Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederlandse indices blijven goedgemutst

Nederlandse indices blijven goedgemutst
Beeld: iStock

Het cijferseizoen is in volle gang en de Nederlandse beurs houdt zichzelf goed staande in al het cijfergeweld. Het lijkt erop dat minder positieve cijfers al door de markt zijn verwerkt, en dat alles dat wel meevalt, de beurs een extra impuls geeft.

Afgelopen week heeft de AEX-index wel even een pas op de plaats moeten maken, maar dat kwam voornamelijk door de vrees dat de inflatie wellicht nog wel even zal aanhouden en de rente daarom nog langer op een hoger niveau zal blijven. Deze week volgt weer het inflatiecijfer uit de VS en zal blijken of deze vrees terecht was.

Stroom kwartaalcijfers

Ook komt er in Nederland weer een stroom aan bedrijfscijfers voorbij. Onder andere Randstad, Ahold Delhaize en Heineken brengen beleggers op de hoogte van hun resultaten van het vierde kwartaal van vorig jaar. 

De technische plaatjes van de AEX-index, de AMX-index en de ASCX-index liggen er ondanks de recente adempauze nog goed bij. We zien dan ook nog geen redenen om al voorzichtiger te worden.

AEX index: gematigd stijgende trend

De hoofdindex in Amsterdam beweegt al enige tijd in een stijgende trend, waarbij hogere toppen en bodems wijzen op een aanhoudende vraag. Begin februari leek deze opgaande trend nog een nieuwe impuls te krijgen, maar al snel moest de index wat terrein prijsgeven.

De trend heeft hierdoor een wat gematigder stijgend karakter gekregen, maar blijft wel opwaarts gericht. Zolang de AEX-index boven de belangrijke steun rond 736 punten noteert, handhaven we onze positieve visie. Het eerste richtpunt hanteren we op 772 punten.

 

 

AMX-index ligt er het sterkst bij

De Midkap-index ligt er van de drie Nederlandse indices technisch het beste bij. Er is sprake van een mooie opgaande trend, waarbij toppen en bodems ruim boven elkaar worden gevormd. Dit wijst op een koopkrachtige vraag naar midkap-aandelen.

De stijgende fase kan worden voortgezet richting de weerstand van de top van april vorig jaar rond 1.054 punten. Uiteindelijk ligt het langetermijn richtpunt voor de AMX index op de oude toppen van eind 2021 en begin 2022 rond 1.115 punten.

 

 

AScX-index wacht op nieuwe impulsen

De Nederlandse small-caps index blijft de laatste weken duidelijk achter bij de prestaties van haar grotere broers. De AScX-index maakt al sinds medio januari een pas op de plaats en lijkt te wachten op nieuwe impulsen. Ondanks de langere consolidatiefase is het technisch plaatje nog niet verzwakt. 

De index lijkt krachten te verzamelen om de stijgende fase een nieuwe impuls te geven richting de top van augustus vorig jaar rond 1.345 punten.

Indien deze weerstand wordt gebroken, komen de oude hoogtepunten van begin vorig jaar weer in het vizier. Deze wachten rond 1.460 punten.

 

 

Vooralsnog is de schade bij de Nederlandse indices beperkt ondanks de recente aarzeling. De indices lijken krachten te verzamelen om op korte termijn de stijgende fase te hervatten. Zolang de steunniveaus intact zijn, handhaven we daarom onze positieve visie.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 17 jun Hoe lang weet de AEX de stijging nog vol te houden? 39
 2. 03 jun Edelmetalen blijven in trek 41
 3. 27 mei Eindelijk tijd voor de kleintjes? 27

Gerelateerd

Reacties

72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 13 februari 2023 10:07
  quote:

  JoostVLS schreef op 13 februari 2023 09:34:

  A14 calls 762 geschreven op 1.35

  De geschreven A13 calls 760 gaan mooi waardeloos aflopen is mijn verwachting
  Goedemorgen,

  geschreven voor € 2 dat heb je weer goed gezien Joost, ik heb zelf een paar gekochte calls waardeloos zien aflopen en zodra het daalt zal ik eens een gokje wagen met bv de A13 C 755 wel gedekt uiteraard.
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 13 februari 2023 11:10
  @JoostVLS,

  Ik weet het natuurlijk niet zeker maar de koers van de AEX zou zomaar naar de 757,10 of zelfs de 760,36 kunnen gaan, TA sucks niet altijd dus ik wacht eerst op een duidelijke draai voor de volgende poging.

  Had de A13 call 755 geschreven met de A13 C 757 als dekking, deze laatste loopt nog steeds voor een nieuwe poging, de A 13 755 teruggekocht voor 1.30

  tvc-invdn-com.investing.com/data/tvc_...
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 13 februari 2023 11:17
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 13 februari 2023 11:10:

  @JoostVLS,

  Ik weet het natuurlijk niet zeker maar d3e koers van de AEX zou zomaar naar de 757,10 of zelfs de 760,36 kunnen gaan, TA sucks niet altijd dus ik wacht eerst op een duidelijke draai voor de volgende poging.

  Had de A13 call 755 geschreven met de A13 C 757 als dekking, deze laatste loopt nog steeds voor een nieuwe poging, de A 13 755 teruggekocht voor 1.30

  tvc-invdn-com.investing.com/data/tvc_...
  A13 C 755 geschreven voor 2.15
 4. forum rang 6 d' Aandelen ' 13 februari 2023 11:56
  quote:

  JoostVLS schreef op 13 februari 2023 11:20:

  [...]

  Lijkt mij verstandiger als je wat meer otm schrijft, is wat relaxter
  Ik had deze geschreven voor 2.15 en teruggekocht voor 1.30 en de gekochte call 757 net teruggekocht voor 0.72, niet ontevreden. Wat de A14 aangaat je weet nooit wat die Amerikanen gaan doen en dat vind ik wat minder relaxed.

  Maar zoals ik al zei, ik schrijf gedekt en nooit naakt.

  Maar je hebt wel gelijk beter wat verder otm is wat veiliger
72 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links