Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van Apple, voor Amerika

Apple is geweldig, Apple is het wonderkindje van de Amerikaanse economie, Apple verrijkt miljoenen levens en Apple financiert de VS bijna single-handedly. Aldus Apple. Tim Cook, de CEO van de technologiegigant, moet vandaag voor het Congres verschijnen om zich te verdedigen tegen de vermeende belastingontduiking die Apple ten laste wordt gelegd. 

Het bedrijf verscheepte in vier jaar tijd 30 miljard dollar naar Ierland, zonder daar ook maar een procent belasting (corporate income tax) over te betalen, stelt het Senate Permanent Subcommittee on Investigations in een nieuw rapport. Niet waar, zegt Apple. Het bedrijf betaalt alle vereiste belastingen en met zes biljoen was de technologiegigant vorig jaar verantwoordelijk voor 2,5% van alle corporate income tax in de VS.

The Washington Post legt uit hoe Apple’s constructie in elkaar zit: Apple Operations International staat in Ierland geregistreerd, maar omdat het management niet in Ierland (maar in de VS) plaatsvindt, heft Ierland geen belasting op de verdiensten. Apple betaalt in de VS echter ook geen belasting, omdat het bedrijf daar niet geregistreerd staat. Daarnaast bevindt een groot deel van het intellectueel eigendom zich in Ierland – waar de belasting beduidend lager is dan in de VS en de staat Californië – terwijl deze vondsten zijn gedaan door werknemers in Cupertino, CA.

Kan erger
Maar, stelt het bedrijf in de getuigenis/lofzang die het vandaag publiceerde, Apple biedt tienduizenden Amerikanen werk, verbetert met zijn revolutionaire producten het leven van miljoenen Amerikanen, laat aandeelhouders profiteren van het succes en spekt ook nog eens de Amerikaanse schatkist met miljarden aan belastingen. Sterker nog, het bedrijf betaalt gewoon alle vereiste belastingen.

Het kan namelijk allemaal veel erger. Apple maakt geen gebruik van ‘tax gimmicks’. Het bedrijf verplaatst zijn intellectuele eigendom niet naar offshore belastingparadijzen, om vervolgens de producten in de VS te verkopen, financiert de binnenlandse activiteiten niet met de leningen van buitenlandse dochterondernemingen, stalt het spaargeld niet op een Caribisch eiland en heeft geen bankrekening op de Kaaimaneilanden. De Ierse activiteiten verzetten wel degelijk belangrijk werk. Het spreiden van de kosten van Research & Development volgens de geldende wet- en regelgeving stelt Apple in staat de dure werknemers in dienst te nemen die deze werkzaamheden uitvoeren.

Geen sorry
Ja, Apple bezit buitenlands geld – ruim 60% van de inkomsten wordt tenslotte buiten de VS binnengehaald – maar betaalt daar in de betreffende landen netjes belasting over. Het geld wordt gebruikt om de buitenlandse ondernemingen verder te versterken, waarbij het belang van de aandeelhouders op de eerste plaats staat. Als het geld teruggestuurd zou worden naar de VS, zou Apple hierover 35% belasting betalen. En dat komt de aandeelhouders niet ten goede. Het uitgeven van obligaties is gewoon een goedkopere manier om kapitaal naar de aandeelhouders terug te laten stromen.

Kortom, Apple valt niets te verwijten. Aldus Apple. Het is de vraag of men er daar in het Congres ook zo over denkt. Wat denkt u, komt Apple weg met deze slimme bespelingen van het internationale belastingstelsel en is de hoorzitting niet meer dan een gratis PR-praatje, of kan het bedrijf een fikse boete tegemoet zien en zuchten de toekomstige verdiensten onder een zware belasting?


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Chantal Groothengel

Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Meer over Chantal Groothengel

Recente artikelen van Chantal Groothengel

  1. jan '14 Koersval helpt u het ziekenhuis in 5
  2. dec '13 Japan wordt weer groot 1
  3. dec '13 Hopeloos ouderwetse beleggingen 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bangizwe 21 mei 2013 14:21
    Pietje: Volgens mij zal er ook niet veel gaan gebeuren. Als je Apple hiervoor laat opdraaien hoe zit het dan met al die andere. Die Amerikaanse en Europese bedrijven kan je misschien nog dwingen. Maar die Aziaten gaan zichzelf niet in de voet schieten omdat Amerika of Europa dat vraagt. Die respecteren nu al geen enkele regel. Het verschil zal zijn dat Amerikaanse en Europese bedrijven er nog een flink nadeel er bovenop krijgen.
  2. [verwijderd] 21 mei 2013 14:28
    Het gebeurt overal.

    Google ontloopt ook massive bedragen aan tax via een belastingparadijs. De betreffende bank is opgezet door de vrouw van Mitt Romney. Zie zo ook de politieke verwevenheid. Of Garmin, zetelend op de cayman islands en nu zwitserland.

    Las in qoute over Nederlands exportproduct in de VS: dj's die voor 100.000 dollar per avond een feestje komen bouwen. Doordat zij als rondrijzende artiesten in geen enkel land langer dan drie maanden verblijven, betalen ze in Nederland geen belasting en stallen ze hun geld in de staat Delaware. Terwijl dj's die op hun zolderkamertjes aan het oefenen zijn en nog geen werk hebben wel in aanmerking komen voor WW.

    De boodschap is toch een beetje. "belasting betalen is voor sukkels".

    Of al die lege brievenbusfirma's in Nederland om belasting op dividend te voorkomen. Weldoener Bono bankiert bij abn amro. ;-)
  3. [verwijderd] 21 mei 2013 14:32
    EU wil dringend actie tegen belastingontwijking bedrijven

    BRUSSEL (Dow Jones)--Er moet dringend actie ondernomen worden om te voorkomen dat bedrijven "kunstmatige" maatregelen toepassen om de belasting te ontwijken.

    Hiertoe roept de Europese Unie (EU) dinsdag op, nadat Amerikaanse autoriteiten hebben geconcludeerd dat Apple Inc (AAPL) de afgelopen vier jaar geen vennootschapsbelasting heeft betaald over miljarden dollars aan omzet uit het buitenland.

    "Het moet lastiger worden voor bedrijven om trucjes te gebruiken om de belasting te omzeilen", zei een woordvoerder van de EU dinsdag in een persconferentie. Hij ging daarbij niet in op de kwestie Apple. "We geven geen commentaar op een specifiek bedrijf."

    Wel benadrukte de woordvoerder dat de Europese Commissie "een boel te zeggen heeft" over belastingontduiking of -omzeiling en dat er een aantal maatregelen worden genomen om dergelijke praktijken tegen te gaan.

    "Het is misbruik dat we dringend moeten stoppen", aldus de woordvoerder.

    De opmerkingen komen op het moment dat er in Europa harder wordt opgetreden tegen het ontduiken en omzeilen van belastingen. Woensdag komen de regeringsleiders van de EU-lidstaten in Brussel bijeen om te praten over een akkoord voor meer transparantie op het gebied van belastingheffingen.

    Apple betwistte maandag niet dat bepaalde van zijn overzeese ondernemingen geen vennootschapsbelasting betalen, maar ontkent dat dit lege hulzen zijn met het doel de belasting te ontwijken. Onderzoekers van de Senaat in de VS hebben geen bewijs gevonden dat wat Apple doet, illegaal is.
  4. Tradingmate 21 mei 2013 15:22
    Natuurlijk is het Apple weer die in de schijnwerpers komt te staan. Als er ergens iets is dan pakt men altijd de meest opvallende. Er zijn veel bedrijven die dezelfde, of zelf extremere manieren uitvoeren om belasting te ontwijken.
    Het is natuurlijk gewoon lekker om als senator een bedrijf te bashen, terwijl hij naar zijn eigen functioneren moet kijken, immers hij heeft het mogelijk gemaakt om deze ontwijking mogelijk te maken.
    Het is lekker populair, en het zal vast stemmers opleveren...
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links