, aantrekkelijke marges en mooie balansen. En aan koersbewegingen is goed te verdienen, ook als je geen idee hebt waar het heen gaat. Met de straddle-optiestrategie profiteer je van uitschieters naar boven én naar beneden. De Europese verzekeringssector laat een verdeeld technisch beeld zien. We bespreken de technische plaatjes van vier grote Europese spelers. Analyses van Vastned, Prosus, DSM-­Firmenich, Basic-Fit, Sofina, Corbion, Walt Disney en TSMC. Let op: Het volgende nummer van IEX Expert komt in verband met de zomerperiode uit op 21 juli.

  Download

 38. 30 juni 2023

  De kracht van ASML, ASMI en Besi: Alle ogen zijn gericht op de chipsector, met dank aan de artificial intelligence-hype. Hoe werkt dat productieproces precies en wat is de positie van de Nederlandse chippers? AB Inbev versus Heineken Heineken en vooral AB Inbev verloren het de afgelopen tien jaar van de index. Kan de Belgische brouwer deze underperformance in de toekomst inlopen of blijft het een zwak aandeel? Weinig aandelen die meer emotie uitlokken dan de Pharmings van deze wereld. De droom van iedere biotechbelegger, ware het niet dat de koers zo sterk achterblijft. Hedgefondsmanager Michael Burry, bekend van The Big Short, maakte rond de kredietcrisis een klapper met shortposities in subprime hypotheken. Nu is zijn grootste positie het Chinese JD.com, ofwel Jingdong. De energiemarkt is de laatste jaren volop in beweging door de forse fluctuaties van de energieprijzen. Hoe zijn de technische plaatjes van vier grote Europese energiebedrijven? Analyses van Aegon, Intel, Heijmans, Just Eat Takeaway, ING Groe

  Download

 39. 23 juni 2023

  Sommige bedrijven maken van hun eigen aandelen inkopen bijna een sport – de zogenaamde kannibalen. Maar er zit ook een aantal haken en ogen aan deze manier van aandeelhouderswaarde (proberen te) creëren. En Nedap en TKH volgen elk hun eigen groeipad. De grote gemene deler is hun grote technologische innovatiekracht. Welk aandeel heeft de beste groeikansen en is het aantrekkelijkst gewaardeerd? Pepsi of Coca Cola? Donald Yacktman legt de nadruk op risk-adjusted rendement. Dat bracht hem tot een grote positie in het weinig volatiele PepsiCo. Wat doet dit bedrijf eigenlijk beter dan Coca-Cola? Platina zou de komende jaren kunnen gaan shinen, vooral vanwege de opkomende waterstofeconomie. Analyses van FlatexDegiro, Microsoft, Colruyt, Bam en Heijmans, Apple, Coinbase, D’Ieteren en X-Fab.

  Download

 40. 16 juni 2023

  Welke Duitse aandelen zijn nu het aantrekkelijkst? Wij zochten het uit. Het resultaat: een koopwaardige top 3 die misschien niet direct voor de hand ligt. En Intel versus AMD: Chips doen het goed, mede door de chiptekorten. En de vraag blijft groeien. Intel produceert zelf chips, AMD laat dat doen. Een fundamenteel verschil. Hoe pakt dat uit voor beleggers? Aandelen met het hoogste dividendrendement zijn niet per se de beste koop. Het gaat om duurzaamheid en groei van het dividend. Shell, ASR en Bristol-Myers doen het wel goed. David Tepper is een van de meest succesvolle Amerikaanse beleggers. Constellation Energy zit in zijn top 5. Dat bedrijf is groot in kernenergie, maar zon en wind worden snel belangrijker. Analyses van Tesla, Booking, Ekopak, Besi, Volkswagen, SunPower, Deutsche Telekom en Ontex.

  Download

 41. 9 juni 2023

  Tijdens de lockdowns beleefden fintechs gouden tijden. Nu de economie weer open is, vertraagt hun groei. Maar de traditionele banken hebben steeds meer belangstelling voor nieuwe technologieën. Randstad is wereldmarktleider op uitzendgebied, Adecco geldt als de nummer twee. Maar maakt dit Randstad ook tot het aantrekkelijkste uitzendaandeel? Siri, wat nu? Apple is niet immuun voor de haperende economie. Op het gebied van AI heeft het bedrijf weinig te melden. De Britse superbelegger Terry Smith zit niet in banken. Maar wel in het Amerikaanse medtechbedrijf Stryker. Wat is dat voor aandeel? Technische analyse van de Grote Vier van Big Tech. Dankzij de razendsnelle ontwikkelingen rond AI gaat het weer crescendo. Analyses van TKH, Netflix, Pharming, Genmab, DSM-Firmenich, Silicon Motion, Nokia en Hal Trust.

  Download

 42. 2 juni 2023

  Beleggen in zonne-energie. Welke van de sterk in koers opgelopen aandelen van bedrijven in deze sector zijn nog koopwaardig? Wij selecteren er 5. In het portefeuilleoverzicht van Berkshire Hathaway viel de naam van het Britse drankenconcern Diageo op. Geen grote verschuiving in de portefeuille, wel een interessante nieuwe naam. Terwijl de koers van Wereldhave het behoorlijk goed doet, staat het aandeel Vastned onder druk. Dat komt door de manier waarop het vastgoed is gefinancierd. De portefeuille van Wereldhave is bovendien recessiebestendiger. En de zomer nadert, dus vakantiereizen worden weer volop geboekt. Een blik op de technische plaatjes van vier bedrijven in de Europese reissector. Analyses van Aalberts, Alibaba, Allianz, Plug Power, Vonovia, Accsys, IBM, Walmart en Alphabet.

  Download

 43. 26 mei 2023

  Welke ETF’s moet u hebben om te beleggen in AI, blockchain, schone energie of genomica? IEX selecteert 3 ETF’s voor elk thema. Aedificia en Care Property Invest sorteren voor op de vergrijzingsgolf van de komende decennia. Dat is een groeimarkt, maar door de stijgende rente dalen de vastgoedprijzen wel. Instappen dus of juist even wachten? Plus: Niet elke belegger is er gerust op dat het businessmodel van Wolters Kluwer geen last zal krijgen van steeds slimmere chatbots. Een putoptieconstructie kan bescherming bieden. En bekende belegger Tom Russo, van vermogensbeheerder Gardner Russo & Gardner, heeft een groot belang in Richemont. Is dat een betere keus dan LVMH of Kering? Analyses van Aegon, Alfen, X-Fab, CM.com, Microsoft, Bayer, SBM Offshore, Pfizer en GBL.

  Download

 44. 19 mei 2023

  Vuilverwerking kan gouden business zijn, bewijzen in de VS genoteerde bedrijven. Uitstekende resultaten en goede vooruitzichten rechtvaardigen de hoge koersen. Welk aandeel in deze sector is het aantrekkelijkst? De Buffett en Munger-show wordt zoetjesaan overgenomen door medebestuurder Greg Abel, zo bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering. Daar gaat het investeringsbedrijf op de lange termijn van profiteren. En ondanks geopolitieke spanningen en lastige macro-economische ontwikkelingen liggen de meeste beurzen er technisch gezien nog prima bij. Een wereldreis langs aandelenbeurzen. Plus; Gas is weer goedkoop en obligaties zijn veilig en saai. Toch? Niet zo snel. Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock onderwerpt vijf beursstellingen aan de Wat nou?-test. En voor marketmakers Flow Traders en het Amerikaanse Virtu Financial is het jammer dat de vlam op de financiële markten nog niet echt in de pan slaat. Maar met een stevig dividendrendement en aandeleninkoop hebben beleggers niets te klagen. Wie

  Download

 45. 12 mei 2023

  Ooit was het een ouderwetse apparatenfabriek, maar anno 2023 ontwikkelt Nedap slimme soft- en hardware. Daar maken onder andere winkeliers, boeren en beveiligers gebruik van. IEX sprak met CEO Ruben Wegman. Nederlandse particuliere beleggers kennen Lowe’s misschien niet. Maar de Amerikaanse bouwmarktketen is niet voor niets een favoriet van Bill Ackman van hedgefonds Pershing Square. Technische analyse van vier Europese biotechbedrijven: Argen-x, AstraZeneca, Galapagos en Siemens Healthineers. Zowel Allego als Fastned heeft het zwaar op de beurs. Biedt de zware koersdaling van deze snellaadpaalfabrikanten een goede instapkans? En welke van de twee is de beste keus? Analyses van Shell, Signify, Wolters Kluwer, Unibail-RodamcoWestfield, Meta, Alphabet, Vopak, DSM-Firmenich en IMCD.

  Download

 46. 5 mei 2023

  Familiebedrijven zijn stabieler en beter bestand tegen recessies, dankzij hun discipline en hun langetermijnvisie. Portret van drie familiefondsen: Jungheinrich, Wendel en Puma. Industrieel toeleverancier Aalberts laat zich in bepaalde opzichten goed vergelijken met het Zwitserse Georg Fischer. Een vergelijking tussen deze twee innovatieve en duurzame winstmachines. Tom Gayner is de belangrijkste belegger in en sinds 1 januari ook topman van de Amerikaanse verzekeraar Markel. Deere & Company is een flinke post in zijn portefeuille. Wat is zo aantrekkelijk aan dit aandeel? Analyses van Besi, Unilever, Basic-Fit, Heijmans, Philips, Pharming, TKH, Tesla en Beter Bed.

  Download

 47. 28 april 2023

  Een kijkje achter de schermen bij DNB: over bankencrises, achter de curve aan lopen en het 'secundaire mandaat' van de ECB. ASML overlegt ijzersterke cijfers; Patrick Beijersbergen laat zien hoe je een 'synthetisch aandeel' ASML kint bouwen met opties. Akzo Nobel versus PPG, experts geven hun rentevisie en analyses van Exor, Just Eat Takeaway, Johnson & Johnson, UMG, Blackrock, B&S Group en DSM-Firmenich.

  Download

 48. 21 april 2023

  Sligro heeft roerige jaren achter de rug. Een interview met CEO Koen Slippens over corona, een verstoorde voorraadketen, een gierende inflatie, de overname van Metro in België en de toekomstplannen van de groothandel. En klimaatverandering en energietransitie leveren ingenieursbureaus Arcadis en Sweco opdrachten op. Daarom zijn zij op overnamepad. Welk bedrijf heeft de beste groeikansen? Berkshire Hathaway heeft sinds begin 2022 een miljard dollar in McKesson geïnvesteerd. Interessant? De prijs van uranium klimt al jaren en de vraag overstijgt het aanbod. Maar er zijn betere manieren om een verdere opleving te bespelen dan via de uraniumprijs. Analyses van Fagron, Prosus, Fastned, HAL, Nedap, FlatexDegiro, Deutsche Telekom en Barrick Gold.

  Download

 49. 14 april 2023

  Hoe hebben de verschillende Nederlandse bedrijven het eerste kwartaal gedraaid? En waar gaat de Beleggersdesk naar kijken bij de beoordeling van de kwartaalcijfers? Luchtvaartmaatschappijen zijn bijzonder cyclisch, niet milieuvriendelijk en behalen flinterdunne marges. Hun trackrecord op de beurs is slecht, vooral dat van Air-France-KLM. Delta Air Lines staat er veel beter voor. Hoe lang kunnen centrale banken de rente verhogen? Ally Financial is een serieuze verliespost voor Warren Buffett. Doen beleggers er verstandig aan dit aandeel voor minder te kopen dan Berkshire deed? Bij Besi lijkt het goede nieuws in de koers verwerkt te zijn. Met een short strangle valt er echter nog wel wat uit te halen. Analyses van D’Ieteren, Allfunds, Acomo, Sofina, Inpost, Philips, ING en Avantium.

  Download

 50. 7 april 2023

  De beste Belgische aandelen. Op de Brusselse aandelenmarkt zijn de nodige pareltjes te vinden. Wij zetten er drie op een rij. Analyse van de bankensector. Zijn bankaandelen nu interessant? Volkswagen versus Mercedes. Kunnen beleggers beter kiezen voor de autoproducent die het meest verkoopt of toch liever voor de autoproducent met de hoogste marges? Het enige serieuze belang in de gezondheidszorgsector is DaVita. Wat ziet Warren Buffett in deze belegging? De rest van het beursjaar wordt even spannend als de eerste drie maanden, denkt David Philpotts van Schroders. Tien trends waarmee beleggers rekening moeten houden. Analyses van Kinepolis, OCI, Randstad, Sanofi, AB Inbev, UMG, BAM, Kendrion en ECP.

  Download

 51. 31 maart 2023

  Wie wint de Artificial Intelligence-wedloop? De strijd om de AI-hegemonie is sinds de introductie van ChatGPT in volle gang. Microsoft staat op pole position, maar alle techreuzen zijn wakker. Wat ziet Warren Buffett in General Motors? Voor de lange termijn zijn autofabrikanten namelijk niet altijd de beste aandelenbeleggingen geweest. CTP en WPD; twee logistieke vastgoedfondsen die allebei profiteren van de opkomst van e-commerce en van de trend om dichter bij huis te produceren. Welk fonds verdient de voorkeur? AkzoNobel heeft bij IEX een koopadvies en het dividendrendement is met 3% aantrekkelijk, maar het koersdoel komt in beeld. Met behulp van opties is het rendement wat te verhogen. Analyses van Vonovia, Total, BNP Paribas, IMCD, ASR, Aegon, NN Group, Pharming, Ordina, Pfizer en Sif.

  Download

 52. 24 maart 2023

  De bankensector is in crisis, maar dit is geen herhaling van 2008. Sif doet een mega-investering in een nieuwe fabriek, voor nog grotere fundatiepalen voor offshore windmolenparken. Een interview met CEO Fred van Beers. ‘Dit is echt een nieuwe fase in de industrie.’ Warren Buffett gelooft in Kroger, de grootste supermarktuitbater in de VS. Goede keuze voor beleggers? En Basic-Fit versus Planet Fitness: allebei discounters in de sportschoolbranche, maar niet op de beurs. Waarom het mineraal grafiet ook wel het zwarte goud heet. Analyses van Credit Suisse, RTL Group, Ordina, GBL, Beter Bed, BMW, Mithra, Bpost en Basic-Fit.

  Download

 53. 17 maart 2023

  Van 3M tot Coca-Cola; de beste dividendaandelen in de VS en in Europa. De nieuwe topman van Shell, Wael Sawan, maakt zich druk over de volgens hem veel te lage waardering van het aandeel. Maar het gat met Amerikaanse oliebedrijven is bijna niet te repareren. Warren Buffett is geen fan van tech. Toch zitten er wel wat hightechnamen in de portefeuille van Berkshire Hathaway. Zoals het zeer winstgevende Verisign. Laadpalenspecialist Alfen profiteert van een gunstige markt, maar is niet de enige. In de VS is Chargepoint de grootste speler, met een marktaandeel van 70%. Welk bedrijf heeft de beste papieren? De hype rond klimaataandelen lijkt achter ons. Of bieden Tesla, Alfen en Nordex binnenkort weer nieuwe kansen? De groene ETF heeft het technisch in elk geval lastig. Analyses van Flatex, Deutsche Post, D’Ieteren, THK, Ageas, Prosus, CTP en Kendrion.

  Download

 54. 10 maart 2023

  DE AEX is 40 jaar. 40 jaar AEX in woord en beeld, met een grote grafiek van de hoogte- en dieptepunten, de sectorverdeling van de index toen en nu, het beste en slechtste aandeel in 40 jaar en een column van IEX’er Arend Jan Kamp. Plus; moet Warren Buffett zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway straks opsplitsen? De favoriete indicatoren van beursexperts. Waar moet u naar kijken om de markt te duiden? Alhold Delhaize versus Carrefour: De inkoopkosten van supermarkten rijzen de pan uit. Afhankelijk van de prijsstrategie zien we dat terug in hun marges, maar kosten besparen kunnen Ahold Delhaize en Carrefour beide als de beste. En dankzij de nieuwe opwerkfabriek voor lithiumhydroxide van Advanced Metallurgical Group kan het concern hogere marges maken. En afnemers zijn zo goed als gegarandeerd. Welke bedrijven zijn nog meer actief in de lithiumsector? Analyses van ASMI, Stellantis, SBMO, Galapagos, Kinepolis, PostNL en Endesa.

  Download

 55. 3 maart 2023

  Volgens Warren Buffett ligt de toekomst van elektrisch rijden in China, met BYD. Afkoelende woningmarkt, stikstofcrisis, energietransitie, krappe arbeidsmarkt. CEO Ton Hillen legt uit hoe bouwer Heijmans met deze uitdagingen omgaat. En Amazon versus Alibaba; verslaat de leerling nu de meester? Een driepoot Ahold Delhaize met opties voor meer rendement. Amerika is voor aandelenbeleggers meestal aantrekkelijker dan Europa. Maar de vooruitzichten voor Europa verbeteren, mede doordat een recessie uitblijft. Analyses van Besi, Wolters Kluwer, Aedifica, ASR, DSM, Air France-KLM, Vastned, Adyen en B&S Group.

  Download

 56. 24 februari

  General Mills, Kellogg’s, Kraft Heinz en Mondelez; welke voedingsgigant is de beste belegging? En Pfizer en Bristol-Myers zijn geen groeibriljantjes, maar een bedrijf hoeft niet hard te groeien om een aantrekkelijke belegging te zijn. Wat doet een aandeel als Snowflake in de portefeuille van Berkshire Hathaway? We bespreken de technische plaatjes van twee autobouwers, een autodealer en een ETF. Plus: Fossiele energie-aandelen hebben het vorig jaar fantastisch gedaan. Toch verwacht Siegfried Kok, senior portfolio manager van OBAM, dat de duurzame energiesector het stokje zal overnemen. En de Belastingaangifte 2022: zeven tips op een rij om bij uw aangifte geld te besparen. Analyses van NN Group, Alfen, Ahold, SIF, Randstad, OCI, Euronext, Disney en Aperam.

  Download

 57. 17 februari 2023

  Wat kopen topbeleggers? Een kijkje in de portefeuille van buitenlandse en twee Nederlandse beleggers. Unilever versus Nestlé: Nestlé is de meest winstgevende van de twee, maar Unilever biedt op termijn veel koerspotentieel. Coca-Cola is een van de fundamenten onder het beleggingssucces van Warren Buffett. Maar is het op het huidige niveau nog aantrekkelijk? Grondstofverwerkers gaan weer goed presteren. We bespreken de technische plaatjes van drie metaalbedrijven en van een basismaterialen-ETF. Analyses van Adyen, ABN Amro, AkzoNobel, Aegon, Alphabet, Qualcomm, Bristol-Meyers, Deutsche Post-DHL en SBM Offshore.

  Download

 58. 10 februari 2023

  Duurzaam is goed, maar duurzame aandelen zijn dat niet altijd. Ook onder de belangrijkste Europese producenten van windturbines is het lastig de beste eruit te pikken. Een lijstje plussen en minnen van windmolenbouwers. Wat Moody’s Corporation uit New York een typisch Buffett-aandeel maakt, zijn de sterke marktpositie en het feit dat de activiteiten weinig kapitaalintensief zijn. En zowel BAM als Heijmans heeft het risicoprofiel flink verbeterd, maar beleggers zijn niet geheel gevrijwaard van eventuele tegenslagen. Plus; de knelpunten in het Europese elektriciteitsnetwerk zitten de noodzakelijke energietransitie in de weg. Welke bedrijven bieden een oplossing? Het sentiment op aandelenbeurzen wereldwijd verbetert steeds verder. De technische plaatjes van vier grote indices. Analyses van ING, Aalberts, Pfizer, HAL, KPN, Nokia, Philips, Signify en WDP.

  Download

 59. 3 februari 2023

  ASML en TSMC bedienen dezelfde eindmarkt en TSMC is ook nog de grootste klant van ASML. De correlatie zou dus hoog moeten zijn. Toch zijn de koersverschillen groter dan ooit. Waarom is dat? En zijn bitcoin en andere cryptovaluta meer dan digitale luchtkastelen? Na een serie cryptoschandalen is die vraag prangender dan ooit. Plus; met de juiste optiestrategie, bijvoorbeeld een butterfly spread, valt het rendement van Heineken wat op te voeren. Woninginrichters deden goede zaken in coronatijd. Van Ikea tot Studio Jan des Bouvrie; klanten wilden er thuis netjes bijzitten. Warren Buffett belegt ook in deze branche – in het hogere segment. TA gaat over vier chipaandelen die technische verbeteringen laten zien. En analyses van Tesla, Microsoft, Brunel, JDE Peet's, Deutsche Telekom, Aperam, Sofina, Netflix en ING.

  Download

 60. 27 januari 2023

  Het cijferseizoen is geopend. Wat zijn de verwachtingen voor het dividend, de marges en de outlook? Plus: Door het restrictieve beleid van de centrale banken kunnen grote zakenbanken hun riskante leningen niet meer slijten. We vergelijken HAL met Sofina, De energiesector boekte in 2022 recordwinsten dankzij de piek in olie- en gasprijzen. Warren Buffett kocht stevig bij in Chevron en Occidental Petroleum. Technische analyse van sector-ETF’s met potentie. En Volkswagen, de marktleider in Europa, verwacht dat in 2030 elke tweede auto die van de band rolt elektrisch is. Dit is goed nieuws voor de toch al krappe nikkelmarkt. Analyses van ASMI, JET, TKH, Van Lanschot, Nedap, Euronext, BlackRock, Mithra en Fastned.

  Download

 61. 20 januari 2023

  ABN Amro of ING? Welke bank is het meest weerbaar? Analist Martin Crum vergelijkt deze twee financials. Alfen CEO Marco Roeleveld aan het woord over hun ambities voor de energietransitie.Het gebruik van creditcards is flink toegenomen sinds de opkomst van online winkelen. Warren Buffett zet stevig in op creditcardmaatschappijen. ArcelorMittal is niet het aantrekkelijkste aandeel in de AEX. Maar met deze optieconstructie kan toch positief rendement worden geboekt: de ratiospread. Analyses van Prosus, Bayer, Euronav, Ebusco, ABN Amro, ING, Alibaba, Ageas, OCi en Galapagos.

  Download

Premium uitgelicht

 1. Premium

  Aantrekkelijk gewaardeerd Gilead is niet issue-vrij

  Amerikaanse big pharma is flink aan het overnemen geslagen, Gilead niet uitgezonderd. Dat is niet zonder risico, maar veel keus heeft de sector niet.

  De koersen van big pharma in de VS liggen er al enige tijd gedrukt bij, die van Gilead niet uitgezonderd. De sector worstelt met de impact van expirerende patenten en teleurstellende en vaak gestaakte onderzoeken naar nieuwe medicijnen.

 2. Premium

  AMG ziet enorme kansen in recyclen van plutonium

  AMG lanceerde NewMOX, een platform om samen met partners systemen te bouwen die plutonium recyclen. Daarmee verdwijnen de risico’s van opslag van plutonium, maar hier liggen ook financieel enorme kansen.

  In een opgetogen persbericht kondigde AMG Critical Materials deze week de lancering aan van NewMOX. Dit is een in Frankrijk gevestigd nieuw onderdeel van dochterbedrijf ALD Vacuum Technologies.

  Commerciële activiteiten heeft NewMOX nog niet, maar de potentie lijkt enorm.

 3. Premium

  Fugro is het schoolvoorbeeld van een geslaagde turnaround

  Onze kooptip leverde meer dan 40% op. Met dank aan Fugro zelf, dat zijn zaakjes op indrukwekkende wijze op orde kreeg.

 4. Premium

  Voor wie dacht dat Tesla enkel auto's produceert

  Tesla is meer dan een fabrikant van elektrische auto’s. Eerder bespraken we al de Energy divisie, maar er zit ook nog een ander product in de pijplijn: een mensachtige robot genaamd Optimus. Een van de oorspronkelijke ideeën achter de robot was om deze in de Tesla-fabrieken te laten werken.

  Veel van de productiestappen bij het maken van auto’s gebeuren nog met hand en laten zich moeilijk automatiseren op conventionele manieren. Met een mensachtige robot sla je dus twee vliegen in één klap.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links