Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De beurzen maken zich op voor de jaarlijkse herfstrally

De beurzen maken zich op voor de jaarlijkse herfstrally
Beeld: © iStock

Nu de notoir slechte beursmaand september achter de rug is, staan de beste maanden voor de deur. Statistisch althans, want de onzekere economische vooruitzichten weerhouden veel beleggers om nu al meteen in te stappen. 

Ten eerste zijn de rentes dermate hard gestegen dat deze behoorlijk concurreren met aandelenwaarderingen. Daarnaast draait de economische motor de laatste maanden stationair en staat hier en daar zelfs in z'n achteruit. De fors gedaalde olieprijs reflecteert bovendien een vertraging in de economische groei.

Maar deze reeds bekende informatie is al volledig door de markt verwerkt en ingeprijsd. Ik zal hier niet buiten mijn boekje gaan en voorspellen wat ik van de economie denk. Wel kan ik naar de statistieken kijken. En die staan gunstig.

Statistisch bezien staan we aan de vooravond van de beste beleggingsperiode van het jaar en zou je juist nu moeten instappen. Nu roept de maand oktober, bekend van enkele beruchte beurscrashes, niet meteen de beste herinneringen op. 

Eindejaarsrally

Wel vormen die heftige dalingen juist de bodem voor de koerssprongen erna. Zo is vorig jaar op 14 oktober een bodem gelegd op het intraday low rond 611,74, om vervolgens de maanden daarna te stijgen tot 795.

Er is een reden dat de beste maanden er nog aankomen. Veel fondsmanagers herschikken tegen het einde van het beleggingsjaar hun portefeuilles: slechtlopende posities worden afgestoten en het vrijkomende geld wordt ingezet voor nieuwe aankopen.

Uit ervaring weten we dat seizoenen wel degelijk de koersontwikkelingen op de beurzen kunnen beïnvloeden. Bovendien blijkt uit onderzoek dat in beursrendementen duidelijke seizoenseffecten zitten. De grafiek hieronder laat de seizoensinvloeden op de beursmaanden goed zien. 

Mei is begonnen, zet je schrap voor seizoensinvloeden op de beurs

 Grafiek: Historisch gemiddelde maandrendementen voor 15 onderzochte aandelenmarkten

Ik sluit dan ook niet uit dat we dit zeer matige beursjaar nog redelijk kunnen afsluiten, misschien zelfs met een echte eindejaarsrally.

Beursactiviteiten nemen toe

Het beursgezegde "Sell in May, but remember be back in September" ontstond ooit toen beleggen nog was weggelegd voor de happy few. Beleggers van stand trokken zich 's zomers terug op hun buitenverblijven en lieten de beurzen dan even los. Pas in de herfst keerden ze weer terug naar de stad en werd het beleggen weer opgepakt.

Door dit gedrag was het in de zomermaanden vaak wat stiller op de beurzen en nam de activiteit in de herfst weer toe. Onlangs schreef Youri van Heumen hier nog een artikel over. Mocht u daarover meer willen weten, dan kunt u desbetreffend artikel via deze link lezen. 

Bodems worden nu gelegd

De meeste Europese beurzen blijven de laatste weken dicht bij huis. Maar er is niet veel technische schade. Vrijwel overal in Europa consolideren de aandelenbeurzen boven hun steunzones. Ook zijn nergens de 200-dagenlijnen neerwaarts gedraaid. Eigenlijk vormt alleen de Nederlandse beurs een uitzondering hierop.

In deze blog beoordeel ik de beurzen van Nederland (AEX-index), Europa (Eurostoxx50-index), Duitsland (DAX-index), Frankrijk (CAC40-index), België (Bel20-index) en Verenigd Koninkrijk (FTSE100-index).

Nederlandse beurs nog niet uit het dal

De AEX-index is nog niet uit de problemen. Ten eerste is de stijgende trend is gebroken. Daarna is de AEX onder de meibodem rond 735,91 (bodem van 1 mei) gezakt. Bovendien vormde de AEX de laatste weken een serie lagere toppen die op verkoopdruk duiden.

Ook is de AEX onder de 200-dagenlijn gezakt. Terwijl de 200-dagenlijn haar opgaande tendens afbuigt. Dit geeft een matige technische conditie weer. Er ligt nu een steun rond 710,89 (bodem van 24 maart). De weerstand ligt rond 795,20 (top van 28 juli).

 

AEX koers


Eurostoxx 50-index maakt pas op de plaats

De Euro Stoxx 50-index wordt opgevangen door het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde. 

De index van 50 grootste europese beursfondsen was eerder gestrand op de weerstand van 4.415,23 punten (de top van 19 november 2021). Na een uitbraak ligt het volgende koersdoel ligt rond 5.522,42 punten (gevormd op 10 maart 2000).

De schade aan het technische plaatje is beperkt. De Euro Stoxx 50 index test thans steun op 4.197,97 punten (de bodem van 7 juli).

 

Euro stoxx 50 koers


DAX-index legt een bodem

De opmars van de DAX index is stukgelopen op de weerstand van 16.290,19 punten (de top van 19 november 2021). De 200-dagenlijn van de Duitse beurs (rode glooiende lijn) weet de dalingen van de DAX goed op te vangen. Indien de top van 2021 wordt gebroken mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien. De DAX-index heeft steun rond 15.456,16 punten (de bodem van 7 juli).



DAX index koers


CAC40-index zoekt naar steun

De Franse beurs is op de weerstand rond 7.581,26 gestuit. Thans maakt de  CAC 40 index pas op de plaats boven steun rond 7.083,60 (bodem van 2 juni). Pas indien de Franse beurs erin slaagt de horde rond 7.581,26 te breken, mag men verdere koersstijging tegemoet zien. De stijgende 200-dagenlijn weet de correcties goed op te vangen, dit valideert de positieve technische conditie.

 

CAC 40 koers

Bel20-index blijft achter

De Belgische beurs weet technisch nog steeds geen potjes te breken. De Bel 20 index geeft sinds begin dit jaar lagere toppen te zien. Er hangt nog aanbod boven de markt. De steun ligt op 3.464,06 (bodem van 30 juni) ligt nu onder vuur. We adviseren voorzichtig te blijven op de Belgische beurs. De 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) krult neerwaarts. Dit geeft een technische verzwakking aan.

bel20 koers

 

Londense beurs nog niet uit de problemen

De beurs van Londen heeft nog steeds last van verkoopdruk, getuiige het patroon met lagere toppen. Derhalve adviseren we voorzichtig te blijven op de Engelse beurs. De FTSE100 index zakt nu richting steun ligt op 7.206,82 (bodem van 24 maart). De weerstand ligt op 7.722,92 (top van 4 augustus). De 200-dagenlijn van de Engelse beurs beweegt zijwaarts, dat geeft een neutrale technische conditie weer.

 

FTSE 100-index koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 51
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

153 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 tjongejonge 6 oktober 2023 08:47
    Er is een reden dat de beste maanden er nog aankomen. Veel fondsmanagers herschikken tegen het einde van het beleggingsjaar hun portefeuilles: slechtlopende posities worden afgestoten en het vrijkomende geld wordt ingezet voor nieuwe aankopen.

    Men zou het ook zo kunnen zien;

    Er is een reden dat de slechtste maanden er nog aankomen. Veel fondsmanagers herschikken tegen het einde van het beleggingsjaar hun portefeuilles: slechtlopende posities worden afgestoten en het vrijkomende geld wordt ingezet voor veilige staatsobligaties en cash om zich na de aankomende grote beurscrash op véél lagere koersen opnieuw te kunnen gaan positioneren.....
  2. Jopieklaploper 6 oktober 2023 09:06
    De herfstrally komt eraan!!!! Het wordt de mooiste herfstrally uit de geschiedenis van de AEX!!

    De aex gaat de komende 2,5 maand exploderen naar de 1000 punten!!!!!! Dus een stijging van meer dan 50% dit is onvermijdelijk want alle seinen staan op groen!!!

    1) De economie draait als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten!!!!! Dit is dankzij het beleid van het kabinet (Rutte, Kaag grote klasse!!!!!!)
    2)De inflatie is verslagen. 2023 had nog maar 0,2% inflatie en 2024 gaan we zelfs deflatie zien!!!! Dit is buitengewoon goed nieuws voor de koopkracht van mensen want de welvaart neemt hiertoe gigantisch toe en met welvaartstoename groeit de economie exponentieel!!! Dit dankzij het beleid van centrale bankiers (Jerom Powell, en Lagarde team ECB grote klasse!!)
    3) de salarissen kunnen in 2024 met 20% stijgen, de bedrijfswinsten zijn gigantisch en er is ruimte genoeg voor bedrijven om grote loonstijgingen te realiseren. Dit betekent gigantische koopkrachttoename hetgeen de economie doet exploderen.

    Het gaat gewoon goed en dat mogen we vieren!!!! We leven in de mooiste tijd ooit en dat is een feest meer dan waard!!!
  3. forum rang 7 Unimog 6 oktober 2023 09:11
    quote:

    tjongejonge schreef op 6 oktober 2023 08:47:

    Er is een reden dat de beste maanden er nog aankomen. Veel fondsmanagers herschikken tegen het einde van het beleggingsjaar hun portefeuilles: slechtlopende posities worden afgestoten en het vrijkomende geld wordt ingezet voor nieuwe aankopen.

    Men zou het ook zo kunnen zien;

    Er is een reden dat de slechtste maanden er nog aankomen. Veel fondsmanagers herschikken tegen het einde van het beleggingsjaar hun portefeuilles: slechtlopende posities worden afgestoten en het vrijkomende geld wordt ingezet voor veilige staatsobligaties en cash om zich na de aankomende grote beurscrash op véél lagere koersen opnieuw te kunnen gaan positioneren.....
    mogge

    het is er wat vroeg voor maar er lijkt al aan tax loss harvesting zijn begonnen
    het zijn de dividend aandelen die dit jaar aan de beurt zijn tegen tech eind vorig jaar
  4. Fuego32 6 oktober 2023 09:53
    Ik schat in dat er een grote beweging naar beneden komt. Teveel onzekerheden leiden tot verkopen. Noem er een paar; Shell (onzekerheden rond werkkapitaal, zie Alstom) Tesla met prijsverlagingen en echt niet omdat ze de klant willen pleasen, Phillips die er toch niet met een koopje vanaf komt etc etc. Daarbij zorgen de veel te hoge waarderingen van groei en tech aandelen voor grote klappen omlaag als het even tegen zit met de beloftes en financiering, zie rente.

    Mijn bescheiden opinie en natuurlijk geen TA, sorry ;))
  5. forum rang 6 Newg77 6 oktober 2023 10:08
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 6 oktober 2023 09:57:

    [...]

    61,8 Zit net onder 1.800.

    invst.ly/11n0wd
    super dankjewel! 1620+144+36
    gaan we die testen en daar de longs er weer in denk ik
    daarna breekt de pleuris uit obligaties down goud en zilver knallen (even dan)
    daarna herhaling van dezelfde zetten maar dan lager

    scenario 2 is: het loopt totaal anders
153 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links