Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandelenmarkt zuigt vers geld naar zich toe

TA: kracht AEX begeleid door instroom nieuw geld
Beeld: iStock

Hoewel de AEX de laatste dagen wat volatiel en grillig oogt, is de uptrend intact. Daarbij valt op dat er nog steeds nieuw kapitaal de aandelenmarkt instroomt. De moneyflow-indicator, die de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs in kaart brengt, maakt in elk geval nieuwe highs.

We kunnen uit dit sterke omzetprofiel ook opmaken dat er dus geen geld aan de Nederlandse aandelenbeurs wordt onttrokken. We zien juist het  tegenovergestelde: de aandelenmarkt zuigt juist veel vers geld naar zich toe. We hebben dit fenomeen al eerder gezien.

Vandaag bekijk ik het verloop van de AEX, in combinatie met dat van de moneyflow-indicator van de beurs.

AEX-index weet opmars vast te houden

De AEX-index probeert de uptrend vast te houden. Hoewel het patroon met hogere koersbodems intact is, zien we af en toe forse winstnemingen.

Die vinden soms intraday plaats, zoals afgelopen dinsdag. De dagrange lag toen tussen 880,320-892,540. Na een intraday high van 892,540, viel de AEX toen helemaal terug om vrijwel op het laagste punt van de dag te sluiten rond 881,42.

Echter, de index recht inmiddels weer de rug en weet zich te herstellen. Op woensdag sloot de AEX juist rond het hoogste punt van de dag. Vooralsnog is er geen technische schade.

Een eerste signaal van verzwakking zou optreden indien de index onder het topje 868,98 van 7 maart zou zakken. Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de steun op 837,27 punten (de bodem van 8 februari) intact blijft.

 

Sterke geldstroomindicator

De Nederlandse beurs kent nog steeds sterke onderliggende geldstromen. Ten eerste geeft dit aan dat er kapitaal naar de aandelenmarkt toevloeit.

Ten tweede, en zeker niet minder belangrijk: er wordt  geen geld aan de Nederlandse aandelenbeurs onttrokken. 

De geldstroom kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop: de moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

We zien ook de top van de indicator van december, die correspondeerde met de AEX-top rond 798, is gebroken. Deze convergentie tussen de moneyflow-indicator en de AEX is positief. Het bewijst dat de opmars van de Nederlandse beurs goed wordt ondersteund door hoge omzetten.

Zou u ook de geldstromen van individuele aandelen willen zien? Op de Tostrams TA-site wordt de geldstroom van bijna 500 nationale en internationale aandelen dagelijks bijgehouden.

Zou u de vernieuwde Tostrams.nl willen uitproberen? Ga naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95.

 

 

 

Meer kopers dan verkopers

Het fenomeen geldstroom, zoals we dat meten met de moneyflow-indicator, roept altijd veel vragen op. Vooral wanneer de TA-desk aangeeft dat er meer kopers dan verkopers zijn. "Hoe kan dat dat?", is dan de meest gestelde opmerking.

"Tegenover één koper staat toch altijd maar één verkoper?" Dat klopt, maar dat is alleen zo tijdens het transactiemoment zelf. Maar voorafgaand aan dat moment kunnen wel twee of meer kopers staan te dringen om in te stappen.

En indien er maar één verkoper is, tegenover twee of meer kopers, dan zullen die laatste tegen elkaar moeten opbieden om het aandeel te kunnen bemachtigen.

Uitleg money flow (geldstroom)

De geldstroom wordt afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de money flow-indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. Op de TA-desk van IEX houden we van elk individueel aandeel de moneyflow bij.

Dat moet altijd vergeleken worden met het verloop van de AEX-index en kent verschillende standen:

  • Beurs zijwaarts met oplopende omzetten: de moneyflow stijgt. Er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs zijwaarts met afnemende omzetten: de moneyflow daalt. Er is een kapitaalvlucht.
  • Beurs omhoog met hoge omzetten: de moneyflow stijgt. De opmars van de beurs wordt gevalideerd, dus er is instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omhoog met lage omzetten: de moneyflow blijft achter. De opmars van de beurs wordt niet ondersteund door omzetten, dus geen instroom van vers kapitaal.
  • Beurs omlaag met hoge omzetten: de moneyflow daalt. De zwakke beurs wordt bevestigd door hoge omzetten, dus uitstroom van kapitaal.
  • Beurs omlaag met lage omzetten: de moneyflow blijft stabiel. De zwakke beurs wordt niet bevestigd door hoge omzetten, dus geen uitstroom van kapitaal.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Het volume van een positieve dag (als de AEX hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. En dat van een negatieve dag (een waarop de koers lager sluit dan de dag ervoor) wordt ervan afgetrokken.

Een stijgende geldstroom duidt dus op de instroom van vers kapitaal. Een dalende geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende money flow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

De geldstroom is voor het eerst beschreven door Joseph Granville. Hij noemde deze indicator On-Balance Volume, in zijn boek 'New Key to Stock Market Profits'. De money flow die de analisten van Tostrams gebruiken is direct afgeleid van de On-Balance Volume-indicator van Granville.

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:20 Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 15
  2. 30 apr Olieaandelen on the move 33
  3. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53

Gerelateerd

Reacties

83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Doptieman 4 april 2024 09:53
    1 indexpuntje winst tav slotkoers woensdag 885 dus. Dat is voor de uitstaande index
    calls en de indexputs gewoon premiesloop en voor de puts nog een paar tientjes meer !
    Pomp maar even door want op dat strak berekende horizontale
    koersverloop daar zit niemand op te wachten Triple 8 graag op de teller ...
    of weer even een spike op 892 zoals dinsdag.. Bij Voorbaat Dank.....
  2. altijdwat 4 april 2024 10:02
    quote:

    need_to_hold schreef op 4 april 2024 09:42:

    graag jullie mening... wat zouden jullie doen. Ik heb een turbo turbo short zonder vervaldag AEX SL +-950, gemiddelde aankoopprijs +- 830.
    ongeveer 10K aankoop, dus al serieus verlies.

    positie sluiten...
    positie hedgen met longs
    positie bijkopen
    dus.... je koopt voor 10.000,-- en je hebt dan geen plan? geen plan B ofzo...?
    nou... ik wens je veel succes! op naar een totaal verlies van die 10.000,--

    en daarna nog eens proberen he, maar ik zou dan voor 15.000,-- gaan.
  3. mgr 4 april 2024 10:03
    quote:

    Doptieman schreef op 4 april 2024 09:53:

    1 indexpuntje winst tav slotkoers woensdag 885 dus. Dat is voor de uitstaande index
    calls en de indexputs gewoon premiesloop en voor de puts nog een paar tientjes meer !
    Pomp maar even door want op dat strak berekende horizontale
    koersverloop daar zit niemand op te wachten Triple 8 graag op de teller ...
    of weer even een spike op 892 zoals dinsdag.. Bij Voorbaat Dank.....
    mag het ook eens naar omlaag Doptie..
  4. forum rang 6 Doptieman 4 april 2024 10:16
    quote:

    mgr schreef op 4 april 2024 10:03:

    [...]

    mag het ook eens naar omlaag Doptie..
    Natuurlijk hoog tijd ervoor... mag wel terug naar 700 want dit huidige AEX nivo is totaal niet
    gerelateerd aan de economische groei en of aan alle politieke onrust en spanningen oorlogen
    klimaat en andere problematiek van onze vastlopende (lijkt het )maatschappij.
    Maar dat,, horizontale gekeutel,, in het dagverloop dat is niets anders dan
    strak berekend premiesloop en daar hou ik en Piet Particulier ook niet van als ik opties
    heb gekocht.... Jij wel?? Succes..
  5. forum rang 7 handyman6 4 april 2024 10:44
    quote:

    need_to_hold schreef op 4 april 2024 10:09:

    is dat een antwoord op mijn vraag?
    Een plan B... dat is nu net mijn vraag... plan B kan zijn bijkopen, hedgen...

    Of sta jij nooit op verlies dan?
    Altijd hedgen,anders is het gewoon gokken. Meestal hedgen we niet omdat dat "winst kost",voor je gevoel net zoals elke verzekering wat kost. Straddels,strangles,spreads,condors,kortom hekjes eromheen!
  6. forum rang 6 Toerist 4 april 2024 10:47
    quote:

    need_to_hold schreef op 4 april 2024 09:42:

    graag jullie mening... wat zouden jullie doen. Ik heb een turbo turbo short zonder vervaldag AEX SL +-950, gemiddelde aankoopprijs +- 830.
    ongeveer 10K aankoop, dus al serieus verlies.

    positie sluiten...
    positie hedgen met longs
    positie bijkopen
    ik heb de SG AEX TURBO 975,041 SHORT illimités sedert stand 845 en koop iedere 10 punt bij,nu dus ook dik op verlies
  7. need_to_hold 4 april 2024 11:05
    ik ben volledig mee, dat heb ik dus al een aantal keer voorgehad en heb me voorgenomen om positie niet los te laten, maar soms wel moeilijk als je verliezen ziet oplopen... telkens ik in het verleden positie losliet was het iets daarna prijs en had ik uiteindelijk met winst kunnen sluiten. Dus koop ook liever bij om mijn gemiddelde AKP te verlagen dan verlies te nemen en daarna de markt in te zien storten.

    Vandaar ook dat ik nu in tegenstelling tot daarvoor voor grotere bedragen koop met SL die ver staat , nog relatief ver momenteel, om niet in paniekmodus te moeten schieten maar keuzes kan overwegen.
  8. forum rang 6 Toerist 4 april 2024 11:10
    quote:

    need_to_hold schreef op 4 april 2024 11:00:

    bedankt voor je antwoord. Hoe zou jij dat dan hedgen? Of hoe pak jij dat aan?
    ik koop iedere 10 punten stijging van de aex posities bij omdat ik niet geloof dat we zonder terug zakken doorgaan tot 975

    ben begonnen op stand 845 en intussen ben ik rond stand 867 breakeven en die verwacht ik eerder dan 975

    dax ook short en breakeven rond stand 18.250 stoploss 21.530
  9. forum rang 6 Toerist 4 april 2024 11:51
    quote:

    handyman6 schreef op 4 april 2024 11:10:

    [...]Hedgen met longs,ala Joost Usa gister. En aktief je positie managen,dus niet zoals Doptie je positie uitzitten tot afloopdatum.....
    ok Handy maar NU nog longs gaan pakken op stand 885 is ok om het verlies te fixeren op huidig bedrag denk ik dan en dan moet je eveneens grote bedragen inzetten en diepe zakken hebben toch?

    je kunt moeilijk tegen bv 2000 shorts 100 longs gaan inzetten
  10. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 4 april 2024 12:06
    quote:

    Toerist schreef op 4 april 2024 11:10:

    [...]

    doorgaan tot 975
    Niet schrikken, maar het koersdoel is AEX 1.050.

    Na de uitbraak van januari dit jaar uit de magenta driehoek kon het dalingsscenario definitief in de prullenbak. De markt zag dit ook en zette er een versnelling in.

    Zolang 711 blijft liggen als bodem is het buy the dip met een dubbel berekend koersdoel op 1.050, zowel bij de ABCD als bij de uitbraak uit de driehoek.

    invst.ly/149e8n

    Hangt u hem even boven uw bed? ;O)
  11. forum rang 6 Toerist 4 april 2024 12:13
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 4 april 2024 12:06:

    [...]

    Niet schrikken, maar het koersdoel is AEX 1.050.

    Na de uitbraak van januari dit jaar uit de magenta driehoek kon het dalingsscenario definitief in de prullenbak. De markt zag dit ook en zette er een versnelling in.

    Zolang 711 blijft liggen als bodem is het buy the dip met een dubbel berekend koersdoel op 1.050, zowel bij de ABCD als bij de uitbraak uit de driehoek.

    invst.ly/149e8n

    Hangt u hem even boven uw bed? ;O)
    bedankt,had dat al gelezen en neem je postings zeer ernstig,mvg
83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links