Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zet de aandelenmarkt het goede rendement voort in tweede jaarhelft?

Zet de aandelenmarkt het goede rendement voort in tweede jaarhelft?
Beeld: iStock

In het eerste half jaar van 2023 stegen wereldwijde aandelen 12,6%. Daarmee is het verlies van 2022 vrijwel volledig goedgemaakt. Toch zijn veel beleggers nog niet terug op het oude niveau. Obligaties zaten in 2023 weliswaar iets in de lift maar ze zijn nog lang niet hersteld van de koersdaling in 2022.

Daarnaast zijn er in 2023 grote rendementsverschillen tussen regio’s, sectoren en aandelen. In deze column licht ik toe waardoor die verschillen zijn ontstaan. Maar belangrijker is wat beleggers mogen verwachten in het tweede halfjaar.

Magnificent 7 lopen voorop

Veel beleggers hebben inmiddels van de Magnificent 7 gehoord. Bank of America bedacht deze term voor de aandelen Apple, Microsoft, Amazon, Meta/Facebook, Alphabet/Google, Nvidia en Tesla. Over de eerste zes maanden zijn de koersen van deze aandelen met gemiddeld meer dan 50% gestegen, waardoor de marktwaarde enorm is toegenomen.

Apple behaalde een astronomische marktwaarde van $3.000 miljard. Nog opvallender is dat deze zeven bedrijven vrijwel het volledige rendement van de S&P 500 voor hun rekening namen. Met andere woorden, de andere 493 aandelen behaalden per saldo geen rendement.

Gedreven door AI-verwachtingen

De Magnificent 7-bedrijven worden allemaal gelinkt aan Artificial Intelligence. Een belangrijke reden voor de koerssprong was dat beleggers bereid waren hoge premies te betalen voor bedrijven die met AI bezig zijn. Beleggers verwachten blijkbaar dat die bedrijven een sterke en winstgevende groei kunnen doormaken. Die groei gaat ten koste van de andere bedrijven, die per saldo dan ook een koersdaling te verwerken kregen.

In de eerste zes maanden van 2023 maakte het dus nogal uit waar je als belegger in had geïnvesteerd. Had je gespreid belegd in de brede markt, dan had je een prima rendement behaald. Had je de focus gelegd op bedrijven die AI-software en toepassingen ontwikkelen, dan had je een uitstekend rendement behaald. Had je juist wat minder in die laatste groep belegd omdat je dividend of waarde belangrijk vindt, dan viel het rendement behoorlijk tegen.

Wat brengt het tweede halfjaar voor beleggers?

De vraag is natuurlijk wat het aankomende halfjaar gaat brengen. Beleggen doe je immers met het oog op de toekomst.

Bij de toekomstverwachtingen kunnen we niet om de recessiedreiging heen. De algemene verwachting is dat een recessie aanstaande is als gevolg van de renteverhogingen van centrale banken. Die verwachting wordt echter nog niet bevestigd door economische data. De arbeidsmarkt blijft vooralsnog robuust en het consumentenvertrouwen is relatief hoog.

Inflatie daalt, maar ligt in Europa nog relatief hoog

De meeste beleggers kijken scherp naar de inflatie. Vorig jaar piekte die op een onmogelijk geachte 17%. De inflatie neemt gestaag af, maar is nog niet terug op het lage niveau van de jaren voor de Oekraïne oorlog.

De vraag is overigens of de inflatie weer terugkomt onder de 2%. Door het handelsconflict tussen China en de VS wordt steeds meer productie teruggehaald uit China. Het is weliswaar prettig om minder afhankelijk van China te zijn, maar het gevolg is wel dat de productiekosten stijgen.

Over het algemeen geldt: minder inflatiedruk betekent minder kans op nieuwe renteverhogingen van de centrale banken en stijgende aandelenkoersen.

Bedrijfscijferseizoen van start gegaan

Voor mij is de ontwikkeling van de bedrijfsresultaten de belangrijkste informatie voor de richting van de koersen. Vrijdag werd het cijferseizoen traditioneel afgetrapt door de Amerikaanse banken. Slagen bedrijven erin hun winstmarge op peil te houden en de verwachtingen te verslaan?

Volgens Factset zijn de verwachtingen laag. Analisten verwachten dat de gemiddelde winst van bedrijven uit de S&P 500 index 7,2% lager ligt dan in het tweede kwartaal van 2022. Nu piekte de winst in dat kwartaal omdat bedrijven hadden bezuinigd tijdens de coronapandemie en de omzet alweer aantrok. Maar het zou de grootste winstdaling sinds het tweede kwartaal van 2020 zijn; inderdaad het kwartaal dat de impact van de coronapandemie maximaal was.

Deze verwachtingen zijn al in de koersen verwerkt en dat geldt ook voor de hogere rente. Een positieve of negatieve verrassing bepaalt de richting van de koersen.

Bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal reageerden beleggers vrij negatief. Analisten hebben niet alleen een verwachting over de resultaten, maar geven ook koersdoelen af. Uit de afgegeven koersdoelen kunnen we afleiden dat analisten nog 9% koersstijging verwachten in het tweede halfjaar.

AI-aandelen zijn mogelijk overgewaardeerd

Net als in de eerste jaarhelft wordt het rendement ook in het tweede halfjaar niet gelijk verdeeld over de verschillende regio’s, sectoren en aandelen. Door de stijging van de Magnificent 7 zijn de waardering van die aandelen en hun weging in de index sterk toegenomen. Dit leidde er zelfs toe dat begin juli een incidentele herweging in de Nasdaq 100 werd toegepast om de weging van de zwaargewichten omlaag te brengen.

Maar qua waardering zijn de Magnificent 7 ook dubbel zo duur als de andere Amerikaanse largecaps. Die waardering gaat gepaard met hoge verwachtingen. Het risico bestaat dat die hoge verwachtingen niet worden waargemaakt, waardoor de koers een flinke tik krijgt. Wij zijn dan ook voorzichtig met hoog gewaardeerde aandelen.

Duurzame aandelen zetten goede trend door

In de eerste zes maanden van 2023 heeft de duurzame MSCI Wereld Social Responsible-index ruim 4% beter gepresteerd dan de ‘normale’ MSCI wereldindex. Dit is gedeeltelijk een herstel van 2022, toen de duurzame index juist achterbleef omdat fossiele brandstofproducenten en wapenfabrikanten goed presteerden.

Wij verwachten dat duurzame aandelen in het tweede halfjaar de goede prestaties kunnen voortzetten. Nu de rentestijging afvlakt en veel geïnvesteerd wordt in verduurzaming, verandert de tegenwind die duurzaam beleggen in 2022 had weer in de meewind van de jaren daarvoor.

Loege schilder is beleggingscoach en trainer. Hij kan posities hebben in genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Loege Schilder

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Meer over Loege Schilder

Recente artikelen van Loege Schilder

  1. 04 okt Beleggers in de ban van de rente 2
  2. 17 jul Zet de aandelenmarkt het goede rendement voort in tweede jaarhelft?
  3. mei '23 Hoe kunnen beleggers bijdragen aan minder broeikasgasuitstoot? 1

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links