Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De gasprijs zit een een dal

De gasprijs zit een een dal
Beeld: iStock

De gasprijzen hebben afgelopen maanden een flinke schuiver gemaakt. De prijs van aardgas is sinds de high rond $3,19 op 12 januari ruim 45% gedaald. De Dutch TTF Gasfuture is sinds het high op €35/MWh van begin januari ruim 22% gezakt.

Wat opvalt, is dat de prijs van Natural Gas (aardgas) naar het laagste niveau sinds eind 2020 is gezakt. Vanuit technisch perspectief wordt het negatieve sentiment bevestigd, door neerwaartse trends op de gasmarkt.

Wat in de daling van de gasprijzen meeweegt, zijn de relatief milde winters. Ook lijken consumenten bewuster aan hun thermostaatknop te draaien, waardoor het gemiddelde gasverbruik behoorlijk daalt. Verder zijn de strategische gasopslagen gevuld en zitten sinds het begin van de Oekraïne-crisis alternatieve brandstoffen als lng in de lift.

Door de dalende gasprijzen wordt het steeds lastiger alternatieve energievormen, zoals waterstof, te exploiteren. Overigens staat de dalende gasprijs haaks op de opleving op de oliemarkten. Die heb ik hier recent besproken.

In deze column bekijk ik de langetermijn technische plaatjes van Natural Gas en van de Dutch TTF Gasfuture. Verder bekijk VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF. Deze tracker belegt in waterstofgerelateerde bedrijven die vooroplopen in de schone energie-economie. 

Aardgasprijs dooft uit

Sinds de top rond $3,61 eind vorig jaar is de prijs van aardgas nagenoeg gehalveerd naar $1,83 nu. Eerder dit jaar is de koers door de bodem van april 2023 rond $2,01 gezakt. Bovendien heeft de gasprijs daarna een lagere (bearish) pullback top gevormd onder de voormalige steun bij T. Rond $2,01 ligt nu de eerste weerstand. 

Per saldo zijn dit zeer negatieve signalen. Let goed op de steun van $1,52 (de bodem van 23 februari), want een doorbraak en slotstand eronder zal een nieuwe verzwakking triggeren. Daarna wordt $1,23 het volgende neerwaartse koersdoel. 

De neerwaarts gerichte 200-dagenlijn van de gasprijs geeft een negatieve technische conditie weer. Overigens lijkt de gasprijs op de kortere termijn enigszins te stabiliseren.

Dutch TTF Gasfuture op de waakvlam, maar blijft kwetsbaar

 Er zijn op onderstaande langetermijn-grafiek van de Dutch TTF Gasfuture meerdere negatieve technische signalen opgetreden:

  • De stijgende trend uit 2020 is anderhalf jaar geleden verlaten
  • Bij H is een Hoofd & schouder top-formatie neerwaarts gebroken
  • Bij T is vervolgens een fors lagere top gevormd die op serieuze verkoopdruk wijst
  • De vlagformatie, tussen V en W, is aan de onderkant gebroken

Recent heeft de Dutch TTF Gasfuture de steun rond C (€23/MWh) getest, waarna wat herstel is opgetreden. Op de langere termijn blijft de Dutch TTF Gasfuture echter zeer kwetsbaar. Technisch is het plaatje duidelijk neerwaarts gedraaid. Alleen op de kortere termijn is wat stabilisatie te verwachten.

Gezien de zwakke technische conditie is een neerwaartse doorbraak van de steun rond €23/MWh nog steeds niet uitgesloten. In dat geval wordt de verkoopconditie bevestigd en zal de dalende fase worden voortgezet. De volgende steunzone ligt er pas tussen €12/MWh en €15/MWh. De onderstaande grafiek van de Dutch TTF Gasfuture is gebaseerd op de wekelijkse slotkoersen.

Hydrogen Economy ETF komt op adem

De VanEck Hydrogen Economy UCITS ETF (ISIN: IE00BMDH1538) belegt in waterstofgerelateerde bedrijven die voorop lopen in de schone energie-economie. De tracker heeft als doel de MVIS Global Hydrogen Economy Index (MVHTWOTR) te volgen.

Voor een eerste verbetering is een doorbraak boven de weerstandvan  €6,80 (de top van 2 februari) noodzakelijk. De volgende horde ligt rond €10,40 (gevormd op 4 augustus 2023) wordt gebroken.

De huidige adempauze van de Hydrogen Economy ETF vindt nog plaats binnen de dalende trend. Deze dalende trend wordt bevestigd indien de laatste koersbodems worden gebroken. Steun ligt rond €5,88 (de bodem van 1 maart). Blijf voorlopig voorzichtig met deze tracker.

Het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat de Hydrogen Economy ETF achter blijft bij de rest van de markt. Vooralsnog zit er geen fut in deze tracker.

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:20 Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 15
  2. 30 apr Olieaandelen on the move 33
  3. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53

Gerelateerd

Reacties

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 3 april 2024 08:59
    quote:

    Subtropical schreef op 3 april 2024 08:46:

    Tja van het gas af, wat een onzin. We zijn veel te kwetsbaar met alleen Electra. Gas is tevens een schone brandstof net als LPG. Wat trouwens ook totaal kapot is gemaakt.
    Probleem is vooral dat we aan alle kanten vastlopen, met gas. met elektra, met woningen, met gebrek aan goed beleid en een bevolking die nog steeds verder uitdijt van 18 miljoen mensen en met teveel verschillende achtergronden en belangen.
    Vergeet ik nog schoon drinkwater dat steeds schaarser wordt.

    Kijk naar Denemarken, groter dan Nederland en 6 miljoen inwoners en te danken aan goed beleid.
  2. forum rang 6 Toerist 3 april 2024 09:15
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 3 april 2024 08:59:

    [...]

    Probleem is vooral dat we aan alle kanten vastlopen, met gas. met elektra, met woningen, met gebrek aan goed beleid en een bevolking die nog steeds verder uitdijt van 18 miljoen mensen en met teveel verschillende achtergronden en belangen.
    Vergeet ik nog schoon drinkwater dat steeds schaarser wordt.

    Kijk naar Denemarken, groter dan Nederland en 6 miljoen inwoners en te danken aan goed beleid.
    morgen,ben belg en vlaanderen is naar de bliksem (overbevolkt en gereglementeerd) en noteer dat nederland nog erger is
  3. forum rang 9 Calimero 3 april 2024 09:24
    quote:

    Calimero schreef op 24 augustus 2021 12:23:

    [...]

    Theoretisch gezien zouden we een Globale Epidemie krijgen .... met daarbij de nodige ellende en gevolgen zoals diverse beperkingen voor de mensheid .. waardoor ze tegen elkaar in opstand komen ....

    www.iex.nl/Forum/Upload/2020/12329297...

    Dit gelardeerd met Natuurrampen (Aardbevingen/Overstromingen, Vuur etc.) brengt Hongers-/Watersnood en dus weer meer vluchtelingen naar goede gebieden .... reden voor nog meer opstanden ..

    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13219104...

    en dan kan het verdere affikken beginnen .. :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13180014...
    Yep .. we schieten lekker op :)
  4. forum rang 9 Calimero 3 april 2024 09:42
    quote:

    Calimero schreef op 3 april 2024 09:24:

    [...]
    Yep .. we schieten lekker op :)
    Ondertussen trappelen andere paarden vol ongeduld ...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/14041878...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/14039934...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15133497...

    www.dailymaverick.co.za/eve-of-destru...
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 3 april 2024 09:43
    quote:

    Toerist schreef op 3 april 2024 09:15:

    [...]

    morgen,ben belg en vlaanderen is naar de bliksem (overbevolkt en gereglementeerd) en noteer dat nederland nog erger is
    Toerist, ik ben beslist geen racist, stem ook niet op de PVV of andere rechtse partijen maar ben vooral rationeel, waar we al veel te lang mee bezig zijn zijn de problemen die er in wereld zijn, proberen in onze landen op te lossen maar dat lost de problemen in de zogenoemde herkomst landen niet op .

    Dan heb je het over overbevolking, corruptie, criminaliteit, stammen oorlogen, botsende religies en andere spirituele en politieke verschillen, autocratische landen etc.

    Van onze kant moeten wij eerlijke prijzen betalen voor allerlei grondstoffen en wat we nog meer weghalen, maar dat geldt niet alleen voor de westerse landen ook voor China en meerdere importerende landen
  6. forum rang 6 Toerist 3 april 2024 09:49
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 3 april 2024 09:43:

    [...]

    Toerist, ik ben beslist geen racist, stem ook niet op de PVV of andere rechtse partijen maar ben vooral rationeel, waar we al veel te lang mee bezig zijn zijn de problemen die er in wereld zijn, proberen in onze landen op te lossen maar dat lost de problemen in de zogenoemde herkomst landen niet op .

    Dan heb je het over overbevolking, corruptie, criminaliteit, stammen oorlogen, botsende religies en andere spirituele verschillen, autocratische landen etc.

    Van onze kant moeten wij eerlijke prijzen betalen voor allerlei grondstoffen en wat we nog meer weghalen, maar dat geldt niet alleen voor de westerse landen ook voor China en meerdere importerende landen
    ik begrijp je volkomen doch ik heb het opgegeven en denk volgend jaar hier te vertrekken,mvg
  7. forum rang 6 Doptieman 3 april 2024 10:17
    Voorlopig nog een beetje horizontale AEX dus optie premiesloop rond nivo 880.
    Dat is dan toch wel weer 12.5 punt lager dan gisteren om deze tijd !
    Misschien wel een mooi moment om eens 3 calls AX2 895 of zoiets te kopen.
    ,,laawedamadoen,, en dan vanmiddag weer omhoog naar 885 graag .
    Dan lever ik ze weer netjes in... Ciao..
  8. vliegend circusss 3 april 2024 10:21
    quote:

    JoostVLS schreef op 3 april 2024 08:58:

    [...]

    Ik heb gisteren niet het verlies gepost maar ook niet de winst
    daarom kun je beter niks posten..
    of alles..
    maar dat durft niemand..
    en waarom niemand dat durft laat zich raden..

    selectief posten is dopamine gerelateerd ego poetsen en heeft raakvlakken met verslavingsgedrag..

    succes maar weer!
  9. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 3 april 2024 10:33
    quote:

    mgr schreef op 3 april 2024 10:22:

    [...]

    is daar geen liedje over :)
    Lol :O)

    Kom sinds vier maanden bijna dagelijks in Vlaanderen in een recreatieve omgeving. Heb naast Vlamingen veel te maken met jonge allochtonen, jongeren van de derde generatie uit bijvoorbeeld Marokko die hier geboren zijn en expats van nog verder weg. Een kleurrijke mix van culturen, het gaat prima en is erg leuk. De meesten spreken behoorlijk Engels.
    Het is maar net hoe je je opstelt en op je over laat komen.

    En denk er inderdaad hard over me in het land van dat liedje te vestigen.
  10. forum rang 6 Toerist 3 april 2024 10:43
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 3 april 2024 10:33:

    [...]

    Lol :O)

    Kom sinds vier maanden bijna dagelijks in Vlaanderen in een recreatieve omgeving. Heb naast Vlamingen veel te maken met jonge allochtonen, jongeren van de derde generatie uit bijvoorbeeld Marokko die hier geboren zijn en expats van nog verder weg. Een kleurrijke mix van culturen, het gaat prima en is erg leuk. De meesten spreken behoorlijk Engels.
    Het is maar net hoe je je opstelt en op je over laat komen.

    En denk er inderdaad hard over me in het land van dat liedje te vestigen.
    begrijp dat maar bij mij gaat het meer over de drukte,dus filles,parkeerplaatsen enz met de bijhorende reglementen en bekeuringen,kortom plaats en rust,hoewel ik rustig woon maar eenmaal de weg op begint de ellende
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links