Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vraag en antwoord: welke obligatie-ETF?

In beleggingsportefeuilles worden steeds vaker ETF's gebruikt. Maar net als bij beleggingsfondsen zitten er ook tussen indextrackers de nodige verschillen. Hoe kies je de juiste? Columnist Tjerk Smelt van vermogensbeheerder Indexus gaat de komende tijd op IEX.nl vragen uit de ETF-beleggingspraktijk beantwoorden.


Ik twijfel hoe ik het vastrentende gedeelte van mijn portefeuille moet invullen. Welke ETF’s raadt u aan als ik verwacht dat de rente gaat stijgen? En waarom kiest u juist deze ETF’s?

Wellicht is dit op het moment de vraag die het meeste speelt bij beleggers. Immers, alles wegzetten in aandelen is toch voor veel beleggers te risicovol en de spaarrekening is ook geen goed renderend alternatief.

Qua rentevisie zitten we overigens op dezelfde lijn. Wij verwachten voor de komende jaren een gestaag aantrekkende rente. Vanzelfsprekend zal deze stijging niet langs een liniaal te leggen zijn en er is de afgelopen maanden ook aangetoond dat bepaalde gebeurtenissen of uitspraken, van bijvoorbeeld de FED, de rentebeweging in een stroomversnelling kan brengen.

Sinds begin dit jaar is de tienjaarsrente in Nederland (staatsobligaties) gestegen van net iets onder de 1,5% naar 2,1% nu. De piek was 2,45% begin september.

Bescherming kost geld
Per saldo een forse stijging waarvan we niet verwachten dat deze evenredig zal voortzetten, maar het is duidelijk dat de rente in een stijgende lijn zit. De komende jaren zou de tienjaarsrente kunnen oplopen naar 3%. Dat zou een effectief rendement betekenen van circa 0,5%. Beleggen in staatsobligaties loont dus niet de moeite.

Afhankelijk van het profiel van de belegger is het zaak om te beoordelen in hoeverre het offensieve gedeelte van de portefeuille overwogen kan worden of dat de belegger er beter aan doet om toch een profiel op te schuiven.

Voor het gedeelte dat vervolgens in obligaties weggezet dient te worden, zouden wij niet opteren voor een of twee ETF’s, maar voor diversificeren met meerdere ETF's. Denk hierbij aan het opknippen in bedrijfsobligaties, high yield, obligaties met korte en langere looptijden en eventueel obligaties in vreemde valuta. Voorts zijn er alternatieven waarbij bijvoorbeeld het rente- of valutarisico wordt afgedekt. Let wel, hedges kosten geld.

Beperkte looptijd
Met een stijgende rente in het vooruitzicht zou het logisch zijn om de looptijden zo beperkt mogelijk te houden. Dit levert echter nauwelijks rendement op en kan meer gezien worden als een stallingsproduct (voor grotere vermogens) dan als een serieus alternatief voor een spaarrekening.

High yield-obligaties zouden meer kunnen opleveren. Deze 'high yielders' hebben een hogere coupon in ruil voor een hoger risico. Dit risico wordt verlaagd door een kortere looptijd te nemen. Tot voor kort waren er echter geen euro high yielders met korte looptijden op de markt.

Om een mogelijke kandidaat voor een deel van de obligatieportefeuille te noemen: Pimco Short-Term High Yield Corporate Bond Index Source ETF (eurohedged), IE00BF8HV600. De gemiddelde looptijd is circa 2,8 jaar en er wordt belegd in circa 350 obligaties.

De YTM (yield to maturity) is 5,24%. Wij doen op dit moment onderzoek naar deze ETF als mogelijke beleggingspositie. Deze eurohedged-variant is pas kort geleden op de beurs van Londen geïntroduceerd, maar is gebaseerd op de dollar-ETF die een langer trackrecord heeft.

Klik hier voor meer columns van Tjerk Smelt.

 


Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Tjerk Smelt

Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Hij schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis het eBook ‘Succesvol indexbele...

Meer over Tjerk Smelt

Recente artikelen van Tjerk Smelt

  1. dec '13 Een mandje trackers voor 2014
  2. dec '13 Vraag en antwoord: Spreads ETF's 1
  3. dec '13 Nieuwe, interessante ETF's 5

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bergen 1 november 2013 00:53
    De auteur adviseert om niet voor 1 of 2 ETF's te kiezen, maar om te diversificeren met meerdere ETF's, o.a. bedrijfsobligaties, high yield, obligaties met korte en langere looptijden en obligaties in vreemde valuta. Vervolgens noemt hij welgeteld 1 ETF als voorbeeld. Een wel erg mager 'antwoord' op de gestelde vraag, heer Smelt.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links