Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verdeeld beeld in Amsterdam

Verdeeld beeld in Amsterdam
Beeld: iStock

Het cijferseizoen is inmiddels goed op gang gekomen en tot nog toe vallen de resultaten over het algemeen niet tegen. Afgezien van een enkele negatieve uitschieter weten de meeste bedrijven conform of boven de verwachtingen te presteren.

Dit heeft ertoe geleid dat veel beurzen hun weg omhoog hebben vervolgd en nieuwe hoogtepunten naderen, of al hebben bereikt. Ook de Nederlandse hoofdindex is goed op weg om binnenkort een nieuw all-time high op het bord te zetten.

Toch zien we binnen de Nederlandse beurs wel duidelijke verschillen in prestaties van aandelen. Het valt op dat voornamelijk de large caps goed presteren en de kleinere aandelen nog wat achterblijven. De midkap- en de smallcapindex blijven ruim achter bij de prestaties van de AEX.

Ook binnen de AEX wordt de stijging voornamelijk gedragen door een handvol fondsen, waarvan ASML duidelijk het grootste en sterkste is. Dit signaleert dat er onder de moterkap van de Nederlandse beurs wellicht wat begint te rammelen. De kleinere aandelen zullen binnenkort mee omhoog moeten gaan bewegen om de stijging van de beurs te kunnen bevestigen.

AEX-index

De Nederlandse hoofdindex is de afgelopen weken, onder aanvoering van ASML, hard opgelopen en heeft hierbij de weerstand rond 829,66 punten bijna bereikt. 

Na de stijging vanaf november vorig jaar heeft de aarzeling van begin dit jaar een nieuwe hogere koersbodem opgeleverd, vanaf waar een nieuwe aanval op het all-time high is ingezet. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat er nieuwe hoogtepunten op het bord komen te staan.

Een doorbraak door de weerstand zal het beeld verder doen opklaren en ruimte vrijmaken voor een grotere stijging. Het volgende richtpunt kan dan worden berekend op 880 punten.

AEX index koers

AMX-index

Het technisch beeld van de Nederlandse midkapindex oogt wat minder overtuigend. Hoewel die wel haar dalende trend achter zich heeft weten te laten, beweegt de index nog ver onder de hoogtepunten van 2021.

De AMX-index vormt nu een mogelijke hogere koersbodem boven haar 200-daags gemiddelde, dus het beeld lijkt wel wat op te klaren. De bevestiging hiervan treedt op als de weerstand rond 938 punten wordt gebroken. Dan komt er ruimte vrij voor een stijging richting 1.040 punten.

Een duidelijke terugval onder het 200-daags gemiddelde zal het plaatje daarentegen verzwakken en de eerdere verbeteringen neutraliseren.

AMX midkap koers

AScX-index

De index van de 25 kleinere aandelen, de Amsterdam Smallcapindex, lijkt juist op het punt te staan om wat verder te verzwakken. Eind vorig jaar is de index onder haar 200-dagenlijn gezakt en nu lijkt een lagere koerstop gevormd te worden. Dat duidt op toenemende verkoopdruk.

Een terugval richting de steun rond 1.100 punten ligt zeker binnen de mogelijkheden, wat inhoudt dat er van een positief sentiment bij de kleinere aandelen zeker geen sprake is.

Pas wanneer de smallcapindex terugkeert boven haar 200-daags gemiddelde en boven de laatste top rond 1.240 punten weet te breken, zal het technisch plaatje wat opklaren.

AScX smallcap index koers


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  2. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  3. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34

Gerelateerd

Reacties

96 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 5 februari 2024 09:53
    Heel veel T(rillions) gevraagd voor de beurzen. Ze dreigen met rode koersen. En als de beurzen vallen, vallen bedrijven en als bedrijven vallen, vallen landen.

    Trillions Liquidity leidt tot Trillions Illiquidity.

    Mooie down move in ASML. Moet nog wel wat lager.. eerst naar heel laag groen en dan naar rood. Maar daar hebben ze de gehele beursdag voor.

    Gratis Geld. Wie heeft het ooit bedacht? Als ze economie gestudeerd hadden, hadden ze beter geweten. Als ze geschiedenis gestudeerd hadden, hadden ze het vak economie links kunnen laten liggen. Maar dit keer is het anders. Ze weten het beter dan al die gefaalde anderen. Trillion Time Difference. Trillion TIme Debt bedoelen ze.
  2. forum rang 4 Martijn 5 februari 2024 10:11
    Ik heb net een flink aantal ING aandelen ingeslagen,ze zijn al zo ontzettend gezakt na de cijfers absurd gewoon.
    Daarom zijn ze voor mij zeer koopwaardig geworden vind ik ook als de beurs gaat zakken gaat naar mijn mening ING juist omhoog,we gaan het zien.
    ING is nu ruim 9% gezakt en spotgoedkoop geworden is mijn mening.
  3. forum rang 6 ttroo 5 februari 2024 11:38
    En die shorts ASML zijn ook weer binnen.
    Ik heb er nog genoeg ASML shorts die op verlies staan.

    Kijken of we weer een ritje kunnen maken met beide vandaag.

    Dow Jones shorts heb ik ook in aardige mate en die staan ook op verlies.

    Zowel ASML en Down Jones shorts zijn mijn enige short posities.
    S&P shorts komen regelmatig binnen, maar vertrekken net zo regelmatig.
  4. forum rang 7 handyman6 5 februari 2024 11:55
    quote:

    ttroo schreef op 5 februari 2024 11:30:

    Als iemand nog heel ff S&P 500 future en ASML hoger kan praten.
    Heel graag. Kan ik beide ritjes weer opnieuw doen.
    Waarom beurzen bij ons,ondanks matige eco zoals in Duitsland maar vooral in de US maar door blijven stijgen?
    Ik denk vooral door het vele geld dat in omloop is en rendement wil maken om inflatieverliezen te kompenseren .Domweg in winners blijven stappen dus,want vastrentend loont nauwelijks: the sky is the limit bij Mag 7.
    .Ook speelt mee ,dat men verwacht dat over 6 tot 9 maand ,na US ook de € ruimte weer gaat boomen: rentes omlaag en rechtser beleid in veel € landen .
96 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links