Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Griekse wisseltruc

Het blijft vreemd te zien dat 85% van de crediteuren vrijwillig meedoet in de massale schuldensanering. Terwijl als u vrijwillig meedoet aan de afschrijving, uw brandverzekering niet uitbetaalt. Met de brandverzekering doel ik natuurlijk op de Credit Default Swaps (CDS).

Als ik de verhalen moet geloven is deze markt veel groter van de markt van de onderliggende obligaties, maar dan is het nog vreemder dat zo'n groot percentage instemt.

Overigens los van het feit dat deze deal al drie keer was voorgesteld door de politiek en de financiële markten al drie keer net hadden gedaan (door te reageren met een stijging) alsof het echt gebeurd was, is het toch vreemd dat de nieuwe crediteuren pas bereid zijn geld te lenen nadat de andere partij bewezen heeft niet terug te willen betalen.

Immers de Grieken hebben nu bij marktpartijen circa 100 miljard weggestreept en krijgen daarvoor van de Europese Unie en het internationaal Monetair Fonds (IMF) nu 130 miljard. Dus als illustratief voorbeeld pas nadat u uw creditcardschuld niet betaalt aan Visa en dus een echte wanbetaler bent geeft Amex u juist een nieuwe kaart met nog wat extra ruimte?!?

Nog wat problemen
Of werkt dat in de echte wereld niet zo? Nu is na de conversie van een deel van de Griekse schulden, het faillissement afgewend maar er zijn nog een paar problemen:

  • Allereerst ruwweg 15% van de partijen zijn het niet eens en gaan juridische stappen ondernemen tegen de overheid en de overheid tegen hen. Dus u kunt wel aandelen in Griekse advocaatkantoren nemen...
  • Na deze deal kan het percentage van het bruto nationaal product (bnp) alleen maar minder worden als ook het nationale product gaat stijgen. Dus de economie moet weer gaan groeien en daar zien we nog niet echt tekenen van.
  • De rente op de Griekse schulden in de markt zijn nog niet aan het dalen. Als er boven de 50% aan rente op een vijfjarige lening moet worden betaald kunt u zelf uitrekenen hoe snel de schuld weer op het oude niveau is.

Echte oplossingen
Kortom het is de eerste stap naar een oplossing maar het is geen wondermiddel voor de Grieken en al helemaal geen wondermiddel voor de rest van de Europese landen.

Want stel dat we dit zouden willen doen met Spanje of Italië? De bedragen worden dan zo groot en de afschrijvingen bij de crediteuren dus ook. Er moet gauw naar echte oplossingen worden gezocht, zoals de Europese obligaties.

 

Verkoopsignalen
Het is dan ook niet vreemd dat de AEX na de twijfeldag van vrijdag (een doji in de candle’s) nog steeds een shortsignaal heeft staan en pas een koop geeft met een slot boven de 329. Het is goed te zien dat ook de EB-indicator een verkoop heeft gegeven.

De EB-indicator en de Twindicator samen geven niet veel valse signalen, maar mogelijk kan het verkoopsignaal ook weer snel draaien naar een koop. Als ik dit soort twijfel zie kijk ik ook altijd naar de Duitse DAX.

Maar ook de DAX heeft een verkoopsignaal gegeven en staat nog steeds short. De Duitse index geeft pas bij een slot boven de 6950 punten een koopsignaal. Het is goed te weten dat juist een pullback naar de indicator toe alleen maar een sterkere bevestiging van het verkoopsignaal is.

Kortom u moet nog even short blijven, maar als het signaal boven de draainiveaus gaat, moet u natuurlijk niet tegen de trend in vechten.

Maar nogmaals: het is goed te realiseren dat er in alle indices een verkoopsignaal heeft plaatsgevonden. Dus ook de Eurostoxx 50 heeft een shortsignaal (verkoopsigaal) gegeven.

Nu kwam dit shortsignaal natuurlijk voort uit de Griekse problemen en dus hadden we in de Europese Banken ook een verkoop. Ik zie nu niet direct een reden om dit shortsignaal direct weer teniet te doen.

Tot slot wil ik erop wijzen dat niet alleen in Europa, maar ook de Amerikaanse S&P 500 nog een short heeft staan en deze index geeft ook pas op 1374 een hernieuwde koop.

Als laatste is het apart om te zien dat de Dow Jones Transport Index al veel eerder een verkoop heeft gegeven. Deze index wordt door de technisch analisten beschouwd als een early indicator, oftewel een voorloper op de economie.

Eerst gaan we minder vervoeren en dan pas komen de economische problemen naar buiten...

Kortom zoals de Canadezen zeggen: we are not out of the woods yet (we zijn het bos nog niet uit).

En om met een vreemd ding af te sluiten de Volatilty is de afgelopen week alleen maar minder geworden. Dus ondanks, minder groei in China en de onzekerheden rond Griekenland is de risicopremie omlaag gegaan. Als we dan toch uit de problemen blijken te zijn kan het heel hard gaan.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. frank2you 12 maart 2012 12:14
    Je slaat de spijker op zijn kop naamgenoot. Wat zou mijn bank doen als ik met een gemanipuleerd(e) loonstrook en arbeidscontract een hypotheek zou afsluiten en na een paar jaar niet meer aan mijn verplichtingen zou voldoen....ook 85% kwijtschelding. Het verhaal Griekenland is vergelijkbaar....corrupt tot op het bot....cijfervervalsing i.s.m. Goldmann Sachs.... en deze criminaliteit wordt ook nog eens beloond...It's a strange world!
  2. [verwijderd] 12 maart 2012 15:57
    Wat ik vanmorgen uit twee bronnen heb vernomen is dat het schijnt dat de Grieken €107 Miljard MEER SCHULD hebben dan ze hebben opgegeven.
    Nou vraag ik me toch echt af of dit niet Hot News Nr.1 moet zijn?
    Dit zou voor diverse EU Verantwoording Dragers toch een reden moeten zijn om accuut in spoedvergadering bijeen te komen!
    We Lezen het, Horen het aan, Proberen ons Ongeloof her en der te ventileren maar vervolgens gebeurt er weer niets!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links