Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duitsland-Nederland 3-0

Het is nog een ritje van +8,34% (op basis van de slotstand gisteren) en dan staat de DAX op een äll time high. Die stond op 12 december 2007 op het bord: 8076,12. En de AEX? Dat verhaal is een tikkie anders. Onze index moet nog een ritje van +107,04% maken naar die top van 701,56 van 4 september 2000.

Zo'n verschil? Hoe kan dat nou? Beide landen lijken veel op elkaar en Nederland is economisch toch een deelstaat van Duitsland? Om te beginnen is de vergelijking niet eerlijk. De DAX is een herbeleggingsindex en de AEX een prijsindex, waarin de dividenden niet worden herbelegd, maar juist er van afgaan.

AEX herbeleggingsindex
The greatest force in the universe is compound interest, zei Albert Einstein ooit. Dat maken met name herbelggingsindices over periodes van minimaal tientallen jaren prachtig duidelijk. Zeg maar de periode die u in uw werkend leven nodig hebt om pensioen op te bouwen, om een zekere dwarsstraat te noemen.

Anyway. de AEX herbeleggingsindex piekte ook in 2000 (helaas heb ik geen exacte data bij de hand) en kwam eind 2007 bijna weer zo hoog. Hoogste stand was toen 1268,88 op 12 oktober. Van de slotstand gisteren moet de AEX total return index nog een ritje van +36,04% maken om daar uit te komen.

Wir leben auto's
Zo is dat verschil met de DAX al voor tweederde weggepoetst, maar blijft er toch nog een enrom verschil over. Tja, dat heeft onder meer te maken met het decimeren van onze financials uit de AEX, iets waar de DAX iets minder last van had. Alleen Hypo Real Estate verdween daar door de achterdeur.

Verder is de samenstelling van de DAX heel anders, daar zitten drie reusachtige autobouwers in, twee energiegiganten en zo zijn er nog wat verschillen. Verschillen die uiteindelijk goed zijn voor kleine 30%-outperformance van de DAX.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 december 2012 16:52
    Die twee energiegiganten die je noemt zijn neem ik aan E.On en RWE, maar die hebben volgens mij echt niet aan die 30% ouperformance bijgedragen. Naast de genoemde autoindustrie is dat eerder de chemie, die in de DAX veel zwaarder weegt dan DSM/Akzo in de AEX, SAP en Siemens (vergeleken met Philips).
  2. j@s 6 december 2012 17:15
    @Rosser Klopt: Een indicatie van wie het o.a. beter gedaan hebben dan de DAX (vanaf 2002 en voorzover data beschikbaar) in oplopende outperformance:
    Sap (117%), Bayer, Siemens (126%),Fresenius MC (150%), Volkswagen (162%), Henkel vz (202%), BMW st (213%), Adidas Salomon (224%), Continental ag (289%) en BASF (356%)
    J
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links