Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 24 maart 2023

AEX lager van start gegaan, financials opnieuw pineut
Beeld: ABM Financial News
 1. AEX lager van start gegaan, financials opnieuw pineut

  ABM Financial News
  09:10

  (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste vrijdag kort na de beursgong 0,7 procent lager op 738,09 punten.

  Onder de hoofdaandelen noteerden alleen de uitgevers Wolters Kluwers en RELX nipt in het groen. De verzekeraars Aegon en NN en de banken ING en ABN AMRO waren opnieuw de grootste dalers. 

  In de Midkap noteerde vastgoedfonds Eurocommercial Properties 0,6 procent lager na vrijgave van cijfers. OCI was de grootste daler met een verlies van ruim 3 procent. 

  In de AScX won Acomo krap een procent. Majorel verloor twee procent.

  Bron: ABM Financial News

 2. AEX vermoedelijk lager van start

  ABM Financial News
  08:15

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van bijna een half procent. 

  Donderdag steeg de AEX na een serie renteverhogingen van onder meer de Federal Reserve, het VK en Zwitserland, nog nipt met 0,2 procent naar 743,59 punten. Op Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 donderdagavond 0,3 procent hoger, terwijl techbeurs Nasdaq een procent klom. Daarmee leverden de Amerikaanse beurzen een deel van de winsten van eerder op de dag weer in.

  De Amerikaanse hoofdindices noteerden woensdagavond juist nog scherp lager, na uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, kort voor het sluiten van Wall Street. Zij ontkende dat er voor houders van deposito's van meer dan 250.000 dollar een garantie van de Amerikaanse overheid komt. Daarop kwamen vooral bankaandelen onder druk te staan.

  Yellen nam donderdag een andere houding aan door te stellen dat haar ministerie aanvullende stappen kan nemen om het bankensysteem te stabiliseren als dit nodig is. De Amerikaanse Stoxx index voor banken bleef echter onder druk staan en sloot donderdagavond ruim 2,5 procent lager. 

  Ondanks de snelle maatregelen van toezichthouders en beleidsmakers neemt het risico toe dat de stress in het bankwezen overslaat naar andere sectoren en de Amerikaanse economie, waardoor "grotere financiële en economische schade kan worden aangericht dan verwacht", waarschuwde kredietbeoordelaar Moody's donderdag.

  In Azië kiezen beleggers vanochtend voor de zijlijn en de hoofdindices noteren lager, maar de verliezen blijven wel beperkt tot maximaal een half procent. 

  De Japanse inflatie bedroeg in februari op jaarbasis 3,3 procent, tegen 4,3 procent in januari. 
   
  De Amerikaanse olie-future noteert daarnaast vanochtend vlak rond 70 dollar per vat. WTI daalde begin deze nog week tot het laagste niveau in 15 maanden, rond 64 dollar, door de vrees dat problemen in de banksector zouden kunnen leiden tot een aanzienlijke economische terugval. 

  "Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen dat een bankencrisis is afgewend, groeit het vertrouwen dat de maatregelen van centrale banken, toezichthouders en overheden de kans op een crisis, vooral een ernstig scenario, aanzienlijk hebben verkleind, en dat is uiteindelijk goed voor de economie en de vraag naar ruwe olie," aldus analist Craig Erlam van Oanda over de opleving van de olieprijzen.

  Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de samengestelde inkoopmanagersindices in maart, die in de loop van de handelsdag in Europa en de VS worden vrijgegeven. Ook de orders voor duurzame goederen in de VS kunnen op aandacht rekenen.

  Bedrijfsnieuws

  Eurocommercial Properties heeft in 2022 de resultaten zien aantrekken. Het directe resultaat steeg naar 2,28 euro per aandeel. Eurocommercial Properties ging uit van 2,20 tot 2,30 euro. Voor 2023 gaat het vastgoedfonds uit van een direct resultaat van 2,25 tot 2,35 euro.

  AMG Advanced Metallurgical Group wil tijdens de jaarvergadering van 4 mei CEO Heinz Schimmelbusch voor nog eens twee jaar benoemen.
   
  De leverancier van klimmaterialen Alumexx boekte in 2022 meer omzet, maar door extra investeringen en kosten, resulteerde dit niet in meer winst. Dit bleek donderdagavond uit de cijfers van de beursgenoteerde leverancier van klimmaterialen.

  Slotstanden Wall Street

  De S&P 500 won vrijdag 0,3 procent op 3.948,72 punten, de Dow Jones index steeg 0,2 procent op 32.105,25 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 11.787,40 punten. 

  Bron: ABM Financial News

 3. Resultaten Eurocommercial Properties in de lift

  ABM Financial News
  07:51

  (ABM FN-Dow Jones) Eurocommercial Properties heeft in 2022 de resultaten zien aantrekken. Dit bleek vrijdag uit de cijfers van het vastgoedbedrijf.

  In het afgelopen jaar kwamen de huurinkomsten uit op 199,3 miljoen euro tegen 198,3 miljoen euro een jaar eerder.  

  De vergelijkbare groei noemde Eurocommercial met 4,7 procent "solide", aangejaagd dankzij onder meer een gunstige huurindexering. 

  De vraag onder huurders naar panden van Eurocommercial bleef volgens het vastgoedbedrijf dan ook sterk. Hierdoor slaagde het vastgoedfonds erin om bij nieuwe contracten de huren met 5,4 procent te verhogen.

  Het directe resultaat steeg van 110,6 miljoen in 2021 naar 119,5 miljoen euro in 2022, of 2,28 euro per aandeel. Eurocommercial Properties ging uit van een direct resultaat per aandeel van 2,20 tot 2,30 euro.

  Het indirect resultaat kwam het afgelopen jaar uit op 81,2 miljoen euro, na een verlies van 5,9 miljoen een jaar eerder.

  Zo kwam het totale resultaat uit op 200,7 miljoen euro, tegen 104,7 miljoen euro over 2021.

  De EPRA-winst per aandeel bedroeg 2,17 euro. Dat was 2,04 euro een jaar eerder.

  Eind 2022 bedroeg de leegstand 1,5 procent, net als op 30 september en juni van vorig jaar.

  Eurocommercial wil een dividend uitkeren over 2022 van 1,60 euro per aandeel. Een interim-dividend van 0,60 euro per aandeel werd al uitgekeerd.

  Outlook

  Voor het boekjaar 2023 gaat Eurocommercial Properties uit van een direct resultaat per aandeel van 2,25 tot 2,35 euro.

  Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 suske wiet 24 maart 2023 09:30
  Nog veel onzekerheden
  VB betalingen via PayPal gaat razend snel en kan een bank op de korte tijd in de problemen brengen .
  Hoe men dit zal oplossen zal een moeilijke klus zijn
  Banken geven te weinig intrest en men vlucht naar fondsen die wel meer geven maar dat verdwijnt op de balans van de banken.(ook weer slecht voor de banken )
  Men zal heel terughoudend zijn om nieuwe kredieten toe te staan ( ook weer slecht )
  Banken moeten winst maken en het gevaar blijft voor handelingen die het daglicht schuwen .
  Banken blijven nodig maar er zijn er veel teveel .
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 09:57
  736,07
  -1,01% -7,52
 2. AMX 09:57
  923,57
  -1,84% -17,34
 3. ASCX 09:42
  1.247,25
  -1,05% -13,23
 4. 0,000
  0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links