Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rust in de Krim, beurzen omhoog

Rust in de Krim, beurzen omhoog

Als iemand een oneindig aantal apen voor een computer zou zetten en ze los zou laten gaan op het toetsenbord, dan is er een zekerheid dat één van deze apen de exacte versie van het boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw zal schrijven. Wie logisch nadenkt weet dat dit in praktijk onmogelijk blijkt.

Natuurlijk is de kans dat dit gebeurt verwaarloosbaar klein, maar er is een kans. Beleggen draait in mijn opinie voornamelijk om kansen. Een groot gedeelte van de tijd zijn de kansen op een bepaalde gebeurtenis te berekenen.

Beleggers hebben al decennialang houvast aan cijfers als:

  • de koers-winstverhouding
  • de omzet en de winst per aandeel (WPA)

Analisten zeggen vaak dat een lage koers-winstverhouding in combinatie met een hoge winst per aandeel een prachtig koopsignaal in het aandeel oplevert. Dit koopsignaal komt voort uit het feit dat statistisch gezien aandelen met een hoge koers-winstverhouding en een hoge WPA, het nu eenmaal beter doen dan aandelen die geen hoge cijfers kunnen bieden aan beleggers.

Gemiddelde verwachtingen

Het is echter altijd belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het gaat om statistiek. Er is in de statstiek altijd een uitzondering op de regel. Beter gezegd, het gemiddelde ontstaat uit een grote hoeveelheid data en in deze data zitten altijd outliers.

Op het moment dat zulke uitschieters en onverwachte events zich voordoen, raken de markten even in de war. Er ontstaat een verschil tussen de koers die overeenkomt met de gemiddelde verwachtingen en alle statstiek die onder normale omstandigheden de koers bepalen en de huidige koersbeweging die ontstaat door het onverwachte event.

Er kan echter aangenomen worden dat de koers na verloop van tijd weer gewoon terug stijgt of daalt naar de koers die overeenkomt met de gemiddelde verwachtingen. De onverwachte factor wordt weer uit de vergelijking gehaald.

De Krim

Ik doel met dit hele verhaal natuurlijk op de situatie in de Krim. Dit weekend lieten de ministers van defensie van Oekraïne en Rusland weten dat zij een tijdelijke wapenstilstand zijn overeengekomen. Het is in mijn ogen de eerste stap in de goede richting.

Met de goede richting bedoel ik in dit geval het naar de achtergrond verdwijnen van de hele situatie. De daling van de afgelopen weken is namelijk voornamelijk te wijten aan de dreiging van een oorlog in de Oekraïne met Rusland.

Ik weet dat ik hiermee kort door de bocht ga, er zijn uiteraard veel meer gevolgen. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het moeilijker wordt om kansen op de beurs in te schatten. Er is immers plotseling een extra factor in het spel gekomen.

Conclusie

Als de situatie in de Krim naar de achtergrond verdwijnt, kijk ik onmiddelijk weer omhoog en ga ik er vanuit dat de beurzen weer verder stijgen zoals zij voor de hele situatie ook wisten te doen. Gisteren en eergisteren liepen de  beurzen meteen weer op.

Vooralsnog liggen vandaag de beurzen er doods bij in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Het zal een saaie, futloze en lange beursdag worden. Pas nadat Tante Janet haar zegje heeft gedaan kan er richting gekozen worden.

Morgen daarentegen verwacht ik een positieve reactie op uitspraken van Yellen en enthousiasme op de beurs vanwege het uitblijven van een escalatie op de Krim. Ik handel uiteraard naar mijn eigen uitspraken. U kunt mijn Marktgevoel Swingtrading-portefeuille volgen hier op IEX.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 holenbeer 19 maart 2014 19:57
    quote:

    kees_t schreef op 19 maart 2014 16:58:

    @ Selwijn
    "een lage koers-winstverhouding in combinatie met een hoge winst per aandeel" is dit niet 2 keer het zelfde:)

    Nee.

    Stel 1000 aandelen X met koers 10 en winst 1. Koers/winst = 10, winst per aandeel is 1/1000-ste

    Stel 1000 aandelen Y met koers 100 en winst 1. Koers/winst = 100, winst per aandeel is ook hier 1/1000ste.
  2. Selwyn D. 20 maart 2014 14:58
    quote:

    holenbeer schreef op 19 maart 2014 19:57:

    [...]
    Nee.

    Stel 1000 aandelen X met koers 10 en winst 1. Koers/winst = 10, winst per aandeel is 1/1000-ste

    Stel 1000 aandelen Y met koers 100 en winst 1. Koers/winst = 100, winst per aandeel is ook hier 1/1000ste.

    Mooie toevoeging. Bedankt voor deze extra uitleg. Zo zit het inderdaad exact.
  3. Selwyn D. 20 maart 2014 15:00
    quote:

    De Fluitende Hollander schreef op 19 maart 2014 14:20:

    @Selwyn,
    Dat klinkt als een logische analyse.

    Je bent op dit moment echter slechts beperkt belegd. Wat is de reden dat je op dit moment dan niet enthousiast long gaat in de Marktgevoel portefeuille? Wacht je nog op enige bevestiging van de markt? Ik ben benieuwd.

    Ja, dat klopt. Ik wacht altijd graag op extra bevestiging. Ik stel voortdurend meerdere scenario's op en probeer de risico's in te schatten. Zodra het er op lijkt dat één van de scenario's realiteit wordt, dan stap ik in en handel ik er naar.
    Vooralsnog rommelt het inderdaad nog wat teveel in de Krim om er volledig voor te gaan. Één schot en alles verandert. Ik zou graag nog een positieve speech horen of een ander soort stukje positief nieuws. Dan mis ik het eerste stukje van de rit omhoog, maar heb meer zekerheid en dus minder risico.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links