Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Redactioneel

 1. Eindelijk tijd voor de kleintjes?

  Hoe zijn de kansen in de kleinere aandelen? Technisch analist Wouter Slot zoekt het uit.

 2. Premium

  AI-records en dividendrecords, maar de rentezorgen zijn ook weer terug

  Een sterk Q1-cijferseizoen in zowel Amerika als Europa maakt plaats voor het dividendseizoen. De inflatiezorgen blijven gewoon.

  Een blik op de agenda leert dat het Q1-cijferseizoen er nu, op wat laatkomers na, wel zo'n beetje op zit. Met de ronkende groeicijfers van AI-darling Nvidia eind vorige week als denderend slotstuk. En ondanks alle nervositeit over hardnekkige inflatie, economische vooruitzichten en wat er in de wereld nog meer aan zorgelijks gebeurt, kunnen we niet anders dan vaststellen dat de bedrijven dit cijferseizoen gewoon keurig geleverd hebben.

 3. Slotcall: Wall Street helpt AEX aan nieuw slotrecord én weekwinst

  De AEX is met een dagwinstje van 0,1% met de schrik vrijgekomen. Winnaars zien we bij Vivoryon (+63%) en techaandelen, verliezers bij de financials. En vlak Unilever en TKH niet uit.

 4. Premium

  Geld vliegt de deur uit bij Boeing

  Opnieuw slecht nieuws bij Boeing. De verwachte vrije kasstroom voor 2024 komt veel lager uit dan verwacht en alweer haalden veiligheidsproblemen het nieuws.

  Er komt maar geen einde aan de opeenstapeling van problemen bij Boeing. Ook op de beurs is het kommer en kwel bij het bedrijf. Deze week was notabene de eigen CFO Brian West de boosdoener van een nieuwe duikvlucht van de koers.

  Dit jaar stevent Boeing af op een negatieve vrije kasstroom, zei hij bij een conferentie over transport en industrie. In maart ging de vliegtuigbouwer volgens persbureau Reuters nog uit van een positieve vrije kasstroom tot maximaal $5 miljard. In geheel 2023 was er een positieve kasstroom van $4,4 miljard.

 5. Nvidia mania, Shell en een koopwaardige smallcap

  Pieter Kort bespreekt met Erik Mauritz van Trade Republic en IEX-analist Martin Crum de beursontwikkelingen van deze week.

 6. Premium

  Ambitieus Heijmans laat weinig ruimte voor tegenvallers

  Heijmans presenteerde de nieuwe doelstellingen voor 2027. Het bedrijf is heel wat van plan; de vooruitzichten voor de bouwsector zijn dan ook goed.

  Heijmans presenteerde deze week nieuwe doelstellingen voor 2027. In dat jaar wil de bouwer een omzet boeken van €3 miljard met een onderliggende Ebitda-marge van de 7% tot 9%. Ook is het van plan de helft van de nettowinst uit te keren als dividend.

 7. Illegale praktijken drijven de huizenprijzen op

  Taxeren richting de verkoopprijs is verboden, maar algemene praktijk, merkt hypotheekexpert Jos Koets. Intussen blijven de huizenprijzen maar stijgen.

 8. Premium

  Unilever krijgt fanmail: waarom is dit gunstig voor de koers?

  Er waait een frisse wind bij Unilever dankzij de aanwezigheid van activistisch grootaandeelhouder Peltz en de wisseling van de wacht aan de top van het concern. De focus van de sinds de zomer van 2023 aangetreden Hein Schumacher ligt, veel meer dan die van zijn voorganger, op het creëren van waarde voor aandeelhouders.

  De constatering dat de markt desondanks nog niet geheel oog heeft gekregen voor de duidelijk veranderde koers van het concern, is inmiddels deels achterhaald. Donderdag kreeg Unilever fanmail van een grote Amerikaanse zakenbank, die een opmerkelijke draai maakte.

 9. Draait u zich nog een keer om voorbeurs en na Nvidia nu ASML op naar de 1000?

  Vandaag hoeven beleggers weinig vuurwerk te verwachten. Wall Street sloot gisteren lager en ook in Azië doen de beurzen een stapje terug.

 10. MSCI World-index zit nog lang niet op zijn top

  De MSCI World-index ligt technisch prima op koers voor een verdere stijging. Ook staan we stil bij een tracker op de AEX en de MSCI World-index.

 11. Slotcall: Nvidia is de baas

  Terwijl de AEX (+0,41%) net geen nieuw record neerzet, sloopt Nvidia vandaag de grens van $1000 en trekt de onze chippers mee omhoog. Wat een cijfers!

 12. Premium

  Groei Nvidia lijkt geen grenzen te kennen

  Nvidia wist woensdag nabeurs weer de toch extreem hoge verwachtingen te overtreffen. En aan het groeiverhaal komt voorlopig nog geen eind.

  Nvidia wist wederom de hooggespannen verwachtingen te overtreffen met een omzet van $26 miljard in het eerste kwartaal van fiscaal 2025. Daarmee kwam de omzetgroei uit op 262%(!) en dat is echt ongekend hoog voor een dergelijk groot bedrijf.

  Deze groei werd mogelijk gemaakt door de Datacenterdivisie, waar de groei zelfs 427% was en de omzet uitkwam op $22,6 miljard. Bij kleine startups zijn zulke groeicijfers al extreem goed; voor het op twee (Microsoft, Apple) na grootste bedrijf van de wereld is zoiets ongekend.

 13. Premium

  Overnamespeculatie stuwt koers NSI

  De koers van kantorenfonds NSI is de afgelopen weken flink gestegen door een opmerkelijke transactie.

  De Singaporese First Sponsor Group vergrootte zijn belang van 2,87% tot 13,52% tegen een prijs die 11% boven de beurskoers lag. Dat voedt de overnamespeculatie.

 14. Premium

  Mooie opsteker voor Shell

  Beleggers konden zich in zeer ruime mate vinden in de gewijzigde CO2-doelstellingen van Shell en daarmee is de kous weer af. Voorlopig dan; beleggers doen er verstandig aan op 12 november alert te zijn.

  Het dreigde een roerige aandeelhoudersvergadering te worden bij Shell, maar dat bleek mee te vallen, mede overigens dankzij flink aangescherpte beveiliging. De uitstekende jaarresultaten riepen weinig vragen op.

 15. Premium

  Aantrekkelijke robotbouwer uit het Noorden

  Autostore maakt efficiënte magazijnrobots en bestaat al bijna dertig jaar. Het relatief kleine Noorse bedrijf, deels in handen van Softbank, groeit hard en heeft genoeg potentie.

  Autostore is een Noors bedrijf dat voor 40% in handen is van Japanse techinvesteerder Softbank. Het maakt robotsystemen voor magazijnen die volledig automatisch goederen kunnen oppakken en opbergen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links