Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europa in de wacht voor de grote sprong

Europa in de wacht voor de grote sprong
Beeld: iStock

Volgens een oude beurswijsheid zou je in september moeten instappen. Dit lijkt tegenstrijdig met het gegeven dat de maand september traditioneel één van de slechtste beursmaanden van het jaar is. 

Wel blijkt uit meerdere onderzoeken dat juist in de maanden daarna de beste beleggingsperiode ligt. Dus zou september, op basis van deze statistieken, wel het einde van de malaise kunnen inluiden.

Ik denk, althans op basis van onderstaande technische plaatjes, dat er een bodem aankomt. Technisch staan de markten klaar voor de grote sprong. De technische schade op de meeste beurzen, behalve de Nederlandse beurs, is beperkt. 

.......but remember be back in september

Uit ervaring weten we dat seizoenen wel degelijk de koersontwikkelingen op de beurzen kunnen beïnvloeden. Bovendien blijkt uit onderzoek, dat in beursrendementen duidelijke seizoenseffecten zitten.

Simpel gezegd beleg je in de zomer doorgaans slechter dan in de winter. Wel is het minder verstandig om juist in september weer in te stappen. Er is namelijk wel wat af te dingen op de tweede helft van de beurswijsheid '.....but remember be back in September'. Maar onderzoek toont aan dat november de beste instapmaand is. 

Het beursgezegde "Sell in May…" ontstond ooit toen beleggen nog was weggelegd voor de happy few. Beleggers van stand trokken zich 's zomers terug op hun buitenverblijven en lieten de beurzen dan even los. Pas in de herfst keerden ze weer terug naar de stad en werd het beleggen weer opgepakt.

Door dit gedrag was het in de zomermaanden vaak wat stiller op de beurzen en nam de activiteit in de herfst weer toe.

Technisch staan de markten wel klaar voor de grote sprong. 

De meeste Europese beurzen haperen wat. Maar er zijn geen grote dalingen te zien. Er is technisch bezien sprake van wat consolidatie, maar zonder veel technische schade.

Vrijwel overal in Europa consolideren de aandelenbeurzen binnen hun stijgende trendkanalen (behalve de Nederlandse beurs). Ook zijn nergens de 200-dagenlijnen neerwaarts gedraaid.

Vandaag bekijk ik de beurzen van Nederland (AEX-index), Europa (Eurostoxx50-index), Duitsland (DAX-index), Frankrijk (CAC40-index), België (Bel20-index) en Verenigd Koninkrijk (FTSE100-index).

Nederlandse beurs heeft het lastig

De AEX-index zit al een paar maanden in de malaise.  De stijgende trend is gebroken, maar op kortetermijn is een consolidatie zichtbaar. 

We adviseren steun 735,91 (bodem van 1 mei) nauwlettend in de gaten te houden nu het technische plaatje verpietert. De weerstand ligt rond 795,20 (top van 28 juli).

De 200-dagenlijn van de Nederlandse beurs laat een zijwaarts verloop zien. Dit geeft een beutrale technische conditie weer.

AEX koers


Eurostoxx 50-index consolideert onder top uit 2021

De Euro Stoxx 50 index is gestrand op de horde rond de weerstand van 4.415,23 punten (de top van 19 november 2021). Na een uitbraak ligt het volgende koersdoel ligt rond 5.522,42 punten (gevormd op 10 maart 2000).

De schade aan het technische plaatje is beperkt.  Technisch staat Euro Stoxx 50 index klaar voor de grote sprong. Be back in September?

We zien steun op 4.197,97 punten (de bodem van 7 juli).

Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Euro Stoxx 50 index weet de dips goed op te vangen, dit signaleert een positieve technische ondertoon.

Euro stoxx 50 koers


DAX-index flirt met top van eind 2021

De DAX index strandde op de weerstand van 16.290,19 punten (de top van 19 november 2021). Ook hier is de technische schade beperkt is. 

De stijgende trend krijgt een nieuwe impuls indien de top van 2021 wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien. De DAX-index heeft steun rond 15.456,16 punten (de bodem van 7 juli).

De 200-dagenlijn van de Duitse beurs (rode glooiende lijn) laat nog steeds een opwaarts verloop zien, terwijl de DAX er boven weet te blijven. Dit geeft positieve technische dynamiek weer.

DAX index koers


CAC40-index houdt schade beperkt 

De Franse beurs is teruggezakt onder de voormalige weerstand van 7.384,86 punten (koerstop van begin 2022). Technisch verliest de Franse beurs hierdoor iets aan kracht, maar zolang er hogere bodems zijn, is de schade beperkt.

De CAC 40 index doet het nu even rustig aan. Slaagt de Franse beurs erin om boven de laatste pieken rond 7.581,26 te breken,  dan kan de stijgende trend weer worden opgepakt en mag verdere koersstijging tegemoet worden gezien. 

De steun ligt rond 7.083,60 (bodem van 2 juni). De stijgende 200-dagenlijn valideert de positieve technische conditie.

 

CAC 40 koers

Bel20-index blijft in de achterhoede

De Belgische beurs blijft in de Europese achterhoede.

De Bel 20 index geeft al sinds begin dit jaar en zijwaartse beweging weer. De steun ligt op 3.464,06 (bodem van 30 juni) en de weerstand op 3.823,25 (top van 28 juli) zien. Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we voorzichtig te blijven met de Belgische beurs. Er hangt blijkbaar nog aanbod boven de markt.

De 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) begint neerwaarts te draaien. Dit geeft heel voorzichtig een technische verzwakking aan.

bel20 koers

 

Londense beurs nog niet uit de problemen

De beurs van Londen heeft het moeilijk. 

De FTSE 100 index geeft op de grafiek een zijwaartse beweging weer. Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we voorzichtig te blijven op de Engelse beurs. Er hangt blijkbaar nog aanbod boven de markt.

De steun ligt op 7.206,82 (bodem van 24 maart) en de weerstand op 7.722,92 (top van 4 augustus) zien.

De 200-dagenlijn van de Engelse beurs laat een vlakke trend zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

FTSE 100-index koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

100 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MrMarket 8 september 2023 08:48
    Goedemorgen allen,

    10Y US weer bijna terug in de mand op 4.22, geeft toch weer wat ruimte voor (tech) herstel. Als de APPL vandaag niet weer zuur gegeten wordt, komt ASML wel weer boven de 600 en trekt het de AEX weer omhoog. Overigens van plan m'n ASML er rond 605-610 weer weg te doen, even aankijken.

    Toegevoegd: ook nog loeren op een short op Shell voor een ritje terug naar de 29.

    Succes allemaal
  2. forum rang 5 adritromp 8 september 2023 09:06
    quote:

    MrMarket schreef op 8 september 2023 08:48:

    Goedemorgen allen,

    10Y US weer bijna terug in de mand op 4.22, geeft toch weer wat ruimte voor (tech) herstel. Als de APPL vandaag niet weer zuur gegeten wordt, komt ASML wel weer boven de 600 en trekt het de AEX weer omhoog. Overigens van plan m'n ASML er rond 605-610 weer weg te doen, even aankijken.

    Toegevoegd: ook nog loeren op een short op Shell voor een ritje terug naar de 29.

    Succes allemaal
    Dubbele bodem met de 10 y US? Nog 1 renteverhoging en de 4.50 kunnen we wel gaan zien
  3. forum rang 4 tjongejonge 8 september 2023 09:13
    Het beursgezegde "Sell in May…" ontstond ooit toen beleggen nog was weggelegd voor de happy few. Beleggers van stand trokken zich 's zomers terug op hun buitenverblijven en lieten de beurzen dan even los. Pas in de herfst keerden ze weer terug naar de stad en werd het beleggen weer opgepakt.

    Ditmaal komt men echter van vakantie terug om, gezien de miserabele situatie en nog altijd véél te hoge waarderingen, alles te dumpen ;-)
  4. forum rang 7 Doptieman 8 september 2023 09:42
    Het zal wel weer een dagje van maximaal 4 punten boven het slot van donderdag
    worden dan halveren de uitstaande index put series en krijgen de index calls er net
    aan een 0.05 ct bij. (zo rekenen ze nu eenmaal)
    Of weer gewoon een beetje rond het slot keutelen van donderdag dat is natuurlijk
    MAXIMALE optie premiesloop!! We wachten af . AX2 expiratie!

    We wachten af...
  5. forum rang 7 Doptieman 8 september 2023 10:08
    Het doel van dit Inleg Absorptie Casino is natuurlijk ,,maximale premiesloop,,

    Neemt niet weg dat er toch zo heel af en toe kans is dat de oppomp turbo er in gaat en dat
    er dan ineens in dit geval de AEX teller van 740 naar 750 gaat ! Hij is wel zeer klein dat moet gezegd,
    en meestal is het ook nog een Spike.
    Dus niet keutelen als je calls gekocht hebt... en snel verzilveren . Succes!!
  6. forum rang 4 ONN 8 september 2023 10:47
    quote:

    Unimog schreef op 7 september 2023 16:07:

    @ ONN noteer je even mijn bijkoop Ebusco gak 8,2405

    Van die mensen die een ander vertellen niet teveel bij te kopen en dan vervolgens zelf... ik weet het.
    Herkenbaar hoor :)

    Maar zo'n Nederlandse E-bus onderneming; ik hoop dat het goed komt voor je maar heb er zelf niet zo'n vertrouwen in. Vast onterecht maar het doet me denken aan het aandeel DAF van begin jaren 90.
  7. forum rang 7 Unimog 8 september 2023 10:53
    quote:

    ONN schreef op 8 september 2023 10:47:

    [...]
    Herkenbaar hoor :)

    Maar zo'n Nederlandse E-bus onderneming; ik hoop dat het goed komt voor je maar heb er zelf niet zo'n vertrouwen in. Vast onterecht maar het doet me denken aan het aandeel DAF van begin jaren 90.
    tja ik zeg het maar zelf
    voorlopig teleurstellend jaar voor Ebusco
    de markt is groot genoeg orders genoeg nu gaan afleveren
  8. Jopieklaploper 8 september 2023 11:01
    De grote sprong omhoog komt eraan. De AEX gaat het jaar afsluiten op 1250 punten en Bitcoin gaat de 250.000 dollar aantikken eind dit jaar!!.

    Slechter nieuws voor goud en silverliefhebbers. De barbaarse assets zullen dit jaar in grote mineur afsluiten. Goud gaat 1400 halen eind dit jaar terwijl het grijze metaal net boven de 18 dollar zal blijven. Volgend jaar gaan de useless assets verder omlaag terwijl bitcoin ook volgend jaar verder zal gaan exploderen naar 800.000 dollar en de AEX gaat de magische 2000 grens over in 2024.

    We leven in de mooiste tijd ooit, het gaat gewoon goed en dat mogen we samen vieren. De economie draait als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten. Dit alles dankzij het beleid van het kabinet (Rutte, Kaag grote klasse!!!)

    De inflatie zal steeds verder naar beneden gaan en volgend jaar mogen we dankzij het beleid van centrale banken (Powell, Lagarde grote klasse en ook grote bewondering) zelfs deflatie gaan verwachten!!!!

    Dit alles bij loonstijgingen van boven de 5% die de koopkacht ongekend zullen laten toenemen. We worden allemaal veel rijker en dat gaan we merken.

    Het enige probleem zijn klimaat, stikstof en corona. Deze crises vergen diepgaande maatregelen die nu genomen moeten worden:
    Te denken valt onder andere aan:

    Alle boeren laten stoppen en alle industrie stoppen;

    Schiphol en Rotterdamse haven sluiten;

    Alleen nog electrische auto's toestaan;

    Vliegen verbieden;

    Vlees, zuivel, vis, eieren kortom alle dierlijke eiwitten zwaar gaan belasten en zo nodig verbieden, We hebben genoeg alternatieve voedingsbronnen en de techniek is nu zover dat al dit klimaatbelastende voedsel makkelijk in fabrieken kan worden gemaakt zonder dat daat één boer aan te pas komt!!!

    Iedereen verplicht vaccineren;

    Klimaatlockdowns als het warm is en/of de lucht vervuild is;

    Benzine en diesel ofwel te verbieden of veel zwaarder te belasten middels hogere accijnzen.

    Fake nieuws omtrent klimaat, covid, stikstof verbieden en de verspreiders ervan zeer zware straffen op te leggen;

    We gaan naar een nieuwe betere samenleving, een samenleving waarin iedereen vrij, gelukkig en gezond is en dat moeten we samen vieren!!
  9. forum rang 7 Doptieman 8 september 2023 11:04
    Stond er maandag kort na opening nog even een 755 spike op de teller blijkt 5 dagen later
    dat een 735 stand beter bij de huidige beurs situatie past. (vreemd??)

    Word het zeker : ,, de grote sprong achterwaarts,, of gewoon verdere premiesloop van nu
    ook de langlopende december calls en dan ineens weer onverwachts met de turbo erin
    richting de 795 stand van eind augustus.. ? Zou zomaar kunnen...
100 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links