Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursexperts zetten ING en ASML op kooplijstje voor mei

Beursexperts zetten ING en ASML op kooplijstje voor mei
Beeld: iStock

Beleggingsexperts zijn een stuk somberder geworden. Dat blijkt uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. Ze zetten hun kaarten in mei vooral op financials en ASML. Philips bungelt opnieuw onderaan de kooplijstjes.

‘Sell in May and go away’, luidt een bekende kalenderwijsheid. Of dat inderdaad verstandig is, valt te bezien, maar de deelnemers aan de jongste peiling van Van Zeijl zijn in elk een stuk pessimischer over mei dan vorige maand.

Bij de vorige peiling zagen de deelnemers het nog zonnig in. 39% van hen verwachtte dat de AEX-index in april zou stijgen, terwijl slechts 27% rekende op een daling. Maar de gehoopte lente bleef uit. De AEX steeg met een schamele 0,3%. Inclusief dividend was dat 0,9%. Er stond dus nog wel een plusje op het bord, maar het hield niet over.

Experts zijn somber over mei

Van het optimisme van weleer is na de recente koersdruk weinig meer over. Maar liefst 40% van de 55 deelnemende beleggingsprofessionals verwacht dat de AEX-index deze maand zal dalen en slechts 20% gaat uit van een stijging. Zo'n sombere uitkomst komt niet vaak voor, zoals u kunt zien:

De meest aangevoerde reden voor het pessimisme is de dreigende recessie en de gevolgen hiervan voor de bedrijfswinsten. Ook het naderen van het Amerikaanse schuldenplafond zit veel beleggingsexperts niet lekker.

De stemming voor mei is als volgt:

 • 20,0% is optimistisch (dat was vorige maand nog 39,4%)
 • 40,0% is neutraal (tegen 33,3% vorige maand)
 • 40,0% is pessimistisch (dat was vorige maand nog 27,3%)
 • Saldo: -20,0% (was +12,1%)

De verwachtingen voor de komende zes maanden blijven licht somber

In de verwachtingen voor de komende zes maanden is niet veel veranderd. De stemming was en blijft licht somber. Hierbij wijzen de profs op een hoge waardering van bedrijven en - opnieuw - de dreiging van een recessie.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

 • 23,6%  is optimistisch (dat was vorige maand 24,2%)
 • 43,6% is neutraal (tegen 47,0% vorige maand)
 • 32,7% is pessimistisch (dat was 28,8%)
 • Saldo: -9,1% (was -4,5%)

'Amerikaanse overheid gaat niet op slot'

Het bereiken van het schuldenplafond in de Verenigde Staten hangt als het Zwaard van Damocles boven de financiële markten. Van Zeijl was benieuwd wanneer de Amerikaanse overheid daadwerkelijk op slot zal gaan.

Dit waren de antwoordmogelijkheden:

 • in juni/juli
 • in augustus/september
 • na september
 • niet: de Democraten en Republikeinen komen er gewoon weer uit, zoals altijd.

De beursexperts zijn het redelijk met elkaar eens. Maar liefst twee derde van hen verwacht dat de politici op Capitol Hill er na het gebruikelijke gesteggel gewoon weer uit zullen komen. 30% vreest dat het vanaf komende maand een probleem gaat worden. De overige antwoordmogelijkheden werden nauwelijks aangekruist.

Aandelenkeuzes april: ASMI stelde teleur, Philips steeg tegen de verwachting in

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe hoe goed waren de voorspellingen van de deelnemers aan de vorige peiling?

Hierover kunnen we kort zijn: de prognoses waren wederom niet denderend. De verwachtingen voor ASMI en ASML waren hooggespannen, maar de koersen kelderden met respectievelijk 11,8% en 8,3%. Philips was uit de gratie, maar schoot juist met 13% omhoog. Ook DSM steeg tegen de verwachtingen in. Alleen de keuze voor ASR Nederland was een schot in de roos.

Per saldo daalde het mandje met toppers 3,3% in waarde, terwijl de floppers 4,7% koerswinst bijschreven. Onder de streep behaalde het fictieve long/short-fonds een negatief rendement van 8%.

IEX-lezers overtreffen de experts

De IEX-lezers die deelnamen aan de peiling voor het Nationaal Beleggerssentiment deden het afgelopen maand een stuk minder slecht. Ook hun fictieve long/short-fonds dook in de min, maar het verlies was bescheiden: 1,4%.

Toppers april
Rendement Floppers april Rendement
ASMI -11,8% Philips +13,4%
Aegon +4,4% DSM +8,2%
ASML -8,3% Exor -1,9%
ING +2,5% Adyen -0,5%
ASR Nederland +8,4% RELX +1,1%


Keuzes voor mei: ING, ASML en NN zijn favoriet

Tot slot de keuzes voor deze maand. Welke aandelen hebben volgens de beursexperts de beste kaarten en welke kunnen we in mei beter uit de weg gaan?

Op het boodschappenlijstje vinden we drie financials: ING, NN Group en Aegon. ASR is na de recente koersstijging van de lijst afgevoerd. ASML gaat nog een ronde mee. Nieuw is Ahold Delhaize.

Philips kunnen we volgens de experts komende maand beter mijden. Dit geldt ook voor het cyclische ArcelorMittal. Besi is volgens diverse beleggingsprofs niet hard genoeg gedaald ten opzichte van de andere chippers. Tot slot zal het negatieve sentiment rond Randstad (de koers kelderde afgelopen maand met bijna 10%) volgens diverse experts nog wel even aanhouden.

Toppers mei
Saldo* Floppers mei Saldo*
ING 5 Philips -9
ASML 4 ArcelorMittal -6
NN Group 4 Besi -3
Aegon 3 Randstad -2
Ahold Delhaize 3    


* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

 1. 24 mei Nvidia mania, Shell en een koopwaardige smallcap 5
 2. 20 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
 3. 17 mei Martine Hafkamp: "Deze twee aandelen hebben wij voor onze klanten gekocht" 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 robrdam 1 mei 2023 15:34
  Dit vind ik altijd leuk:

  Hoe hoe goed waren de voorspellingen van de deelnemers aan de vorige peiling?

  Hierover kunnen we kort zijn: de prognoses waren wederom niet denderend. De verwachtingen voor ASMI en ASML waren hooggespannen, maar de koersen kelderden met respectievelijk 11,8% en 8,3%. Philips was uit de gratie, maar schoot juist met 13% omhoog. Ook DSM steeg tegen de verwachtingen in. Alleen de keuze voor ASR Nederland was een schot in de roos.


  Niemand kan voorspellen wat de koersen de komende maand gaan doen (Of als iemand het wel kan zit die onder een palmboom op een zonnig eiland, en niet met een stropdas om als 'beursexpert' een enquête in te vullen).
  Ik lees de enquête als sentimentsmeter.
 2. kpt Raketstart 1 mei 2023 18:47
  Zou kunnen werken. Je kunt er tenslotte niet elke maand naast zitten ;)
  Nee, een maand voorspelling over aandelen is onbegonnen werk en wordt de experts misschien wel opgelegd. Mij zal nooit iemand zoiets vragen maar desgevraagd zou mijn antwoord zijn: ach ga toch fietsen man.
 3. lohere fou 2 mei 2023 09:33
  Deze enquete volslagen nonsens, up en down veel te veel afhankelijk met wat er in de wereld op dat moment gebeurt alsmede de handelswijze en mogelijkheden welke zich voordoen in de diverse bedrijven en altijd aan veranderingen onderhevig zijn, daarom is het normaal gesproken rekening houdend met genoemde factoren onmogelijk om toppers en floppers te voorspellen over z'n korte periode.
  Ga uit van fundamenteel onderleggend goede basis en kundig evenwichtig bestuur voor je belegging en houd je ver weg van dagsucces, want dat verlies je altijd,kijk naar de langere termijn, dan komt het in de meeste gevallen wel op zn pootjes tercht, is het niet vandaag, dan morgen en anders in de jaren erna, onvoorziene omstandigheden daargelaten. voorbeelden, Mevr. N Brink, World online Hr vd Hoeven boekhoudschandaal Ahold, Hr Baan Barneveld, Boekhoudkundige malversaties enz.....en natuurlijk nog veel meer... ja, met dat soort dingen is nagenoeg geen rekening te houden, maar ze gebeuren.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links