Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen rekenen op een mooi voorjaar

Europese beurzen rekenen op een mooi voorjaar

Hoewel de buitentemperaturen een ander beeld geven, lijken Europese beurzen op een mooi voorjaar te anticiperen.

Koopjesjagers blijven op elke correctie instappen. Op veel Europese aandelenbeurzen zijn de kopers al wat langer actief. Vanaf medio oktober hebben zij voor een flinke stijging van de verschillende indices gezorgd.

Langetermijnverbeteringen

De meeste beurzen laten hierdoor de volgende langetermijn-technische verbeteringen zien:

  • De dalende trends van 2022 zijn verlaten
  • Er zijn nagenoeg overal eerste hogere bodems achtergelaten
  • De 200-dagenlijnen laten een opwaarts verloop zien
  • De betreffende beursindices weten boven hun 200-dagenlijnen te blijven

Door de langetermijnverbeteringen van de afgelopen maanden is een positief sentiment dit voorjaar zeer waarschijnlijk. De kans dat de beurzen de komende maanden nieuwe hoogtepunten gaan opzoeken achten we momenteel groot.

Aandelenbeleggers lijken de hoge inflatie en hoge rente te accepteren. Het idee is waarschijnlijk dat de economie goed draait en de bedrijfswinsten prima zijn. 

Deze keer bekijk ik de langetermijnplaatjes van enkele Europese beurzen. 

Lange termijn AEX: koopsignaal voltooid

Op lange termijn heeft de AEX een solide bodemformatie voltooid. Eerst is de dalende trend (vanaf eind 2021) verlaten. Vervolgens heeft de AEX-index een serie horizontale toppen rond 736 punten gebroken.

Deze uitbraak is tenslotte gevalideerd door een hogere pullback-bodem rond 736 punten. Het koopsignaal is compleet, aangezien de neutrale range opwaarts is gebroken en er daarna een hoger bodempje rond 736 punten is gevormd. 

De steun op 688,24 punten (de bodem van 30 december 2022) vormt tevens de eerste hogere bodem. De tweede steun op 632,12 punten vormt de uitermate belangrijke pullbackbodem boven de top van begin 2020.

De 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) krult opwaarts, terwijl de AEX erboven weet te blijven. Dit duidt op een verbetering in de technische conditie.

AEX koers

Eurostoxx 50-index oogt sterk

De Euro Stoxx 50-index weet verder op te klimmen en nadert de zware weerstand  op 4.415,23 punten (top van 19 november 2021). Op de grafiek begint zich een stijgende trend af te tekenen nu er weer hogere bodems zichtbaar zijn.

Eerder al werd de dalende trend verlaten, wat een eerste verbetering voor de Euro Stoxx 50-index signaleerde. De doorbraak boven de laatste koerspieken heeft opwaarts potentieel vrijgemaakt richting de horde 4.415,23 punten. Bij een doorbraak onder de steun op 3.767,26 punten (bodem van 23 december 2022) verzwakt de Euro Stoxx 50-index.

De 200-dagenlijn laat een stigende trend zien, terwijl de Euro Stoxx 50-index erboven weet te bodemen. Dit geeft een positieve technische conditie aan. 

Euro stoxx 50 koers

DAX-index blijft overtuigen

De Duitse beurs, de DAX-index, heeft meerdere koerstoppen gebroken en oogt technisch zeer fraai. De DAX had de neerwaartse fase al verlaten en rond steun 13.791,52 punten in december 2022 een hogere koersbodem in de grafiek gezet.

De technische conditie verbetert en de correctieve fase is voorbij. Opwaarts komt er ruimte vrij richting 16.290,19 punten (top van 19 november 2021).

Bij een daling onder steun 13.791,52 punten (de bodem van 20 december 2022) zou het beeld bij de Duitse beurs verzwakken. 

De 200-dagenlijn van de Duitse beurs (rode glooiende lijn) laat een opwaarts verloop zien, terwijl de DAX erboven weet te blijven. Dit geeft een positieve technische conditie weer. 

DAX index koers

CAC40-index test weerstand 7.384,86

De Franse beurs test een belangrijke horde. De CAC 40-index heeft het koersdoel rond weerstand 7.384,86 punten (gevormd op 7 januari 2022) bereikt, binnen de stijgende trend. 

De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden. Na een uitbraak boven 7.384,86 punten wordt 8.500 punten het volgende berekende koersdoel.

De steun van de Franse beurs rond 6.388,23 punten (de bodem van 23 december 2022), geeft tevens een eerste hogere bodem weer.

De stijgende 200-dagenlijn, alsmede het feit dat de Parijse beurs erboven weet te blijven, geeft een positieve technische conditie weer.

CAC 40 koers

Bel20-index verbetert

De Belgische beurs is technisch serieus verbeterd. De Bel20-index heeft, nadat een koerstop rond 3.900 punten was gebroken, een koopsignaal gegenereerd. Bovendien had de Belgische beurs rond 3.631,46 punten al een hogere koersbodem weten te vormen.

De recente aarzeling heeft technisch geen schade opgeleverd.

Een nieuwe stijgende trend wordt zichtbaar met een koersdoel rond 4.294,25 punten (top van 22 april 2022). Bij een eventuele doorbraak onder steun 3.631,46 punten (bodem van 20 december 2022) treedt een verzwakking op.

De neerwaartse trend van de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) begint af te vlakken. Dit geeft een technische verbetering aan. 

bel20 koers

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 27
  2. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  3. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42

Gerelateerd

Reacties

104 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Toerist 6 maart 2023 08:49
    quote:

    Newg77 schreef op 6 maart 2023 08:34:

    hoor vanmorgen op de radio dat 6 van de 10 niet rond kunnen komen en 2 kunnen opzij leggen
    binnenkort maar weer extra subsidies er tegenaan gooien om draagvlak te houden
    de beurs gaat omhoog mooi man
    dat is al sedert vorig jaar en 6/10 is nog redelijk,denk dat het meer is en de overige lopen als een ezel dagdagelijks rond als een kip zonder kop

    wie dagelijks vlijtig is als een bij
    kracht heeft als een stier
    werkt gelijk een paard en
    's avonds moe is als een hond

    die moet eens naar de dierenarts gaan... het zou kunnen zijn dat hij een ezel is.

    mvg
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 6 maart 2023 08:56
    quote:

    Newg77 schreef op 6 maart 2023 08:34:

    hoor vanmorgen op de radio dat 6 van de 10 niet rond kunnen komen en 2 kunnen opzij leggen
    binnenkort maar weer extra subsidies er tegenaan gooien om draagvlak te houden
    de beurs gaat omhoog mooi man
    Goedemorgen,

    de miljarden winsten van Unilever, Ahold Delhaize etc. moeten toch ergens vandaan komen, zag op tv een dame van een bakkerij in Amersfoort vertellen dat een klein kartonnen gebaksdoosje van € 0.15 nu ineens € 0.40 kostte een verhoging van 266 % en zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen waar de prijzen de pan uit rijzen.

    Maar aan de andere kant zie je dat kaartjes voor vliegvakanties niet aan te slepen zijn en dan vaak ook hoe verder hoe mooier, een dikke middelvinger naar de mensen die de milieuproblemen wel serieus nemen en niet blind zijn voor de veranderingen van het klimaat.
  3. forum rang 6 Newg77 6 maart 2023 08:59
    quote:

    Toerist schreef op 6 maart 2023 08:49:

    [...]

    dat is al sedert vorig jaar en 6/10 is nog redelijk,denk dat het meer is en de overige lopen als een ezel dagdagelijks rond als een kip zonder kop

    wie dagelijks vlijtig is als een bij
    kracht heeft als een stier
    werkt gelijk een paard en
    's avonds moe is als een hond

    die moet eens naar de dierenarts gaan... het zou kunnen zijn dat hij een ezel is.

    mvg
    geef mij maar arbeiders ipv de verwende doorgesnoven patatgeneratie welke denkt overal recht op te hebben
    en probeer tussendoor te genieten
    straks komt de klaagzang
  4. forum rang 6 Newg77 6 maart 2023 09:03
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 6 maart 2023 08:56:

    [...]

    Goedemorgen,

    de miljarden winsten van Unilever, Ahold Delhaize etc. moeten toch ergens vandaan komen, zag op tv een dame van een bakkerij in Amersfoort vertellen dat een klein kartonnen gebaksdoosje van € 0.15 nu ineens € 0.40 kostte een verhoging van 266 % en zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen waar de prijzen de pan uit rijzen.

    Maar aan de andere kant zie je dat kaartjes voor vliegvakanties niet aan te slepen zijn en dan vaak ook hoe verder hoe mooier, een dikke middelvinger naar de mensen die de milieuproblemen wel serieus nemen en niet blind zijn voor de veranderingen van het klimaat.
    ik herken het 'd aandelen
    het gross zijn korte termijndenkers, straks moet de verbouwing plaatsvinden en er moet nog een elektrische auto komen
    succes ermee

    ik zoek nog gratis hout
    kijken of ik kan handelen met beer
    wil zelf wel kloven
  5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 6 maart 2023 09:14
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 6 maart 2023 08:56:

    [...]

    Goedemorgen,

    de miljarden winsten van Unilever, Ahold Delhaize etc. moeten toch ergens vandaan komen, zag op tv een dame van een bakkerij in Amersfoort vertellen dat een klein kartonnen gebaksdoosje van € 0.15 nu ineens € 0.40 kostte een verhoging van 266 % en zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen waar de prijzen de pan uit rijzen.

    Maar aan de andere kant zie je dat kaartjes voor vliegvakanties niet aan te slepen zijn en dan vaak ook hoe verder hoe mooier, een dikke middelvinger naar de mensen die de milieuproblemen wel serieus nemen en niet blind zijn voor de veranderingen van het klimaat.
    Ach voor Klimatologische Behoeftigen is het:

    And a Little and 2 Late..

    De Vraag is alleen.. wat komt eerder: een Kernwapen Oorlog of een Klimatologische Catastrofe..?!

    Toegevoegd:

    Fait Vos Jeux..!
  6. forum rang 6 JoostVLS 6 maart 2023 09:18
    Tesla verlaagt opnieuw prijzen in VS
    1 minuten geleden (vandaag 09:15:40)
    Dow Jones Newswires
    Tot wel 10.000 dollar.

    (ABM FN) Tesla heeft in de Verenigde Staten de prijzen voor de Model S en Model X verlaagd in een poging de omzet aan te jagen in de laatste maand van het eerste kwartaal.

    Op de website van Tesla is te zien dat de Model S 5.000 dollar goedkoper is geworden en momenteel te verkrijgen is voor 89.990 dollar. De Model X werd 10.000 dollar goedkoper en kost nu 99.990 dollar.

    In januari werden de prijzen van de Model 3 en Model Y al verlaagd, wat onder analisten de zorgen aanwakkerden over de vraag naar de auto's en marges van Tesla. Analisten van Piper Sandler denken evenwel dat de prijsverlagingen de omzet en het marktaandeel van Tesla kunnen aanjagen.

    Tesla hoopt 20 miljoen auto's te verkopen in 2030, veel meer dan de 1,3 miljoen auto's die in 2022 werden verkocht, zo bleek eerder deze maand al op een beleggersdag van de autobouwer. Om deze doelen te behalen, is er 175 miljard dollar aan investeringen nodig, waarvan Tesla er al circa 28 miljard dollar heeft gespendeerd.
  7. forum rang 7 Unimog 6 maart 2023 09:38
    quote:

    JoostVLS schreef op 6 maart 2023 09:18:

    Tesla verlaagt opnieuw prijzen in VS
    1 minuten geleden (vandaag 09:15:40)
    Dow Jones Newswires
    Tot wel 10.000 dollar.

    (ABM FN) Tesla heeft in de Verenigde Staten de prijzen voor de Model S en Model X verlaagd in een poging de omzet aan te jagen in de laatste maand van het eerste kwartaal.

    Op de website van Tesla is te zien dat de Model S 5.000 dollar goedkoper is geworden en momenteel te verkrijgen is voor 89.990 dollar. De Model X werd 10.000 dollar goedkoper en kost nu 99.990 dollar.

    In januari werden de prijzen van de Model 3 en Model Y al verlaagd, wat onder analisten de zorgen aanwakkerden over de vraag naar de auto's en marges van Tesla. Analisten van Piper Sandler denken evenwel dat de prijsverlagingen de omzet en het marktaandeel van Tesla kunnen aanjagen.

    Tesla hoopt 20 miljoen auto's te verkopen in 2030, veel meer dan de 1,3 miljoen auto's die in 2022 werden verkocht, zo bleek eerder deze maand al op een beleggersdag van de autobouwer. Om deze doelen te behalen, is er 175 miljard dollar aan investeringen nodig, waarvan Tesla er al circa 28 miljard dollar heeft gespendeerd.
    Je zou er net 1 gekocht hebben en in de ochtend wakker worden dat je karretje 10k minder waard is.. Goedemorgen.
    Hoop is een hele slechte strategie. Dat zou Musk toch wel weten ?
    Stel je voor 20 jaar lang 20 miljoen productie. Waar rijden die 400 miljoen Tesla's dan toch allemaal ?
  8. forum rang 6 JoostVLS 6 maart 2023 09:48
    quote:

    Unimog schreef op 6 maart 2023 09:38:

    [...]

    Je zou er net 1 gekocht hebben en in de ochtend wakker worden dat je karretje 10k minder waard is.. Goedemorgen.
    Hoop is een hele slechte strategie. Dat zou Musk toch wel weten ?
    Stel je voor 20 jaar lang 20 miljoen productie. Waar rijden die 400 miljoen Tesla's dan toch allemaal ?
    Spijker op z'n kop ! AB
    Ben blij dat ik short zit
104 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links