Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Paniekbarometer slaat alarm

Paniekbarometer slaat alarm

Op de Europese beurzen is het proces van stabilisatie afgebroken. Op sommige beurzen staan recente bodems onder druk. Tot voor kort dacht ik dat de technische schade beperkt was. Niets blijkt minder waar, want nu gaan de alarmbellen af. Ik was blijkbaar te enthousiast in een van mijn vorige berichten

Ik schrik vooral van de hoge stand van de E-VIX-index, de Europese paniekbarometer. Deze is in de afgelopen week bijna 5 procentpunt opgelopen naar nu 22,30.  Dit is het hoogste punt sinds eind maart. Hierdoor lijkt de VIX-index door de toppen van de afgelopen maanden rond 21,50 punten te breken. Dat zou een signaal van nieuwe onrust kunnen geven. 

Deze keer bekijk ik de kortetermijn technische plaatje van enkele Europese aandelenindices. Ik begin met de Europese paniekbarometer. 

Europese VIX klautert op

Alle oplevingen van de VIX-Europa in de afgelopen zes maanden zijn gestrand rond 21,50 punten, afgebakend met de dikke rode horizontale lijn. Zolang de VIX daaronder bleef was er nog geen sprake van serieuze onrust.

Maar nu die toppen onder druk staan, slaat de Europese paniekindicator alarm. De onrust op de Europese financiële markten neemt fors toe. 

 

Nederlandse beurs geeft wat technische zwakte aan

De AEX-index heeft valt weer terug onder de voormalige horde rond 736,20 punten (top van 29 september). Dit geeft lichte technische schade aan. Er komt wat ruimte vorij voor een verdere daling, nu ook de eerste bodem rond 731,50 breekt, gemarkeerd met de bovenste dikke blauwe lijn. 

Mogelijk wordt de AEX opgevangen door de twee intraday bodems rond 715,32, gemarkeerd met de onderste dikke blauwe lijn. Er ligt een stevig vangnet rond steun 710,89 punten (bodem van 20 maart).

De AEX-index heeft weerstand op 754,76 (top van 4 september). Steun ligt rond 710,89 (bodem van 20 maart).

 

AEX koers

Euro Stoxx 50 vormt weer een lagere top binnen de neerwaartse trend

De Euro Stoxx 50 index is gestrand op de top van 12 oktober rond 4.234,49. Dit levert weer een lagere top op, die de dalende trend bevestigt. Pas na een uitbraak boven 4.234,49 breekt de dalende trend en wordt 4.340,83 het volgende opwaartse koersdoel. De steun ligt rond 3.767,26 (bodem van 20 december 2022).  

Euro stoxx 50 koers

CAC40 zet dalend trendje voort

Nu de Franse beurs weer onder een recente koersbodem zakt, wordt het zwakke profiel alsnog bevestigd. De CAC 40-index hervat hiermee de neerwaartse trend. Er ligt steun rond 6.796,21 (bodem van 20 maart). De CAC 40-index heeft weerstand rond 7.204,96 (gevormd op 29 september), de volgende horde ligt rond 7.581,26 (gevormd op 24 april). De steun bevindt zich op 6.796,21 (bodem van 20 maart).

CAC 40 koers

DAX verzwakt

De DAX index vormt een lagere top onder de voormalige bodem. Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op 13.791,52 (bodem van 20 december 2022). De weerstand ligt rond 15.575,28 (gevormd op 12 oktober).

DAX index koers

 

Belgische beurs breekt recente bodem

De Bel 20-index zakt onder de bodem van begin oktober rond 3.445. De lagere toppen van de voorgaande maanden wezen al op nieuwe verkoopdruk. De recente doorbraak genereert een nieuwe verzwakking en verdere koersdruk mag niet meer worden uitgesloten. Er mag een koersdaling worden verwacht richting 3.269,91 (bodem van 13 oktober 2022). De weerstand ligt op 3.576,71 (top van 12 oktober).

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 52
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

115 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 20 oktober 2023 09:27
    Als je het Macro Technisch niet onder controle hebt, dan laat de VIX je dat merken.
    Rust is nodig om de VIX te laten terugkeren naar rustiger vaarwater.
    Voorlopig geen rust. Volkswagen maakt u met de dag goedkoper. Ze zijn zelfs zeer goedkoop te noemen en rijp voor een overname uit India / Afrika / Arabie. Kunnen ze meteen Daimler ook meenemen. In de AEX genoeg hapjes voor ze. ASML. Adyen. Ook goedkoop tot zeer goedkoop te noemen. Mooie overnames voor bedrijven / handels fondsen uit India / Afrika / Arabie.
  2. forum rang 6 Newg77 20 oktober 2023 09:42
    quote:

    Newg77 schreef op 19 oktober 2023 18:53:

    [...]

    Ze heeft inmiddels de knuppel in de hand
    Laat je gaan meid!
    Slaat op de tafel alle potten en pannen trillen. "hebben jullie dan niets geleerd?!"
    Ze heeft de sigaret met 3 vingers vast om weg te schieten en staat op het punt om volledig los te gaan.
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 20 oktober 2023 10:25
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 20 oktober 2023 09:42:

    [...]

    Ze kunnen in India beter eens proberen de bevolking met laten we grofweg zeggen de helft terug te brengen. Man man man. :O/
    Goedemorgen,

    zolang het hebben van veel kinderen wordt gezien als een oude dag verzekering voor de ouders maar er niet wordt gekeken of al die kinderen een goede toekomst tegemoet gaan in verband met de overbevolking worden de problemen steeds groter, India, Bangladesh, Pakistan en ook veel landen in het Midden oosten en Afrika.

    Vandaar ook al die migratie stromen.
115 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links