Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ajax diskwalificeert zichzelf weer eens

Ajax diskwalificeert zichzelf weer eens
Beeld: ANP

Laten we voorop stellen: als aandeel heeft Ajax op de Amsterdamse Effectenbeurs natuurlijk helemaal niks te zoeken. Het is een mooie voetbalclub met een prachtige historie, maar het is geen bedrijf.

Aandelen in beursgenoteerde ondernemingen zijn instrumenten waarmee kan worden meegeprofiteerd van de groei van de winst, die uiteindelijk in de vorm van een hogere intrinsieke waarde en eventueel dividend naar de kapitaalverstrekker toe komt. Het zijn prima instrumenten voor wie zijn geld lange tijd kan of moet missen, bijvoorbeeld omdat hij of zij spaart voor de oude dag.

Ajax ging in 1998 naar de beurs voor 25 gulden (€11,34). Na het seizoen 2003/2004 werd voor het eerst een dividendje uitbetaald van €0,14, daarna volgden op onregelmatige basis nog een paar bescheiden uitkeringen.

Schorsing CEO

Nu zijn we ruim een kwart eeuw verder en is de koers weer onder de uitgifteprijs gezakt. Laatste nieuws: Ajax heeft algemeen directeur Alex Kroes per direct geschorst vanwege handel met voorkennis. De Raad van Commissarissen (RvC) denkt dat hij handelde met voorkennis en dat is strafbaar.

Ontslag op staande voet zou wellicht beter zijn, de verdachte heeft inmiddels bekend. Of misschien was dit helemaal geen koersgevoelige informatie, wie het weet mag het zeggen. Maar bij een voetbalvereniging moet er eerst worden vergaderd, dus er zal op korte termijn een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) bijeengeroepen worden om de aandeelhouders te horen over het voorgenomen ontslag, zo meldt Ajax vandaag. Daarna zal de RvC een besluit nemen over de toekomst van Kroes bij de club.

Met deze manier van handelen diskwalificeert Ajax zichzelf weer eens als beursgenoteerd bedrijf. De professionele voetbaltak heeft vooral last van het amateuristische geklungel in de bestuurskamer.

Ajax streeft vooral naar sportief succes

Op de cijferpagina’s van ons prachtige beleggingsblad IEX Expert is het aandeel Ajax ook te vinden. Maar in de kolommen waar bij de meeste bedrijven consensustaxaties staan voor de winst per aandeel en de omzet in de komende jaren, staan bij Ajax streepjes. Waarom? Omdat er geen enkele analist is die zich eraan waagt daar een gooi naar te doen. Er is natuurlijk ook geen peil op te trekken.

En dat is logisch: Ajax heeft geen winstoogmerk zoals normale bedrijven, maar streeft vooral naar sportief succes. En dat gaat niet samen met een beursnotering. Sterker nog: de club heeft er alleen maar last van.

Als beleggingsanalist kan ik op het aandeel Ajax maar één advies plakken: Sell. En dat doe ik zonder ook maar één blik op de cijfers te werpen inmiddels al meer dan 25 jaar. En dat ik liever voor Feyenoord juich heeft daar niks mee te maken, die aandelen zou ik ook niemand aanraden.

Verhoog het rendement op uw beleggingen met de analyses en kooptips van IEX!

Benieuwd welke aandelen een koopadvies van de analisten van de IEX Beleggersdesk krijgen? Neem dan een abonnement op IEX Premium. U ontvangt dan dagelijks aandelenanalyses en kooptips van onze beleggingsexperts en krijgt toegang tot onze 3 modelportefeuilles. Meer informatie vindt u hier.

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Patrick Beijersbergen

Patrick Beijersbergen is sinds 1996 werkzaam in de financiële wereld als beleggingsadviseur, vermogensbeheerder en analist. Beijersbergen heeft meerdere boeken over geld en beleggen geschreven.

Meer over Patrick Beijersbergen

Recente analyses van Patrick Beijersbergen

 1. 09 apr Modelportefeuilles: Disney komt terug, en sterker dan ooit
 2. 05 apr Aan groeiperspectief geen gebrek bij deze hardwareproducent
 3. 02 apr Ajax diskwalificeert zichzelf weer eens 2

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. derftrep 2 april 2024 15:52
  Je kan niet anders concluderen dat het bestuur inclusief toezichthouders incompetent zijn. Onbegrijpelijk voor een beursgenoteerde onderneming, maar het blijkt maar weer eens dat voormalig sporters niet zomaar ook een bedrijf kunnen bestieren. Als belegger moet je hier niet in willen participeren. Prutsers!
 2. Met Effekt 3 april 2024 03:31
  quote:

  derftrep schreef op 2 april 2024 15:52:

  Je kan niet anders concluderen dat het bestuur inclusief toezichthouders incompetent zijn. Onbegrijpelijk voor een beursgenoteerde onderneming, maar het blijkt maar weer eens dat voormalig sporters niet zomaar ook een bedrijf kunnen bestieren. Als belegger moet je hier niet in willen participeren. Prutsers!
  Inderdaad. Je kreeg soms haast medelijden als vd Sar geinterviewd werd. Professionele voetballer maar vreselijk amateur bestuurder.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links