Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vraag en antwoord: nu nog instappen?

Ik heb door winstnemingen in de afgelopen maanden behoorlijk wat langs de zijlijn staan, nu stijgt de beurs verder en verder en rente levert natuurlijk niets op. Toch instappen?

Op een rijdende trein springen is altijd extra oppassen geblazen. Maar voor een groot deel uit de markt blijven kan ook onverstandig zijn. De markt kent gelukkig veel alternatieven voor reguliere aandelen. In de eerste plaats zijn de beurzen in de Verenigde Staten en Europa hard gestegen, maar de wereld is groter.

Emerging markets zijn afgelopen halfjaar bijvoorbeeld gedaald. Deze daling komt onder andere door de daling van valuta. Dit kan een mooi instapmoment zijn onder het motto 'instappen is riskant, maar er helemaal uit blijven wellicht nog riskanter.' Dit kan met een brede emerging market-ETF zoals de iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Acc, IE00B4L5YC18), maar die is dan ook erg breed.

Specifieker liggen er wellicht meer kansen in de zogenaamde MINT-landen (Mexico, Indonesië, Nigeria en Turkije) en wellicht is China aan het uitbodemen. Aan de andere kant moet u ervoor waken te zoeken naar exotische beleggingen zonder dat er een fundamentele reden voor is.

Low vol
Bij een sterk opgelopen beurs zie je namelijk vaak de trend dat de risico’s vervagen en dat men zoekt naar iets dat minder hard gestegen is in plaats van een belegging met potentie. Denk hierbij aan de IT-bubbel die in de loop van 2000 spatte. Er komen nu bijvoorbeeld meer frontier-market-beleggingsproducten op de markt.

Dit zijn producten op markten die het zich nog moeten gaan bewijzen. Hier moet duidelijk het kaf van het koren nog gescheiden worden. Een alternatief voor winstnemen in largecaps kan een belegging zijn in minimum- of low volatility ETF’s. Dan blijft u beleggen in de aandelen van grote ondernemingen in een bepaalde regio, bijvoorbeeld Europa, maar dan met de nadruk op de aandelen met een lagere volatiliteit.

Als voorbeeld noem ik de serie Minimum Volatility ETF’s van iShares. Zij hebben deze onder andere op Europa, de S&P 500, de MSCI World en emerging markets. Risico’s zijn de soms flinke concentratie in bepaalde sectoren, zoals nuts, basisconsumptie en gezondheidszorg.

Niet parkeren
Overigens hoeft een cashpositie op dit moment helemaal niet verkeerd te zijn. Gezien de recordstanden op de beurzen, het nieuwe schuldenplafond in de Verenigde Staten en de onzekerheid over de exacte opzet van de tapering. Ongetwijfeld zal dit leiden naar koopkansen. Maar dan moet de cashpositie niet geparkeerd zijn.

Beleggingen in bijvoorbeeld geldmarktproducten lijken minder interessant. Als het al meer oplevert dan de spaarrente, zal het vaak verlies opleveren door de spreads bij in- en uitstap. Deposito’s zijn sowieso uit den boze. Je moet slagvaardig kunnen zijn wanneer een koopkans zich voordoet.

De kracht achter de aandelenstijging is deels de immer lage rente. En ondanks de stijging van de lange rente dit jaar is die rente nog lang niet op een niveau dat het ons tevreden stemt. Hierdoor vloeit er veel vermogen vanuit vastrentende waarden naar de aandelenmarkt. En wellicht maken we in Nederland dit jaar daarom nog wel een leuk eindspurtje.


Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Tjerk Smelt

Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Hij schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis het eBook ‘Succesvol indexbele...

Meer over Tjerk Smelt

Recente artikelen van Tjerk Smelt

  1. dec '13 Een mandje trackers voor 2014
  2. dec '13 Vraag en antwoord: Spreads ETF's 1
  3. dec '13 Nieuwe, interessante ETF's 5

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links