Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ETF van Tak: iShares MSCI Emerging Markets

ETF van Tak: iShares MSCI Emerging Markets
Structuur: Fonds
Beheerder: BlackRock
Onderliggend: MSCI Emerging Markets
Indexeigenaar: MSCI
ISIN Code: IE00B0M63177

Doelstelling
Het zo getrouw mogelijk volgen van de MSCI Emerging Markets Index.

Onderliggende waarde
De onderliggende waarde is MSCI Emerging Markets Index. Deze index is in 1988 gelanceerd en bestaat uit ruim 800 onderliggende aandelen. Het is een zeer brede index waarin zowel grote, middelgrote als kleine bedrijven zijn opgenomen uit een groot aantal sectoren en 21 landen. Deze landen zijn Brazilië, Chili, Colombia, Mexico, Peru (Zuid Amerika), Tsjechië, Hongarije, Polen, Turkije (Europa), Egypte, Marokko (Midden Oosten), Zuid Afrika (Afrika), China, India, Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, Filippijnen, Thailand, Taiwan (Azië). Het grootste aandeel is wordt gevormd door China (18%), Zuid-Korea (16%), Brazilië (13%) en Taiwan (11%).

Belangrijkste sectoren zijn Financials (24%), technologie (14%), Energie (13%)en Materialen (11%). Jaarlijks wordt beoordeeld of de landen nog wel onder de categorie opkomende landen vallen, en zo nodig wordt de index aangepast. Aardig is dat, volgens de website van MSCI, de aandelen uit deze index bij de start in 1988 ongeveer 1% van het wereld aandelenkapitaal uitmaakte, terwijl dat in 2010 is uitgegroeid tot 14%.

Structuur
De iShares MSCI Emerging Markets heeft een fysieke structuur. Dat betekent dat in principe aandelen uit de index worden gekocht. In dit geval koopt het fonds niet alle van de ruim 800 onderliggende, maar een selectie daaruit (578 aandelen). Met die selectie wordt gepoogd de index zo goed mogelijk te volgen. Het fonds kan ook, zij het in beperkte mate, gebruik maken van derivaten. Het fonds noteert in dollars.

Securities lending
BlackRock tracht extra inkomsten te behalen door het uitlenen van de onderliggende aandelen uit de index aan derde partijen. De opbrengsten daarvan komen voor 60% toe aan de iShares houders. De overige 40% valt toe aan BlackRock. BlackRock draagt de kosten van deze operaties. Om het risico van het uitlenen van de obligaties te beperken vraagt BlackRock onderpand van de lener. De omvang van het vereiste onderpand varieert van 102,5%-104% (obligaties en cash) tot 112% (aandelen). BlackRock heeft meerdere derde partijen om zo het tegenpartijrisico verder te verkleinen. Over de afgelopen 12 maanden heft het fonds 0,07% verdiend met het uitlenen van effecten. Ongeveer 6% à 8% van de effecten zijn uitgeleend, en gemiddeld werd 114% onderpand gevraagd voor de lening.

Dividenden en andere uitkeringen
Het fonds keert vier keer per jaar dividend uit.

Rendementen en schatting totale kosten
In onderstaande tabel staan de rendementen van het fonds en dat van de benchmark over de laatste drie kalenderjaren. De benchmark is de MSCI Emerging Markets Index total return, waarin de ontvangen dividenden zijn verdisconteerd. Dat wil zeggen dat de dividendbetalingen worden meegenomen en worden herbelegd in de index. Het rendement van het fonds is berekend aan de hand van de intrinsieke waarde inclusief herbelegde dividenden. De rendementen zijn in dollars.

Het fonds heeft een TER ratio van 0,75% per jaar. De feitelijke kosten wijken daarvan af, bijvoorbeeld door opbrengsten van securities lending (positief) en transactiekosten (negatief). Daarnaast spelen mogelijk fiscale aspecten een rol. Tot slot kan de tracking error (bijvoorbeeld door niet volledige replicatie) een belangrijke factor zijn waardoor het indexrendement afwijkt van het rendement van het fonds. De totale afwijking noem ik  de werkelijke kosten. Op basis van bovenstaand rendementsoverzicht liggen de werkelijke kosten in 2009 veel hoger, maar in 2010 duidelijk lager dan de TER ratio. In 2011 waren de werkelijke kosten precies gelijk aan de opgegeven totale uitgaven ratio. De gemiddelde werkelijke kosten over de laatste drie jaar bedragen 1,28%.  

Omvang, spreads en verhandelbaarheid
Van het fonds staan momenteel circa 155 miljoen aandelen uit. Dat betekent dat de fondsomvang gelijk is aan circa 5,8 miljard dollar. Op het moment van deze recensie was de bied en laatprijs gelijk aan 29,825-29,865, een verschil van 4 cent (0,13%).

Informatie
BlackRock is zeer volledig in zijn informatie betreffende de iShares. Dat geldt ook voor deze ETF op de MSCI Emerging Markets Index. De informatie is compleet en volledig in het Nederlands. Klein puntje: de structuur van deze ETF is fysiek. Dat wekt bij veel beleggers de gedachte dat ook de volledige index wordt gerepliceerd. Dat is niet het geval, er wordt een gedeelte van de index aangekocht (optimized sampling). De informatie hierover zou prominenter aangegeven kunnen worden.

Opmerkingen
Met deze iShares MSCI Emerging Markets kan de belegger uitstekend inspelen op de ontwikkelingen in de opkomende landen. De breed gespreide index zorgt ervoor dat het hoge risico van beleggen in deze landen enigszins gematigd wordt. Let wel op dat niet de gehele index, maar slechts een deel daarvan wordt gerepliceerd. Die gedeeltelijke replicatie zorgt ervoor dat de (transactie)kosten beperkt worden. Maar het kan er ook toe leiden dat de tracking error groter wordt. Mogelijk is dat de oorzaak van het wel heel grote verschil in 2009, en ook in 2010, van de prestatie van het fonds ten opzichte van de index.

In de IEX Productselector kunt u via de zoekfunctie de voorwaarden van deze en andere MSCI Emerging Markets ETF’s bekijken.

Vanguard MSCI Emerging Markets ETF
Lyxor ETF MSCI Emerging Markets
db x-trackers MSCI Emerging Markets
CS ETF on MSCI Emerging Markets
Amundi ETF MSCI Emerging Markets


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links