Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: Amundi ETF MSCI Emerging Markets

ETF van Tak: Amundi ETF MSCI Emerging Markets
Structuur: Fonds
Beheerder: Amundi
Onderliggend: MSCI Emerging Markets
Indexeigenaar: MSCI
ISIN Code: FR0010959676

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de MSCI Emerging Markets Index.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is MSCI Emerging Markets Index. Deze index is in 1988 gelanceerd en bestaat uit ruim 800 onderliggende aandelen. Het is een zeer brede index waarin zowel grote, middelgrote als kleine bedrijven zijn opgenomen uit een groot aantal sectoren en 21 landen. Deze landen zijn Brazilië, Chili, Colombia, Mexico, Peru (Zuid Amerika), Tsjechië, Hongarije, Polen, Turkije (Europa), Egypte, Marokko (Midden Oosten), Zuid Afrika (Afrika), China, India, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, Filippijnen, Thailand, Taiwan (Azië). Het grootste aandeel is wordt gevormd door China (18%), Zuid-Korea (16%), Brazilië (13%) en Taiwan (11%).

Belangrijkste sectoren zijn Financials (24%), technologie (14%), Energie (13%)en Materialen (11%). Jaarlijks wordt beoordeeld of de landen nog wel onder de categorie opkomende landen vallen, en zo nodig wordt de index aangepast. Aardig is dat, volgens de website van MSCI, de aandelen uit deze index bij de start in 1988 ongeveer 1% van het wereld aandelenkapitaal uitmaakte, terwijl dat in 2010 is uitgegroeid tot 14%.

Structuur
De Amundi MSCI Emerging Markets heeft een synthetische structuur. Dat betekent de onderliggende index wordt gevolgd door het innemen van een derivatenpositie. In dit geval betreft het een swap constructie met als tegenpartij Crédit Agricole. Het fonds loopt derhalve een tegenpartijrisico op de Franse bank. De waarde van de swap is momenteel circa 0,6% van het fondsvermogen. Dat betekent dat het onderpand circa 100% bedraagt. Als onderpand van de swap heeft het fonds 17 aandelen in bezit, waaronder Telefónica (30%), Banco de Bilbao (20%), Sanofi (17%), Volkswagen (10%) en Carrefour (9%).

Securities lending
Omdat deze ETF een synthetisch karakter heeft, is er geen sprake van securities lending (uitlenen van de effecten uit de onderliggende index).

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert geen dividend uit. De inkomsten worden binnen het fonds herbelegd. 

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over het laatste kalenderjaar. Aangezien het fonds pas in 2010 is opgericht, zijn voorgaande jaren niet beschikbaar. De benchmark is de MSCI Emerging Markets Index total return, waarin de ontvangen dividenden zijn verdisconteerd. Dat wil zeggen dat de dividendbetalingen worden meegenomen en wordt herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van de intrinsieke waarde inclusief herbelegde dividenden.



Het fonds heeft een management fee (lopende kosten) van maximaal  0,45% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door transactiekosten (negatief). Daarnaast spelen mogelijk fiscale aspecten een rol. Tot slot kan de tracking error een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik  de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in 2011 met 0,61% iets hoger (0,16%) dan de officieel opgegeven management kosten.

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 61 miljoen aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 179 mln euro. Op het moment van deze recensie was de bied- en laatprijs gelijk aan 2,964 - 2,974, een verschil van 1,0 cent (0,34%).

Informatie
Amundi geeft redelijke informatie over deze ETF. Het is echter jammer dat deze informatie in het Engels is. Alleen het document met essentiële beleggersinformatie is in het Nederlands opgesteld. Prima dat dagelijkse informatie over de intrinsieke waarde van het fonds wordt gegeven, zowel in euro, als geïndexeerd. Jammer dat de factsheet van deze ETF alleen is te benaderen als er als professionele belegger op de site is ingelogd.

Opmerkingen
Deze Amundi ETF volgt de MSCI Emerging Markets Index via een swaptransactie. Met een achterstand van 0,61% in 2011, slaagt de ETF er redelijk goed in de index bij te houden. Niet alle partijen zijn gecharmeerd van synthetische ETF’s vanwege het tegenpartijrisico. Nu moet dit risico niet overdreven worden, omdat door het verkregen onderpand de risico’s worden beperkt. Wel is opvallend dat van het onderpand de helft uit aandelen van twee Spaanse bedrijven bestaat. En het zijn bedrijven die juist in de crisis wel behoorlijk kwetsbaar zijn, wat terug te vinden is in de koersontwikkeling van deze twee fondsen. Ook is het aantal onderliggende fondsen met 17 beperkt.  

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere MSCI Emerging Markets ETF’s bekijken.

Vanguard MSCI Emerging Markets ETF
Lyxor ETF MSCI Emerging Markets
db x-trackers MSCI Emerging Markets
CS ETF on MSCI Emerging Markets
iShares MSCI Emerging Markets


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links