Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffen

 1. Premium

  Breken er gouden tijden aan voor Barrick Gold?

  Goudmijnproducenten zijn dit jaar uit de gratie, Barrick Gold niet uitgezonderd. De koers van Barrick Gold is zelfs met 18% gedaald dit jaar. Een update.

  De goudprijs noteert al geruime tijd op of licht boven de $2.000 en de meeste marktvorsers houden rekening met een verdere stijging dit jaar, gedreven door aankopen van centrale banken en natuurlijk in anticipatie op lagere rentes van diezelfde centrale banken.

 2. Grondstofprijzen dalen, met name gasprijzen

  De daling van de gasprijzen zet de grondstofmarkten technisch op scherp. De Bloomberg Commodity-index nadert de bodem van medio 2023.

 3. Premium

  Barrick Gold zal echt een tandje moeten bijschakelen

  's Werelds op een na grootste goudproducent worstelt met het behalen van zijn productietargets. Beleggers doen er goed aan te focussen op de naar verwachting duidelijk betere resultaten dit jaar.

  Barrick Gold is nog niet zo ver dat het al met volledige jaarcijfers op de proppen kan komen (14 februari), maar de productiecijfers over het vierde kwartaal en daarmee het gehele jaar zijn gisteravond wel alvast met de markt gedeeld. En die schoten wat tekort, om maar direct met de deur in huis te vallen.

 4. Grondstoffen in 2024: wat kunnen we verwachten?

  De grondstoffenprijzen gingen afgelopen jaar alle kanten op. Wat brengt 2024 voor olie, gas, uranium, basis- en edelmetalen, granen en soft commodities, volgens grondstoffenspecialist Koen Lauwers?

 5. Premium

  Al goud wat er blinkt

  De prijs van het edelmetaal bereikte een nieuw record. Welk goudmijnaandeel staat sterker: Barrick of Newmont?

 6. Outlook 2024 grondstoffen: inflatie lijkt onder controle

  Technisch gaan grondstoffen met een licht dalende trend nieuwe financiële jaar in. Dat is positief want de inflatie lijkt inmiddels onder controle.

 7. Premium

  Lithium als goudmijn

  AMG en Albemarle delven beide lithium – het gewilde metaal dat nodig is voor de batterijen van EV’s. Maar bij Albemarle komt het gros van de omzet en winst daarvandaan en bij AMG slechts een beperkt deel. Zo zijn er meer verschillen.

 8. Grondstoffen: terugblik 2023

  Technisch gingen de belangrijkste grondstoffen dit jaar alle kanten op, maar per saldo licht neerwaarts: een signaal dat de inflatoire druk afneemt.

 9. Premium

  Hier zijn wel spannende koersbewegingen te vinden

  De meeste aandelenmarkten kabbelen richting het jaareinde, maar elders op de financiële markten is sprake van forse prijsbewegingen.

  Waar de meeste aandelenmarkten in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen, is er elders op de financiële markten flink wat actie te bespeuren. Vooral de grondstoffenmarkten springen in het oog.

 10. Premium

  Barrick Gold mist een vleugje fantasie

  De tweedekwartaalcijfers van Barrick Gold waren aan de lichte kant als gevolg van een tegenvallende goudproductie en de impact van inflatie.

  Barrick Gold wist de handen van beleggers niet op elkaar te krijgen met zijn tweedekwartaalcijfers. De Amerikaanse goudproducent weet onvoldoende te profiteren van de toch flink hogere goudprijs.

 11. Olieprijs kruipt tegen de weerstand aan

  De olieprijs begint technisch te draaien nu de dalende trend is gebroken. Cruciale weerstandsbarrières komen onder druk te staan.

 12. Geen explosie graanprijzen

  Voedselprijzen, waaronder die van graan, reageren technisch bescheiden op het eenzijdig stopzetten van de graandeal door Rusland.

 13. Olieprijs is hard opgeveerd

  Technisch is de olieprijs flink hersteld, maar de dalende trend is nog niet verlaten. De markt zit gevangen tussen steun en weerstand.

 14. Halfjaar-update edelmetalen en koper

  Goud, zilver, platina, palladium en koper kennen elk hun eigen gevolgen van economie en rente.

 15. Olieprijzen stabiliseren wat

  Technisch lijkt de olieprijs te stabiliseren nu OPEC de olieproductie wil verlagen. Lagere toppen suggereren echter nog steeds verkoopdruk.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links