Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: db x-trackers MSCI Emerging Markets

ETF van Tak: db x-trackers MSCI Emerging Markets
Structuur: Fonds
Beheerder: Deutsche bank
Onderliggend: MSCI Emerging Markets
Indexeigenaar: MSCI
ISIN Code: LU0292107645

Doelstelling

Het zo getrouw mogelijk volgen van de MSCI Emerging Markets Index.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is MSCI Emerging Markets Index. Deze index is in 1988 gelanceerd en bestaat uit ruim 800 onderliggende aandelen. Het is een zeer brede index waarin zowel grote, middelgrote als kleine bedrijven zijn opgenomen uit een groot aantal sectoren en 21 landen. Deze landen zijn Brazilië, Chili, Colombia, Mexico, Peru (Zuid Amerika), Tsjechië, Hongarije, Polen, Turkije (Europa), Egypte, Marokko (Midden Oosten), Zuid Afrika (Afrika), China, India, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, Filippijnen, Thailand, Taiwan (Azië). Het grootste aandeel is wordt gevormd door China (18%), Zuid-Korea (16%), Brazilië (13%) en Taiwan (11%).

Belangrijkste sectoren zijn Financials (24%), Technologie (14%), Energie (13%)en Materialen (11%). Jaarlijks wordt beoordeeld of de landen nog wel onder de categorie opkomende landen vallen, en zo nodig wordt de index aangepast. Aardig is dat, volgens de website van MSCI, de aandelen uit deze index bij de start in 1988 ongeveer 1% van het wereld aandelenkapitaal uitmaakte, terwijl dat in 2010 is uitgegroeid tot 14%.

Structuur
De db-x tracker MSCI EM heeft een synthetische structuur. Dat betekent de onderliggende index wordt gevolgd door het innemen van een derivatenpositie. In dit geval betekent het dat het fonds een swap constructie heeft met als tegenpartij Deutsche Bank. Het fonds loopt derhalve een tegenpartijrisico op de Duitse bank. De waarde van de swap is circa -20% van het fondsvermogen. Als onderpand van de swap heeft het fonds aandelen (87%) en obligaties (13%) in bezit. Het totale onderpand is circa 120% van de waarde van het fonds. Het aantal fondsen als onderpand is met bijna 300 erg ruim. De belangrijkste drie namen zijn Pfizer, BASF en Nestlé. De grootste positie komt niet boven de 3,5% uit.

Securities lending
Aangezien het fonds een synthetische structuur heeft is securities lending niet aan de orde.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert geen dividend uit. De inkomsten worden binnen het fonds herbelegd.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de MSCI Emerging Markets Index total return, waarin de ontvangen dividenden zijn verdisconteerd. Dat wil zeggen dat de dividendbetalingen worden meegenomen en worden herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is gebaseerd op de NAV cijfers die in op de website worden gepresenteerd. 



Het fonds heeft een TER ratio van maximaal  0,65% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door transactiekosten (negatief). Daarnaast spelen mogelijk fiscale aspecten een rol. Tot slot kan de tracking error een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik  de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in alle jaren, relatief beperkt boven de TER ratio. Over de afgelopen drie kalenderjaren bedroegen de werkelijke kosten gemiddeld 0,86%.

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 92,1 mln aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 3,4 mld euro. Op het moment van deze recensie was de bied en laatprijs gelijk aan 29,085 – 29,095 cent (0,03%).

Informatie
Deutsche Bank geeft veel informatie over deze ETF. Alle effecten in onderpand staan aangegeven en de beheerder geeft goede (historische) koersinformatie. Daarnaast wordt informatie over de onderliggende index gegeven, waaronder de koerswinst verhouding en het dividendrendement. Minpunt is dat de informatie niet in het Nederlands beschikbaar is.

Opmerkingen
Deze in omvang grote ETF (3,4 mld dollar) heeft een synthetische structuur. Daarvoor wordt doorgaans gekozen omdat het kostenbesparend zou zijn ten opzichte van het kopen van (een deel van) de aandelen. In dit geval lijkt dat wel op te gaan. De werkelijke kosten van deze ETF zijn over de afgelopen drie kalenderjaren, zeker in vergelijking tot de meeste andere MSCI Emerging Markets ETF’s, redelijk gespreid zonder uitschieters. De gemiddelde kosten zijn over de afgelopen drie jaren relatief laag. Dat maakt deze ETF geschikt voor beleggers die kostenbeheersing belangrijk vinden en geen bezwaar hebben over een structuur van swaps en eventueel andere derivaten.

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere MSCI Emerging Markets ETF’s bekijken.

Vanguard MSCI Emerging Markets ETF
Lyxor ETF MSCI Emerging Markets
CS ETF on MSCI Emerging Markets
Amundi ETF MSCI Emerging Markets
iShares MSCI Emerging Markets


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links