Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaartse trend hervat

Is de neerwaartse kortetermijndruk al voorbij? Ik gaf eind vorige week al aan dat een terugtest zeer beperkt van aard en duur zou zijn. Dit zou een klassieke terugtest zijn nadat een omgekeerd hoofd-schouderpatroon werd geactiveerd boven de neklijn van 297.

Tot vrijdag bleef de AEX boven het 50-daags gemiddelde hangen. Dit niveau ligt vandaag bij 298,30. Vlak daaronder liggen nog de neklijn van 297 en het recente dieptepunt van 296. Ik acht de kans nog steeds groot dat de index rond deze niveaus een hogere kortetermijnbodem zal vormen.

Hierna wordt de opwaartse kortetermijntrend dan weer voortgezet. Mocht de AEX onder de 296 sluiten dan wordt de zeer steile opwaartse tendens enigszins afgezwakt en mag een diepere terugval worden verwacht richting de openstaande gap tussen de 292,10 en 293,15 tot zelfs de zware steunzone 287 tot 289.

Terugvalproces
In deze zone liggen onder andere de dieptepunten die recentelijk de tweede schouder van het omgekeerde hoofd-schouderpatroon hebben gevormd. In de komende week houd ik verder rekening met een verdere stijging naar uiteindelijk het koersdoel van 313.

Tussenliggende weerstand is nog te vinden in de zone 308 tot 309 en het 200-daags gemiddelde van 304,80. Dit laatste niveaus bleek afgelopen donderdag de tijdelijke top te zijn, waarbij ook een shooting star werd gevormd als tijdelijk toppatroon.

Het huidige terugvalproces is een noodzakelijk kwaad in een stijgende trend om de contouren van een stijgende trend aan te geven.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Trendomkeer
Van de indicatoren valt vooral de VIX (volatiliteitsindex) op. Na een top te hebben gevormd rond de 27,50 werd de stijgende trend gebroken en teruggetest.

Er is een duidelijk patroon van lagere toppen te zien waarbij ook een hoofd-schoudertoppatroon is te herkennen. De huidige opleving is te zien als een terugtest naar de neklijn. Een klassieke neerwaartse trendomkeer.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Naar 1800
Let op de nieuwe mogelijkheden bij goud. De koers zit in een brede zijwaartse middellangetermijnfase tussen de 1500 en de 1800. Nadat de koers enkele maanden geleden een top bij de 1800 had gezet, brak goud twee weken geleden de dalende toppenlijn en test deze momenteel terug.

Ik verwacht niet dat de goudkoers helemaal terug zal vallen naar de steunzone van 1500 tot 1525. De huidige terugval lijkt dus een normale terugtest waarna goud in de komende twee weken weer een poging kan ondernemen de recente top van 1640 te breken en door te stomen naar de 1800.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hogere bodems
Bijna alle indices lijken in het langetermijnbeeld een hogere bodem te hebben gevormd in de afgelopen weken, waarbij omkeerpatronen (bullish engulfings of piercing lines) werden gevormd op de weekgrafiek. Hierna werden de dalende toppenlijnen gebroken en grote omgekeerde hoofd-schouderpatronen afgerond.

De huidige terugvallen zijn naar mijn mening normale terugtesten naar de neklijn of voor de vorming van een hogere bodem. Ik heb als laatste plaatje de Stoxx Europe 600 toegevoegd.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

155 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 juni 2012 10:47
    quote:

    Apokathilosis schreef op 25 juni 2012 09:23:

    Is de opwaartse corectie al weer voorbij? :)

    Mooie technische discussies afgelopen weekend, mannen!
    Technisch.....tja Technisch gezien is de EU al een tijdje failliet en de VS reeds veel langer
    Zolang men de regels blijft aanpassen als dat punt bereikt word ben je dat dus niet. Kunnen de regels eindeloos aangepast worden....?
    Misschien is dat wel de enige cruciale vraag voor de toekomst.

155 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links