Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuws van

  1. jan '22 Europese beurzen sluiten hoger

    De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend hoger geëindigd. Op een slot van 483,35 punten steeg de Stoxx Europe 600 index 0,5 procent. De Duitse DAX won 0,7 procent op 15.912,33 punten, de Franse CAC 40 steeg 0,3 procent tot 7.194,16 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent lager op 7.585,01 punten.

    Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets presteerde de Londense beurs minder dan andere Europese beurzen, met name door een verkoopgolf van energie-aandelen.

    De rentedruk nam donderdag iets af. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde op 1,83 procent, na een piek van 1,90 procent eerder deze week.

    De Chinese centrale bank is bezig de rente te verlagen, om de stagnerende Chinese economie te steunen en om de pijn te verzachten van de aanstaande renteverhogingen van de Federal Reserve. Volgens economen van Nomura hebben de renteverlagingen geen echte impact op de economie en dienen ze meer als signaal.

    Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank bleek volgens Carsten Brzeski van ING dat de ECB realistischer is over de verschillende inflatiescenario's. De econoom verwacht op korte termijn geen renteverhogingen maar eerder een geleidelijke terugkeer naar een genormaliseerd beleid.

    Dat begint met de recent aangekondigde geleidelijke afbouw van obligatie-opkopen en eindigt met een eerste renteverhoging begin 2023, verwacht Brzeski.

    Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de inflatie in de eurozone in december is uitgekomen op 5,0 procent, gelijk aan een voorlopige raming. In november was dit 4,9 procent en in oktober 4,1 procent.

    De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1336. WTI-olie steeg licht na het verschijnen van de Amerikaanse olievoorraden, die afgelopen week met 0,5 miljoen vaten stegen.
     
    Stijgers en dalers

    Energie-aandelen stonden donderdag onder druk. BP en Royal Dutch Shell leverden tot 1,5 procent in.

    Associated British Foods, verloor meer dan 4 procent na teleurstellende kwartaalcijfers, met name bij zijn kledingwinkels van Primark.

    Deliveroo heeft het jaar 2021 sterk afgesloten, waarbij de maaltijdbezorger in het vierde kwartaal beduidend meer orders verwerkte. Het aandeel steeg bijna 1,5 procent.

    In Frankfurt deed sectorgenoot HelloFresh goede zaken, met een plus van bijna 5 procent, net achter koploper Sartorius. Covestro en Continental verloren 1,5 tot 2 procent in de DAX.

    In Parijs ging Veolia Environnement aan kop in de CAC 40 met een winst van ruim 2 procent. BNP Paribas was de grootste daler en leverde 2 procent in.

    Wall Street

    Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen duidelijk in het groen, waarbij de Nasdaq 1,5 procent steeg.

  2. jan '22 ECB: monetaire koerswijziging niet uitstellen om financiële stabiliteit

    De Europese Centrale Bank moet monetair beleid niet gebruiken om de risico's voor de financiële stabiliteit te beheersen. Dat betoogden centrale bankiers tijdens de laatste monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank.

    Het was de eerste keer dat her verband tussen monetair beleid en financiëel beleid structureel werd besproken, stellen de notulen van de vergadering van 15 en 16 december.

    Monetair beleid is niet geschikt om risico's voor de financiële stabiliteit te beheersen, omdat die zich vaak voordoen in specifieke markten in specifieke landen, stelden de haviken in de discussie.

    De duiven brachten daartegen in dat het bestaande macroprudentiële beleid, om de financiële stabiliteit te versterken, niet goed werkt, en dat dat een goede reden was om in het monetaire beleid rekening te houden met financiële stabiliteit.

    Door de monetaire steun onder de markten vandaan te trekken, loopt de centrale bank het risico dat dit leidt tot een "wanordelijke marktreactie", oftewel een beurscrash. Na zo'n crash zouden monetaire instrumenten, zoals het opkopen van staatsleningen om de rente laag houden, minder goed werken.

    Dit zou echter geen reden zijn om het monetaire beleid niet aan te passen, als dat nodig werd geacht om de primaire doelstelling van prijsstabiliteit te bereiken, was de conclusie van de discussie.

    In algemene zin was men van mening dat ruim monetair beleid de portemonnees van bedrijven en financiële instellingen ondersteunt en het risico van fragmentatie van markten beperkt.

    In de analyse van de marktsituatie medio december, concludeerde de ECB dat er "uitzonderlijke vraag naar veilige beleggingen was, omdat de onzekerheid over het monetaire beleid was toegenomen."

    Het obligatie-opkoopbeleid van de centrale bank van de afgelopen jaren dient ertoe om veilige beleggingen laag te laten renderen, zodat beleggers op zoek zouden gaan naar risico en rendement en zo de economie zouden steunen. 

Aandelen in het nieuws

  1. Arcadis 26 apr
    60,950
    +0,66% +0,400

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links