Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog 24 september 2021

Nieuwe woningverkopen VS stijgen wederom
Beeld: ABM Financial News
 1. Nieuwe woningverkopen VS stijgen wederom

  ABM Financial News
  16:12

  (ABM FN-Dow Jones) In augustus zijn meer nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten verkocht dan een jaar maand eerder, maar op jaarbasis was er wel een flinke daling. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

  Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg met 1,5 procent tot 740.000 stuks. Het cijfer voor juli werd bijgesteld van 708.000 naar 729.000. De verwachting voor augustus lag op 720.000.

  Op jaarbasis werden in augustus echter ruim 24 procent minder nieuwe woningen verkocht.

  De gemiddelde huizenprijs daalde licht, naar 443.200 dollar. Een maand eerder was dit nog 446.000 dollar.

  Bron: ABM Financial News

 2. Live: Powell spreekt

  Redactie
  16:00

  De openingsspeech van Fed-voorzitter Jerome Powell over het economisch herstel op het Fed Listens-forum.

 3. Wall Street richting lagere opening

  ABM Financial News
  14:38

  (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een rode opening tegemoet. Richting de openingsbel noteren de futures op de S&P 500, Dow Jones index en Nasdaq een half tot 0,7 procent lager.

  Donderdag sloten de beurzen nog overtuigend in het groen, ondanks het vooruitzicht dat de Federal Reserve zijn stimuleringsmaatregelen in november mogelijk begint terug te draaien, waarna de belangrijkste rente mogelijk volgend jaar wordt verhoogd.

  Op weekbasis staan de S&P en Nasdaq in het rood en de Dow vlak. Niet zozeer vanwege het rentebesluit van de Fed, maar vooral de problemen bij de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande baren de markten zorgen. Vrijdag verloor het aandeel Evergrande in Hongkong zo'n 12 procent nadat een deadline voor een rente-aflossing van 83,5 miljoen dollar niet werd gehaald.

  "Het is één van de grootste bedrijven in de tweede economie van de wereld en als iets de Chinese groei onderuit haalt, dan zal dit de mondiale groei ook onderuit halen", volgens marktstrateeg Seema Shah van Principal Global Investors.

  "De markten zijn zeer gevoelig voor een schok nu de groei vertraagt en de rek er wel uit is qua aandelenwaarderingen", aldus Shah.

  Op macro-economisch vlak is er vrijdag aandacht voor de nieuwe woningverkopen in de VS in augustus. Marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade wees verder op een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell.

  De euro/dollar noteert vrijdagmiddag licht lager op 1,1717. Een vat WTI-olie schommelt tussen winst en verlies rond de 73 dollar. Cryptomunten stonden onder druk nadat bekend werd dat de Chinese centrale bank nieuwe maatregelen neemt om de risico's van de handel in cryptomunten te verkleinen.

  Bedrijfsnieuws

  Nike heeft in het afgelopen kwartaal hogere resultaten geboekt, maar de omzet steeg veel minder hard dan in de drie maanden ervoor. Dat bleek donderdag nabeurs uit de cijfers van het Amerikaanse sportkledingbedrijf. In de verslagperiode steeg de omzet van 10,6 miljard naar 12,2 miljard dollar. De omzetgroei van 16 procent was fors lager dan de groei van 96 procent in het vierde kwartaal. Analisten geraadpleegd door FactSet voorspelden een omzet van 12,48 miljard dollar. Nike lijkt vrijdag 5 procent lager te openen.

  Costco Wholesale heeft in het afgelopen kwartaal van zijn afgelopen boekjaar een hogere winst en omzet behaald. Dit meldde de Amerikaanse groothandelsketen donderdagavond. In het kwartaal steeg de nettowinst van 1,39 miljard naar 1,67 miljard dollar. Per aandeel verbeterde de winst van 3,13 naar 3,76 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op 3,57 dollar per aandeel. De omzet verbeterde in het afgelopen kwartaal van 53,38 miljard naar 62,68 miljard dollar en dat was beter dan de 61,41 miljard dollar waar de markt op rekende. Het aandeel Costco lijkt vrijdag een half procent hoger te openen.

  Uitgever Meredith Corp wordt mogelijk overgenomen door InterActiveCorp, meldde de Wall Street Journal. In de voorbeurshandel stijgen de aandelen van Meredith Corp, dat onder meer People Magazine uitgeeft, met ruim 23 procent.

  Onder druk van Beijing verkoopt Alibaba een minderheidsbelang van 5 procent in Mango Excellent Media. Het aandeel Alibaba gaat een 2 procent lagere opening tegemoet.

  Aandelen van mediabedrijf Roku staan voorbeurs bijna 3 procent lager na een adviesverlaging bij Wells Fargo.

  Slotstanden

  De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 1,2 procent bij een slot van 4.448,98 punten, de Dow Jones index won 1,5 procent op 34.764,82 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger bij een slotstand van 15.052,24 punten.

  Bron: ABM Financial News

 4. Randstad bungelt onderaan vrijwel roodgekleurde AEX

  ABM Financial News
  11:03

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend lager, na een flinke opleving in de afgelopen dagen. Rond de klok van elf uur daalde de AEX 0,5 procent tot 796,34 punten.

  Ondanks de verliezen vanochtend, staat de AEX op weekbasis wel hoger, net als veel andere Europese beurzen. "Een scenario dat op maandag nog onwaarschijnlijk leek, toen de zorgen over een mogelijk faillissement van Evergrande leidden tot een flinke verkoopdruk op de beurzen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

  Vanochtend hebben deze zorgen weer wat de overhand, zo merkte Hewson op, nu de deadline nadert voor Evergrande om enkele rentebetalingen te doen. "Daarover is nog geen update gegeven." Volgens Hewson breekt er nu een periode van dertig dagen aan, waarin er geen faillissement uitgesproken kan worden. "Chinese toezichthouders zullen zo'n situatie willen voorkomen", aldus de analist, die opmerkte dat Evergrande binnen deze periode wel moet aflossen.

  Investment manager Simon Wiersma van ING vulde aan dat het vastgoedbedrijf donderdag een rentebetaling van ruim 80 miljoen dollar had moeten doen. "Als die betaling niet alsnog binnen 30 dagen plaatsvindt, is er sprake van wanbetaling", aldus Wiersma.

  Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,1736. De olieprijzen stegen licht.

  Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de nieuwe woningverkopen in de VS in augustus. Vanochtend werd al bekend dat de Duitse economie dit jaar nog meer in omvang zal terugvallen dan in een eerdere raming al werd aangenomen. Voor dit jaar gaat het Ifo nu uit van een krimp van de Duitse economie met 5,4 procent tegen een verwachte krimp met 4,2 procent in een eerdere raming. Voor 2021 wordt nu een groei voorzien van 4,7 procent tegen een eerder ingeschatte groei van 5,8 procent. Voor 2022 raamt het Ifo de groei op 2,7 procent.

  Het Ifo schat de negatieve impact van COVID-19 op de Duitse economie nu groter in dan eerder dit jaar.

  De Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland is in september gedaald, maar iets minder hard dan verwacht. De index daalde naar 98,8. Er was door economen vooraf gerekend op een indexstand van 98,5. In augustus noteerde de index op 99,6. 

  Stijgers en dalers

  Onder de vrijwel volledig roodgekleurde hoofdaandelen noteerde Randstad onderaan met een verlies van 2,8 procent. Het aandeel noteert ex-dividend. ASMI verloor daarnaast 2,1 procent. Aegon won juist 1,2 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell steeg licht.

  In de AMX won OCI 1,4 procent. Het aandeel zit al een tijdje in de lift. Alfen verloor 1,9 procent.

  In de AScX verloor Accell 1,7 procent. TomTom steeg met 2,9 procent.

  Beursnieuweling Majorel daalde op de eerste beursdag in Amsterdam met ruim zes procent. De beursgang werd nochtans meerdere keren overschreven.

  Bron: ABM Financial News

 5. Japanse industrie krimpt nu ook

  ABM Financial News
  09:15

  (ABM FN-Dow Jones) De Japanse economie is in september minder gekrompen dan in augustus, ondanks dat de industrie inmiddels ook krimpt. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van Markit.

  De index die de activiteit van de dienstensector van het land meet, kwam in september uit op 47,4 tegen 42,9 in augustus.

  De inkoopmanagersindex voor de Japanse industrie daalde in september echter van 51,0 in augustus naar 48,1.

  De samengestelde index steeg zo van 45,5 naar 47,7.

  Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

  Bron: ABM Financial News

 6. AEX kleurt vrijwel volledig rood

  ABM Financial News
  09:11

  (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste vrijdag kort na de beursgong 0,4 procent lager naar 797,17 punteert terwijl de Midkap fractioneel in het rood noteerde.

  Onder de vrijwel volledig roodgekleurde hoofdaandelen noteerde Randstad onderaan met een verlies van meer dan 3 procent. Het aandeel noteert ex-dividend. ASML verloor daarnaast krap 2 procent. 

  In de AMX won OCI 2 procent. Alfen verloor 1 procent. 

  In de AScX verloor bouwer BAM meer dan 1 procent.

  Bron: ABM Financial News

 7. Invesco meldt belang in InPost

  ABM Financial News
  08:37

  (ABM FN-Dow Jones) Invesco heeft voor het eerst een belang in InPost gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 22 september 2021.

  Invesco meldde een kapitaalbelang van 3,03 procent met eenzelfde stemrecht. Dit belang wordt middellijk reëel gehouden.

  Wet op het financieel toezicht

  De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang. 

  Bron: ABM Financial News

 8. Neutrale start AEX voorzien

  ABM Financial News
  08:09

  (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een iets lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Donderdag eindigde de AEX nog 1 procent hoger op 800,61 punten, na  het verteren van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond.

  De Fed opende de deur naar het afbouwen van de monetaire verruiming door aan te geven dat de economie verder aansterkt en steeds dichter bij de doelstellingen van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit komt.

  De aandelenmarkten stuiteren verder door, merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital op. "Blijkbaar was dit [het Fed-rentebesluit] wat de markt wilde horen", zei hij, eraan toevoegend dat hij de stijging ook niet helemaal kon verklaren. Hij wijst op de "eeuwige dooddoener" dat er voor de markt momenteel geen andere alternatieven zijn dan de aandelenmarkt.

  Liquiditeiten aanhouden kost tegenwoordig geld en de rendementen op obligaties zijn overwegend minimaal, terwijl de vastgoedprijzen wereldwijd de laatste jaren extreem hard zijn gestegen. 

  Op Wall Street koerste hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond met een winst van 1,2 procent overtuigend hoger, terwijl in Azië vanochtend de meeste aandelenbeurzen dichtbij huis blijven. De Nikkei index in Tokio is de uitzondering met een winst van 2 procent. De Japanse beurs was donderdag gesloten.

  Onzekerheid over de op instorten staande projectontwikkelaar Evergrande blijft echter boven de markt hangen. Donderdag kwam er meldingen binnen dat Evergrande niet aan zijn rente-verplichtingen heeft voldaan. Om een ‘default’ te voorkomen heeft een debiteur dan nog 30 dagen de tijd om alsnog aan zijn achterstallige verplichtingen te voldoen.

  De zakenkrant Wall Street Journal meldde donderdag op basis van bronnen dat de Chinese autoriteiten waarschuwingen hebben afgegeven dat partijen zich moeten voorbereiden op het omvallen van Evergrande. De projectontwikkelaar heeft circa 200.000 mensen in dienst en indirect werken er bijna 4 miljoen voor het bedrijf. De schuldenlast wordt geschat op ongeveer 300 miljard dollar. 

  De Amerikaanse olie-future koerste donderdagavond1,5 procent hoger naar 73,30 dollar per vat en noteert daarmee rond het hoogste niveau van de afgelopen jaren. 

  De olieprijzen profiteerden onder meer van een zwakkere dollar. Verder wees analist Louise Dickson van Rystad Energy op de leveringsproblemen in de Golf van Mexico in de nasleep van orkaan Ida. "Hoewel de olieproductie weer wordt opgestart, zullen er tot begin volgend jaar verstoringen zijn", aldus de analist. 

  Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de toonaangevende Duitse Ido-index, om tien uur, en ’s middag de nieuwe woningverkopen in de VS in augustus. 

  Bedrijfsnieuws

  SBM Offshore kreeg een overbruggingskredietfaciliteit van 635 miljoen dollar voor de financiering van de bouw van FPSO Almirante Tamandaré. 

  Heijmans is geselecteerd voor het ontwerpen, realiseren en onderhouden van geluidsschermen langs de A16 en N3, naast bouwlocatie Amstelwijck Noord in Dordrecht. Het project start medio oktober en heeft voor Heijmans een waarde van 19,2 miljoen euro.  

  Majorel Group stelde de uitgifteprijs van zijn beursgang in Amsterdam vast op 33,00 euro per aandeel. 

  Slotstanden Wall Street

  De S&P 500 steeg donderdag 1,2 procent bij een slot van 4.448,98 punten, de Dow Jones index won 1,5 procent op 34.764,82 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger bij een slotstand van 15.052,24 punten.

  Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 24 sep
  791,45
  -1,14% -9,16
 2. AMX 24 sep
  1.082,15
  -0,96% -10,44
 3. ASCX 24 sep
  1.377,77
  -0,58% -8,01
 4. INPOST 24 sep
  14,856
  -2,97% -0,454

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links