Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten?

Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten?
Beeld: iStock

In verband met de viering van tweede paasdag zijn vandaag in Europa de aandelenbeurzen gesloten. In Amerika gaat vanmiddag om half vier de handel echter gewoon van start, vandaar dat ik vandaag even kort een blik werp op de Amerikaanse indices.

Ik bekijk het technische langetermijnbeeld van de Nasdaq Composite- en de S&P 500-index. Beide indices bewegen al jaren in een sterk opgaande trend en geven nog geen signalen van vermoeidheid.

Na het sterke begin van dit jaar, met gemiddeld 10% winst in het eerste kwartaal, lijken de beurzen zich op te maken voor een grotere stijging in de rest van het jaar, waarbij de records verder kunnen worden aangescherpt.

Nasdaq Composite index

De brede Amerikaanse technologie-index, waarin naast de pure techfondsen overigens ook alle andere aan de Nasdaqbeurs genoteerde aandelen zijn opgenomen, heeft vanaf begin 2009 het vizier per saldo omhoog gericht.

De index is in vijftien jaar tijd ongeveer 1.200% gestegen en is daarmee een van de best presterende indices geweest van het afgelopen decennium. Deze bullmarkt is ondanks de stevige daling van 2022 nog altijd intact.

Begin vorig jaar is de Nasdaq Composite opgeveerd vanaf de onderzijde van het stijgende trendkanaal en draaide de index weer overtuigend omhoog. De barrière van de top van eind 2021 wordt momenteel doorbroken, waardoor de stijgende fase een nieuwe impuls kan krijgen.

Na een duidelijke doorbraak komt er ruimte vrij voor een grotere stijging. Het volgende richtpunt is berekend op 20.000 punten.

nasdaq composite index koers


S&P 500-index

De S&P 500 wordt beschouwd als een van de meest representatieve benchmarks voor de Amerikaanse aandelenmarkt en wordt vaak gebruikt door beleggers en financiële professionals om de prestaties van de bredere markt te meten. De index is opgebouwd uit bedrijven uit verschillende sectoren van de Amerikaanse economie, waaronder technologie, gezondheidszorg, financiën, consumptiegoederen en energie. 

Ook de S&P 500-index is vanaf 2009 opwaarts gericht. Door de zware weging van de grote techfondsen in de index heeft het koersverloop veel weg van dat van de Nasdaq: de S&P 500 is net zo goed opgevangen aan de onderzijde van het stijgende trendkanaal en is het afgelopen jaar weer omhoog gedraaid. Deze index is onlangs echter al duidelijk boven de weerstand van de laatste top gebroken. Hiermee is de stijgende trend hervat.

De S&P 500 kan de weg omhoog vervolgen richting berekend koersdoel 6.000 punten. Een eventuele correctie zal in het beste geval worden opgevangen boven de voorgaande top rond 4.800 punten. Een terugtest van dit niveau kan een nieuw instapmoment opleveren.

S&P 500-index koers

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Wouter Slot

Analyse door:

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 1 april 2024 09:04
    Dank wouter voor de duiding .

    Jaren waarin Amerikanen een nieuwe president kiezen, kenmerken zich namelijk door mooie rendementen.
    Sinds 1925 ligt het gemiddelde rendement op Amerikaanse aandelen in verkiezingsjaren op 11,3%.
    Meer dan 80% van deze jaren sloot Wall Street in de plus af.
  2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 1 april 2024 09:50
    www.tradingview.com/x/8VCT8hPd/

    Dit is de kwartaalgrafiek van de Nasdaq uitgedrukt in goud. En dan zien we dat er helemaal geen sprake is van een uptrend. De uptrend is geëindigd in het eerste kwartaal van 2000. Vervolgens zijn we gedaald tot het derde kwartaal van 2011 (niet 2002 en niet 2009). Om sindsdien een correctie omhoog te maken op die eerste daling. Waar je naar kijkt met een USD grafiek is geldontwaarding. De USD wordt minder waard (inflatie). We kijken niet naar een sterke economie met mooie, stijgende bedrijfswaarderingen. Het vervolg zal dan ook bepaald worden door de mate van inflatie/deflatie die we op ons afkrijgen. Ik vermoed - in navolging van de stijgende rente eind jaren 70 begin jaren 80 - dat volgend jaar de rentes opnieuw gaan stijgen om de inflatie te beteugelen met als gevolg een stijgende USD, deflatie en sterk dalende koersen, van alle koersen trouwens. Failliete banken misschien ook weer waarna overheden hun nieuwe CBDC speeltje kunnen introduceren.
  3. Partout 1 april 2024 15:28
    Het is lastig om een exacte schatting te geven van de totale schuld in de wereld, omdat deze constant verandert en afhangt van verschillende factoren zoals overheids-, bedrijfs- en individuele schulden. Maar wereldwijd wordt de totale schuld geschat op vele triljoenen dollars. (1 Triljoen is een 1 met 18 nullen)

    De totale bedrijfsschuld wereldwijd varieert afhankelijk van economische omstandigheden, maar het is vaak in de biljoenen dollars ( 1 biljoen is een 1 met 12 nullen). Bedrijfsschulden kunnen bestaan uit leningen, obligaties, kredietlijnen en andere financieringsbronnen die bedrijven gebruiken om hun activiteiten te financieren en uit te breiden.
    Hoe verhoudt zich die giga schuldenberg zich tot de echte economie? Maw wat is de werkelijke waarde van de wereldeconomie ?
    De verhouding tussen bedrijfsschulden en de werkelijke waarde van de economie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de economische cyclus, sectorale trends en regionale verschillen. Over het algemeen wordt de werkelijke waarde van de wereldeconomie gemeten aan de hand van indicatoren zoals het bruto binnenlands product (BBP), dat de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten in een land of regio in een bepaalde periode vertegenwoordigt. Bedrijfsschulden vormen echter het belangrijkste onderdeel van de economie, omdat ze bedrijven helpen te investeren, groeien en banen creëren,. Een veel te hoge schuldenlast zoals nu brengt momenteel onvoorstelbare risico's met zich mee voor verdere economische stabiliteit en groei. Het veronrustende daarbij is dat de reële cijfers hieromtrent , dus de omvang van de totale bedrijfsschulden op wereldschaal angstvallig geheim wordt gehouden..
    Er zullen dan ook in de komende tijd heel wat rotte appels van de boom gaan vallen . Want (conclusie): beurzen zijn totaal overbought, er zit nauwelijks nog reële economische waarde meer achter deze veel te hoge beurskoersen . Het is daarom dat een beurscrash van minstens 25-30% momenteel een heuse optie is.
  4. forum rang 6 ttroo 2 april 2024 06:48
    Mooie upmove gisteren van de 10Y Amerikaanse yield. Maar ook een mooie upmove gisteren van de VIX.
    VIX had niet veel nodig om de bodem neer te zetten. Het was meer de vraag of dat gisteren of vandaag gebeurde of wellicht morgen.
    De upmove gisteren van de VIX geeft de bodem aan en er is flink wat ruimte voor flink hoger te gaan de komende 2 beursweken.
    Afwachten of de beren deze potentie ook aanpakken. Twee grenzen waar ze over heen moeten bij slot. De eerste is de 13.75. De tweede is de 14.5. Boven de 14.5 is een echte break out naar boven.

    De Amerikaanse indices moesten gisteren wat omlaag, maar de enige die echt omlaag gaat in de grafieken is tot nu toe alleen de Nikkei. De Amerikaanse indices komen wel weer dicht bij hun opgaande lijnen. Een upmove daar is nodig, want anders wordt het neerwaarts breken op donderdag of vrijdag. Vandaag en morgen lijkt wat te vroeg ten zij ze duidelijk een min laten zien.

    Europese futures doen het rustig aan. Zo ging het gisteren ook met de Amerikaanse futures. Die deden zelfs behoorlijk groene futures om steeds meer weg te zakken richting rood. Wie weet volgen de Europese futures deze pad vandaag.

    Aandelen en indices blijven over het algemeen zwaar gewaardeerd. Duur wordt nog duurder. Het is opvallend dat zowel de aandelen als de indices het zo lang kunnen volhouden met zware waarderingen. Toch hebben we al een aantal fondsen gezien die ineens een -5% of slechter hebben laten zien aan het einde van vorig kwartaal. Afwachten of deze trend zich gaat doorzetten met het bekendmaken van de kwartaal cijfers. Hebben de aandelen ondernemingen alles onder controle onder deze lastigere macro omstandigheden, welke eerder nog lastiger worden de komende tijd? Afwachten. Het duurt niet meer lang voordat de Amerikaanse ondernemingen gaan cijferen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.