Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De nieuwe Azië-crisis

Zoals u weet ben ik erg gesteld op mijn privacy. Maar als ik naar mijn werk rij, kom ik tientallen camera’s tegen die mijn kenteken registeren. Als ik op het net surf, weten ze alles van me, maar daar word ik met cookies nog een beetje voor gewaarschuwd. Ook op mijn mobiel word ik softwarematig gevolgd; elke knop die ik indruk kan worden geregistreerd.

Maar onze privacy blijkt nog veel verder in gevaar te zijn gekomen, want een aan Philips gerelateerd bedrijf kijkt met ons mee als we televisie kijken en dat was voor veel mensen toch onverwacht.

  • Dus als u het pornokanaal kijkt, krijgt u direct een folder van de seksshop binnen. 
  • Als u teveel kookprogramma’s kijkt, kunnen ze ervan uitgaan dat u overgewicht heeft en zullen ze uw verzekering op de hoogte stellen.

Het zijn dus niet alleen de buren die alles van u weten. Onze toekomstige ijskast houdt bij wat we eten en opnieuw als dit teveel calorieën zijn, krijgt u een belletje van uw huisarts. Overigens via uw airmiles of andere spaarkaarten wisten we dit ook al.

Misstanden
Gelukkig zijn rechters ook op hun privacy gesteld. In Amerika weten we sinds kort dat alles door de NSA wordt afgetapt en dat gebeurt onder het mom dat het goed voor ons is. Klokkenluiders die dit naar buiten brengen, worden zwaar gestraft.

De klokkenluider die misstanden in het leger naar buiten bracht krijgt 35 jaar  celstaf. Een straf die de meest brute moordenaars nog niet eens krijgen. Je zou juist verwachten dat we als samenleving blij zijn met de klokkenluiders omdat ze ons informeren.

En dan is er nog de misstand dat de oprichter van Alpe d’Huzes 160.000 euro declareerde terwijl wij het idee hadden dat iedere euro aankwam bij het goede doel. Maar ik schaam me nog het meest voor het feit dat de er een hele groep burgers met zenuwgas wordt vermoord en dat niemand wil ingrijpen.

Manipulatie
Pas als we zeker weten dat alle gevolgen vervlogen zijn, gaan we kijken of we harde bewijzen kunnen vinden. Wij en dus ook onze wereldleiders vinden politiek belangrijker dan mensenlevens, helemaal als het een ver-van-ons-bed-show is.

Ook van het feit dat er twee miljoen mensen in een vluchtelingenkamp zitten in die regio ligt niemand wakker en is nauwelijks reden tot acute hulp. Ondertussen doen onze leiders zoals Obama stoer naar Rusland, maar uiteindelijk gebeurt er niks.

Zo ook het hele ingrijpen van de overheden in de financiële markten, QE. Alleen het gerucht dat QE minder gaat worden heeft in de emerging markets tot een enorme beweging geleid en dan nog hebben mensen niet in de gaten hoeveel de markten gemanipuleerd worden.

Heel af en toe wordt het even duidelijk wat voor rare dingen er gebeuren. Op Twitter werd ik gewezen op een artikel over de VIX. De marktvolatility werd even omlaag gezet.

Het wordt dan ook van groot belang wie Ben Bernanke gaat opvolgen. Want gaan ze als Talking Heads gewoon door met de Train to Nowhere of als Bowie? Of het manipulatie is of niet als we niet oppakken krijgen we ineens overal weer koopsignalen.

Volgens de Twindicator moet de AEX geen slot krijgen boven de 376,50 want dan hebben we ineens weer een longsignaal.

De EB-indicator blijkt achteraf gezien toch nog geen verkoopsignaal gegeven te hebben. Nu weten we natuurlijk beter maar dit is de grote truc van het exponentiële gemiddelde: achteraf kun je het niet meer nazien. Door het vele herstel zou je nu volgens deze indicator long zitten.

De rente loopt overigens nog steeds gestaag op, ook is de spread (het verschil) tussen Duitsland en Nederland weer heel groot.

De bund zit nog steeds in een neergaande trend, maar is mogelijk te hard gevallen en kan dus ook best tussentijds even opleven. De EB-indicator op de DAX heeft net als de AEX zogenaamd geen verkoop gegeven en staat zeker als het iets verder herstelt weer op een longsignaal.

De Dow Jones is even op een steunniveau-tje beland. Het officiële koopsignaal komt pas op 15.208,84 (slot)

De Nasdaq was weer een keer hele avond open?. Ja ik maak er maar grappen over want op donderdag waren ze drie uur dicht en als we dan weten dat we tegenwoordig werken met trades die eenduizendste milliseconde duren dan weten we ook hoeveel affaires er gemist zijn.

Overigens is alleen de Nasdaq naar een koopsignaal gedraaid.

Want ook de S&P 500 staat nog op verkopen en pas een slot boven de 1678,63 geeft een koopsignaal.

De afgelopen weken is China in het nieuws over de aanpak van corruptie. Dit is  tot ver in de top doorgedrongen en omdat iedereen erop gefocust is, is er een regel uitgegaan dat de top geen luxe-artikelen meer mag kopen omdat dit teveel opvalt. Dat moet effect op de dure merken hebben...

De index zelf is door een iets beter PMI-cijfer naar een koopsignaal gedraaid.

Voor de rest hebben we in Europa te maken met weer nieuwe leningen (lees schenkingen) voor Griekenland. Ik heb in mijn voorspellingen voor het jaar 2013 een Griekse exit staan in dit jaar; dat begint op losse schroeven te staan als we gewoon weer geld geven.

Overigens zou in mijn optiek een Griekse exit juist een oplossing zijn. Maar die oplossing laat dus nog op zich wachten. Een veel groter probleem is nu de oplopende rente dit kan al het herstel als sneeuw voor de zon laten verdwijnen.

Het tapering-vraagstuk blijft dus spelen, het schuldenplafond komt heel snel weer in zicht en daarnaast hebben we de discussie rond de opvolger van Ben. Kortom genoeg zaken waar we ons druk over kunnen maken.

Daarnaast zijn er de problemen rond de opkomende markten. In 1998 begon de Azië-crisis juist in deze landen. Dus als het probleem doorzet wordt het vanzelf ook een probleem voor de banken en de bedrijven.

Ik vind de emerging markets langzaam maar zeker koopwaardig, maar als ik naar de grafieken kijk van de BRIC's of de MSCI Emerging Markets index dan zijn er nog geen redenen om snel in te stappen.

Helemaal op langere termijn is er eigenlijk nog niet zo veel vanaf en is er nog veel meer ruimte.

Ook de Next 11 geeft nog zeker geen koopsignaal.

Ook als ik specifiek kijk naar landen als Turkije is er nog geen reden om direct in te stappen.

Mocht u een ETF willen kopen op de emerging markets, kijk dan even in welke valuta deze handelt…. Maar lees voor u dit doet de diverse verhalen over de perfecte storm die gaande is in deze markten:

In al die stress moet goud het toch ook goed doen?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 26 augustus 2013 12:35
    Ja,jongen ,als gewoon burger/belegger kun je daar knap moedeloos van worden,al dat machtsmisbruik en die enorme corruptie overal dus,maar ...was het ooit anders,dan?!
    Het verschil met vroeger is hooguit dat er veel meer, sneller, bekend raakt en daar schrikken we dan van,maar "the Powers in Charge" doen toch altijd al alles wat ze willen,wat in hun kraam te pas komt imo...zucht...
    H6
  2. forum rang 4 s.lin 17 oktober 2013 15:08
    Philips, Unilever en de rest voelen zwakke groei Azië, denkt Rabo
    17 oktober 2013 14:46
    De afnemende groei in opkomende markten en de verzwakking van valuta van de betreffende landen hebben in het derde kwartaal druk gezet op de resultaten van een reeks grote Nederlandse bedrijven.
    Die effecten zijn nog niet volledig in de verwachtingen voor die cijfers verwerkt, stellen analisten van Rabobank in een donderdag gepubliceerd rapport.

    Het vooruitzicht dat de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid gaat beperken en de eerste tekenen van economisch herstel in Europa hebben de afgelopen maanden gezorgd voor een uitstroom van kapitaal uit opkomende markten. Mede daardoor zijn onder meer de munten van India, Zuid-Afrika en Brazilië sterk gedaald ten opzichte van de euro.

    Omzet 4 tot 8 procent gedrukt

    De analisten wijzen erop dat Unilever al heeft gewaarschuwd voor de negatieve effecten van de afzwakkende groei en druk op de valuta in Azië. Nutreco voerde valuta-effecten aan als een van de redenen voor de lagere winstverwachting voor dit jaar.

    Volgens Rabo hebben ook Philips, Reed Elsevier, Arcadis, Corbion, Vopak, DSM, AkzoNobel, Brunel en TenCate waarschijnlijk last gehad van deze ontwikkelingen. Valutaschommelingen kunnen bij deze bedrijven de omzet met 4,4 tot 8 procent hebben gedrukt.

    Het negatieve effect op de winst per aandeel kan oplopen tot 7 procent, afhankelijk van hedgingstrategieën.

    Z24.nl
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links