Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen zetten bodemvorming voort

Europese beurzen zetten bodemvorming voort
Beeld: iStock

De AEX hapert op korte termijn wat onder haar weerstandsniveaus. Maar op lange termijn blijven de technische signalen positief.

Ten eerste wordt de Nederlandse beursindex op steeds hogere niveaus opgevangen, wat een serie stijgende bodems op de grafiek achterlaat.

Neerwaartse trend licht achter ons

Ten tweede ligt de neerwaartse trend van vorig jaar duidelijk achter ons. Verder beweegt de AEX index boven de 200-dagenlijn, terwijl die lijn mooi opwaarts is gedraaid.

Deze positieve signalen kunnen we ook vinden op de langetermijngrafieken van de meeste Europese beurzen. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat defensieve lange-termijn aandelenbeleggers gebruik kunnen blijven maken van koersdalingen om stukken op te pakken of posities uit te breiden.

Vooral het feit dat de dips in Europa door de 200-dagenlijnen worden opgevangen, is positief. Helemaal onderaan mijn column kunt u een uitleg vinden van het belang van de 200-dagenlijn, ook wel 200-daags voortschrijdende gemiddelde genoemd.

Lange termijn positief

Technisch blijven de dips hogere bodems vormen. Beleggers positioneren zich blijkbaar steeds duidelijker in de markt. 

Vooralsnog mogen we ervanuit gaan dat aandelenbeurzen zich, vanuit een lange termijn perspectief, positief zullen blijven ontwikkelen.  

Deze keer bekijk ik de langetermijnplaatjes van enkele grotere Europese beurzen op basis van signalen van bodemvorming. Parijs lijkt al te zijn uitgebroken. De Belgische beurs is technisch nog het minst gevorderd in het proces van bodemvorming. 

Een vuistregel is dat langetermijn bodemvorming ontstaat bij de volgende voorwaarden:

  • De beursindex wordt opgevangen op of rond de 200-dagenlijn
  • Die 200-dagenlijn laat een stijgend verloop zien
  • De betreffende beursindex vormt hogere bodems (boven de 200-dagenlijn)

AEX index staat te trappelen 

De AEX-index verbetert, maar beweegt nog onder de weerstand van 772,23 punten (gevormd op 2 februari 2022). De recente serie hogere koersbodems geeft wel aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen.

Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand op basis van de slotkoers opwaarts wordt gebroken. Steun voor de Nederlandse beurs ligt rond 688,24 punten (de bodem van 30 december 2022).

De AEX werd afgelopen maanden al twee maal opgevangen door de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn). Zolang deze lijn opwaarts wijst, blijft het langetermijn technische plaatje positief.

AEX koers


Eurostoxx 50 klopt aan bij de weerstand

De Euro Stoxx 50 index heeft binnen de stijgende trend, rond 4.415,23 punten (de top van 19 november 2021), het koersdoel aangetikt.

De stijgende trend krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien: dan wordt 5.522,42 het volgende opwaartse koersdoel. De Euro Stoxx 50 index heeft pas steun rond 3.980,94 punten (de bodem van 20 maart).

De Euro Stoxx 50-index is mooi opgevangen door de 200-dagenlijn. Deze laat bovendien een opwaarts verloop zien. Dit valideert de positieve technische conditie. 

Op de langere termijn vormt de Euro Stoxx 50-index nog steeds hogere bodems. De uptrend blijft geldig.

Euro stoxx 50 koers

DAX-index vormt hogere bodems

De DAX-index maakt een opwaartse draai. Onder de weerstand van 16.290,19 punten (de top van 19 november 2021) worden hogere bodems gevormd. Dat geeft aan dat vraag naar Duitse aandelen toeneemt.

Het technische beeld klaart verder op na een doorbraak en slotstand boven de weerstand. Steun ligt er rond 14.458,39 punten (de bodem van 24 maart).

De Duitse beurs heeft in de recente daling de stijgende 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) opgezocht. De DAX-index oogt positief vanwege de structuur met steeds hogere bodems. Elke dip wordt op een hoger niveau opgevangen.

Wij gaan ervan uit dat de DAX ook deze keer boven de boven de stijgende 200-dagenlijn weet te blijven. Dat bevestigt de positieve langetermijn technische conditie.

DAX index koers

CAC40-index breekt uit

De Parijse beurs is boven de oude weerstand gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden. Opwaarts is er ruimte richting de weerstand van 8.500 punten (berekend koersdoel). Steun ligt rond 6.796,21 punten (de bodem van 20 maart).

De Franse beurs is in de afgelopen maanden voortdurend door de stijgende 200-dagenlijn opgevangen. In combinatie met de hogere bodems geeft dit een positieve technische conditie weer.

CAC 40 koers

 

Bel20-index klautert op

De Belgische beurs is technisch nog het minst gevorderd in het proces van bodemvorming. De Bel 20-index komt er technisch wel minder slecht bij te liggen nu de dalende trend is gebroken. Dit signaleert dat de verkoopdruk afneemt.

De potentieel hogere koersbodem rond 3.571,60 punten (de bodem van 17 november 2022) geeft aan dat kopers terugkeren. Dat levert eveneens een verbetering op in het technische plaatje.

Verdere verbetering treedt op bij een doorbraak en slotstand boven de weerstand van 3.962,29 punten (de top van 20 januari). 

Dat de  Bel20 rond de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn) cirkelt geeft aan dat de kou nog niet volledig uit de lucht is. Bovendien tendeert de 200-dagenlijn zijwaarts. 

 

bel20 koers

Uitleg: de 200-dagenlijn

Indicatoren zijn een aanvullend hulpmiddel om de tendens van de markt te bepalen. Onze favorieten zijn de 200-dagenlijn en de relatieve sterkte. Wij nemen hier de 200-dagenlijn onder de loep.

De 200-dagenlijn wordt berekend en gevormd door iedere dag de gemiddelde waarde van de afgelopen 200-dagen te berekenen. De volgende dag valt de oudste dag af, maar wordt de nieuwste stand aan de berekening van de 200-dagenlijn toegevoegd.

Daarom wordt vaak gesproken van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Hoewel deze lijn niet gebruikt kan worden om precieze draaipunten in de markt te vinden, is die wel erg bruikbaar in de beoordeling van de langetermijnrichting van een trend.

Als de koers boven het 200-daags gemiddelde beweegt en het 200-daags gemiddelde is opwaarts gericht, dan spreken we van een positieve ontwikkeling. Het omgekeerde geldt uiteraard voor een dalende trend. Met de 200-dagenlijn kunnen we dus vooral de tendens en richting van de markt vinden.

Cirkelt de koers om een vlakke 200-dagenlijn heen, dan is er sprake van een neutrale trend. In de praktijk blijkt vaak dat wanneer een aandeel in een stijgende trend beweegt, de 200-dagenlijn tijdens correcties voor steun kan zorgen.

Nogmaals, u kunt niet handelen op de kruisingen van de koers met de 200-dagenlijn, de zogenoemde crossings.
De lijn dient enkel ter beoordeling van de richting van de langetermijntrend.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 18
  2. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  3. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42

Gerelateerd

Reacties

123 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Doptieman 21 april 2023 09:32
    En weer een vlakke opening en een stapje terug beweging...!

    Niet best voor al die april indexopties die vandaag expireren.
    Zijn waarschijnlijk nu al allemaal ,,onschadelijk,, en leggen dus geen druk meer op de
    AEX.!! Dan kunnen we straks wel naar ,, Hogere Regionen,, denk ik... Succes.
  2. forum rang 6 ttroo 21 april 2023 10:16
    Bodem vorming? Het staat op knallen naar beneden. Knallen is wellicht overdreven, maar zeker een prima correctie naar beneden toe. Alles staat gespannen. Azie. Europa en Amerika.
    VIXie komt tot leven. En zelfs die staat gespannen, maar dan laag.
    Of ze doen vandaag extra aan bodemvorming maar TTROO gaat juist voor de start van de correctie naar beneden toe.
  3. forum rang 5 Zonnestraal 21 april 2023 10:16
    quote:

    Calimero schreef op 21 april 2023 10:13:

    [...]

    www.profinance.ru/chart/dax/max/

    :)
    Wat een mooie grafiek Calimero. Zie je hoe mooie de daling wordt opgevangen? is toch geweldig en de Europese economieen groeien als kool. Als dat geen hogere indexen geeft nou. Ik ga nu ook een long positie innemen op de CAC40 want daar kan nog wel wat bij. Index is overigens niet omlaag te krijgen.
  4. forum rang 9 Calimero 21 april 2023 10:22
    quote:

    zonnestraal schreef op 21 april 2023 10:16:

    [...]

    Wat een mooie grafiek Calimero. Zie je hoe mooie de daling wordt opgevangen? is toch geweldig en de Europese economieen groeien als kool. Als dat geen hogere indexen geeft nou. Ik ga nu ook een long positie innemen op de CAC40 want daar kan nog wel wat bij. Index is overigens niet omlaag te krijgen.
    Mercury Rx ...

    www.iex.nl/Forum/Upload/2021/13186100...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/13965066...

    www.almanac.com/content/mercury-retro...
  5. forum rang 7 handyman6 21 april 2023 10:27
    A.I.komt eraan: koop Nvidia....?
    Dan kijk ik maar weer es naar een former darling Waterstof. Een heuse belofte in de jacht op schonere brandstof voor automobiles,vrachtvervoer.
    Naar Plug Power,dat ooit$67 deed , in 2021 en nu:$8.85 of naar Ballard Power,ooit $46 en nu:$4,66.
    Je kan daar geweldige ritten mee maken,omhoog ,maar dus ook omlaag....
    Op tijd uitstappen is zo lastig.TA heeft me er wel mee geholpen:+-20% vanaf de laatste top omlaag ,dan helemaal weg,is altijd mijn motto !
  6. forum rang 7 handyman6 21 april 2023 10:32
    quote:

    ttroo schreef op 21 april 2023 10:29:

    Nvidia lijkt me op dit moment meer een sell. Net als Apple.
    Mij ook Ttroo,mn Apple,maar lijken = menen,kortom we weten het nooit zeker,dus dan vaar ik liever op TA grafieken,als het op timen voor verkopen aankomt.
    Overigens is fantasie in een aandeel wel een enorme incentive voor een rally!
123 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links