Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieaandelen on the move

Technische analyse: oliemaatschappijen

Oliegigant TotalEnergies overweegt naar Wall Street te verhuizen. Ook Shell gaf eerder aan een notering op de Amerikaanse beurs te ambiëren. Een belangrijke overweging voor de verhuizing zou de onderwaardering zijn van Europese oliegiganten ten opzichte van Amerikaanse sectorgenoten.

Dat is althans de mening van de top van de oliegiganten. Volgens topman Pouyanne van TotalEnergies zijn Amerikaanse beleggers wel bereid om in oliebedrijven te investeren.

De Europese oliereuzen denken dus serieus na over een beursnotering in New York. Op Wall Street zou meer kapitaal beschikbaar zijn. Bovendien heeft men daar, volgens topman Pouyanne, een wenselijkere houding ten opzichte van energiebedrijven.

Deze keer bekijk ik de technische langetermijnplaatjes van de Europese oliebedrijven Shell en TotalEnergies en de Amerikaanse sectorgenoten Chevron en Exxon.

Grote verschillen in technische profielen

Er zijn direct een aantal zaken die opvallen. Uiteraard laat ik waarderingen, koers/winstverhoudingen et cetera links liggen.

Underperformance of outperformance:

  • Zowel Shell als TotalEnergies blijven de laatste maanden achter bij de brede markt. Daar staat tegenover dat deze Europeanen sinds 2021 wel duidelijk beter presteren dan de rest van de aandelenmarkt.
  • Chevron en Exxon doen het al sinds eind 2022 slechter dan de S&P500. Alleen in het beursjaar 2022 outperformde dit duo de brede markt.
  • Hier staat tegenover dat alle vier oliegiganten de afgelopen weken weer iets beter presteren dan de rest van de beurs.

Technische plaatjes:

  • Shell en TotalEnergies hebben beide voorgaande toppen weten te breken. Zowel Shell als TotalEnergies bewegen al sinds 2021 in een uptrend
  • Chevron en Exxon noteren beide nog onder oude toppen. Technisch zijn de uptrends nog niet hervat.

Absolute prestaties:

  • Shell is sinds eind 2020 240% opgelopen, en year to date doet Shell een plus van 14%. Ter vergelijking: de AEX won sinds eind 2020 ruim 67%, YTD staat onze beurs op +12%
  • TotalEnergies steeg sinds eind 2020 met 185% in beurswaarde, en YTD staat TotalEnergies 12,5% hoger. Ter vergelijking: de Eurostoxx is sinds 2020 met ruim 70% opgelopen en staat dit jaar op +11%
  • Chevron is sinds eind 2020 met 150% gestegen. YTD staat het aandeel op +12%. De S&P500 won sinds eind 2020 bijna 60%, en dit jaar staat de index bijna 7% hoger
  • Exxon staat sinds eind 2020 op een plus van 280%, en sinds 1 januari staat het aandeel op +19%

Conclusies: voor langetermijnbeleggers die hun aandelenbelangen in euro's aanhouden zijn zowel Shell als TotalEnergies prima beleggingen. Bovendien hebben beide olieaandelen beter gepresteerd dan de rest van de markt.

Op Wall Street zou ook Exxon een goede keus geweest zijn. Uiteraard staat daar wel een valutarisico tegenover. Door Europese beleggers moet dit risico altijd afgedekt worden. Daarom neem ik aan het einde van dit artikel de technische toestand van de Amerikaanse dollar door.

Shell breekt door

Shell heeft het de afgelopen twee jaar goed gedaan. Het aandeel heeft de oude stijgende trend hervat nu de koerspiek van oktober rond €32,48 opwaarts is doorbroken.

Hiermee is een verbetering is opgetreden. Shell vormt weer hogere toppen en bodems. Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant in eerste instantie ruimte richting weerstand €37,95 (gevormd op 9 oktober 2000).

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun €27,71 (bodem van 16 augustus 2023) in stand blijft.

De 200-dagenlijn van Shell laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. De B.O.B. legt de dalende tendens stil, wat suggereert dat Shell iets minder slecht presteert dan de markt.

Aandeel Shell koers

TotalEnergies

TotalEnergies oogt technisch sterk. De oliegigant weet een consolidatie achter zich te laten. Met de uitbraak boven de voormalige weerstand van november rond €64,80 is de uptrend gevalideerd.

De vorming van een nieuwe hogere koerspiek is positief. TotalEnergies kan nu verder omhoog. De eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van weerstand €75,60 (berekend koersdoel). Enkel een terugval onder steun €57,45 (bodem van 26 januari) zou het beeld doen verzwakken.

De 200-dagenlijn van TotalEnergies laat een stijgende trend zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) gaat stabiliseren. Dat geeft aan dat TotalEnergies thans iets minder slecht presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van TotalEnergies met het marktgemiddelde.

Aandeel TotalEnergies koers

Exxon zet weerstand onder druk

ExxonMobil zou er technisch bezien beter bij komen te liggen als de barrière rond oude toppen wordt gebroken.

ExxonMobil test thans weerstand $120,70 (gevormd op 29 september 2023). Het vlakke technische plaatje krijgt een positieve impuls als deze laatste horde wordt gebroken. In dat geval mag men verdere koersstijgingen tegemoet zien.

Na een uitbraak boven weerstand $120,70 wordt $135,00 het volgende opwaartse koersdoel. ExxonMobil heeft pas steun rond $95,78 (bodem van 26 januari).

De 200-dagenlijn van ExxonMobil krult omhoog. Dat duidt op een verbeterende technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) gaat stabiliseren, hetgeen suggereert dat ExxonMobil wat minder slecht presteert dan de markt.

Aandeel Exxon koers

Chevron komt tot leven

Chevron Corporation begint serieus te verbeteren. Eerst werd de dalende trend opwaarts doorbroken. Bovendien waren er in de afgelopen maanden al hogere koersbodems gevormd.

Er is in eerste instantie ruimte tot weerstand $189,68 (gevormd op 18 november 2022). Pas na een slotstand boven deze barrière komt er meer opwaarts potentieel vrij. Er ligt steun op $139,62 (bodem van 19 januari).

De 200-dagenlijn van Chevron Corporation krult langzaam opwaarts, wat duidt op een verbetering in de technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat Chevron Corporation nog achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel Chevron koers

Dollar/euro

De Amerikaanse dollar kent ten opzichte van de euro een wispelturig verloop. Tussen 2021 en 2022 is de dollar flink opgelopen. Sinds de top van eind 2022 rond €1,05 is de klad er echter in gekomen, en is de koers afgebrokkeld tot een low rond €0,89 eind vorig jaar.

Thans maakt het valutapaar USD/EUR pas op de plaats. Voor een solide verbetering is een doorbraak boven weerstand €0,96 (top van 6 oktober 2023) noodzakelijk.

Daarna ligt de weg open naar de oude top rond €1,05. Van belang is dat steun €0,91 (bodem van 8 maart) intact blijft.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van het valutapaar krult opwaarts. Dit wijst op een verbetering in de technische conditie.

Euro/dollar

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 20 mei Wall Street gaat los 23
  2. 17 mei Europese beurzen op pole position 76
  3. 16 mei Op Chinese aandelenbeurzen breekt de zon door 58

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 30 april 2024 08:49
    Pure Opluchtingsrally bij de Flippen gisteren..

    Terwijl er in de Kern niet zoveel veranderd is..

    Blijven aanmodderen bij 'de Lampies'..

    En eerlijk is eerlijk de plaatselijke Voetbal Club wordt Kampioen..

    Echter van de Armoede dat dan weer wel..! ;)
  2. forum rang 6 Newg77 30 april 2024 11:20
    www.nu.nl/buitenland/6311012/china-ve...

    onschuldig berichtje
    het kan hard gaan zo
    china wil steeds minder obligaties opkopen bij de vs en nu onderstaande nog volgens een dagelijkse berichtgever met tweets...

    ----Chinese burgers kopen massaal goud omdat onroerend goed en hun aandelenmarkt in crisis zijn, terwijl ook de Yuan onder druk staat.

    En de Chinese centrale bank koopt massaal goud om minder afhankelijk te worden van de dollar.

    De vraag naar fysiek goud blijkt zó groot, dat burgers nu zelfs accepteren dat gekocht goud pas maanden later geleverd wordt.

    Ook blijkt dat de Chinese overheid nu een mediacampagne heeft opgezet om burgers aan te moedigen om zilver te kopen in plaats van goud.

    De Chinese goudreserve is als percentage van hun totale valutareserve nog steeds zéér laag, waardoor China nog jarenlang goud zal blijven opkopen.

    ----------------------------

    vandaag is alleen om de parameters lucht te geven

    koper nu 4.63 begin februari was het nog 3.68 ongeveer
    ik hang achterover en begin me steeds meer een calimero te voelen
  3. forum rang 9 Calimero 30 april 2024 11:31
    quote:

    Newg77 schreef op 30 april 2024 11:20:

    www.nu.nl/buitenland/6311012/china-ve...

    onschuldig berichtje
    het kan hard gaan zo
    china wil steeds minder obligaties opkopen bij de vs en nu onderstaande nog volgens een dagelijkse berichtgever met tweets...

    ----Chinese burgers kopen massaal goud omdat onroerend goed en hun aandelenmarkt in crisis zijn, terwijl ook de Yuan onder druk staat.

    En de Chinese centrale bank koopt massaal goud om minder afhankelijk te worden van de dollar.

    De vraag naar fysiek goud blijkt zó groot, dat burgers nu zelfs accepteren dat gekocht goud pas maanden later geleverd wordt.

    Ook blijkt dat de Chinese overheid nu een mediacampagne heeft opgezet om burgers aan te moedigen om zilver te kopen in plaats van goud.

    De Chinese goudreserve is als percentage van hun totale valutareserve nog steeds zéér laag, waardoor China nog jarenlang goud zal blijven opkopen.

    ----------------------------

    vandaag is alleen om de parameters lucht te geven

    koper nu 4.63 begin februari was het nog 3.68 ongeveer
    ik hang achterover en begin me steeds meer een calimero te voelen
    :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14881033...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15271699...

    www.youtube.com/embed/5nXJYBYbO1M?rel...
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 30 april 2024 12:39
    Goedemiddag,

    het kan aan mij liggen maar ik houd een paar aandelen in de gaten maar vanaf de opening weinig beweging, de koersen bewegen nauwelijks zoals bij Adyen, ASMI, Besi ASML en nog een paar anderen, frustrerend dat het altijd weer van die Amerikanen moet komen voor wat beweging.
  5. forum rang 7 handyman6 30 april 2024 14:37
    quote:

    sims schreef op 30 april 2024 14:03:

    [...]
    Ad heeft het niet meer over vlaggen, stripes & stars, maar over hamers. What's next? Sikkels?
    Maar wel weer over die omgekeerde SHS formaties in de Chinese indices,die geldig zijn geworden,want neklijn doorbroken. Niet dat iemand dat quaTA hier interesseerde en ook posities nam ,weken terug maar alla :het zij zo....
    China overigens 3 dagen dicht ivm 01 mei.
  6. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 30 april 2024 15:02
    quote:

    JoostVLS schreef op 30 april 2024 12:18:

    Ren, is de stijging volgens jou voorbij, nee toch ?
    Zo ver kijk ik niet vooruit, maar zie de stijging van de afgelopen dagen als een pullback naar het doorbroken stijgende trendkanaal en voorlopig hooguit zijwaarts, niet hoger.

    Vandaag opgevangen door steun 879,47.
  7. forum rang 9 Calimero 30 april 2024 15:05
    quote:

    sims schreef op 30 april 2024 14:03:

    [...]
    Ad heeft het niet meer over vlaggen, stripes & stars, maar over hamers. What's next? Sikkels?
    :)

    Wordt hard aan gewerkt ...

    kijkverderstatic.volkskrant.nl/kijkve...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13536353...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15133497...

    www.youtube.com/embed/RUwmDKzfmmw?rel...
  8. forum rang 9 Calimero 30 april 2024 15:11
    quote:

    ttroo schreef op 30 april 2024 15:01:

    TTROO koopt wellicht wat aandelen op donderdag a vrijdag.
    De mid grafieken zijn wat verder op hun dalingsweg, maar de meeste mid grafieken zijn pas halverwege. Vandaag en morgen kijker.
    Morgen valt er weinig te zien op de AEX ... :)

    01.05.2024 Dag van de Arbeid Euronext Beurs gesloten

    n.b. Dag van de Arbeid ... verondersteld wordt dus .. dat je gaat werken i.p.v. kijken ... :)
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links