Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Vooruitblik

  1. Premium

    Vooruitblik: cijferseizoen belooft veel koersspektakel

    Cijfers ASML, Basic Fit, Just Eat Takeaway en Fastned, rentebesluit ECB, stimuleringspakket China, turbulentie rond Boeing, hedge funds gokken mis, en meer.

    Het cijferseizoen is inmiddels alweer van start gegaan, waarbij traditioneel een aantal Amerikaanse grootbanken als eerste met hun resultaten zijn doorgekomen. Het goede nieuws voor beleggers is dat die bepaald niet tegenvielen.

    Zo wist bankreus JPMorgan Chase de verwachtingen duidelijk te verslaan en werd daarvoor beloond met een koersstijging van 5%. En dat gold eveneens voor vermogensbeheerder BlackRock dat inmiddels $11.500 miljard onder beheer heeft, al bleef een koersstijging hier uit.

    Aankomende week kunnen beleggers hun borst natmaken met een hele reeks aan cijferende bedrijven én rekenen op flinke individuele koersuitslagen, als we de optie- en futuresmarkt mogen geloven.

    Hier gaan we verderop nader op in. Maar eerst China. Het was nagelbijten voor beleggers die eerder insprongen op de koersexplosie van de Chinese aandelenmarkt. Zou de Chinese overheid voldoende daad bij het woord voegen en de financiële bazooka tevoorschijn toveren?

    Afgelopen zaterdag hield de Chinese minister van financiën een ingelaste persconferentie over de plannen van de Chinese overheid om de met deflatie en een hardnekkige vastgoedcrisis kampende economie uit het moeras te tillen.

    Allereerst het goede nieuws voor beleggers: Beijing is er zich terdege van bewust dat aanvullende steunmaatregelen niet alleen wenselijk zijn, maar bittere noodzaak om de economie weer op het juiste (groei-)pad te brengen.

    En niet alleen dat, het is de Chinese machthebbers ook glashelder waar de grootste problemen zitten. Natuurlijk allereerst de vastgoedsector, die in een diep dal zit. Maar er zijn ook veel banken die tegen hun financiële grenzen zijn aangelopen en daarnaast is veel lokale overheden het water tot aan de lippen gestegen.

    De Chinese overheid zal, zoals al eerder duidelijk werd, staatsobligaties uitgeven om de balansen van de grootbanken te stutten. Dat moet dan weer leiden tot ruimere kredietverlening aan bedrijven en consumenten.

    Ook mogen lokale overheden speciale obligaties uitgeven om een deel van het al gebouwde vastgoed waar geen kopers voor te vinden zijn, op te kopen. Dat zal een deel van het overaanbod uit de markt halen. Concrete bedragen ontbraken echter nog: die volgen mogelijk later deze maand wanneer het Chinese parlement bijeenkomt. Maar er volgt nog meer: zo zullen er dubbel zoveel studiebeurzen worden verstrekt aan jonge Chinezen - de jeugdwerkloosheid bevindt zich op het hoogste niveau in jaren - en worden er extra middelen verstrekt aan de armste Chinese gezinnen.

    Terwijl de Chinese economie er nog alles behalve florissant bij ligt, zijn er toenemende spanningen tussen China enerzijds en het Westen - meer in het bijzonder de VS en EU - anderzijds. Oftewel, een onvervalste handelsoorlog.

  2. Premium

    Vooruitblik: recente outperformance defensieve aandelen een red flag

    Rentebesluit Fed, outperformance defensieve aandelen, spektakel op de oliemarkt, hardnekkig waarderingsverschil tussen Europese aandelen en Wall Street, cijfers FedEx, en meer.

    De maand september is pas twee weken oud, maar beleggers kregen wel direct twee uitersten voor hun kiezen. De eerste week van september was de slechtste week van het jaar, de tweede week de beste week van het jaar.

    Wat aankomende week zal brengen, wordt uiteraard afwachten, maar het belooft een interessante week te worden. Enerzijds geldt de tweede helft van september statistisch gezien als de zwakste periode voor de aandelenmarkten, maar daar staat tegenover dat de Fed aankomende week voor het eerst de rente zal verlagen.

    De discussie of het 25 basispunten wordt, of toch 50 basispunten, wordt nog volop gevoerd. Maar woensdag 18 september komt het verlossende woord van Fed-voorzitter Powell.

    Uiteindelijk is het van ondergeschikt belang hoe groot de rentestap aankomende woensdag wordt. Belangrijker is dat in navolging van de ECB nu ook de Fed zich op het pad van renteverlagingen zal begeven.

    Historisch gezien geldt dat aandelen uitstekend presteren in periodes dat centrale banken hun rentes verlagen, mits de economie blijft groeien.

    De zorgen over een verdere afkoeling van de Amerikaanse economie heeft veel professionele beleggers ertoe aangezet de portefeuilles defensiever in te richten. De outperformance van Europese defensieve aandelen de afgelopen periode is uiteraard prettig voor beleggers met dit soort aandelen in portefeuille. Maar het is ook een red flag.