Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Europese beurzen blijven dicht bij huis
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteerden maandag rond het middaguur verdeeld. De Stoxx Europe 600 index daalde licht tot 491,93 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,3 procent op 17.070,77 punten. De Franse CAC 40 noteerde 0,4 procent in de min bij een stand van 7.738,15 punten. De Britse FTSE stond licht hoger op 7.715,58 punten.

Vrijdag vestigden de Europese beurzen nog nieuwe records, met nieuwe all time highs voor de Stoxx Europe 600 en de DAX. Maandag doen de aandelenmarkten het rustiger aan.

ING zag weinig impact van de heropening van de Chinese beurzen, na een lange feestweek vanwege Chinees Nieuwjaar.

"Het kan zijn dat de Amerikaanse feestdag van vandaag een effect heeft", aldus ING, doelend op Presidents' Day in de Verenigde Staten, waardoor Wall Street maandag gesloten blijft.

Maandag is het ook rustig op macro-economisch vlak en staan er ook weinig bepalende bedrijfscijfers op de rol.

De samengestelde inkoopmanagersindexen die donderdag verschijnen wel voor beweging zorgen, volgens ING en dan met name voor de euro. De Europese munt noteerde maandag vrijwel stabiel ten opzichte van de dollar, op 1,0777.

"De consensus verwacht momenteel een beperkte opleving in de PMI-data voor de eurozone, maar alle metingen blijven krimp vertonen", aldus ING.

Donderdag staan ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank op de rol. Woensdagavond publiceert de Federal Reserve zijn notulen.

Deutsche Bank verwacht inmiddels een meer geleidelijke versoepelingscyclus voor de ECB. De Duitse bank verwacht dat de centrale bank de rentes dit jaar met 150 basispunten verlaagt, gevolgd door 50 basispunten aan renteverlagingen in 2025.

"Per saldo blijven we geloven dat de eerste renteverlaging eerder in april dan in juni zal plaatsvinden, maar recente cijfers en commentaren wijzen op een meer geleidelijke versoepelingscyclus dan we hadden gedacht", zei Deutsche Bank, dat nu eerder rekent op verlagingen met 25 dan met 50 basispunten per keer.

WTI-olie werd maandag bijna een procent goedkoper en kostte 77,75 dollar per vat. Vorige week werd WTI nog 3 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

In de Duitse DAX was Rheinmetall een overtuigende stijger, met een winst van ruim 3 procent. Verder waren de winsten beperkt. Commerzbank stond voor het weekend ook al onder druk en was maandag ook de hekkensluiter in Frankfurt, met een verlies van 2,5 procent.

Financials zaten in de lift in Parijs, met een plus van circa een procent voor de Crédit Agricole. Ook BNP Paribas noteerde in het groen.

Defensiebedrijf Thales leverde 3,5 procent in en belandde daarmee onderaan in de CAC 40. Ook Alstom en ArcelorMittal stonden duidelijk onder druk.

UBS verhoogde het koersdoel van DSM-Firmenich met handhaving van het koopadvies. Het aandeel daalde rond een half procent in Amsterdam. Heineken ging aan kop met een winst van een procent in Amsterdam, ondanks een koersdoelverlaging van Deutsche Bank. Het koopadvies bleef wel staan.

De Duitse bank verhoogde het koersdoel voor Universal Music Group, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel daalde licht. Shell kreeg een koersdoelverlaging van Berenberg, maar het koopadvies bleef staan. Het aandeel steeg licht.

Umicore daalde bijna een procent in Brussel, na een koersdoelverlaging van Berenberg, met een handhaving van het Houden advies.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20
CAC 40
DAX
PSI
STOXX Eur 600(P)-EUR

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. BEL 20 10:52
    3.869,42
    -0,14% -5,45
  2. CAC 40 10:52
    8.108,90
    +0,26% +20,66
  3. DAX 26 apr
    18.161,01
    +1,36% +243,73
  4. PSI 10:37
    6.673,16
    +0,92% +60,65
  5. 507,98
    +1,11% +5,60

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links