Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2013: Tussen hoop en vrees

De IEX-columnisten blikken - zoals gebruikelijk - weer vooruit op het komende jaar. Van AEX en Dow Jones tot dé verrassing en 'cliff' van 2013. U leest het in de aanloop naar 1 januari op deze site en in ons dossier Vooruitblik 2013.


Nadat het eindejaarsoptimisme van 2012 was weggeëbd, bleek de realiteit nog altijd somber. Frankrijk bleek toch echt een economische tijdbom te zijn, zoals The Economisthad voorspeld. Na een dieptepunt bereikt te hebben van 235 punten eindigt de AEX het jaar relatief sterk op 285 punten.

De Dow Jones corrigeert ook flink nu de Europese schuldencrisis weer oplaait. De extra gedrukte dollars creëren een hefboombeweging naar beneden voor aandelenmarkten, blijkt plotseling. Bennie Bernanke weet zich geen raad meer met zijn eigen economische theorieën en gooit de handdoek in de ring.

Goudbeleggers leven tussen hoop en vrees. Hoop op inflatie in de Verenigde Staten en vrees voor een ineenstorting van de Europese economie. Dit resulteert in grote prijsbewegingen maar de koers van goud komt uiteindelijk niet van zijn plaats.

De Europese economische groei neemt verder af door dalend consumenten- en producentenvertrouwen. De werkloosheid loopt verder op, ook in Noord-Europa. De totale groei voor Europa draait om naar krimp. De groei in de Verenigde Staten komt stil te staan, ondanks alle maatregelen. De Fed snapt maar niet dat de bijgedrukte dollars hun werk niet doen.

Voorspellingen Richard Abma Per 31 december 2013
AEX 285
Dow Jones 9700
Euro-dollar Koersdoel 1,24, het bezuinigen van Europa tegenover de monetaire expansie in de Verenigde Staten houdt de eurodollar lang in evenwicht, ondanks de verslechterende omstandigheden in Europa.
Goud Komt niet van z'n plaats.
ECB-rente 0,25%, rentes worden gehandhaafd op historisch lage niveaus. Midden 2013 wordt de rente nog eens een stap verlaagd en gaat het jaar uit op 0,25%.
Fed-rente 0,25%, blijft hetzelfde.
Tienjarige NL-obligatierente <1,3%, de woorden depressie en deflatie halen steeds vaker de kranten in Nederland. De Nederlandse tienjaarsrente duikt daarom onder de 1,3% gedurende het jaar.
Economische groei in Europa in percentage -0,5%
Economische groei in Verenigde Staten in percentage 0,0%
De 'cliff' van 2013 Frankrijk
De verrassing van 2013 Griekenland stapt - op eigen inititatief, toch uit de euro.
2013: het jaar van aandelen of obligaties? Obligaties, aandelen worden massaal verkocht. Iedereen plaatst zijn geld in obligaties omdat banken ook niet veilig zijn. Nimmer zagen we lagere rentes over de hele rentecurve als in 2013.

 


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. j@s 27 december 2012 12:37
    Heu, Low 235 - 285eoy 2012?
    't lijkt erop dat iemand hier een jaartje achter loopt of heb je B-versie uit 2011 voor 2012 per ongeluk ingestuurt ?

    Nee, zonder gekheid, ik snap er helemaal niets van. Tenzij de winstcijfers van de bedrijven volledig instorten verwacht je nu voor de AEX een KW van 8,5, dat was nog 9,5 voor 2012.

    gr J@S
  2. [verwijderd] 27 december 2012 13:13
    beetje aan de negatieve kant denk ik. Op ersoonlijke titel. Ik denk dat het up up up gaat. AEX ergens rond de 400 punten DJ 14000 of hoger. Maar het zal wel allemaal met het INSTAPMOMENT te maken gaan hebben. Aandeel beleggen wordt steeds meer korte termijn. Zoals alles eigenlijk. Happy Holidays!
  3. Keizer 27 december 2012 13:19
    Van alle glazen bol 2013 voorspellingen de eerste met lef, want analisten kijken (behalve Kees de K.) alleen maar omhoog. Want wanneer we de procentuele stijgingen van de voorspellingen van de laatste tien jaar zouden nemen, dan zou de AEX nu toch zeker op ruim 1000+ hebben moeten staan. (Hoewel Abma's voorspelling over ultimo 2012 ook volledig de boor mistte.

    Wat is eigenlijk het verschil met IEX-lezers die waarde hechten aan deze voorspellingen en met mensen die op een heuvel in Frankrijk het einde der tijden af willen wachten.
  4. [verwijderd] 27 december 2012 13:40
    Wat is eigenlijk het verschil met IEX-lezers die waarde hechten aan deze voorspellingen en met mensen die op een heuvel in Frankrijk het einde der tijden af willen wachten.
    Antwoord hebzucht en de dood.

    Maar wat wij als IEX-lezers het beste kunnen doen is mij niet duidelijk. Zelf denk ik van alles wat aandelen obligaties spaargeld ook in andere valuta een deeltje goud zilver liefst fysiek. En een beetje spelen met optie's turbo's of ondergewardeerde gokaandelen.
  5. Keizer 27 december 2012 14:27
    quote:

    tukkers schreef op 27 december 2012 14:23:

    Met RDS en Unilever eveneens, beiden 4% dividend.. Waarom zou ik die verkopen als de staatslening maar 1.3% doen... Lijkt me daarom alleen al sterk dat de AEX op 285 uitkom als Unilever en RDS niet meewerken..
    Wel lef hoor, Unilever all time high(laatste 10 jaar). Wat heb je aan dat dividend verdiend wanneer Unilever ultimo 2013 10% over meer lager staat? (En dan staan zo all time nog steeds hoog).
  6. [verwijderd] 27 december 2012 15:24
    Slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende oneliner "Marcel Tak for president", iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige jaarwisseling toewensende kennisgeving: een deskundig, met name in het gedeelte

    "Nadat het eindejaarsoptimisme van 2012 was weggeëbd, bleek de realiteit nog altijd somber. Frankrijk bleek toch echt een economische tijdbom te zijn, zoals The Economist had voorspeld."

    'vraag niet hoe het kan, maar profiteer er op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit hierbij betrokken "souvereine" lidstaten over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een door de toenmalige regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken van' artikel.

    @pi333 Naast het spelen of "gokken" met optie's, turbo's of ondergewaardeerde aandelen of valuta anders dan de mogelijk, wie zal het zeggen, in een vrije val terechtkomende Euro met de consequenties van dien, zoals het na de getraumatiseerde Grieken door de rest van de suffering people van de Eurozone in de rij staan van de gaarkeukens van de BRIC-landen, is ook te overwegen om verontwaardigd verongelijkt te "scoren", zoals de heer Dirck van Buren dit vanachter zijn computer mogelijk met een verkeerd uit het bed gestapt been in een reactie deed (zo komt de reactie/oprisping "Ondoordacht gezwam" achter een Windows xp home desktop computer op het 1e t/m 7e gezicht in ieder geval over, het is niet anders).
  7. [verwijderd] 27 december 2012 15:58
    PS In de Tweede Kamer was er vroeger boer Koekoek, die zei "Ik ben er tegen" (waarom bent u er tegen) "Ik ben er tegen omdat ik er tegen ben", die kort van stof was. Tegenwoordig is er een zondenbokkenpartij die in naam van de vrijheid ook overal tegen is, waar dan ook geen land mee te bezeilen is, wat dan ook geen andere partij in zijn hoofd haalt, maar helaas, helaas, in strijd met artikel 1 van de grondwet van Nederland waarin is bepaald dat discrimineren niet is toegestaan met een ongekende angst voor vreemdelingen permanent verontwaardigd verongelijkt "scorend" minder kort van stof is.
  8. [verwijderd] 27 december 2012 18:28
    @Ole's dadalife Het glas is inderdaad, keep it simple,

    - hoe men hier in permanent verontwaardigd verongelijkte, in naam van "de vrijheid" tussen de bijbel-, talmoed, Oost-, Midden- en Zuid-Europastudies, als permanent verontwaardigd verongelijkte, geen enkel land mee te bezeilende zonnetjes in huis uit te voeren zondebokken kruistochten, zondebokken godsdienstoorlog met ca. 1 miljard moslims

    - ga er zonder krediet-, banken-, Euro schulden- en vertrouwenscrises die de suffering people in de Eurozone teisteren maar aanstaan –

    burgeroorlog met de overige met het vingertje aan te wijzen te verketteren zondebokken die als het in naam van de vrijheid met een ongekende angst voor vreemdelingen scorende wake up, wake oneliners scorende leider na de barre tochten door de woestijn voor de te vestigen heilstaat zo uitkomt uit de zondebokkenhemel naar beneden zijn gevallen wat voor een doorsnee zondebokkenpartij op de barre tochten door de woestijn waar de bijbel en talmoed zijn ontstaan weer mooi meegenomen is door alles en iedereen verketterende, geen enkel land mee te bezeilende, met artikel 1 van de grondwet van de vooralsnog aan de Noordzee en vooralsnog niet in de woestijn gelegen lidstaat Nederland over het niet toegestaan zijn van discriminatie strijdig "scorende" oneliners al dan niet met een permanent verontwaardigd verongelijkt verkeerd uit bed gestapt been in een moeilijke bui ook over denkt,

    nee, nee, nee, er klopt niets van, wij hebben in de Tweede Kamer een monopolie op het benoemen van problemen, wij zijn de enige in de Tweede Kamer die weliswaar in strijd met artikel 1 van de grondwet die in graniet voor de Tweede Kamer is uitgebeiteld, maar desalniettemin, de problemen discriminerend benoemen, wij hebben in naam van de vrijheid de met artikel 1 van de grondwet strijdig discriminerende, geen enkel land mee te bezeilende "scorende" wijsheid in pacht, het glas is half leeg -

    altijd half vol.
  9. [verwijderd] 27 december 2012 20:34
    Benschop misschien wil je enigszins intelligent overkomen met de manier waarop je hier aan het schrijven bent..... Helaas, ik heb nieuws voor je. Allereerst slaat het nergens op en taalkundig is het absolute onzin. Beheers je deze schrijftaal niet, doe dan maar gewoon en schrijf zoals je het beheerst net als ik overigens.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links