Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goed = slecht én goed

Als ik 75 miljard dollar per maand verbrandde in een testprojectje waardoor mijn kindskinderen zeer waarschijnlijk met een enorme schuldenlast opgezadeld worden en het probeersel zou niet werken? Dan zou ik toch even goed denken of ik wel goed bezig was en mezelf afvragen of ik er wel mee door moest gaan.

Maar enige vorm van zelfreflectie ontbreekt er bij de Japanners. Ze proberen inflatie te creëren zelfs als de CPI-cijfers deflatoir zijn.

Nu heb ik al eerder uitgelegd dat door een verminderde omloopsnelheid het vergroten van de geldhoeveelheid in deze mate, standaard juist deflatie maakt. Maar gelukkig begrijp ik het niet en is het allemaal anders.

Daarnaast is het zo dat ik - en dus ook de Japanse consument - door al de overheidsstimulatie juist het idee krijg dat het slecht gaat met de economie. Immers anders waren deze bizarre maatregelen niet nodig toch?

Ik zou dus verwachten dat de consumenten juist minder gaan uitgeven. En als ik spaardoelstellingen heb dan moet ik juist meer sparen door de lage rente omdat het rente-op-rente-effect bijna niks voorstelt met de huidige rente.

En wat doet de wereld?
Wij verhogen de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om ook onze kinderen en kindskinderen met probleemschulden op te zadelen. En ook wij gaan het laatste beetje fantasie in de rente gebruiken om de economie te stimuleren en daarmee schieten we ook de laatste kogel in het rentewapen in de lucht.

Redder China
De markt is er al op vooruitgelopen en in Europa en Amerika staat de rente die de overheid moet betalen op een historisch dieptepunt. Zelf de Zuid-Europese landen kennen nauwelijks nog een risico-opslag.

Ondertussen wil Spanje twee jaar langer de tijd om het begrotingstekort onder de Europese norm te krijgen. Nu is het nog 6,3%. In Cyprus is er 2 miljard euro aan spaargeld verdwenen en juist dat spaargeld hadden de banken nodig om de banken mee te versterken.

Ook het toerisme valt door alle problemen enorm tegen. Dus de kans dat de problemen weer groter worden is zeer aannemelijk. Ons laatste hoop voor de wereldeconomie - China - gaat ook minder goed. We begonnen vorige week met slechte cijfers over de Chinese economie.

Ik had dan ook verwacht dat we daarop omlaag gingen maar het tegenovergestelde gebeurde in het westen. China zelf geeft verkoopsignalen.

Slecht= goed
Ook waren er een paar heel slechte cijfers in de Verenigde Staten, maar alle slechte cijfers werden goed uitgelegd met het verhaal dat de Federal Reserve juist op slechte cijfers de economie nog meer gaat stimuleren. Dus nog meer steroïde en doping in de economie.

Goed=ook goed
Maar het wordt allemaal nog ingewikkelder voor een actieve fondsmanager als ook goede cijfers die uitkomen een positieve reactie geven. Ik ben het spoor even bijster...

En als we dan denken dat er niets is dat ons omlaag kan brengen dan is het ook weer apart om te zien hoe markten reageren op een vals Twitterbericht. De Dow duik omlaag. Het geeft wel aan hoe broos het allemaal is.

Maar mijn mening hoeft er maar weinig te gebeuren en de hele bodem valt er onderuit. Maar ondanks dat het risico van een crash enorm is toegenomen staan alle Westerse Indices op een koop. De S&P 500 is boven de Twindicator gekomen en geeft dus eigenlijk een koopsignaal.

Ook de EB-indicator op de AEX geeft een koop.

En ook de AEX beweegt boven de Twindicatorlijn en dus zou u long moeten zitten...

Zelfs de Duitse DAX bevestigt dit beeld.

Hier kan geen voetbalfinale tegenop. U herinnert zich wellicht nog de WK-wedstrijd in Mexico in 1986 waarbij Maradonna de hand van god gebruikte om de bal in de goal te tikken zonder volgens de scheidsrechters hands te maken.

Dit is het gevoel dat ik bij de huidige markt heb; er gebeuren oneerlijke dingen die zichzelf op een enorme manier gaan wreken. Immers even leek de bodem er onderuit en ineens op niets ging het weer hoger.

Het verhaal dat de markt erbij verzon was dat de rente in Italië omlaag ging maar er is maar een partij die de rente in Europa beïnvloedt en die heet ECB.

Een koninklijk vlagpatroon? Om het rijtje nog even af te maken kijk ik ook nog even naar de Eurostoxx 50 en die beweegt ook weer boven de Twindicatorlijn.

Als rasechte beer moet ik er toch niet aan denken dat we aan de bovenkant van de consolidatie uit gaan breken want dan krijgen we een vlagpatroon en kan het allemaal nog gekker worden.

Ik wil het wel hardop zeggen: dit is een markt om helemaal gek van te worden. Zowel fundamenteel als technisch klopt er allemaal niks meer van. Ik geef voorlopig mijn portie van de stijging aan Fikkie.

Ik eindig met een oproep die als broker eigenlijk tegen mijn aard in gaat en dat is dat ik iedereen wil oproepen op de Kroningsdag niet te handelen. Ik vind het  belachelijk dat we op de Franse 1 mei in Amsterdam dicht zijn en op Koninginnedag open zijn maar dit jaar met de Kroning van Willem Alexander vind ik het respectloos om Euronext Amsterdam gewoon door te laten handelen.

En dat staat nog los van dat de beurs en de commissionairsbedrijven totaal onbereikbaar zijn in de Amsterdamse 30 april-gekte. Alleen als er iets extreems gebeurd zal ik dinsdag handelen.

Iedereen een relaxte Koningsdag gewenst!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 april 2013 10:54
    Ik eindig met een oproep die als broker eigenlijk tegen mijn aard in gaat en dat is dat ik iedereen wil oproepen op de Kroningsdag niet te handelen. Ik vind het belachelijk dat we op de Franse 1 mei in Amsterdam dicht zijn en op Koninginnedag open zijn maar dit jaar met de Kroning van Willem Alexander vind ik het respectloos om Euronext Amsterdam gewoon door te laten handelen.
    En dat staat nog los van dat de beurs en de commissionairsbedrijven totaal onbereikbaar zijn in de Amsterdamse 30 april-gekte. Alleen als er iets extreems gebeurd zal ik dinsdag handelen.
    Iedereen een relaxte Koningsdag gewenst!

    hetzelfde Cees
  2. [verwijderd] 29 april 2013 11:15
    houdt dan maar rekening met iets geks, in mijn omgeving geloven mensen dat centrale banken het beter weten wat ze moeten doen dan in en rondom 1930. Na mij de rentelasten. Sta al een hele tijd aan de kant maar stap nu maar eens in, wie weet een daling. In Argentinië heeft de overheid de pensioenen alvast 'ingepikt' en sparen boeren liever soyabonen dan dat ze pesos ontvangen.
  3. [verwijderd] 29 april 2013 16:49
    quote:

    shutterspeed schreef op 29 april 2013 15:40:

    Die valse tweet toont volgens mij helemaal niet aan hoe broos het allemaal is. Wel dat beleggers niet van onzekerheid houden en ze en ptss over hebben gehouden van 2008/2009 die hen bij elk negatief geluid verschrikt doet laten zijn.

    Het is in ieder geval broos voor de particuliere belegger. Toen ik van de tweet hoorde was de markt alweer hersteld... Het is voor een particulier onmogelijk om op zulke informatie te reageren, je vist altijd achter het net.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links