Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Financials opnieuw onder druk in rode AEX

Financials opnieuw onder druk in rode AEX
Beeld: iStock

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend lager. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 1,5 procent tot 732,34 punten.

"Bankproblemen houden de gemoederen bezig, maar tech profiteert wel van de lagere rentes", zo zag beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx, die opmerkte dat de aandelenmarkten bovengemiddeld volatiel blijven.

In aanvulling op woensdagavond, besloot de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen de boel wat te kalmeren. Toezichthouders zouden toch wel bereid zijn om meer actie te ondernemen als dat nodig is om Amerikaanse banken te stabiliseren. "Woensdag zei ze nog dat ze geen algemene dekking voor deposito’s, zonder goedkeuring van het congres, had overwogen of besproken", aldus Blekemolen.

"In de afgelopen week hebben we centrale banken de rentes weer zien verhogen, maar er lijkt een bewustwording te zijn dat de rentepiek dichtbij of voorbij is voor wat betreft de huidige cyclus aan verhogingen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Dit beeld zien we terug in de rentemarkten."

Hewson merkte op dat de markt zelfs rekening houdt met renteverlagingen, later in het jaar. "Dit lijkt ietwat prematuur."

Door de onrust in de bankensector, daalden de rentes en daar profiteerden techaandelen van. Aandelen als Meta, Alphabet en Microsoft sloten donderdag op Wall Street circa twee procent hoger. "Maar of dit als een sterk teken gezien moet worden is de vraag", aldus Blekemolen.

De economie in de eurozone is in maart harder gegroeid en ook flink meer dan verwacht, zo bleek vanochtend uit een voorlopige inkoopmanagersindex. S&P Global sprak in een toelichting van extra signalen dat de economie de weg omhoog heeft hervonden, na de krimp aan het einde van vorig jaar. Daarbij neemt de inflatiedruk ook steeds verder af en versnelt de banengroei.

Toch is de groei per saldo bescheiden en volledig afhankelijk van de dienstensector, nuanceerde S&P.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0736. De olieprijzen daalden tot drie procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerden alleen de databedrijven Wolters Kluwers en RELX, en ASMI en Unilever nipt in het groen. De verzekeraars Aegon en NN en de banken ING en ABN AMRO waren opnieuw de grootste dalers met verliezen van 4,0 tot 4,5 procent. ArcelorMittal verloor 4,3 procent. Donderdag gaf Bank of America nog een koopadvies af voor het staalaandeel.

In de Midkap noteerde vastgoedfonds Eurocommercial Properties 4,2 procent lager na vrijgave van cijfers. ING sprak van solide resultaten, maar de outlook voor dit jaar viel wel wat tegen. OCI was de grootste daler met een verlies van 5,6 procent.

In de AScX won Pharming 1,4 procent. Avantium verloor 5,9 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 72% zegt kopen 18 stemmen
AMX 91% zegt kopen 11 stemmen
ASCX 90% zegt kopen 10 stemmen

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 bp5ah 24 maart 2023 11:32
  quote:

  Kipkluif schreef op 24 maart 2023 11:23:

  Geen woord over Deutsche dat momenteel -12,99% noteert?
  Dat is ook de reden van die snok down vanmorgen, halverwege de morgen vanmorgen.

  In corporate news, Deutsche Bank (ETR:DBKGn) stock fell over 8% after a sharp jump in the cost of insuring against the risk of default, while UBS (SIX:UBSG) stock fell over 6% in the aftermath of its acquisition of troubled rival Credit Suisse.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 24 mei
  915,21
  0,00% 0,00
 2. AMX 24 mei
  938,17
  0,00% 0,00
 3. ASCX 24 mei
  1.247,42
  0,00% 0,00

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links