Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bubble trouble

Ik ben er eerlijk in, ik zat steeds te wachten op een correctiemoment. Maar de fiscal cliff is afgewend voor een paar maanden en de meeste bedrijven komen met betere cijfers dan verwacht. Dat ze eerder de verwachtingen hebben bijgesteld, daar hoor je niemand over.

En dat banken en grote bedrijven er nog steeds mensen uit gooien en veel bedrijven failliet gaan maakt allemaal niet meer uit, helemaal al niet als we gewoon maar de indices opkopen van het goedkope geld van de centrale banken. Als we in sprookjes geloven komt het allemaal goed.

We moeten Bloemink, de geestelijke vader van de Legio Lease-producten, maar weer vragen om een Legio Lease 2.0 want met deze lage rentes kunnen we allemaal rijk worden van de beurs. Toch?

Dat de nieuwe records mij een gevoel van bubble trouble geven zal wel helemaal verkeerd zijn. Ik heb waarschijnlijk een paar economielessen gemist waarin uitgelegd werd dat een diepe crisis met dalende vastgoedprijzen en failliete banken altijd samenvalt met hoogtepunten op de beurs.

Dat Engeland olie op het vuurtje heeft gegooid en mogelijk uit de Europese Unie wil is ook helemaal geen slecht teken, of wel? Het gaat allemaal boven mij pet en dus beperk ik me maar met naar wat grafieken te kijken.

Alle AEX-indicatoren staan op koop, als je gelooft in spiegeltechnieken dan kan de AEX zelfs naar de 400. Ik geloof er niet in maar wellicht moeten we een call kopen om ons te beschermen voor het geval we blijven stijgen.

Voor de Duitse DAX geldt een beetje hetzelfde als voor de AEX. Elke keer als er een verkoopsignaal dreigt te komen, komt er een uitbraak. Het lijkt een vlagpatroon waarbij je in theorie gewoon nog 700 punten er bovenop kan krijgen. Bizar maar…

Eerder zag ik wat hedgefunds die aangaven dat zij de DAX short zaten en de CAC 40 long. Dit met het idee dat Duitsland vorig jaar het veel beter dan de rest van Europa gedaan had. Maar dit soort ideeën werken in de huidige markt klaarblijkelijk niet.

Ik zie hier technisch een hoofd-schouder failure in met dus een goede kans dat de koers naar de 4000 kan. Ook hier geloof ik niet in, maar alles is tegenwoordig mogelijk.

De Dow Jones is 2008 helemaal vergeten, alles is klaarblijkelijk opgelost. Hoe ik ook zoek, nog zeker geen verkoopsignalen.

Het wordt een saai verhaal maar ook de S&P 500 wil nog geen draaisignalen geven.

Russell 2000 met de kleine fondsen in de Verenigde Staten geeft ook geen teken van vermoeidheid. Oké, ik zie in sommige indices wat overboughtsignalen, maar dat zegt officieel nog niets. Markten kunnen langer overbought blijven dan een beer solvabel kan blijven.

Zelfs de Nasdaq met zwaargewicht Apple erin is niet stuk te krijgen.

De VIX gaat naar nix. De volatility index die we als onrustmeter kunnen zien staat nog op heel lage niveaus. Opties zijn dus goedkoop.

De Japanse Nikkei gaf even een dagje een verkoopsignaal, maar dat was snel weer over en voorlopig is het alleen maar een consolidatiefase. Dus met een beetje geluk breekt de koers gewoon aan de bovenkant uit en gaat het vrolijk verder omhoog.

China is wel tegen een weerstand aangebotst en ook hier zou je minimaal een consolidatie verwachten. Voor de beren onder ons zit er niets anders op dan winterslaap te houden en pas weer uit de berengrot te komen als daar signalen voor zijn.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. N. Koerts 28 januari 2013 11:11
    Ik ben het met Cees volledig eens. Om nu nog in te stappen is heel riskant. Niet voor de korte maar wel lange termijn. Een heleboel analisten roepen dat de crisis voorbij is en vergeten de beren die nog op de weg liggen.

    1. De belasingverhogingen in de VS. Grote groepen gaan er zo'n 3 procent op achteruit.

    2. De lage spaarquote in de VS. De dalende koopkracht kan dus niet worden opgevangen door spaargeld

    3.% v.d winst van beursgenoteerde bedrijven in de VS t.o.v het bbp is op een extreem hoog niveau. Op de kosten kan dus bijna niet meer bespaard worden en dus kunnen winsten alleen nog stijgen door middel van een hogere omzet. Dat wordt nou net een probleem.

    4. Frankrijk en Spanje zullen de begrotingsdoelstellingen niet halen.

    5. Er zullen nog een aantal Duitse en Spaanse banken gered moeten worden door de staat.

    6. In de tweede helft zullen de bezuinigingen in Europa gevoeld gaan worden. Gevolg weg consumentenvertrouwen.

    Ik zal nog wel een paar dingetjes vergeten zijn.

    Toch zijn er nog lichtpuntjes.
    - Duitse opimisme onder Duitse beleggers is weer terug.
    - Economische indicatoren verbeteren
    - ECB en FED zijn bereid alles te doen om de economie te stimuleren

    Al met al geen garantie voor hogere beurskoersen. Nee ik ben overwegend negatief en zit daarom flink ingedekt om verliezen te voorkomen bij een dalende beurs

    Niels Koerts
  2. [verwijderd] 28 januari 2013 14:38
    Ik ben het slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende oneliner "Marcel Tak for president" latende kennisgeving niet eens met het gedeelte "Dat Engeland olie op het vuurtje heeft gegooid en mogelijk uit de Europese Unie wil is ook helemaal geen slecht teken, of wel? Het gaat allemaal boven mij pet en dus beperk ik me maar met naar wat grafieken te kijken."

    Engeland, dat met de kennis van nu in de gehele Eurozone geheel terecht, niets moest hebben van een muntunie zonder politieke afspraken, heeft geen olie op het vuur gegooid, maar slechts vanaf de zijlijn een niet mis te verstane, door iedereen in de Eurozone te begrijpen signaal afgegeven om deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand waarvoor met de beste wil van de wereld geen schuldige, laat staan een zondebok die in naam van de vrijheid uit de zondebokkenhemel is gevallen, met het vingertje kan worden aangewezen nu eindelijk eens te blussen, wat op termijn niet geheel uitgesloten kan worden, wat beter is dan een vrije val van de Euro met de consequenties van dien, zoals het door de opkomende BRIC-landen, waar de mensen ook graag op een brommer, en als het goed gaat in een auto, tegen een bodemprijs opkopen van alle los en vast zittende spulletjes is de Eurozone, zoals de voor Rusland van groot belang zijnde ijsvrije havens van Hamburg en Rotterdam, en het door de suffering people van de Eurozone in de rij van de gaarkeukens van deze opkomende landen staan.

    Voor het overige, bijvoorbeeld een fiscal cliff, is het niet waarschijnlijk, hier heb je geen glazen bol voor nodig, dat het veerkrachtige Amerika van The American Dream zichzelf en hierbij de rest van de wereld de afgrond in stort.
  3. [verwijderd] 28 januari 2013 15:03
    Een aandeelkoers is maar de laatste prijs waarvoor het laatste losse aandeel verkocht werd. Wat de gek er voor geeft.
    Dergelijke niveaus in een dergelijk verziekte wereldeconomie, dat kan 2 dingen betekenen:
    - zoveel mooie groene inflatiebomen dat je het bos niet meer ziet
    - degene die deze prijs betaalde IS gek

    Ik stap niet in, wacht op een moment om bescheiden te shorten. Ik vrees dat we een systeemcrash (derivaten eerst natuurlijk) krijgen, voor we een gezonde wereldeconomie zien met normale rentes en goede werkgelegenheid.
  4. [verwijderd] 29 januari 2013 00:09
    Aandelen nu te laat on nu nog te kopen, voor verkopen zijn er geen aanwijzingen.

    Een hulpmiddel om topvorming te signaleren is de advance/decline line. Aantal stijgers tov de dalers. Als deze divergeert met de aex index, kan een top nabij zijn.

    Echter nog geen indicatie van echtetopvorming maar enige vorm van correctie kan niet lang meer duren.

    Anko
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links