Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Big Tech zit in een bearmarkt: mooi instapmoment voor duurzame beleggers?

Big Tech zit in een bearmarkt: mooi instapmoment voor duurzame beleggers?

Technologie-aandelen hebben het zwaar de laatste maanden. Aandelen die sterk waren opgelopen omdat ze profiteerden van de coronamaatregelen waren het eerst aan de beurt. Toen de maatregelen werden versoepeld, daalden de koersen.

Daarna volgden de chipfabrikanten. De goede vooruitzichten werden tenietgedaan door toeleveringsproblemen en stijgende rente.

Big Tech-aandelen in bearmarkt

Ook de Big Tech-aandelen konden niet aan de malaise ontsnappen. Door een scherpe koersdaling kwam Apple als laatste van de Big Tech-bedrijven in een bearmarkt. Een bear market wordt gedefinieerd als een 20% daling vanaf de top.

De andere bedrijven hadden die twijfelachtige status al eerder bereikt. Facebook daalde begin februari bijna 30% op één dag na teleurstellende kwartaalcijfers. Amazon kreeg 15% koersdaling te verwerken na de presentatie van de tweede kwartaalcijfers en ook Google daalde scherp nadat het in Q1 achterbleef bij de verwachtingen.

Microsoft en Apple presteerden tot nu toe wel steeds beter dan verwacht. Maar Apple werd afgestraft voor een waarschuwing voor toeleveringsproblemen in de rest van het jaar.

Extreem hoge rendementen

De koersdalingen van de Big Tech-bedrijven komen niet als een verrassing. Koersschommelingen horen nu eenmaal bij beleggen. De aandelenprijzen en de marktwaarde van de Big Tech-bedrijven waren in de afgelopen jaren extreem gestegen, met honderden miljarden dollars per jaar.

Ze focussen ieder op een ander deel van de virtuele wereld en hebben bijna een monopolie in hun segment, met stijgende omzetten en enorme winsten tot gevolg. Aan die sterke positie is niets veranderd in de afgelopen maanden.

Financieel en duurzaam rendement

Big Tech-bedrijven zijn duurzamer en verantwoorder dan gemiddeld. Door de hoge winsten kunnen ze ook investeren in een duurzame en verantwoorde bedrijfsvoering. Daarnaast past het digitale businessmodel beter bij de duurzame criteria dan een energie- of productiebedrijf. Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen de verschillende Big Techs.

Hieronder probeer ik twee vragen te beantwoorden: zijn Big Tech-aandelen koopwaardig na de recente koersdaling en passen ze in de portefeuille van een duurzame belegger? Hiervoor kijk ik naar de financiële vooruitzichten en de duurzame positie van de Big Tech-bedrijven.

Financiële vooruitzichten 5 Big Techs

Beleggers maken bij de beoordeling van een bedrijf een afweging tussen de groeiverwachtingen voor de omzet en winst, de risicograad en de waardering. Van de 5 Big Techs is Microsoft het duurst gewaardeerd (vooral ten opzichte van de omzet), gevolgd door Apple en Amazon (vooral ten aanzien van de winst).

Apple scoort goed op winstgevendheid en de sterke balans. De groeivooruitzichten voor Microsoft zijn het beste en de risicograad is het laagste. De verwachting is dat de omzet van Microsoft in de komende twee jaar met ruim 40% groeit, waarbij de marge ook nog stijgt. Het risico van Microsoft is vooral laag omdat de overstap naar een concurrent kostbaar is en de drempel hoog.

Amazon heeft ook sterke groeivooruitzichten, maar de marge staat onder druk door prijsstijgingen voor opslag en brandstof. Google heeft net als Microsoft een stabiele gebruikersbasis, maar de afhankelijkheid van advertenties is iets risicovoller dan het abonnementsmodel van Microsoft.

... en dit zijn de risico's

Het grootste risico voor de Big Tech is scherpere regelgeving, in het bijzonder omtrent antitrust en privacy. Dit risico is het grootst voor Amazon, Alphabet (moederbedrijf van Google) en Meta Platforms (voorheen Facebook).

Meta Platforms heeft van de Big Tech bedrijven de meeste moeite om de groei vol te houden. De grote koersdaling begin februari kwam na de mededeling dat het aantal dagelijkse gebruikers niet was gegroeid. Daar staat tegenover dat Meta Platforms het aantrekkelijkste gewaardeerd is.

Duurzame en verantwoorde bedrijfsvoering

In beginsel scoren de Big Tech-aandelen allemaal bovengemiddeld op ESG-gebied. De businessmodellen hebben geen extreme invloed op het milieu. Daarnaast hebben de Big Techs allemaal veel procedures en beleidsdocumenten op het gebied van verantwoord ondernemen opgesteld.

Amazon heeft met het inpakken en bezorgen van bestellingen de grootste impact op het milieu. De datacenters van de grote techbedrijven gebruiken veel energie, maar die energie wordt redelijk groen geproduceerd (soms indirect). Microsoft heeft de hoogste ESG-score en de grootste duurzame ambities van de vijf.

Op het gebied van personeelsbeleid heeft Amazon ook de grootste uitdagingen. Door de focus op kostenbesparingen liggen de arbeidsvoorwaarden en omstandigheden van magazijnmedewerkers onder een vergrootglas. Meta Platforms en Alphabet kregen commentaar op de werkomstandigheden van het personeel dat content moet checken.

Meta Platforms is het enige grote techbedrijf waar Mark Zuckerberg als CEO, Chairman en grootaandeelhouder nog een dominante positie heeft. De governance van Amazon is juist verbeterd toen Jeff Bezos terugtrad als CEO. De eerder genoemde risico’s op het gebied van antitrust en privacy-wetgeving vallen ook onder het governance-kopje van ESG.

Instapmoment

Big Tech-aandelen zijn de laatste maanden in een bear market terecht gekomen na jaren van sterke waardestijgingen. De koersdaling heeft gezorgd voor aantrekkelijkere waarderingen en dit is mogelijk een goed instapmoment.

Qua waardering is Meta Platforms het meest teruggevallen, maar het bedrijf heeft ook de grootste moeite om te blijven groeien en het loopt de grootste ESG-risico’s.

Amazon groeit nog steeds hard, maar heeft een paar flinke uitdagingen, evenals Alphabet. Apple is een stabiele kracht: gestage groei en goede financiële en duurzame prestaties. Microsoft is het hoogst gewaardeerd, maar groeit het snelst, heeft de sterkste concurrentiepositie en scoort het beste op duurzaam en verantwoord ondernemen.

Disclaimer: In ons kwantitatieve model scoort Apple het best, gevolgd door Alphabet. Microsoft is als enige van de Big Techs opgenomen in de topselectie.

Loege schilder is beleggingscoach en trainer. Hij kan posities hebben in genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Loege Schilder

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Meer over Loege Schilder

Recente artikelen van Loege Schilder

  1. 04 okt Beleggers in de ban van de rente 2
  2. 17 jul Zet de aandelenmarkt het goede rendement voort in tweede jaarhelft?
  3. mei '23 Hoe kunnen beleggers bijdragen aan minder broeikasgasuitstoot? 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 18 mei 2022 10:14
    Het is en blijft lastig. Er is zeker nog wat ruimte hoger in de handels meter, maar binnen een 3 a 5 tal dagen staan ze duidelijk op neutraal of wat in de plus. En hebben ze al minimaal de helft afgelegd. Wat ook het maximale kan zijn. De parameters zijn duidelijk niet meer extreem en zwaar overspannen en gaan steeds meer naar neutraal toe de komende beursdagen.

    Dan blijven de negatieve grafieken overal boven de beurs hangen. Het onweer.
    Alleen wanneer nadert het onweer? Kan vandaag, met rode futures. Voorlopig komen de (Amerikaanse) beurzen niet hun 1e weerstanden over. En dat is geen goed teken.
    Die 31.5K is maar 1000 punten afstand. En dat kan zo gebeuren in 1 dag.
    S&P 5 million future dapper gisteren en vandaag de 4.100 punten uitgedaagd. Maar ze worden naar beneden geramd van deze weerstand.
    Nasdaq future komt de 12.700 / 13.000 punten niet in, laat staan voorbij.

    Europa doet het heel goed met hun beurzen. Brent weet het niet en blijft hangen in de $112 / $114 zone. Flinke uitbraak of flinke weerstand daar. Die flinke uitbraak moet dan wel snel en fel gaan.
    Yields al weer terug op bijna 3. Al lijkt een terugval nog mooier te zijn voor hogere yields, maar zo kan het ook. Parameters in de yields zijn duidelijk niet extreem of veel te hoog. Idealiter kunnen ze lager. Maar dat is geen must. Er zit nu al ruimte voor hogere yields. Maar gaan ze in eerste instantie voor meer ruimte of gaan ze de huidige ruimte al benutten? Grondstoffen, met uitzondering van olie, lijken het herstel al af te gaan breken. Gaat de dollar nu al weer sterker worden en daarmee meer negatieve beurzen op zich nemen?

    Wall mart. Was geen Wall met -11%. Maar het zegt voldoende. Bedrijven hebben het zeer lastig.

    En nu niet door ongevaccineerden of ongeboosterden, maar juist door de gevaccineerden en geboosterden, die hebben namelijk een markt aandeel van 80% en die hebben massaal issues.
    Kunnen niet meer tegen buiten geluid. Kunnen niet meer tegen hoge gas prijzen. Kunnen niet meer tegen hoge boodschappen prijzen. Kortom ontvaccineren en ontboosteren die grote hoeveelheid gevaccineerden en geboosterden. Er zal iets niet goed gegaan zijn in die vaccinatie. Wellicht helpt het wel of niet tegen Corona, maar het helpt zeker niet tegen de woorden recessie, buiten geluid, hoge gas prijzen, hoge boodschappen prijzen. Wellicht anders stemmen? Wellicht Putin gewoon behandelen, zodat die in zijn eigen tuin blijft (dat is handig en verstandig), wellicht Turkish banking afschaffen? Wellicht met ons allen minder drugs gebruiken. Dan blijft er wat geld over om te beleggen, maar het effect is niet beter. U koopt en het daalt meteen, dan kunt u het inderdaad maar meteen opgebruiken. Dan is er toch nog een 'high kick' van geweest.

    TTROO blijft vooral kijker. Want voor shorts lijkt het nog wat aan de vroege kant en we kunnen nog altijd doorschakelen na shorts. Breken van 31.5K Down Jones betekent 30.0K. Dan een 1.000 punten missen maar een 1.500 punten meenemen. Is nog steeds een 50% van het totaal.

    Beurshangen de komende 2 a 4 beursdagen? Of gaan de shorters nu al duwen? TTROO zit in ieder geval prima cash. Back up vergroot naar een 1.35. Het is nog geen preferred 2, maar we zijn wel herstellend, maar niet mega hoger springend geweest en dus heb ik nog wat oud zeer liggen in mijn NasZAK longs. Mijn verlies is wel draaglijker geworden, maar u weet het, handelen helpt.
    Gisteren een kleine 400 euro gepakt in ASML. Dat helpt. Voorlopig nog steeds verlies compensatie.
    Gisteren 4 trades gedaan, 3 ASML en 1 Down Jones (longs), welke al vroeg in de ochtend was gedaan.

    Over ASML gesproken. Ziet er niet lekker uit vandaag. Zit het herstel er op?
    Was niet slecht van een 4 8 5 naar een 5 3 0. Die 4 8 5 ging wel diep, gaan ze nog meer duiken?
  2. AEX900 19 mei 2022 23:09
    Big Tech is geen ESG. Aandeelhouders hebben geen stemrecht e.d. Tevens zijn dit de bedrijven die de grootste vernietiging van minder en meer zeldzame materialen veroorzaken door hun wijzigingen in software die op oudere maar nog uitstekend functioneerende apparaten niet meer werkt. (PC's printers Domotica enz. enz.enz.) Sommige van deze bedrijven ldoen dit bewust om hun omzet op te jagen.
    Enorm energie verbruik voor hun commericiele business schijnt dus ESG te zijn?
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links