Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe, interessante ETF's

Beste Tjerk,

Ook dit jaar zijn er weer veel ETFs bijgekomen. Heb jij een oordeel over welke nieuwe ETF’s iets toevoegen aan het bestaande aanbod?


Ook dit jaar is er weer een sterke groei van het belegd vermogen in ETF's. Dit komt niet alleen door de koerswinsten over 2013, maar ook door de structurele verschuiving van vermogen uit beleggingsfondsen naar ETF's en de sterk groeiende interesse voor obligatie-ETF's.

Smart-beta
Afgelopen maanden zijn er veel zogenaamde smart-beta ETF's op de markt gekomen. De idee van smart-beta is dat er een betere wijze van samenstellen van een index wordt gezocht dan een index te kopiëren. Men stelt de portefeuille samen op basis van wenselijke eigenschappen.

Een smart-beta-ETF die absoluut iets toevoegt zijn de low- of minimum-volatility-ETF's. Deze ETF's kenmerken zich door het mandje aan te passen naar volatiliteit van aandelen, al dan niet met maximalisering van bepaalde landen, sectoren en individuele posities.

Hierdoor wordt het risico gereduceerd. Bijvoorbeeld in de iShares MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF(ISIN: IE00B8FHGS14). Een aantal volatielere aandelen zoals Apple, Exxon en Microsoft hebben een veel minder zware weging in deze ETF, terwijl deze aandelen in de reguliere MSCI World het zwaarst wegen.

Natuurlijk heb je dan ook direct het nadeel te pakken. In tijden van hoge koerswinsten van dergelijke aandelen loop je rendementstechnisch achter de feiten aan.

Daarnaast is de concentratie in een aantal sectoren relatief hoog omdat deze sectoren een lagere volatiliteit kennen. Juist de minimum-volatility-ETF's van iShares zijn hier een welkome aanvulling, omdat deze ETF's de exposure per sector maximaliseren. Overigens zijn deze ETF's niet alleen op de wereldindex verkrijgbaar, maar ook op indexen van Europa, de S&P en emerging markets.

Afdekken van renterisico
Er zijn obligatie-ETF's die trachten het onderliggende renterisico af te dekken. Bijvoorbeeld de iShares Euro Corporate Bond Interest Rate Hedged UCITS ETF (ISIN: IE00B6X2VY59). Deze tracker volgt het totaalrendement van bedrijfsobligaties uit de Barclays Euro Corporate Bond Index en dekt het onderliggende renterisico van de bedrijfsobligaties in de vorm van het risico op het rendement van Duitse staatsobligaties af. De afdekking is erop gericht om de blootstelling aan veranderingen in het rendement op Duitse staatsobligaties te minimaliseren.

A-aandelen in China
Recent zijn ook de eerste fysieke ETF's uitgegeven op de Chinese A aandelenindex, zoals de DB X-Tracker DBX CSI300 ETF. Deze is vooralsnog alleen nog in de Verenigde Staten genoteerd. In Europa is wel de synthetische variant verkrijgbaar.

A-aandelen zijn aandelen genoteerd aan de Shanghai en Shenzen effectenbeurzen. De A-aandelen zijn alleen toegankelijk voor Chinese investeerders. Als buitenlandse particulier is het helaas vrijwel onmogelijk om op een andere manier in A-aandelen te handelen.


Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Tjerk Smelt

Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Hij schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis het eBook ‘Succesvol indexbele...

Meer over Tjerk Smelt

Recente artikelen van Tjerk Smelt

  1. dec '13 Een mandje trackers voor 2014
  2. dec '13 Vraag en antwoord: Spreads ETF's 1
  3. dec '13 Nieuwe, interessante ETF's 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 DurianCS 7 december 2013 16:49
    quote:

    eltollo schreef op 6 december 2013 23:53:

    Kan iemand mij het essentiele verschil uitleggen tot een "smart beta ETF" en een beleggingsfonds?
    Bij een beleggingsfonds nemen mensen de beslissing over de keuze van aandelen en in smart beta ETFs zijn die keuzen geautomatiseerd. Er zijn dus algoritmes die de keuzen maken.
  2. Eemondt 9 december 2013 15:53
    Beste Tjerk,

    hoe zit het met de verhandelbaarheid van deze ETF's. Leuk om nieuwe ideeen toe te voegen, maar in juni kon ik een aantal ETF's alleen maar verkopen met grote afslagen omdat, neem ik aan, iedereen eruit wilde maar niemand wilde kopen. Over dit fenomeen wordt nauwelijks gesproken maar hoor hier wel regelmatig mensen klagen dat ze zomaar 6 a 8% spreads hebben
  3. forum rang 5 DurianCS 9 december 2013 22:46
    quote:

    Eemondt schreef op 9 december 2013 15:53:

    Beste Tjerk,

    hoe zit het met de verhandelbaarheid van deze ETF's. Leuk om nieuwe ideeen toe te voegen, maar in juni kon ik een aantal ETF's alleen maar verkopen met grote afslagen omdat, neem ik aan, iedereen eruit wilde maar niemand wilde kopen. Over dit fenomeen wordt nauwelijks gesproken maar hoor hier wel regelmatig mensen klagen dat ze zomaar 6 a 8% spreads hebben
    Ja, het probleem is bekend, maar je hoort er heel weinig over. Vooral ook omdat meestal de voorstanders van ETFs aan het woord zijn. Vooral bij wat minder liquide ETFs kan het hard gaan, en daar kun je dus maar beter niet in zitten als het mis gaat. Het bekende verhaal dat als iedereen tegelijk naar de uitgang wil, het gat wel eens aan de krappe kant kan zijn.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links