Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eet meer fruit

Hoewel er al jaren problemen zijn met enorme overproductie en dus bodemprijzen in de landbouw treffen de sancties van Rusland ons toch hard. De prijzen dalen nog verder en kostbaar eten wordt vernietigd. Maar als iedereen meer fruit gaat eten zijn al onze problemen verdwenen.

Nu is fruit heel gezond, maar ik vraag me af of onze versie van Buy American echt de oplossing is.

Maar goed de beurs steeg de afgelopen week en ik had dit wel verwacht want afgelopen week hadden we expiratie en dus moesten de eerder gekochte puts aan de markt komen (verkocht worden of doorgerold worden) en dat moest ook een opdrijvend effect hebben.

En dat terwijl er toch ook een hoop slecht nieuws was:

  • retail sales in de Verenigde Staten flat terwijl er een stijging verwacht was, de core retail sales groeide maar 0,1% terwijl er een groei van 0,4% verwacht was
  • in Japan zakte het GDP 6,8% in
  • MBA-hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vielen 3,7%
  • jobless claims stegen minder dan verwacht (311k vs 295k)
  • NY manufacturing index viel naar 14.7 terwijl er 20 verwacht was
  • en het belangrijkste, het bleef rommelen in de Oekraïne

Grote effecten

Nog even terug naar de gevolgen van de crash, ja want door de vliegtuigcrash was er aandacht voor de oorlog in de Oekraïne. Analisten onderschatten het effect van een boycot in mijn beleving, 10% van onze export bestaat uit groente en fruit en dan heb ik het nog niet eens over de bloemen…

NRC becijferde het totale economische effect van de boycot op alle landen op 150 miljard. Je zou toch zeggen dat dit grote effecten heeft nu de economie nog zo broos is. Helemaal als je weet dat de rente al extreem laag is en er dus weinig normale wapens zijn om de boel op te vangen.

Achteraf gezien was “sell in may" tot nu toe helemaal niet zo gek. Onze beurs heeft per saldo überhaupt niet zo veel gedaan.

Extreen laag

De bund ging naar nieuwe highs, rente onder de 1% op tienjaars basis. Dus je zet je geld tien jaar weg en je krijgt hetzelfde als spaargeld. Men hoopt iedereen zo naar de beurs te jagen maar als het dan misgaat op de beurs is iedereen ineens slachtoffer.

Nu ben ik al tien jaar lang prediker van de deflatie maar of de rente daarbij zo extreem laag moet blijven? Natuurlijk is het zo dat als je over tien jaar meer met je geld kunt doen dan nu je eigenlijk nog wel een goed rendement hebt. Maar hoe blij kan je zijn?

Ik wil binnenkort wel een gokje wagen in een dalende bund en dus stijgende rente.

 

De Duitse DAX stoeit met een steunniveau. Als deze steun niet houdt dan zou je verwachten dat we een escalatie omlaag gaan zien. Sowieso hebben we een verkoopsignaal in de Twindicator.

 

Ook de AEX staat nog op een shortsignaal. Mogelijk was de recente herstelbeweging een pullback, dus als we weer gaan glijden moet je actie ondernemen.

 

De Eurostoxx 50 heeft nog wel ruimte omhoog maar ook die staat op een verkoopsignaal.

 

Biotech (IBB) staat officieel nog op een koop maar ik heb een speculatieve short ingenomen. Er ligt een weerstandslijn waar de koers tegenaan hikt.

 

De S&P 500 heeft nog een shortsignaal, maar zit nog wel mooi in het opgaande kanaal. Ook zitten de koers dicht tegen de Twindicatorlijn aan, dus als het hoger gaat, dan moet u ineens weer een longpositie hebben.

Maar als het omlaag gaat, dan moet u beschermt zitten. Het is dus een goed moment om een time-out te nemen.

 

De VIX ofwel de volatility uit de opties van de S&P 500 is nog steeds extreem laag zeker gezien alle onzekerheden over de toekomst.

 

De Nasdaq heeft weer koopsignalen gegeven. Maar ik heb speculatief een paar putjes december gekocht. Ik geloof niet dat niveaus die ooit bubbelniveaus heetten nu niveaus zijn die heel gemakkelijk gebroken worden.

 

Op lange termijn is het echt apart.

 

De Russell 2000 heeft ook een herstelbeweging laten zien, maar we hebben nog wel een shortsignaal. Een pullback naar de Twindicator is normaal een heel mooi verkoopsignaal.

 

Ook de Dow Jones is precies weer bij de Twindicator teruggekomen. Kortom als het omhoog gaat moet je de short dicht gooien en als het nu omlaag gaat moet je de short vergroten. De daling zal dan langer, groter en structureel worden.

 

Boskalis is weer heel bijzonder. Het Fondshuis was bull en ik was wat sceptisch immers ik zag een hoofd-schouderpatroon en dus had ik geen positie. Maar wat leuk was om te zien was dat het patroon tenietgedaan werd door de stijging.

Theoretisch krijg je nu een nog verdere stijging van het aandeel. Maar ik blijf er persoonlijk even vanaf.

 

Een aandeel dat ik wel long zit en ook met veel plezier long zit is LifeLock een bedrijf dat zich bezighoudt met cybercrime. Een groei markt en dan ook nog eens mooi signalen in de Twindicator

 

Apple zit ik ook long, weliswaar met een geschreven call er boven, maar binnenkort komen ze weer met een nieuwe telefoon en nieuwe Ipad-modellen. Kortom ik zie wel kansen.

 

Overigens heb ik Google tijdelijk short, omdat we technische verkoopsignalen hebben.

 

Tesla had al een probleem omdat ze garantie gaven op de accu terwijl we allemaal weten dat accu’s helemaal niet zo lang mee gaan. Maar nu gaan ze de garantie ook nog eens verlengen op het model S tot acht jaar. De koers liep hierop zelf iets omhoog.

Ik zou zegen dat zou niet moeten kunnen en met mij anderen. Het was dan ook een strijd tussen de bullekes en de beertjes. Het resulteerde is een hamerpatroon (hammer). Toch weer een leuk moment om een gokje te wagen in dit aandeel omlaag?

 

Sprekend over een gokje, in Banco Santander heb ik ook nog steeds verkoopsignalen. Ook dit lijkt me wel leuk voor een gokje omlaag.

 

Dan nog even: bescherming is een must!

Er zijn analisten die net als ik een bubbel zien. Dus bescherming kan zeker geen kwaad zeker met deze lage implied volatility.

Maar ik sluit af met de situatie in Rusland: ik adviseer onze regering om wat Leopard-tanks terug te kopen. Beter mee verlegen dan om verlegen.

Om toch nog leuk te eindigen een vraag: valt Tiger Woods ook onder het selfies-verbod met tijgers in New York?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 augustus 2014 10:53
    BUND hoog, dat gokje ga ik ook eens wagen. Die sancties treffen Griekenland heel hard want exporteerde heel veel groente en fruit naar Rusland. Griekenland is dan ook tegen sancties net zoals Tsjechië, Slowakije, Hongarije en naar het schijnt ook Dld(behalve Merkel dan ?). Misschien toch short EU? Wat te denken van de leugens van Poroschenko(goed geschreven?)omtrent vernietigen Russisch konvooi dat in de Oekraine zou zijn? Beurzen keilden omlaag bij dat bericht. Geeft te denken voor vlucht MH17. Naar het schijnt heeft Oekraine nooit haar gasrekening aan Rusland betaalt, niet één usd. Net goed voor die Russen? Betalen ze de EU wel terug of hoeft dat niet?
  2. [verwijderd] 18 augustus 2014 12:05
    Cees zegt: wat bescherming kopen! Maar wat dan: Putjes december ? Turbo's short op de AEX ?
    Ik heb in mei de helft van mijn portefeuille (vnl. aandelen) verkocht en wacht liever tot september/oktober om misschien weer in te stappen. Ben nu bezig aandelen, enz. te selecteren in mijn schaduwportefeuille.
  3. Met Effekt 18 augustus 2014 14:38
    quote:

    Leve de Beurs schreef op 18 augustus 2014 12:05:

    Cees zegt: wat bescherming kopen! Maar wat dan: Putjes december ? Turbo's short op de AEX ?
    Ik heb in mei de helft van mijn portefeuille (vnl. aandelen) verkocht en wacht liever tot september/oktober om misschien weer in te stappen. Ben nu bezig aandelen, enz. te selecteren in mijn schaduwportefeuille.
    TS op AEX en tegelijk long zijn is net zoiets als in het casino tegelijk op rood en zwart zetten; levert niets op.

    Een beter alternatief is een out of money put kopen, dus alleen verzekeren voor zware ongelukken. Bij een beperkte daling werkt dit niet.
    Een ander alternatief is gedekt calls schrijven en premie pakken. Bij een scherpe daling werkt dit niet.
    Als laatste kun je deze 2 alternatieven combineren; dan heb je zowel bij beperkte daling/stijging winst als bij sterke daling. Bij sterke stijging heb je minder winst.

    De helft verkopen doe ik ook soms, vooral als ik het niet meer weet.
  4. Tradingmate 18 augustus 2014 16:15
    Beste Cees,
    Het is grappig hoe je naar aandelen kijkt. Ten eerste, technisch. Maar daarin ben jij niet de enige gek... (niet onaardig bedoelt). Maar als ik kijk naar hoe je adviseerde over Apple. Je bent altijd negatief geweest over Apple. En nu staan ze (nagenoeg) op hun hoogste punt en wordt je positief. Overigens terecht, ik ban altijd al LONG geweeast in Apple.
    En een relatief nieuwe voor je is Tesla. Daar praat/adviseer je al negatief over sinds ze boven de 100 dollar noteerde. Gelukkig heb ik je advies nooit geloofd. En ik ben erg benieuwd hoe lang het duurt tot jij Tesla ook gaat aanbevelen. Moet Tesla daarvoor eerst boven de 700 dollar komen?

    PS ik zit long in Apple sinds 2002 en long Tesla sinds 2012 en ik kan zeggen, het is zeer lucratief om een buy and hold strategie te hebben, ipv dat wilde gedoe van deze handelsplatform eigenaar.
  5. forum rang 7 handyman6 18 augustus 2014 16:15
    "Bescherming moet"
    ? Gewoon je porto's verkopen en klaar is "Cees"...kan ook hoor .
    Zelf in juli helemaal uitgestapt op AEX 406:zelfs geen putjes meer ,want imo zitten we ff in niemandsland.
    De S&P en Nasdaq zijn zowat van rijp!
    Al kan het best nog weekjes doorkruipen: omhoog....

    GrH6
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links