Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Positieve omkeer

Direct bij opening werd dinsdag een neerwaartse gap gevormd onder de eerdere openstaande gap tussen de 335,95 en 336,50. Dit was een verzwakking in het ultra-kortetermijnbeeld en zorgde voor meer neerwaarts potentieel.

Positief is dat uiteindelijk deze neerwaartse gap weer werd opgevuld en daarmee alle gaps van de afgelopen weken dicht zijn. De enige nog openstaande gap ligt rond de 300 punten van eind juni. Maar zoals eerder gezegd, het is geen vereiste dat gevormde gaps moeten worden gesloten.

Steunniveaus liggen bij de stijgende bodemlijn langs de juni-bodem van 281 en de recente drievoudige bodem bij 327. Deze bodemlijn ligt nu bij 333,70 en stijgt dagelijks ruim een halve indexpunt. Een doorbraak zou geen verkoopsignaal zijn, aangezien het tweede raakpunt pas recent op de borden werd gezet.

Zijwaarts
Dit zou echter wel betekenen dat er opnieuw een minder steile stijgende trend in ontwikkeling is. In de laatste weken is er sprake van een zijwaartse consoldatiefase tussen de dubbele top van 340,20 en de dubbele bodem van 332,85. Een test van dit niveau blijft dan ook mogelijk in de komende dagen.

Zodra de AEX onder de 332,85 terechtkomt kan de index verder wegzakken naar de volgende steunniveaus bij het 50-daags gemiddelde van 328,20 tot zelfs de drievoudige bodem van 327. Pas onder de 327 komt de huidige stijgende trend in gevaar en lijkt het sein voor een verdere en diepere correctie te worden gegeven.

Maar ook dan blijft mijn langetermijnvisie intact. Zoals u weet verwacht ik in de komende maanden een beweging naar uiteindelijk 373. Hier ligt de top van vorig jaar maar ook het eerste Fibonacci-projectieniveau tussen de top van 337,20 (maart) en de bodem van 281 (juni).

Omkeer
Zijn er in het kortetermijnbeeld geen bodemsignalen te zien? Ja, met het opvullen van de gaps is de kans groot dat de bodem is gezet. De candlestick van gisteren lijkt ook bijna een volledige inverted hammer te zijn geworden en de AEX bleef met een dieptepunt van 334,50 ruim boven de genoemde stijgende bodemlijn.

Vanuit de technische indicatoren gaf de MACD al eerder een koopsignaal, maar is de RSI opnieuw tegen de dalende toppenlijn afgeketst. Een doorbraak is nodig om een duidelijk vervolgkoopsignaal te geven.

De belangrijkste weerstanden liggen bij de recente dubbele top van 340,20. Hier ligt ook het laagste punt van de drie weerstanden van juli vorig jaar. De overige liggen bij 346,85 en 351. Houd rekening met een plotselinge en mogelijk forse positieve omkeer in de AEX en een snel vervolg naar in eerste instantie 340,20.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: test van de top
De DAX ligt lastiger in het kortetermijnbeeld. Het beeld voor de komende maanden is zeer positief, maar de Duitse index testte recent precies de bovenkant van het stijgende trendkanaal en een horizontale weerstand bij 7445. Hierna werd de terugval gestart.

In de laatste vier handelsdagen is er zelfs een island reversal-toppatroon te zien. Dit blijft in stand zolang de gisteren gevormde neerwaartse gap tot aan de 7383 niet wordt gedicht. Bij koersen boven deze gap lijkt de terugval ten einde te zijn.

Verder werd een graveyard doji gevormd. Ook dit zijn dikwijls toppatronen, maar deze werd niet bij de top geplaatst. Ruimte is er naar de stijgende bodemlijn van 7115, met nog belangrijke tussenstops bij 7280, 7195 en 7173.

Toch moeten we alert zijn op omkeerpatronen vanuit de candlesticks en een plotselinge positieve omkeer. Ik verwacht op korte termijn nog steeds een test van de top van vorig jaar van 7600 voordat een forsere correctie wordt gestart.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

224 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. retsok 19 september 2012 09:15
    We need an ..indication.. of trending down or ..failure.. of an important daily rally...... But right now this looks like the maximum it should be over by is the beginning of October. This was an exhaustion and this is not like QE1 when the PE for the market was 10X and now is 15X and rates were 4% and now marginally above 2%........If there is any ..indication of failure.. or trending down I’m going with the downside. .....

    Morgen een belangrijke dag 36/72 dus als top.. of max. vrijdag PUTS DECCE
  2. [verwijderd] 19 september 2012 09:36
    100 million US credit card accounts are gone since 2008 – Credit card balances decline by 22 percent since their 2008 peak.Gelukkig, nu de rest nog. We hebben pas 4 jr 'crisis', kortom overconsumptie en opgepoetste omzetcijfers door de consument meer te laten kopen dan ze in feite willen hebben, het overbodige verdwijnt in de afvalbak. Bovendien merkte iemand m.i. eens terecht op dat b.v. die Apple producten gezien hun technologie het niet voor die dumpprijzen op de markt kunnen zetten en er dus 'slavernij' aan te pas moet komen om het te kunnen produceren tegen die lage prijzen. De shorts gister alweer verkocht. Short Apple?
  3. [verwijderd] 19 september 2012 09:49
    Ik lees nu al op diverse sites over waarzeggers die hun prijs verdubbeld hebben naar rond de $20.000, gebaseerd op het feit dat de balans van de FED tegen het huidige niveau van geld creëren, eind 2014 5 biljoen dollar is.

    Ben benieuwd waar zilver dan op staat. Word ik toch nog een keer rijk!
  4. [verwijderd] 19 september 2012 09:57
    China nog. Ik ben het met je eens dat de aandelenmarkten gaan dalen. Voor meerdere redenen.

    Eentje is dat de huidige P/E waardering van de S&P500 14,9 is. Geen enkel gezond denkend mens gaat dan nog investeren in aandelen, wetende dat door de crisis de winsten tanende zijn. Al dat QE geld zal in energie, voedsel en edelmetalen gaan, dus een flinke stijging daarvan is wel aanstaande binnenkort

    Heb je dit stuk wel eens gelezen, ik vond het zeer interessant.

    seekingalpha.com/article/869461-why-q...

    Ik denk ook dat de opmerking van de CEO van FedEx wel veelzeggend is.

    Ik blijf in ieder geval voorlopig ook short (alleen niet op de index, maar op individuele aandelen).
224 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links