Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Showtime!

De soap-verkiezingen zijn bepalend voor de koersen deze week.

Zoals Robert Jensen het in zijn programma over de Amerikaanse verkiezingen perfect omschreef zijn de presidentsverkiezingen de grootste show op deze aarde. De Amerikanen beseffen alleen niet dat het allemaal show is en worden enorm tegen elkaar opgehitst.

Morgen (8 november) wordt de keuze bekend. Maar weinigen snappen dat het een grote reality-show is waar House of Cards of het Nederlandse Goede tijden, slechte tijden bij verbleken. De peilingen geven aan dat Hillary Clinton wint.

Maar volgens de kleine letters bij die peilingen zijn er per saldo meer Democraten gevraagd dan Republikeinen. Ook zou het maar om kleine groepen gaan en we weten van de Britse exit dat peilingen weinig zeggen. Ik blijf bij mijn angst dat Trump het gaat winnen.

Ook zijn er nóg gekkere scenario’s te bedenken waarbij er direct rechtszaken tegen Clinton worden gevoerd, of erger dat de haatzaaiers het recht in eigen hand nemen. Als Trump wint zal dit niet goed zijn voor de beurzen. Bescherming blijft dus noodzakelijk.

Nu ben ik al langer negatief maar we hebben nu officiële verkoopsignalen in alle indices inclusief de AEX. Natuurlijk zijn er ook positieve scenario’s te bedenken dat Clinton wint en de beurs weer wat tot rust kan komen (lees herstellen), maar daarna zijn er in december renteverhogingen en een verkiezing in Italië.

Kortom die positieve scenario’s zullen slechts een beperkte stijging geven.

Grafiek twindicator AEX Index

 

De Duitse DAX bevestigt het plaatje van de AEX. Als de koers iets verder omlaag gaat, dan krijgen we een behoorlijk correctie. We kunnen dus concluderen dat de grafiek synchroon loopt met de werkelijkheid van de verkiezingen.

De verkiezingsuitslag kan de indices omlaag duwen onder de steunzone maar de koers kan er ook in blijven. Maar als contraire trader heb ik al maanden geleden gezegd dat Trump gaat winnen en dus ga ik voor de kleine kans dat dit daadwerkelijk gebeurt.

Zelfs zonder dit event zijn er verkoopsignalen die we niet moeten negeren.

Grafiek twindicator DAX Index

 

Ook de Londonse FTSE 100 Index heeft nu verkoopsignalen gegeven. Natuurlijk heeft dit aldaar ook te maken met de beweging in de Britse pond.

Grafiek FTSE 100 Index

 

Brexit weer exit?

We zien dat naar aanleiding van de verhoogde inflatieverwachtingen in het Verenigd Koninkrijk en de rechtszaak aldaar tegen de Britse exit dat de euro-pond een behoorlijke correctiebeweging maakte op de eerdere zwakte. De trend lijkt gedraaid maar daarvoor is het waarschijnlijk nog iets te vroeg.

Grafiek valutapaar euro tegenover het Britse pond

 

De Dow Jones Industrial Average is verder aan het verzwakken en voorspelt zo weinig goeds voor de toekomst van de Verenigde Staten.

Grafiek Dow Jones Index

 

Het langeretermijnplaatje kan door de verkiezing ook gemakkelijk negatief worden.

Langetermijngrafiek Dow Jones index

 

Sell of oversold?

De S&P 500 is al meer dan acht dagen achter elkaar gedaald, begin dit jaar zagen we dat ook en pas later leidde dat weer tot een herstel.

De indices liggen dus zwak en ik blijf dan ook short voor de verkiezingen. Maar ook de losse aandelen die het eerder prima deden (lees superstocks) geven nu verkoopsignalen.

Grafiek S&P 500 Index

 

De walm van oude Zalm

ABN Amro haalde even negatief het nieuws met de special purpose vehicles met Lion King-namen, ook kwamen ze in het nieuws met te veel enthousiasme in de creditkaart-divisie, dat leidde vrijdag al tot een officieel verkoopsignaal. Ander nieuws was dat ze nog dit jaar de kerstpakketten afschaffen voor het personeel.

Als Zalm nu af zou zien van zijn bonussen dan zou dat meer een signaal zijn dan het penny wise pound foolish-verhaal nu.

Grafiek aandeel ABNAmro

 

Oude tips

Adidas is sinds het beloofde verkoopsignaal al leuk gedaald maar technisch gezien kan het nog veel verder.

Grafiek aandeel Adidas

 

Microsoft dreigt ook met een verkoopsignaal te komen als het slot onder de 58,26 dollar komt.

Grafiek aandeel Microsoft

 

Facebook heeft reeds verkoopsignaal gegeven. Ik hoop op een beetje herstel om hernieuwd short te gaan. Maar wees gewaarschuwd dit aandeel kan gemakkelijk veel verder omlaag.

Grafiek aandeel Facebook

 

Ook Apple heeft een verkoopsignaal gegeven. Ook in EB-indicator hadden we de afgelopen week een verkoopsignaal.

Grafiek aandeel Apple

 

Amazon heeft ook officiële verkoopsignalen geven. Ik heb nog een putspread open staan.

Grafiek aandeel Amazon

 

Starbucks, hieronder de weekgrafiek, heeft ook al langer verkoopsignalen.

Langetermijngrafiek aandeel Starbucks

 

Op alle voorgenoemde aandelen had ik shortposities en heb ik prima gescoord. Echter ik had ook een longpositie op zonnecelbedrijf First Solar dat de wereld probeert te verbeteren. Het bedrijf staat maar een paar keer de winst en er zijn overnames in deze sector gaande.

Toch wist dit aandeel op redelijke cijfers nog weer fors onderuit te gaan. Ik heb even calls verkocht om een beetje mijn aankoopprijs te verlagen maar het is wel even pijnlijk om in de value trap te stappen.

Als beer moet je al oppassen dat je geen benen kwijtraakt in bear traps en dan krijg je voor je groene gedachten ook nog eens een lid op de neus. Gelukkig weet ik dat je ze niet allemaal kan hebben.

Grafiek aandeel First Solar

 

Spelletjesmaker Activision heeft zo voor de kerst niet een spel dat de gameboys- en gamegirls-harten sneller doet kloppen. Er zijn nu al zoveel varianten geweest op de oude succesnummers dat het is gaan vervelen. Volgens de experts doet Electronic Arts het beter. Dit is met de grafiek een reden om te verkopen.

Grafiek aandeel Activision Blizzard

 

Resume...

De soap-verkiezingen zullen alles bepalend worden de komende week en de weken daarna, maar we zien dus dat juist de aandelen waar grote winsten in waren het hardst aan het dalen zijn. Hoe ver het gaat dalen is helaas altijd moeilijk te zeggen. Woensdag weten we weer meer.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 7 november 2016 17:37
    Bedankt Cees. Feest ja.. Het was te verwachten. De indici zijn (te) ver naar beneden gezakt. Een technisch herstel ligt dan in de lijn der verwachtingen. Trump shock of Clinton rock. Bizar dat het zo'n impact heeft op de beurzen. De VIX is behoorlijk hoog gegaan. Naar een niveau van boven de 20. Ik heb de VIX vrijdag voor zo'n 60% weggedaan. En ze doen vandaag een -18% op 18. Mooie getallen zo. Ik koop morgen misschien wat VIX terug. Want de beurzen lijken dichtgetimmerd. Ik zie daar geen verandering in, ook niet door een overwinning van Clinton. Schulden blijven in elk land mega veel. Iemand kan toch een keer niet terug betalen, iemand moet toch een keer pijn lijden (afschrijven op de schulden), iemand moet toch een keer in op stand komen (met de verkiezingen). Kortom het wordt nog leuk de komende tijd. Niettemin houd ik de rally's goed in de gaten op de beurzen. Want ik verwacht nog wel wat (positieve) vuurwerk bij een overwinning van Clinton, welke zeker een aantal dagen, mogelijk zelfs een aantal weken kan aanhouden. Maar eerst de getallen zien, dan pas de aannamens verifieren of tegen spreken en daarop handelen. Shorters hebben een voorsprong genomen. Ze staan op 52.5%. De long ones staan op 47.5%. Dat was voorbeurs. Morgen een nieuwe update.
  2. Maan Arkenbosch 7 november 2016 19:01
    Mogelijk dat Hillary Clinton wint. Daarmee zijn de schulden sores niet weg. De Griekse regering heeft in de regeringsploeg schoon schip gemaakt om zo op de de schulden-wegstreep exercitie, voor te sorteren.Dat zal voor Schaubele en Merkel een probleem worden.De koersen kunnen hard omhoog gaan, maar 4 december met de Vijf Sterren beweging van Beppo Grillo komt ook snel in het zicht.De V.S. rente verhoging in december heeft voor een verhoging van de hypotheekrente % van de RABO dochter Obvion,Woonfonds, Centraal beheer en Hypotrust gezorgd. Het gemanipuleer van de E.U./Brussel/ECB met Griekenland en straks met Italië, zorgt voor oplopende risico premies. Dat vertaald zich op de financiële markten. De eindejaarsrally wordt in 2017 een kater.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 15,535
    +0,65% +0,100
  2. 94,420
    0,00% 0,000
  3. adidas AG 03 mei
    225,000
    +0,45% +1,000
  4. AEX 03 mei
    887,44
    +0,99% +8,73
  5. Amazon.com 03 mei
    186,235
    +0,82% +1,515
  6. Apple 03 mei
    183,360
    +5,97% +10,330
  7. DAX 03 mei
    18.001,60
    +0,59% +105,10
  8. EUR/GBP 03 mei
    0,8578
    0,00% 0,0000
  9. First Solar 03 mei
    191,550
    +6,12% +11,040
  10. 3.986,78
    +0,37% +14,72
  11. 452,050
    +2,35% +10,370
  12. 406,800
    +2,25% +8,960
  13. 0,00
    0,00% 0,00
  14. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  15. 73,110
    -2,43% -1,820

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links