Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 18 juni 2024

Wall Street koerst af op lichtgroene opening
Beeld: ABM Financial News
 1. Wall Street koerst af op lichtgroene opening

  ABM Financial News
  14:46

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lichtgroene opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 fractioneel hoger, terwijl die op de Nasdaq met 0,2 procent stegen.

  Maandag scherpten de S&P en Nasdaq hun records al aan. Beleggers zijn volgens Simon Wiersma van ING optimistisch over de winstverwachtingen van Amerikaanse bedrijven.

  Van de onzekerheid die in Europa wordt gevoeld door de politieke situatie in Frankrijk, is op Wall Street weinig merkbaar, volgens de investment manager.

  "Een prima draaiende economie, vertragende inflatie, beter dan verwachte, verhoogde winstgroeiverwachtingen voor bedrijven en het zicht op renteverlagingen door de centrale bank creëren prima omstandigheden voor aandelenbeleggers", aldus Wiersma.

  Er staan nog grote bedragen langs de zijlijn en als die worden aangesproken, zullen volgens een enquête van Bank of America vooral Amerikaanse aandelen hiervan profiteren.

  Citigroup is ondertussen de laatste bank die zijn koersdoel voor de S&P 500 heeft verhoogd van 5.100 naar 5.600 punten aan het einde van het jaar. Maar, zo waarschuwden strategen van de bank, de risico's nemen toe en een correctie van 5 tot 10 procent in de tweede jaarhelft is niet uitgesloten. Dat zou handelaren echter ook "opportunistische" kansen bieden, aldus Citi.

  Dinsdag kunnen beleggers aan de slag met de Amerikaanse detailhandelsverkopen en industriële productie in mei.

  De detailhandelsverkopen stegen in mei met 0,1 procent op maandbasis. Gerekend werd op een stijging met 0,2 procent. Een eerder gemelde stabilisering in april werd bijgesteld tot een daling met 0,2 procent voor die maand.

  De cijfers worden door de markt mogelijk als positief beschouwd, omdat ze duiden op een afkoelende economie en dat is gunstig voor de timing van een renteverlaging door de Federal Reserve.

  Later vanmiddag volgt de industriële productie. Die zou volgens economen in mei zijn gestegen met 0,4 procent.

  De euro/dollar handelde dinsdag op 1,0733, terwijl de olieprijzen licht stegen. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde na de cijfers over de detailhandel van 4,30 tot 4,24 procent.

  Bedrijfsnieuws

  Huizenbouwer Lennar opende de boeken, sectorgenoot KB Home komt nabeurs met cijfers. Verder loopt het cijferseizoen in de VS zo'n beetje op zijn einde.

  Lennar behaalde afgelopen kwartaal een beter dan verwachte winst en omzet, maar de outlook stelde teleur. Het aandeel daalde voorbeurs bijna 3 procent.

  Broadcom eindigde maandag voor de zevende sessie op rij hoger en heeft nu de op zeven na grootste marktwaarde onder Amerikaanse bedrijven. Het aandeel gaat dinsdag een 2 procent hogere opening tegemoet.

  GameStop leverde maandag 12 procent in na de jaarvergadering, waarop de retailer herhaalde dat het kosten wil besparen. Dinsdag lijkt het aandeel zo'n 3 procent lager te zullen openen.

  Tesla noteerde voorbeurs licht lager, na een winst van ruim 5 procent voor het aandeel maandag. Sectorgenoot Fisker heeft faillissement aangevraagd. Dat aandeel noteerde voorbeurs 28 procent lager.

  Onderwijstechnologiebedrijf Chegg gaat reorganiseren. Het aandeel steeg voorbeurs ruim 18 procent.

  Slotstanden

  De S&P 500 sloot maandag 0,8 procent hoger op 5.473,23 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 38.778,10 punten en de Nasdaq steeg 1,0 procent op 17.857,02 punten.

  Bron: ABM Financial News

 2. CVC verkoopt meerderheidsbelang in GEMS Education

  ABM Financial News
  13:20

  (ABM FN-Dow Jones) CVC Consortium verkoopt een meerderheid van zijn belang in GEMS Education aan een consortium onder leiding van Brookfield Asset Management. Dit maakte CVC dinsdag bekend, zonder financiële details te melden.

  Wel is bekend dat de transactie wordt gesteund door een consortium van banken uit de Verenigde Arabische Emiraten, inclusief de financiering van de terugbetaling van GEMS' bestaande financieringsregelingen.

  De voltooiing van de transactie is afhankelijk van de vraag of het Brookfield consortium eind juni 2024 aan bepaalde voorwaarden kan voldoen, en zal naar verwachting plaatsvinden in het derde kwartaal van 2024, aldus CVC.

  Na de verkoop behoudt CVC Consortium een belang in GEMS.

  GEMS Education begon ooit als één enkele school en is inmiddels uitgegroeid tot 's werelds grootste aanbieder van privé basisonderwijs. 

  Bron: ABM Financial News

 3. ZEW-index flink lager dan verwacht

  Redactie IEX
  11:01
 4. AEX kruipt verder omhoog

  ABM Financial News
  10:39

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde dinsdagochtend opnieuw in het groen. De AEX steeg met 0,2 procent naar 924,64 punten.

  "Internationale beleggers houden vertrouwen in de mondiale financiële markten", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. De kans op een harde landing van de wereldeconomie wordt steeds verder teruggeschroefd, blijkt uit de maandenquête van Bank of America, merkte Vranken op. "De algemene consensus is een zachte landing."

  Er staan nog grote bedragen langs de zijlijn en als die worden aangesproken, zullen volgens de enquête vooral Amerikaanse aandelen hiervan profiteren.

  Vooralsnog was het een rustige ochtend. Om 11 uur volgen nog de Duitse ZEW en de inflatie in de eurozone. En vanmiddag in de VS staan de detailhandelsverkopen en de industriële productie op de rol.

  Woensdag is Wall Street gesloten vanwege Juneteenth.

  Vanochtend handhaafde de Reserve Bank of Australia de rente.

  "De beleidsrente bleef uiteindelijk ongemoeid maar uit de persconferentie bleek dat de beleidsmakers zich toch wel erg zorgen maken over de inflatietrend. De Australische economie blijft meer draaien door een sterke vraag naar goederen en diensten, de arbeidsmarkt is krapper dan gewenst en de loonstijging ligt ook nog veel te hoog", aldus marktanalist Erik-Jan van Harn van Rabobank.

  De euro/dollar daalde naar 1,0719 en de obligatierentes in zowel Duitsland als de VS liepen vanochtend op. Olie werd iets goedkoper.

  Stijgers en dalers

  In de AEX was DSM-Firmenich vanochtend de koploper met een koerswinst van 1,8 procent. Wolters Kluwer steeg 1,1 procent en ING won 0,9 procent. Berenberg en Barclays verhoogden hun koersdoel voor ING, nadat de Nederlandse bank gisteren in Londen een beleggersdag organiseerde.

  Prosus en Heineken verloren 0,8 en 1,2 procent.

  In de AMX won Alfen 2,7 procent. Alfen tekende met het openbaarvervoerbedrijf TEC uit het Belgische Wallonië een "dubbelcijferig miljoenencontract" om de bussen van TEC te elektrificeren.

  Air France-KLM steeg 2,3 procent, terwijl OCI en AMG 1,4 en 4,4 procent daalden.

  Bij de smallcaps ging Sif aan de leiding met een winst van 2,9 procent. BAM en Ebusco wonnen circa 1,4 procent. TomTom en NX Filtration daalden 0,5 en 1,5 procent en Vivoryon werd ruim 6 procent goedkoper.

  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  Bron: ABM Financial News

 5. Aandeel Carrefour keldert na boete van €200 miljoen

  Redactie IEX
  10:20

  De aandelen van de Franse supermarktgigant Carrefour (-9,4%) dalen fors na een bericht dat de Franse overheid een boete van 200 miljoen euro wil opleggen. Daarmee staat het aandeel Carrefour op het laagste niveau sinds november 2020. 

  Volgens La Lettre, dat een kopie van de dagvaarding in handen kreeg, wil het ministerie van Financiën een boete van 200 miljoen euro opleggen aan Carrefour vanwege clausules die een "significante disbalans" zouden veroorzaken tussen Carrefour en zijn franchisenemers, in het voordeel van de retailer.

 6. Alfen tekent miljoenencontract met TEC uit België

  ABM Financial News
  07:38

  (ABM FN-Dow Jones) Alfen heeft met het openbaarvervoerbedrijf TEC uit het Belgische Wallonië een "dubbelcijferig miljoenencontract" getekend om de bussen van TEC te elektrificeren. Dit maakt Alfen dinsdagochtend bekend.

  Het gaat om een raamovereenkomst van twee jaar, maar met zes opties tot verlenging van steeds een jaar.

  Volgens het persbericht van Alfen gaat het om de levering van "op maat gemaakte betreedbare cabines als integrale onderdelen van het elektrische distributiesysteem".

  Alfen zal na een uitgebreide ontwerpfase met de productie beginnen. 

  Bron: ABM Financial News

 7. Australische centrale bank laat rente ongemoeid

  ABM Financial News
  07:19

  (ABM FN-Dow Jones) De centrale bank van Australië heeft de rente dinsdag onveranderd gelaten. Dit bleek uit het nieuwste rentebesluit van de Reserve Bank of Australia. 

  Het belangrijkste rentetarief bleef daarmee op 4,35 procent staan, nadat vorige maand de RBA de rente ook gelijk hield. In januari werd de rente voor het laatst aangepast. Toen ging het om een verhoging met 25 basispunten.

  De centrale bank gaf dinsdag aan dat de inflatie in een trager dan verwacht tempo afneemt. In april kwam de inflatie uit op 3,6 procent en op 4,1 procent als de volatiele prijseffecten buiten beschouwing worden gelaten, gelijk aan het percentage in december vorig jaar.

  De arbeidsmarkt van Australië blijft krapper dan wenselijk. Dat geldt wat de bank betreft ook voor de loonontwikkelingen. Consumptietrend laten daarentegen een robuuster beeld zien dan eerder verwacht. Daar staat tegenover dat de consumptie per hoofd van de bevolking onder druk staat door de opwaartse prijsdruk.

  De RBA stelde dinsdag dat de vooruitzichten onzeker blijven.

  De consumptie is een onzekere factor. Australiërs sparen meer, de huizenprijzen zijn gestegen, belastingen zijn verlaagd, maar er bestaat volgens de RBA een kans dat de consumptie minder aantrekt dan verwacht met druk op de productie en de arbeidsmarkt tot gevolg. Een andere belangrijke onzekerheid is wat de bank betreft het prijs- en loonbeleid van bedrijven in een fase van groeivertraging en een krappe arbeidsmarkt.

  In het buitenland, en dan met name de VS en China, zijn ondanks de nodige onzekerheden, wel verbeteringen in het vooruitzicht. Daarbij wees de bank ook op enkele renteverlagingen door verschillende centrale banken.  

  De Australische dollar handelde dinsdag op 0,6615 Amerikaanse dollar. 

  Bron: ABM Financial News

 8. Aziatische beurzen in het groen

  ABM Financial News
  07:11

  (ABM FN-Dow Jones) De Aziatische beurzen koersten dinsdagochtend overwegend hoger, nadat Wall Street maandagavond overtuigend de records verder aanscherpte. 

  De beurzen in Sydney, Tokio en Seoel wonnen bijna een procent, terwijl de Hang Seng index in Hongkong wel nipt in het rood noteerde. 

  De Reserve Bank of Australia hield vanochtend voor de vijfde keer op rij de rente onveranderd op 4,35 procent. De centrale bank waarschuwde dat de inflatie hardnekking is en boven de doelstelling blijft uitkomen.

  Afgelopen week scherpte Wall Street nog bijna dagelijks recordstanden aan, en ook maandag wisten de Amerikaanse hoofdindices de weg omhoog te vinden, met winsten voor de S&P 500 en techbeurs Nasdaq van respectievelijk 0,8 procent en 1,0 procent. 

  De Amerikaanse olie-future steeg daarnaast maandagavond met 2,4 procent naar 80,33 dollar per vat. 

  De Europese beurzen maken zich naar verwachting op voor een licht hogere opening.

  Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 18 jun
  928,19
  +0,55% +5,07
 2. Alfen N.V. 18 jun
  34,020
  +2,87% +0,950
 3. AMX 18 jun
  884,63
  +0,67% +5,87
 4. ASCX 18 jun
  1.230,11
  +1,30% +15,82
 5. Carrefour 18 jun
  13,920
  -4,26% -0,620
 6. CVC CAPITAL 18 jun
  16,900
  +0,81% +0,135

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links