Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duitse aanval?

Dit weekend is het grote voetbalgebeuren begonnen en dus is de beurs en mijn verhaal totaal onbelangrijk. Maar dit weekend was ook het nieuws of Spanje het geld krijgt voor zijn belangrijke banken.

Als ze het niet kregen zullen we ons met zijn allen (lees: de andere hyena’s) storten op dit land zoals we ook Griekenland kapotgemaakt hebben. Maar gelukkig ze kregen 100 miljard en daarmee zijn de bankenproblemen waarschijnlijk een tijd opgelost.

Overigens hebben ze daar in Spanje wel wat meer problemen, ik zag op het journaal een stuk over voedselbanken aldaar en dat 25% van de mensen leeft onder de armoedegrens. Lijkt me niet echt goed voor de groei…

Inflatie, eurobonds en overheidsstimulatie zijn nog steeds de oplossing, maar dan gaan de Duitsers wel in de aanval. Zij willen namelijk niet dat hun rente stijgt en stijgen zal het want lager dan nul kon het sowieso al niet.

Je zou dan ook zeggen dat we de Duitse bunds moeten shorten. En wat is nu het geval? We hebben ook een verkoopsignaal in de Twindicator (de rente stijgt dus naar verwachting).

Gelukkig, dit verkoopsignaal bevestigt mijn gevoel. Los van puur de bunds shorten vind ik de spread Spanje en Duitsland ook interessant om te spelen. Ik vind alleen geen producten zoals turbo's, sprinters, trackers of futures waarmee ik long of short kan gaan.

In dit geval wilde ik long. Natuurlijk kan ik ook gaan voor een land dat een grote correlatie heeft en de laatste tijd vaak wordt genoemd samen met Spanje: Italië 

Nu kun je dit land wel via turbo’s en ook via ETF (trackers) spelen. Het leuke is zelfs dat er een paar speciale varianten zijn waarmee u de strategie kunt spelen:

  • een leveraged-versie
  • een dubbel short-versie

Het klopt dus dat het shortproduct een verkoopsignaal geeft, want we hebben een koop in de leveraged long.

Eenvoudig en transparant
Niet gehinderd door te veel aan kennis kwam de Autoriteit Financiële Markten (AFM) afgelopen week met het verhaal dat banken de verkoop moeten stoppen van index-trackers en van andere trackers die niet eenvoudig zijn aan particuliere beleggers.

Ze zijn van mening dat de producten de schijn hebben van eenvoudig en transparant te zijn, maar een gemiddelde belegger begrijpt het complexe beleggingsproduct niet. Ze mogen wat de AFM betreft alleen verkocht worden met tussenkomst van een adviseur of vermogensbeheerder.

Nu heb ik me al eerder geërgerd aan de opmerkingen van de AFM toen ze helemaal pro trackers waren en tegen beleggingsfonden. Ik heb toen ook direct gewezen op de ingewikkelde verschijningsvormen van trackers en de gevaren van swapbased versies bij een failliet van de uitgevende instelling.

Garanties
Nu jaren later komen ze opnieuw met een ongenuanceerde mening naar buiten. Maar als ik naar de reacties van een paar grootbanken in de media kijk, moet ik de AFM gelijk geven dat er een belabberd kennisniveau is bij de adviseurs.

Een tracker is een beursgenoteerd product dat poogt om de beweging van de index of onderliggende waarde zo precies mogelijk te volgen en dat kan door precies de onderliggende waarde te kopen.

Maar als ze swap based al ingewikkeld vinden, dan moet ik toch opmerken dat dit soms de enige manier is om dit efficiënt te doen. Want hoe moet u anders hedgen over 1700 aandelen en 24 landen? In ieder geval op de Indiase en Russische aandelenmarkt kan het niets anders.

Iedereen die iets van swap based wil weten kan dit gemakkelijk leren; het internet staat vol met uitleg en ook de uitgeven instellingen geven goede informatie hierover.

Belangrijker dan hoe deze producten in elkaar zitten is dat er garanties komen als een tegenpartij omvalt et cetera en dat is reeds in de UCIT’s 3- en 4-regels goed geregeld. Een belegger hoeft zich wat mij betreft niet te verdiepen in hoe iets exact werkt.

U weet toch ook niet precies hoe de motor van uw auto werkt? Als consumenten maar garantie krijgen als het niet werkt. Voor ik me verder opwint zonder dat dit nut heeft, snel door.

We hebben dus een verkoopsignaal in de short en een koopsignaal in de long ETF of de Italiaanse rente. Persoonlijk spel ik deze spread deze keer niet. Wel wil ik short op Duitsland.

Veel belangrijker is de renteverlaging in China. China is ons motortje.

Ondanks de renteverlaging heb ik nog geen officieel longsignaal op China in de Twindicator. Wel een vlagpatroon. U kunt dit prima spelen met een tracker. Maar mogelijk is dit ook een ingewikkelde ETF? En nogmaals we willen dat er geen ingewikkelde ETF's meer zijnvoor de particulier; het mag dus niet meer short?

Het lijkt wel of we terug moeten naar het stenen tijdperk als we geen swaps of futures meer mogen. U moet dus de 500 aandelen van de S&P 500 kopen of de vele duizende aandelen van de MSCI wereld.

Laten we lekker terug gaan naar je lokale indices... 

Nu hebben we in die lokale markt in de AEX nog geen koopsignaal, die krijgen we pas op 297,69.

Maar in de AMX hebben we wel een longsignaal. Ik heb zelf de eenvoudige tracker van Think gekocht op de AMX maar u zou ook een ingewikkelde calloptie kunnen kopen.

De Duitse DAX is door het exponentieel gemiddelde heengegaan, maar er komen nog lang geen koopsignalen in de Twindicator of EB-indicator. Wel was er een opvallend herstel vorige week.

De IBEX of te wel de Spaanse Aandelen Index in Madrid heeft een koop gegeven op vrijdag, nog voordat we wisten dat de Spanjaarden gered zouden worden.

Uit de weekgrafiek van de Spaanse index wordt duidelijk dat de koers nog onder niveaus van 2003 staan. How Low can we go?

De Franse CAC 40 heeft mooi de hoofd-schouder afgemaakt en is daarna opgeveerd. Nu maar wachten op het officiële koopsignaal met een slot boven de 3131,35

De Eurostoxx 50 had een minder mooi hoofd-schouderpatroon en moet ook nog even wachten op het officiële koopsignaal.

Long was wrong? De Dow Jones gaf vorige week een koopsignaal, dus ondanks berichten dat in de studentenleningen eenzelfde soort bubbel aan het ontstaan is als in de subprime moeten we weer long.

De Nasdaq kan dan wel een koopsignaal geven of een pullback naar de Twindicator laten zien? Ik ben benieuwd, maar gok op een koop.

In de S&P 500 hebben we een soortgelijk dilemma...

Tot slot: de euro-dollar gaf heel kort een koopsignaal, maar direct daarna een verkoop. Uiteindelijk was het dus een pullback-patroon maar ik zou in dit geval hier zeker niet nu short in gaan.

Wie het weet en de politici kan voorspellen, mag het zeggen...


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juni 2012 04:32
    Hoewel om in het zeer informatieve artikel genoemde redenen zowel qua grote lijn als qua nergens heengaand gedoe op een vierkante millimeter totaal onbelangrijk wist ik niet wat ik van de reactie van king.salom precies te denken, heb hierna helaas vele asprientjes moeten innemen en ben sindsdien de deur niet meer uitgeweest.

    Zojuist heb ik op het internet met de snelle zoekmachine "Google"

    - die ik iedereen in de Eurozone en daarbuiten kan aanraden -

    op de weblink

    www.encyclo.nl/begrip/orthografie

    het antwoord op mijn vragen gekregen, wat slechts ter kennisgeving maar weer eens bewijst dat alles z'n voor- en nadelen heeft.
  2. [verwijderd] 12 juni 2012 04:53
    PS Tevens schijnt het slechts ter kennisgeving volgens de zoekmachine "Google" zo te zijn dat "gramatica" in de Eurozone niet bestaat, het is even niet anders, maar "grammatica" in de Eurozone wel, toch weer iets - naast uiteraard de tip van handyman6 - in de Eurozone erbij geleerd.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links