Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB: monetaire koerswijziging niet uitstellen om financiële stabiliteit

ECB: monetaire koerswijziging niet uitstellen om financiële stabiliteit
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank moet monetair beleid niet gebruiken om de risico's voor de financiële stabiliteit te beheersen. Dat betoogden centrale bankiers tijdens de laatste monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank.

Het was de eerste keer dat her verband tussen monetair beleid en financiëel beleid structureel werd besproken, stellen de notulen van de vergadering van 15 en 16 december.

Monetair beleid is niet geschikt om risico's voor de financiële stabiliteit te beheersen, omdat die zich vaak voordoen in specifieke markten in specifieke landen, stelden de haviken in de discussie.

De duiven brachten daartegen in dat het bestaande macroprudentiële beleid, om de financiële stabiliteit te versterken, niet goed werkt, en dat dat een goede reden was om in het monetaire beleid rekening te houden met financiële stabiliteit.

Door de monetaire steun onder de markten vandaan te trekken, loopt de centrale bank het risico dat dit leidt tot een "wanordelijke marktreactie", oftewel een beurscrash. Na zo'n crash zouden monetaire instrumenten, zoals het opkopen van staatsleningen om de rente laag houden, minder goed werken.

Dit zou echter geen reden zijn om het monetaire beleid niet aan te passen, als dat nodig werd geacht om de primaire doelstelling van prijsstabiliteit te bereiken, was de conclusie van de discussie.

In algemene zin was men van mening dat ruim monetair beleid de portemonnees van bedrijven en financiële instellingen ondersteunt en het risico van fragmentatie van markten beperkt.

In de analyse van de marktsituatie medio december, concludeerde de ECB dat er "uitzonderlijke vraag naar veilige beleggingen was, omdat de onzekerheid over het monetaire beleid was toegenomen."

Het obligatie-opkoopbeleid van de centrale bank van de afgelopen jaren dient ertoe om veilige beleggingen laag te laten renderen, zodat beleggers op zoek zouden gaan naar risico en rendement en zo de economie zouden steunen. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 20 januari 2022 15:06
    quote:

    vic06 schreef op 20 januari 2022 15:04:

    Rente dient verhoogt te worden. Huidig tarief in relatie tot inflatie is onhoudbaar.
    Al was het alleen maar om de zuidelijke overheden een beetje discipline bij te brengen. Maar helaas hebben die het nu voor het zeggen. Het is gewoon wachten tot het weer misgaat.
  2. Sustainable 20 januari 2022 16:41
    Het uitgangspunt bij het instellen van de ECB was dat het geen politiek instrument zou worden. Met de komst van Draghi en Lagarde is dit echter toch gebeurd: de rente laag houden zodat sommige landen niet onder financiële druk komen.

    Want het argument dat deze langdurige lage rente nodig is voor het bevorderen van investeringen is onzin. Er is geld in overvloed voor bedrijven, echter zij zullen alleen investeren als zij voldoende kansen zien waarop zij een goed rendement verwachten. Wat er wel is gebeurd is dat er asset bubbels zijn ontstaan en pensioensystemen zoals in Nederland uitgehold. De instabiliteit van de markt is hiermee eigenlijk toegenomen. De ECB met hun inconsequente argumentatie is daarmee een lachertje geworden.
  3. taurus86 20 januari 2022 17:37
    ECB gebruikt huidige 'scheve' situatie, als een slimme kneveltactiek voor de zuidelijke landen. Maar die willen dat allereerst het 'postbus bedrijven drama' wordt opgelost en de opbrengst daarvan naar hen vloeit.
    Eén constatering is al te maken: Ook Eurobonds gaan de zuidelijke landen niet helpen.

    Putin lacht in z'n vuistje, want die weet waar het ijs zwak is. Misschien is de Oekraïne show van binnenkort, wel een dekmantel waaronder de ECB werkelijkheid en de Biden flop, verstopt gaan worden.

    Goede les: Waar 'Houdt de dief' wordt geroepen, moet je altijd eerst kijken wat er achter je gebeurt!
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links