Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Premium / exclusief voor Premium-leden

IEX Expert

Hieronder ziet u alle IEX Magazines met een eigen downloadlink. Zoekt u een artikel over uw favoriete aandeel? Druk dan op CTRL+F of CMD+F en typ de eerste letters van het aandeel. U ziet dan in welke edities van het IEX Magazine uw aandeel is besproken.

De meest recente edities
 1. 29 september 2023

  Niet alleen op dierendag worden huisdieren verwend, maar het hele jaar door. En dat mag wat kosten. De winstmarges op diervoeding en -speeltjes zijn hoog. Welke bedrijven verdienen eraan? Het aandeel NXP is de laatste maanden meer dan 10% teruggevallen. Wat is er aan de hand? En Carl Icahn is een van de bekendste activistische beleggers van Amerika. Nu wordt hij zelf geconfronteerd met een barbaar aan de poort, de gevreesde shortseller Hindenburg Research. Wat nu? Twee reuzen in digitaal zoeken: Alphabet uit de VS en het Chinese Baidu. Beide bedrijven staan er financieel goed voor, maar er is één duidelijke winnaar. Analyses van Just Eat Takeaway, CTP, Uber, Siemens Healthineers, Vopak, Ackermans & Van Haaren, Elia en Barco.

  Download

 2. 22 september 2023

  Terug van de autovakantie in het zonnige zuiden weten we het weer: best duur, die tolwegen. Een blik op vier Zuid-Europese bedrijven die er goed aan verdienen. De logistiekevastgoedsector blijft een gezonde markt. Zo zetten meerdere analisten vastgoedfonds CTP op de kooplijst. Het Belgische WDP draait ook goed, maar is duurder. Klarman staat bekend om zijn risicoaversie. Toch steekt hij veel geld in het verre van risicovrije communicatiebedrijf Viasat. Heeft hij een punt? Met ETF’s kun je eenvoudig een gespreide belegging opbouwen in wereldwijde thema’s en indices. Vier technisch interessante ETF’s. Analyses van Exor, Nestlé, Mithra, Ageas, NSI, D’Ieteren, Deutsche Post en Ebusco.

  Download

 3. 15 september 2023

  Topmanagers handelen soms in aandelen van hun eigen bedrijf. Dat kan een belangrijke graadmeter zijn voor beleggers om ook te kopen of te verkopen. Maar werkt dat? En hoe weet u welke CEO’s, CFO’s of commissarissen aan het handelen zijn? De ene chipmachinemaker opereert aan het begin van de chipmaakcyclus, de andere aan het eind. Wat betekenen deze en andere verschillen voor beleggers? Opnieuw een snoeiharde winstwaarschuwing bij houtveredelaar Accsys. Vervanging van het management lijkt niet genoeg om het tij te keren. Wells Fargo, het bedrijf dat nog stamt uit de tijd van de postkoets, werd geplaagd door schandalen. Toch is waardebelegger Chris Davis er stevig ingestapt. Analyses van Alfen, InPost, Sofina, Aperam, Walt Disney, Walmart, Adyen, Shopify en Plug Power.

  Download

 4. 8 september 2023

  Ondanks de hoge rente doen beursgenoteerde Amerikaanse huizenbouwers het goed, zowel qua resultaten als op de beurs. Het aanbod van huizen loopt namelijk flink achter bij de vraag en nieuwe kopers zijn vooral aangewezen op nieuwbouwhuizen. Zijn de aandelen nog interessant? Is American Tower dat in 10 jaar verhonderdvoudigde in koers, nog wel aantrekkelijk? De succesvolle Amerikaanse waardebelegger Chuck Akre is in ieder geval al jaren zeer gecharmeerd van dit aandeel. Het rendement van de Franse supermarkt Carrefour loopt hopeloos achter bij Ahold Delhaize. Is het interessant om aandelen van de Franse supermarktketen in te slaan? Voor de tweede keer krijgt Arm een notering. Grote technologiebedrijven zoals Apple nemen een strategisch belang in het naar verwachting hoog gewaardeerde Arm. Maar helaas kunnen particuliere beleggers zich niet aanmelden voor aandelen. Analyses van HAL Trust, ASR, BNP Paribas, NN Group, ECP, Sif, Johnson & Johnson en B&S Group.

  Download

 5. 1 september 2023

  De plantaardige vleesvervanger is goed nieuws voor het milieu. Maar hoe profiteert de belegger? Bedrijven die alleen vervangers produceren, zijn voorlopig niet erg aantrekkelijk. Het op Wall Street genoteerde Warner Music Group geldt als een stevige rivaal van Universal Music Group. Welke muziekuitgever heeft de voorkeur? En Adyen viel van zijn voetstuk, maar misschien is er een (voordeliger) alternatief: Fiserv. Deze fintech-speler levert onder meer technologieën voor elektronisch betalen en heeft door slimme overnames een goede marktpositie veroverd. Plus; geheugenchips vormen een zeer cyclisch deel van de chipmarkt. Ondanks de goede vooruitzichten maken slechts drie spelers de dienst uit: Samsung, SK Hynix en Micron. Analyses van AMG, Aegon, Kendrion, Alfen, Volkswagen, BMW, Baidu, Kinepolis en Zoom.

  Download

 6. 25 augustus

  Wat zijn de ultieme Buy & Hold-aandelen? Vijf experts tippen hun favoriete plankleggers voor de lange, lange termijn. Adyen na het drama: is het aandeel koopwaardig op deze koers? Reisreuzen Booking en Expedia zijn zeer verschillend, en dit is onze favoriet van de twee. Lege beurshulzen (SPACs) op het Damrak zoeken naarstig naar beursgangers. Hebben centrale banken de inflatie definitief getemd? Plus analyses van: Deutsche Telekom, TKH, Prosus, UMG, Bayer, Alibaba, Tesla en Silicon Motion.

  Download

 7. 18 augustus

  Kaskrakers gezocht: Wat zit er in de pijplijn van de grote farmaconcerns? De magere oogst (en slechte rendementen) van beursgangen op het Damrak. Een optiestrategie om te profiteren van flinke koersuitslagen en een beleggingsduel tussen biofarmaceuten Pharming en Mithra. Plus analyses van Ahold Delhaize, ING, ABN Amro, PostNL, Gilead, Uber, AB InBev, Apple en Booking.

  Download

 8. 11 augustus 2023

  Drie minder bekende pareltjes op de Italiaanse beurs. Een vergelijking van de Amsterdamse beursholdings HAL Trust en Exor, Bill Gates' favoriete treinenaandeel; China snakt naar nieuwe stimulansen. Onze technisch analisten bespreken vier aandelen die op uitbreken staan. En analyses van Melexis, Fagron, Wolters Kluwer, AMD, Flow Traders, Heineken, Amundi, WDP en Brunel.

  Download

 9. 4 augustus 2023

  Fastned haalt het hoogste rendement op het geïnvesteerde vermogen van alle laadpaalexploitanten, volgens CEO Michiel Langezaal. Maar wanneer gaat het bedrijf winst maken? We vergelijken twee staalconcerns: ArcelorMittal en Aperam. Hun cyclische aard delen ze, maar er zijn ook grote verschillen. Gokken is big business. In welk van de vier grote Amerikaanse gokbedrijven kun je het beste geld steken: in Wynn Resorts, Las Vegas Sands, MGM Resorts of Draftkings? Ooit gehoord van Coupang? Waarschijnlijk niet, maar het Zuid-Koreaanse e-commercebedrijf is de lieveling van topbelegger Stanley Druckenmiller. Waarom is het dure aandeel zo interessant? Technische analyse passen we toe op 4 postaandelen en er zijn analyses van JET, NXP, Basic­Fit, Alphabet, Unilever, AkzoNobel, KPN, Philips en ASML.

  Download

 10. 21 juli 2023

  Vier vakantie-aandelen: Nederland zit op de camping met de voeten in een teiltje koud water. IEX vergelijkt vier grote producenten van campers en caravans. Met hun winstgevendheid zit het door de cyclus heen wel goed. En E-commercebedrijven Amazon en Shopify vissen in dezelfde vijver, maar kiezen voor een eigen strategie. Een vergelijking levert een echte winnaar op. De toekomst van de chipmarkt volgens ASML. Zou er dit jaar een campingrally in zitten of wordt het ‘vrouwen bloot, handel dood’? Mr. Market heeft nooit vakantie. U wel. Tijd voor de relaxstand met een goed boek. Twee Strong Buy’s, twee Buy’s. Plus; Rare earth elements, oftewel zeldzame aardmetalen, spreken tot de verbeelding, vanwege de exotische namen - zoals praseodymium en yttrium - en de diversiteit in toepassingen. Analyses van Arcadis, ASR, Beter Bed, Applied Materials, Melexis, Ahold Delhaize, Texas Instruments, Bayer en Shell.

  Download

 11. 7 juli 2023

  Het sentiment op de beurs is doorgaans niet slecht, maar economische groeivertragingen geven druk op resultaten. Dat kan slecht uitpakken voor cyclische aandelen. Een vooruitblik op de halfjaarcijfers 2023. Welk bedrijf is het aantrekkelijkst: het Nederlandse IMCD, of toch het Belgische Azelis? Het zijn twee chemische distributeurs met succesvolle overnamestrategieën, aantrekkelijke marges en mooie balansen. En aan koersbewegingen is goed te verdienen, ook als je geen idee hebt waar het heen gaat. Met de straddle-optiestrategie profiteer je van uitschieters naar boven én naar beneden. De Europese verzekeringssector laat een verdeeld technisch beeld zien. We bespreken de technische plaatjes van vier grote Europese spelers. Analyses van Vastned, Prosus, DSM-­Firmenich, Basic-Fit, Sofina, Corbion, Walt Disney en TSMC. Let op: Het volgende nummer van IEX Expert komt in verband met de zomerperiode uit op 21 juli.

  Download

 12. 30 juni 2023

  De kracht van ASML, ASMI en Besi: Alle ogen zijn gericht op de chipsector, met dank aan de artificial intelligence-hype. Hoe werkt dat productieproces precies en wat is de positie van de Nederlandse chippers? AB Inbev versus Heineken Heineken en vooral AB Inbev verloren het de afgelopen tien jaar van de index. Kan de Belgische brouwer deze underperformance in de toekomst inlopen of blijft het een zwak aandeel? Weinig aandelen die meer emotie uitlokken dan de Pharmings van deze wereld. De droom van iedere biotechbelegger, ware het niet dat de koers zo sterk achterblijft. Hedgefondsmanager Michael Burry, bekend van The Big Short, maakte rond de kredietcrisis een klapper met shortposities in subprime hypotheken. Nu is zijn grootste positie het Chinese JD.com, ofwel Jingdong. De energiemarkt is de laatste jaren volop in beweging door de forse fluctuaties van de energieprijzen. Hoe zijn de technische plaatjes van vier grote Europese energiebedrijven? Analyses van Aegon, Intel, Heijmans, Just Eat Takeaway, ING Groe

  Download

 13. 23 juni 2023

  Sommige bedrijven maken van hun eigen aandelen inkopen bijna een sport – de zogenaamde kannibalen. Maar er zit ook een aantal haken en ogen aan deze manier van aandeelhouderswaarde (proberen te) creëren. En Nedap en TKH volgen elk hun eigen groeipad. De grote gemene deler is hun grote technologische innovatiekracht. Welk aandeel heeft de beste groeikansen en is het aantrekkelijkst gewaardeerd? Pepsi of Coca Cola? Donald Yacktman legt de nadruk op risk-adjusted rendement. Dat bracht hem tot een grote positie in het weinig volatiele PepsiCo. Wat doet dit bedrijf eigenlijk beter dan Coca-Cola? Platina zou de komende jaren kunnen gaan shinen, vooral vanwege de opkomende waterstofeconomie. Analyses van FlatexDegiro, Microsoft, Colruyt, Bam en Heijmans, Apple, Coinbase, D’Ieteren en X-Fab.

  Download

 14. 16 juni 2023

  Welke Duitse aandelen zijn nu het aantrekkelijkst? Wij zochten het uit. Het resultaat: een koopwaardige top 3 die misschien niet direct voor de hand ligt. En Intel versus AMD: Chips doen het goed, mede door de chiptekorten. En de vraag blijft groeien. Intel produceert zelf chips, AMD laat dat doen. Een fundamenteel verschil. Hoe pakt dat uit voor beleggers? Aandelen met het hoogste dividendrendement zijn niet per se de beste koop. Het gaat om duurzaamheid en groei van het dividend. Shell, ASR en Bristol-Myers doen het wel goed. David Tepper is een van de meest succesvolle Amerikaanse beleggers. Constellation Energy zit in zijn top 5. Dat bedrijf is groot in kernenergie, maar zon en wind worden snel belangrijker. Analyses van Tesla, Booking, Ekopak, Besi, Volkswagen, SunPower, Deutsche Telekom en Ontex.

  Download

 15. 9 juni 2023

  Tijdens de lockdowns beleefden fintechs gouden tijden. Nu de economie weer open is, vertraagt hun groei. Maar de traditionele banken hebben steeds meer belangstelling voor nieuwe technologieën. Randstad is wereldmarktleider op uitzendgebied, Adecco geldt als de nummer twee. Maar maakt dit Randstad ook tot het aantrekkelijkste uitzendaandeel? Siri, wat nu? Apple is niet immuun voor de haperende economie. Op het gebied van AI heeft het bedrijf weinig te melden. De Britse superbelegger Terry Smith zit niet in banken. Maar wel in het Amerikaanse medtechbedrijf Stryker. Wat is dat voor aandeel? Technische analyse van de Grote Vier van Big Tech. Dankzij de razendsnelle ontwikkelingen rond AI gaat het weer crescendo. Analyses van TKH, Netflix, Pharming, Genmab, DSM-Firmenich, Silicon Motion, Nokia en Hal Trust.

  Download

 16. 2 juni 2023

  Beleggen in zonne-energie. Welke van de sterk in koers opgelopen aandelen van bedrijven in deze sector zijn nog koopwaardig? Wij selecteren er 5. In het portefeuilleoverzicht van Berkshire Hathaway viel de naam van het Britse drankenconcern Diageo op. Geen grote verschuiving in de portefeuille, wel een interessante nieuwe naam. Terwijl de koers van Wereldhave het behoorlijk goed doet, staat het aandeel Vastned onder druk. Dat komt door de manier waarop het vastgoed is gefinancierd. De portefeuille van Wereldhave is bovendien recessiebestendiger. En de zomer nadert, dus vakantiereizen worden weer volop geboekt. Een blik op de technische plaatjes van vier bedrijven in de Europese reissector. Analyses van Aalberts, Alibaba, Allianz, Plug Power, Vonovia, Accsys, IBM, Walmart en Alphabet.

  Download

 17. 26 mei 2023

  Welke ETF’s moet u hebben om te beleggen in AI, blockchain, schone energie of genomica? IEX selecteert 3 ETF’s voor elk thema. Aedificia en Care Property Invest sorteren voor op de vergrijzingsgolf van de komende decennia. Dat is een groeimarkt, maar door de stijgende rente dalen de vastgoedprijzen wel. Instappen dus of juist even wachten? Plus: Niet elke belegger is er gerust op dat het businessmodel van Wolters Kluwer geen last zal krijgen van steeds slimmere chatbots. Een putoptieconstructie kan bescherming bieden. En bekende belegger Tom Russo, van vermogensbeheerder Gardner Russo & Gardner, heeft een groot belang in Richemont. Is dat een betere keus dan LVMH of Kering? Analyses van Aegon, Alfen, X-Fab, CM.com, Microsoft, Bayer, SBM Offshore, Pfizer en GBL.

  Download

 18. 19 mei 2023

  Vuilverwerking kan gouden business zijn, bewijzen in de VS genoteerde bedrijven. Uitstekende resultaten en goede vooruitzichten rechtvaardigen de hoge koersen. Welk aandeel in deze sector is het aantrekkelijkst? De Buffett en Munger-show wordt zoetjesaan overgenomen door medebestuurder Greg Abel, zo bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering. Daar gaat het investeringsbedrijf op de lange termijn van profiteren. En ondanks geopolitieke spanningen en lastige macro-economische ontwikkelingen liggen de meeste beurzen er technisch gezien nog prima bij. Een wereldreis langs aandelenbeurzen. Plus; Gas is weer goedkoop en obligaties zijn veilig en saai. Toch? Niet zo snel. Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock onderwerpt vijf beursstellingen aan de Wat nou?-test. En voor marketmakers Flow Traders en het Amerikaanse Virtu Financial is het jammer dat de vlam op de financiële markten nog niet echt in de pan slaat. Maar met een stevig dividendrendement en aandeleninkoop hebben beleggers niets te klagen. Wie

  Download

 19. 12 mei 2023

  Ooit was het een ouderwetse apparatenfabriek, maar anno 2023 ontwikkelt Nedap slimme soft- en hardware. Daar maken onder andere winkeliers, boeren en beveiligers gebruik van. IEX sprak met CEO Ruben Wegman. Nederlandse particuliere beleggers kennen Lowe’s misschien niet. Maar de Amerikaanse bouwmarktketen is niet voor niets een favoriet van Bill Ackman van hedgefonds Pershing Square. Technische analyse van vier Europese biotechbedrijven: Argen-x, AstraZeneca, Galapagos en Siemens Healthineers. Zowel Allego als Fastned heeft het zwaar op de beurs. Biedt de zware koersdaling van deze snellaadpaalfabrikanten een goede instapkans? En welke van de twee is de beste keus? Analyses van Shell, Signify, Wolters Kluwer, Unibail-RodamcoWestfield, Meta, Alphabet, Vopak, DSM-Firmenich en IMCD.

  Download

 20. 5 mei 2023

  Familiebedrijven zijn stabieler en beter bestand tegen recessies, dankzij hun discipline en hun langetermijnvisie. Portret van drie familiefondsen: Jungheinrich, Wendel en Puma. Industrieel toeleverancier Aalberts laat zich in bepaalde opzichten goed vergelijken met het Zwitserse Georg Fischer. Een vergelijking tussen deze twee innovatieve en duurzame winstmachines. Tom Gayner is de belangrijkste belegger in en sinds 1 januari ook topman van de Amerikaanse verzekeraar Markel. Deere & Company is een flinke post in zijn portefeuille. Wat is zo aantrekkelijk aan dit aandeel? Analyses van Besi, Unilever, Basic-Fit, Heijmans, Philips, Pharming, TKH, Tesla en Beter Bed.

  Download

 21. 28 april 2023

  Een kijkje achter de schermen bij DNB: over bankencrises, achter de curve aan lopen en het 'secundaire mandaat' van de ECB. ASML overlegt ijzersterke cijfers; Patrick Beijersbergen laat zien hoe je een 'synthetisch aandeel' ASML kint bouwen met opties. Akzo Nobel versus PPG, experts geven hun rentevisie en analyses van Exor, Just Eat Takeaway, Johnson & Johnson, UMG, Blackrock, B&S Group en DSM-Firmenich.

  Download

 22. 21 april 2023

  Sligro heeft roerige jaren achter de rug. Een interview met CEO Koen Slippens over corona, een verstoorde voorraadketen, een gierende inflatie, de overname van Metro in België en de toekomstplannen van de groothandel. En klimaatverandering en energietransitie leveren ingenieursbureaus Arcadis en Sweco opdrachten op. Daarom zijn zij op overnamepad. Welk bedrijf heeft de beste groeikansen? Berkshire Hathaway heeft sinds begin 2022 een miljard dollar in McKesson geïnvesteerd. Interessant? De prijs van uranium klimt al jaren en de vraag overstijgt het aanbod. Maar er zijn betere manieren om een verdere opleving te bespelen dan via de uraniumprijs. Analyses van Fagron, Prosus, Fastned, HAL, Nedap, FlatexDegiro, Deutsche Telekom en Barrick Gold.

  Download

 23. 14 april 2023

  Hoe hebben de verschillende Nederlandse bedrijven het eerste kwartaal gedraaid? En waar gaat de Beleggersdesk naar kijken bij de beoordeling van de kwartaalcijfers? Luchtvaartmaatschappijen zijn bijzonder cyclisch, niet milieuvriendelijk en behalen flinterdunne marges. Hun trackrecord op de beurs is slecht, vooral dat van Air-France-KLM. Delta Air Lines staat er veel beter voor. Hoe lang kunnen centrale banken de rente verhogen? Ally Financial is een serieuze verliespost voor Warren Buffett. Doen beleggers er verstandig aan dit aandeel voor minder te kopen dan Berkshire deed? Bij Besi lijkt het goede nieuws in de koers verwerkt te zijn. Met een short strangle valt er echter nog wel wat uit te halen. Analyses van D’Ieteren, Allfunds, Acomo, Sofina, Inpost, Philips, ING en Avantium.

  Download

 24. 7 april 2023

  De beste Belgische aandelen. Op de Brusselse aandelenmarkt zijn de nodige pareltjes te vinden. Wij zetten er drie op een rij. Analyse van de bankensector. Zijn bankaandelen nu interessant? Volkswagen versus Mercedes. Kunnen beleggers beter kiezen voor de autoproducent die het meest verkoopt of toch liever voor de autoproducent met de hoogste marges? Het enige serieuze belang in de gezondheidszorgsector is DaVita. Wat ziet Warren Buffett in deze belegging? De rest van het beursjaar wordt even spannend als de eerste drie maanden, denkt David Philpotts van Schroders. Tien trends waarmee beleggers rekening moeten houden. Analyses van Kinepolis, OCI, Randstad, Sanofi, AB Inbev, UMG, BAM, Kendrion en ECP.

  Download

 25. 31 maart 2023

  Wie wint de Artificial Intelligence-wedloop? De strijd om de AI-hegemonie is sinds de introductie van ChatGPT in volle gang. Microsoft staat op pole position, maar alle techreuzen zijn wakker. Wat ziet Warren Buffett in General Motors? Voor de lange termijn zijn autofabrikanten namelijk niet altijd de beste aandelenbeleggingen geweest. CTP en WPD; twee logistieke vastgoedfondsen die allebei profiteren van de opkomst van e-commerce en van de trend om dichter bij huis te produceren. Welk fonds verdient de voorkeur? AkzoNobel heeft bij IEX een koopadvies en het dividendrendement is met 3% aantrekkelijk, maar het koersdoel komt in beeld. Met behulp van opties is het rendement wat te verhogen. Analyses van Vonovia, Total, BNP Paribas, IMCD, ASR, Aegon, NN Group, Pharming, Ordina, Pfizer en Sif.

  Download

 26. 24 maart 2023

  De bankensector is in crisis, maar dit is geen herhaling van 2008. Sif doet een mega-investering in een nieuwe fabriek, voor nog grotere fundatiepalen voor offshore windmolenparken. Een interview met CEO Fred van Beers. ‘Dit is echt een nieuwe fase in de industrie.’ Warren Buffett gelooft in Kroger, de grootste supermarktuitbater in de VS. Goede keuze voor beleggers? En Basic-Fit versus Planet Fitness: allebei discounters in de sportschoolbranche, maar niet op de beurs. Waarom het mineraal grafiet ook wel het zwarte goud heet. Analyses van Credit Suisse, RTL Group, Ordina, GBL, Beter Bed, BMW, Mithra, Bpost en Basic-Fit.

  Download

 27. 17 maart 2023

  Van 3M tot Coca-Cola; de beste dividendaandelen in de VS en in Europa. De nieuwe topman van Shell, Wael Sawan, maakt zich druk over de volgens hem veel te lage waardering van het aandeel. Maar het gat met Amerikaanse oliebedrijven is bijna niet te repareren. Warren Buffett is geen fan van tech. Toch zitten er wel wat hightechnamen in de portefeuille van Berkshire Hathaway. Zoals het zeer winstgevende Verisign. Laadpalenspecialist Alfen profiteert van een gunstige markt, maar is niet de enige. In de VS is Chargepoint de grootste speler, met een marktaandeel van 70%. Welk bedrijf heeft de beste papieren? De hype rond klimaataandelen lijkt achter ons. Of bieden Tesla, Alfen en Nordex binnenkort weer nieuwe kansen? De groene ETF heeft het technisch in elk geval lastig. Analyses van Flatex, Deutsche Post, D’Ieteren, THK, Ageas, Prosus, CTP en Kendrion.

  Download

 28. 10 maart 2023

  DE AEX is 40 jaar. 40 jaar AEX in woord en beeld, met een grote grafiek van de hoogte- en dieptepunten, de sectorverdeling van de index toen en nu, het beste en slechtste aandeel in 40 jaar en een column van IEX’er Arend Jan Kamp. Plus; moet Warren Buffett zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway straks opsplitsen? De favoriete indicatoren van beursexperts. Waar moet u naar kijken om de markt te duiden? Alhold Delhaize versus Carrefour: De inkoopkosten van supermarkten rijzen de pan uit. Afhankelijk van de prijsstrategie zien we dat terug in hun marges, maar kosten besparen kunnen Ahold Delhaize en Carrefour beide als de beste. En dankzij de nieuwe opwerkfabriek voor lithiumhydroxide van Advanced Metallurgical Group kan het concern hogere marges maken. En afnemers zijn zo goed als gegarandeerd. Welke bedrijven zijn nog meer actief in de lithiumsector? Analyses van ASMI, Stellantis, SBMO, Galapagos, Kinepolis, PostNL en Endesa.

  Download

 29. 3 maart 2023

  Volgens Warren Buffett ligt de toekomst van elektrisch rijden in China, met BYD. Afkoelende woningmarkt, stikstofcrisis, energietransitie, krappe arbeidsmarkt. CEO Ton Hillen legt uit hoe bouwer Heijmans met deze uitdagingen omgaat. En Amazon versus Alibaba; verslaat de leerling nu de meester? Een driepoot Ahold Delhaize met opties voor meer rendement. Amerika is voor aandelenbeleggers meestal aantrekkelijker dan Europa. Maar de vooruitzichten voor Europa verbeteren, mede doordat een recessie uitblijft. Analyses van Besi, Wolters Kluwer, Aedifica, ASR, DSM, Air France-KLM, Vastned, Adyen en B&S Group.

  Download

 30. 24 februari

  General Mills, Kellogg’s, Kraft Heinz en Mondelez; welke voedingsgigant is de beste belegging? En Pfizer en Bristol-Myers zijn geen groeibriljantjes, maar een bedrijf hoeft niet hard te groeien om een aantrekkelijke belegging te zijn. Wat doet een aandeel als Snowflake in de portefeuille van Berkshire Hathaway? We bespreken de technische plaatjes van twee autobouwers, een autodealer en een ETF. Plus: Fossiele energie-aandelen hebben het vorig jaar fantastisch gedaan. Toch verwacht Siegfried Kok, senior portfolio manager van OBAM, dat de duurzame energiesector het stokje zal overnemen. En de Belastingaangifte 2022: zeven tips op een rij om bij uw aangifte geld te besparen. Analyses van NN Group, Alfen, Ahold, SIF, Randstad, OCI, Euronext, Disney en Aperam.

  Download

 31. 17 februari 2023

  Wat kopen topbeleggers? Een kijkje in de portefeuille van buitenlandse en twee Nederlandse beleggers. Unilever versus Nestlé: Nestlé is de meest winstgevende van de twee, maar Unilever biedt op termijn veel koerspotentieel. Coca-Cola is een van de fundamenten onder het beleggingssucces van Warren Buffett. Maar is het op het huidige niveau nog aantrekkelijk? Grondstofverwerkers gaan weer goed presteren. We bespreken de technische plaatjes van drie metaalbedrijven en van een basismaterialen-ETF. Analyses van Adyen, ABN Amro, AkzoNobel, Aegon, Alphabet, Qualcomm, Bristol-Meyers, Deutsche Post-DHL en SBM Offshore.

  Download

 32. 10 februari 2023

  Duurzaam is goed, maar duurzame aandelen zijn dat niet altijd. Ook onder de belangrijkste Europese producenten van windturbines is het lastig de beste eruit te pikken. Een lijstje plussen en minnen van windmolenbouwers. Wat Moody’s Corporation uit New York een typisch Buffett-aandeel maakt, zijn de sterke marktpositie en het feit dat de activiteiten weinig kapitaalintensief zijn. En zowel BAM als Heijmans heeft het risicoprofiel flink verbeterd, maar beleggers zijn niet geheel gevrijwaard van eventuele tegenslagen. Plus; de knelpunten in het Europese elektriciteitsnetwerk zitten de noodzakelijke energietransitie in de weg. Welke bedrijven bieden een oplossing? Het sentiment op aandelenbeurzen wereldwijd verbetert steeds verder. De technische plaatjes van vier grote indices. Analyses van ING, Aalberts, Pfizer, HAL, KPN, Nokia, Philips, Signify en WDP.

  Download

 33. 3 februari 2023

  ASML en TSMC bedienen dezelfde eindmarkt en TSMC is ook nog de grootste klant van ASML. De correlatie zou dus hoog moeten zijn. Toch zijn de koersverschillen groter dan ooit. Waarom is dat? En zijn bitcoin en andere cryptovaluta meer dan digitale luchtkastelen? Na een serie cryptoschandalen is die vraag prangender dan ooit. Plus; met de juiste optiestrategie, bijvoorbeeld een butterfly spread, valt het rendement van Heineken wat op te voeren. Woninginrichters deden goede zaken in coronatijd. Van Ikea tot Studio Jan des Bouvrie; klanten wilden er thuis netjes bijzitten. Warren Buffett belegt ook in deze branche – in het hogere segment. TA gaat over vier chipaandelen die technische verbeteringen laten zien. En analyses van Tesla, Microsoft, Brunel, JDE Peet's, Deutsche Telekom, Aperam, Sofina, Netflix en ING.

  Download

 34. 27 januari 2023

  Het cijferseizoen is geopend. Wat zijn de verwachtingen voor het dividend, de marges en de outlook? Plus: Door het restrictieve beleid van de centrale banken kunnen grote zakenbanken hun riskante leningen niet meer slijten. We vergelijken HAL met Sofina, De energiesector boekte in 2022 recordwinsten dankzij de piek in olie- en gasprijzen. Warren Buffett kocht stevig bij in Chevron en Occidental Petroleum. Technische analyse van sector-ETF’s met potentie. En Volkswagen, de marktleider in Europa, verwacht dat in 2030 elke tweede auto die van de band rolt elektrisch is. Dit is goed nieuws voor de toch al krappe nikkelmarkt. Analyses van ASMI, JET, TKH, Van Lanschot, Nedap, Euronext, BlackRock, Mithra en Fastned.

  Download

 35. 20 januari 2023

  ABN Amro of ING? Welke bank is het meest weerbaar? Analist Martin Crum vergelijkt deze twee financials. Alfen CEO Marco Roeleveld aan het woord over hun ambities voor de energietransitie.Het gebruik van creditcards is flink toegenomen sinds de opkomst van online winkelen. Warren Buffett zet stevig in op creditcardmaatschappijen. ArcelorMittal is niet het aantrekkelijkste aandeel in de AEX. Maar met deze optieconstructie kan toch positief rendement worden geboekt: de ratiospread. Analyses van Prosus, Bayer, Euronav, Ebusco, ABN Amro, ING, Alibaba, Ageas, OCi en Galapagos.

  Download

Premium uitgelicht

 1. Premium

  Schadebedrag NN Group valt mogelijk minder hoog uit dan gevreesd

  De koers van de Nederlandse verzekeraar is sinds de uitspraak van het Hof volledig afgestort. Op basis van nieuwe berekeningen van toekomstige schadeclaims zijn er echter lichtpuntjes te ontdekken.

  Aan de koersval van NN Group lijkt maar geen einde te komen. Sinds het slot van afgelopen dinsdag is het aandeel met ruim 22% gedaald en dat betekent dat er voor €2,2 miljard aan beurswaarde is vernietigd. De markt prijst dus een miljardenclaim in.

 2. Premium

  ASMI rekent op 4 tot 5 miljard euro in 2027

  Chipmachinemaker ASMI heeft de doelstellingen voor 2025 verhoogd. De toekomst ziet er nog altijd goed uit, maar daar werd door beleggers al rekening mee gehouden.

  ASMI houdt vandaag (vanaf 14:30 uur Nederlandse tijd) een Investor day in Londen. Vanmorgen heeft het de belangrijkste punten al in een persbericht naar buiten gebracht. Daarin worden nieuwe doelstellingen gepresenteerd voor 2027.

 3. Premium

  Meevaller voor Just Eat Takeaway in de VS

  Een federale rechter in de VS heeft een streep gezet door de fee caps in New York. Een mooie opsteker voor Just Eat Takeaway, maar geen game changer.

  Allereerst zullen de cijfers van Grubhub een boost krijgen als de fee cap tot het verleden behoort. En dat betekent tevens ook - als JET erin slaagt een koper voor de Amerikaanse dochter te vinden - dat de verkoopopbrengst aanzienlijk hoger zal uitpakken.

 4. Premium

  Verkoopsom chemieterminals Vopak overtreft de verwachtingen

  Tankopslagbedrijf Vopak is erin geslaagd een relatief hoge prijs te vangen voor de verkoop van een drietal terminals.

  Tankopslagbedrijf Vopak maakte dinsdag bekend dat het drie chemieterminals in Rotterdam van de hand heeft gedaan. Dat bericht komt niet als een verrassing: begin dit jaar werden die chemieterminals al aan een "strategische review" onderworpen, hetgeen meestal een voorbode is van verkoop.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links