Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Tijdelijk topje

De consolidatie in de AEX is nog niet voorbij en de kans op een beperkte verdere maar kortstondige terugval blijft reëel. Na de forse stijging vanaf de hogere middellangetermijnbodem van 333 heeft de AEX een topje geplaatst bij 352,95. Deze top werd vrijdag geplaatst en gisteren intraday precies opnieuw getest.

Maandag werd er een doji gevormd (slot nagenoeg gelijk aan de opening) die deel uitmaakte van een tweedaagse harami. Dit toppatroon blijft geldig zolang de AEX niet boven de 352,95 weet te komen. Dit is een nieuwe weerstand die als laatste weerstand ligt tot aan de top van vorig jaar van 359.

Ondanks dat er een tijdelijk topje is gevormd, is de onderliggende kracht in de indices erg groot. In de AEX is het een teken van kracht dat de koers in een kortere tijd opliep vanaf de 333 dan de voorgaande correctie van 7% duurde.

Hogere bodem
In het middellangetermijnbeeld werd een bodem gevormd bij 333, dat ongeveer 1% lag boven het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de junibodem van 281. Dit retracementniveau ligt bij 329.

Verder werd op de weekgrafiek een grote bullish engulfing gevormd. Dergelijke patronen op de weekgrafiek zien we geregeld bij belangrijke bodems. In mijn ogen staat hier voor langere tijd een hogere bodem op de borden. Correcties en forsere terugvallen zullen echter in het lopende jaar vaker voorkomen.

Correcties zijn een vereiste van een stijgende trend, aangezien een dergelijke trend wordt gevormd door hogere bodems. Toch verwacht ik voor de komende weken een verdere stijging naar hogere niveaus voordat een volgende forse neerwaartse beweging van 5 tot 10% zal plaatsvinden.

Consolidatie
Mijn richtpunt voor de komende maanden blijft 373 en in het kortetermijnbeeld zou een beweging naar 359 tot 363 mogelijk moeten zijn. Met de vorming van de harami en de dubbele top bij 352,95 (geen tweezers-top) is echter een waarschijnlijk kortstondige periode aangebroken van consolidatie die al binnen enkele dagen kan worden afgerond.

Veel neerwaartse ruimte lijkt er ook niet te zijn. Het eerste steunpunt ligt bij de vorige top van 349,40, daaronder ligt het 50-daags gemiddelde bij 348. Een volledige terugval naar de belangrijke steunzone van 340 tot 344 lijkt momenteel een stap te ver, maar mag niet worden uitgesloten.

In deze zone liggen onder andere enkele voormalige toppen en bodems (zoals bij 344 en 342,30), maar ook de recent gevormde opwaartse gap ten tijde dat de dalende toppenlijn van het correctiekanaal opwaarts werd gebroken.

Voldoende steun
Ik ga er op dit moment vanuit dat het 50-daags gemiddelde voldoende steun kan bieden in de komende dagen. Na enkele dagen van consolidatie zal de AEX nieuwe kracht hebben opgebouwd voor de volgende opgaande beweging naar 359 tot 363.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Verder opwaarts
Enkele andere indices vormden in de afgelopen dagen ook hogere toppen. Toch wist bijvoorbeeld de DAX nog niet zijn sinds september stijgende toppenlijn te breken (nu 8015) en heeft in de komende dagen neerwaartse ruimte naar de voormalige top van 7871 tot het 50-daags gemiddelde van 7737.

Zodra de stijgende toppenlijn wordt gebroken, ontstaat een volgende opwaartse versnelling naar de all-time high en mogelijk een directe doorbraak. De all-time highs blijken bij veel indices in de afgelopen weken maar voor beperkte weerstand te zorgen.

Kijk bijvoorbeeld naar de Dow Jones die met gemak de 14.200 brak. Kortom enige dagen van consolidatie zijn mogelijk met beperkt neerwaarts potentieel waarna de indices een volgende opwaartse beweging zullen kunnen maken.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

145 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. CMT Prof 13 maart 2013 11:40
    Het lijkt mij verstandig de AEX op weekbasis te bekijken en dan de Fibonnaci retracements erbij. Dit geeft een beter beeld dan de daggrafiek. De AEX op weekbasis van 2008-2013: 38,2% retr. 310 en 50% 345,55. 61,8% op 381. De 38,2% en 50% zijn heel belangrijk voor de AEX in de afgelopen 5 jaar. Nu van 2003-2013: 38,2% op 336 en 50% iets onder de 380. Dus 380 lijkt mij de trigger.
145 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links