Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eindelijk uitschieters

De afgelopen maanden waren niet alleen koud en kil maar als beurshandelaar vind ik het nog veel erger als er weinig tot niet gebeurt. De weinige dingen die er gebeurden waren zo onverwacht dat ik er niets mee kon.

Maar zoals het weer op de tweede paasdag er weer beter uitziet zo hebben we ook wat meer beweging op de beurs. Zo maakten bijvoorbeeld Ziggo en DE grote sprongen. Nu zijn april en mei over het algemeen gezien meer volatiel dan februari en maart, maar of dit nu weer zo is?

Ik kan er alleen maar op hopen.  Ik noemde net al een paar fondsen die flink hoger gingen en de meeste daarvan heb ik niet in bezit, maar daar over later meer. Maar een van de fondsen die ik in positie heb en waar eindelijk een beetje beweging in komt is SBM Offshore.

SBM kreeg een mooie order van Petrobras van 2,7 miljard voor een langere periode voor het leveren van speciale drijvende tankfabrieken. Petrobras heeft overigens wat problemen, omdat ze geld uit de markt moeten halen en SBM is zelf onderwerp tot onderzoek rond een omkoping in Afrika in de periode 2007 tot 2011.

Dat neemt echter niet weg dat de toekomst van SBM er een stuk beter uitziet.

Mooie koopkandidaat
Ziggo was een aandeel dat iedereen vermeed omdat een grote pluk aandelen boven de markt hing, maar nu een concurrent een belang genomen heeft is het ineens een heel interessant aandeel.

Iedereen dacht dat Liberty Global geen interesse zou hebben omdat ze net een belang in Virgin Media had gekocht, maar kabel Tycoon John Malone had toch nog een potje.

Nu moeten we ons niet blindstaren op dit soort grote jongens want Slim is ook niet echt gelukkig met zijn belang in KPN. Toch is Ziggo nu de druk eraf is best een mooie koopkandidaat. Het dividendrendement boven de 5% en de verwachte koers-winstverhouding van 18 is niet te gek.

Liberty Global is overigens niet een aandeel dat ik long wil zitten op de grafiek. Dus een ruil kan leuk zijn.

Imtech blijft maar uitstuiteren. Wat betreft de Twindicator© wordt het spannend, als ze onder de 8,77 euro gaan moeten we officieel verkopen. Maar dan moet er meer aan de hand zijn dan we nu denken en ik heb juist het idee dat er rust is.

ING is nog steeds geen koop. Met Dijsselbloem begin ik überhaupt te twijfelen over alle bankaandelen. Ik blijf zeker met het verlies van Allied Irish van 3,8 miljard voorlopig even af van alle Finnen.

Overnamekandidaat
Ik had een tijd DE omdat ik dacht dat er overnamespelletjes gespeeld konden worden en dat het een mooie merknaam was die uiteindelijk tot zijn recht zou komen. Echter DE kwam toen met een schandaal naar buiten over een fraude in Brazilië.

Daarna werd het dood geld en dus ging ik eruit en dan nu ineens is het een overnamekandidaat voor JAB het investeringsvehikel van Benckiser en nog een andere partij. Men doet een bod van 6,4 miljard wat neerkomt op 12,75 euro per aandeel.

Ik zou persoonlijk niet wachten op het bod en gewoon nu verkopen. Want het aandeel staat nu met de huidige winst 48 keer die winst en op de verwachte winst 28 maal.

Google heeft ondanks de introductie van de Google-bril en de Google-tablet in Nederland toch een verkoopsignaal gegeven. Nu had ik al een turbo short maar dit lijkt een heel leuke te gaan worden. Immers wat omhoog gaat kan ook weer omlaag toch?

Apple heeft in de Twindicator nog steeds een koop staan en ook op de EB-indicator staan ze er goed voor. Dus wellicht leuk om in deze correctiefase te kopen. Let op in het ergste geval wordt het een langetermijntrade. Of een pairtrade met Google.

Samsung is voor mij nog een verkoop, mogelijk krijgt het last van de oorlogstaal in Korea? Sowieso verliest het momentum in de rally en dus moet je het niet meer hebben.

Blackberry (RIM) kwam met 22 cent winst uit terwijl de markt 30 cent verlies had verwacht. De kostenbesparingen werken prima. Toch blijf ik voorzichtig met dit aandeel omdat ze maar één product hebben en het is erop of eronder...

Yahoo blijft het goed doen, zo goed dat ik eigenlijk short zou willen als gokje. Het is allemaal erg hard gegaan. Ik heb liever Intel als IT-aandeel maar daar zo meer over.

Eerst even Royal Dutch Shell dat slecht in het nieuws kwam met claims in Nigeria en Alaska. In Nigeria worden er dagelijks 180.000 vaten gestolen en het illegaal aftappen heeft ook weer met de verontreiniging te maken. Per saldo is de olieprijs veel belangrijker voor dit aandeel.

Sprekend over oliewaarden: Total is achtergebleven bij de CAC 40 maar nog geen koop op de Twindicator. Ik zou dus liever Shell long zitten dan Total.

Ik noemde het net al, Intel staat maar 10 maal de winst en betaalt meer dan 4% dividend. Ook op de grafiek is het een hele mooie. Kortom ik zou dit aandeel wel long willen zitten.

Eon is ook een leuk aandeel om nu op te pikken, het heeft een dividendrendement van rond de 6% en we hebben ook hier een koopsignaal in de Twindicator ook volgens andere bronnen is het een leuk aandeel:

Het Franse bouwbedrijf Bouygues (BYG) komt in de dividendscanner naar boven. Met een dividend van boven de 7%. Nu volg ik dit aandeel niet en heb thuis even geen Bloomberg om het te checken maar ik zie wel een paar upgrades voorbijkomen.

Maar eerlijkheidshalve nog niet iedereen is positief (dat kan je ook positief uitleggen). Leuk nieuws is dat ze een grote order hebbengekregen om een nieuw deel van de metro in Parijs aan te leggen. 

Er zijn dus wel een aantal leuke aandelen te bedenken maar de EB-indicator in de AEX dreigt een sell te geven…

Per saldo is de beurs wel duur. Ik denk dat we van al de vrijages met een all-time high in de Verenigde Staten zo langzaam maar zeker een beetje moe worden en dus zie ik voor de index op zich meer kansen omlaag dan omhoog maar officieel moeten we dat even afwachten.

PS Een leuke oogst uit de Today’s Facebook-wedstrijd was: "Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. But Today(’s) is a gift, and that is why it's called the present." De uitspraak bleek van Kungfu Panda.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 14:27
    893,40
    +0,67% +5,96
  2. Alphabet 03 mei
    169,010
    +0,33% +0,550
  3. Apple 03 mei
    183,360
    +5,97% +10,330
  4. 2,930
    0,00% 0,000
  5. Bouygues 14:11
    35,400
    +0,80% +0,280
  6. CAC 40 14:27
    8.028,71
    +0,89% +71,14
  7. E.ON SE 03 mei
    12,620
    +0,84% +0,105
  8. ING Groep 14:11
    15,984
    +0,54% +0,086
  9. Intel Corp 03 mei
    30,900
    +1,28% +0,390
  10. 16,740
    +0,60% +0,100
  11. SBM Offshore 14:08
    14,300
    +2,73% +0,380
  12. SHELL PLC 14:10
    33,875
    +1,19% +0,400
  13. 67,410
    +1,58% +1,050
  14. Yahoo! Inc jun '17
    52,580
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links