Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bodemvorming?

Ondanks dat er gisteren geen richting werd gegeven vanuit de VS, zijn er toch belangrijke bewegingen gemaakt in meerdere indices. Als eerste wil ik de situatie van de Shanghai Composite (China) kort beschrijven.

Recent heb ik een (vervolg-) longopinie uitgebracht op deze Chinese graadmeter. Gisteren werd een hogere top op de koersborden gezet (sinds eind vorig jaar). Bovendien werd hierbij de korte termijn stijgende toppenlijn getest.

Dit is naar mijn mening een goed moment om even pas op de plaats te maken en de winst veilig te stellen. Een doorbraak in de komende dagen boven deze stijgende toppenlijn is aanleiding voor een nieuwe versnelling (inname van nieuwe longposities).

De kans is ook reëel dat de Shanghai Composite een terugtest laat zien richting maximaal het vorige uitbraakniveau van 2100.

Vals signaal?
De AEX bevindt zich momenteel in een spagaat. Aan de ene kant kan de beweging boven de dalende toppenlijn (vanaf de toppen van 291 en 272) nu worden gezien als vals signaal. Aan de andere kant zijn er nog genoeg indicatoren die wijzen op bodemvorming in de komende dagen. Gisteren sloot de AEX opnieuw onder het 50-daags gemiddelde.

De overtuiging is weg en het zijwaartse karakter voor de korte termijn heeft opnieuw de markt in zijn greep. Voor de lange termijn is er nog steeds sprake van een dalende trend, waarbij ik wel nog steeds uitga van een uitbodemingsscenario. Pas een duidelijke beweging onder de sterke zone 217-220 is een sterk verkoopsignaal.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Europa op steun
Zover is het nog niet. Ik wil er hierbij op wijzen dat vooral de Eurostoxx 50 alweer in de buurt is gekomen van haar solide horizontale springplank voor de middellange termijn, de zone 2100-2120. Dit zorgt opnieuw voor de nodige steun. De DAX is gisteren precies aanbeland op de stijgende bodemlijn sinds de test van de drievoudige bodem eind januari 2008.

Die is vanochtend wel gebroken. Sterke horizontale steun is pas te vinden rond 4100. Voor de AEX mag in de komende dagen en mogelijk al vandaag een maximale terugtest worden verwacht van de zone 239- 243. Hier ligt ook het laatste belangrijke Fibonacci-retracementniveau (61,8%) tussen de bodem op 227 en de top op 264.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hoofdschoudertje
Een beweging hieronder is negatief voor de korte termijn en kan een nieuwe test inhouden richting de zone 217-220. In de uurgrafiek is ook een hoofd-schouder patroon te ontdekken met een neklijn rond de 244 tot 245. Het is koersdoel ligt rond 225. Toch is het belangrijk dat de mogelijke bodem in ieder geval deze week word geplaatst.

Aan de ene kant is dat vanwege een anders verdere verslechtering van overige indices en aan de andere kant bestaat anders de kans op verkoopsignalen in de technische indicatoren. Voor verbetering moet de AEX minimaal opnieuw boven de horizontale weerstand van 258 weten te sluiten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Indicatoren
Bevestiging moet dan volgen boven de vorige top van 264. Zolang dit niet gebeurt, is er sprake van een sell-the-rally markt in de komende weken. De dalende toppenlijn (vanaf de eerste top van 291) is nu te vinden rond de horizontale weerstand van 258. De indicatoren bevinden zich nog in een stijgende trend, maar verslechteren wel.

Zowel de MACD als de RSI een lagere top hebben gemaakt. De MACD staat rond het middenniveau, waarbij een negatieve crossing in de komende dagen dreigt te ontstaan. Bij de vorming van een bodem in de AEX moet uiteindelijk ook bevestiging komen met de vorming van een hogere top in deze indicator.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Amerika…
De S&P 500 bevindt zich in een zijwaartse trading range tussen 803 en 877. Pas een beweging buiten deze bandbreedte geeft nieuwe richting aan. De Nasdaq 100 is een positieve uitzondering. De dalende toppenlijn is recent gebroken en de huidige beweging mag gezien worden als terugtest (stoploss in de zone 1190-1200).


Klik op de grafiek voor een grote versie

Volatiliteitsindex VIX tenslotte beweegt zich nog ten gunste van de indices, namelijk in een dalende trend. Verandering hierin treedt pas op met een beweging boven het 50-daags gemiddelde (4) en de dalende toppenlijn (55).


Klik op de grafiek voor een grote versie


Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is niet verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. De Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam is de bevoegde toezichthouder ten aanzien van beleggingsaanbevelingen. De beloning van de hiervoor genoemde personen is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze analyse. Evenmin heeft hij substantiële posities in de beschreven vermogenstitels. De aanbeveling is voorafgaand aan het uitbrengen daarvan niet voorgelegd aan de uitgevende instelling. ING Bank dan wel enige met haar verbonden of bij haar aangesloten onderneming kunnen een positie hebben in de in deze aanbeveling genoemde vermogenstitels, kan een markt creëren of kan handelen als principaal in transacties in deze vermogenstitels. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze aanbeveling hebben voorgedaan kunnen van invloed zijn op de juistheid van de in deze aanbeveling gestelde feiten en verstrekte opinies. Stuur een reactie aan de auteur.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 februari 2009 17:35
    Het enige wat ik doe is toekijken en afwachten... en een heel klein beetje goud... omdat ik dan wat heb om naar te kijken...

    Ben blij dat ik nog geen bodem zie.. en mijn centjes mooi aan het groeien zijn op een bankrekening met 5% rente... natuurlijk wel tot 100 k ivm mogelijke nationalisatie van de banken...
  2. [verwijderd] 18 februari 2009 10:32
    Even een vraagje..... Ik ben gewoon heel nieuwsgierig.

    Handelen jullie bij ING nu echt op die streepjes? Dan is het niet zo gek dat klanten wegrennen hè! Maar ja, wij geven met z'n allen gewoon nog een paar miljard aan jouw en je collega's. Houden we jullie gewoon aan het vreten....

    Maar dit is nu de ECHTE reden waarom er een crisis heerst. Alle zwakke broeders moeten er uit. Daar ben jij ook een voorbeeld van.
    Conclusie: de echte bodem staat wanneer jij ontslag krijgt bij ING en je geen werk meer hebt.

    Daarom een tip van mij aan jou: misschien moet je er eens aan gaan denken om je alvast om te laten scholen tot bakker of slager o.i.d.?

    Veel succes,

    Blinker
  3. [verwijderd] 18 februari 2009 10:40
    Bodemvorming......dat horen we nou al maanden.
    Volgens mij is de bodem pas bereikt als er helemaal NIEMAND meer praat over de bodem (of bodemvorming).
    Ik denk zelfs dat de koersen op alle beurzen nog minstens halveren, en dan zitten we nog steeds niet op de bodem want die bodem weet je altijd pas achteraf. Dus gewoon ophouden te lullen over de bodem, als de we straks door de 200 zakken was al dat bodem gezwets dus hersencel vernietiging.

    Dr.Doom
  4. [verwijderd] 18 februari 2009 12:01
    Deze 'bodem' specialist met een niche in 'valse signalen', dalende toppen lijnen, bodem scenarios, en wat al niet, praat nou over 'winst veilig stellen'.
    Get real Bas: lees je eigen verhaaltjes es terug en zie wat de share market echt liet en laat zien. En 'get a reality check' that way.


18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links