Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verdeeld beeld op de Nederlandse beurs

Verdeeld beeld op de Nederlandse beurs
Beeld: iStock

Deze week start het cijferseizoen, waarbij bedrijven de boeken openen over het eerste half jaar. Hoewel de eerste week voor de Nederlandse beurs nog vrij rustig begint, is woensdag wel direct zwaargewicht ASML aan de beurt.

De chipaandelen zitten de laatste tijd duidelijk weer in de lift. Binnenkort zal blijken of de recente koersstijging volgens de cijfers ook terecht is. Door de zware weging van het aandeel ASML zullen schommelingen in de koers van het aandeel ook zeker invloed hebben op het verloop van de AEX-index. Ook geven de cijfers een goede inschatting over het verloop van de economie. Woensdag wordt dus een interessante dag.

Nederlandse beurs

De Nederlandse beurs heeft de afgelopen week een sterk herstel laten zien na de eerdere koersdaling. De AEX index is inmiddels weer aanbeland bij de langetermijn-weerstand rond 777 punten, die afgelopen vrijdag zelfs al even is doorbroken. 

De kracht zit momenteel duidelijk bij de grote beursfondsen. De prestaties van de midkap- en de smallcaps-index blijven nog achter bij die van hun grote zus, de AEX-index, al lijkt de AScX nu wel de juiste richting te hebben gekozen.

AEX-index voert de druk verder op

De AEX-index verbetert, maar heeft de weerstand van 777,58 punten (gevormd op 16 februari) nog niet overtuigend kunnen doorbreken. De recente serie hogere koersbodems geeft wel aan dat beleggers op hogere niveaus instappen.

Indien de weerstand op basis van de slotkoers overtuigend opwaarts wordt gebroken, zal het technische plaatje verder verbeteren.

Er komt na een uitbraak ruimte vrij voor een stijging richting het all-time high van eind 2021 rond 829,66 punten. Steun ligt momenteel op de bodem van 24 maart rond 710,89 punten.

 

 

AMX-index maakt verzwakking ongedaan

De Nederlandse midkap-index blijft duidelijk achter bij de prestaties van de AEX index. De AMX-index ligt er technisch bezien niet sterk bij. Na het verlaten van de stijgende trend is de index onlangs eveneens onder de laatste bodem gezakt, waarmee het technische plaatje verder onder druk kwam te staan. Ook heeft AMX een lagere koerspiek gevormd, die verkoopdruk signaleert. 

Wat wel opvalt, is dat de recente daling onder de voorliggende bodems ongedaan is gemaakt. Dit duidt erop dat de verkoopdruk wat lijkt af te nemen. Een doorbraak door het 200-daags gemiddelde zal moeten plaatsvinden om deze verbeteringen te bevestigen.

 

ASCX-index breekt uit

De Amsterdamse smallcaps-index heeft er lang getwijfeld wat de nieuwe richting zou worden, maar deze lijkt nu wel te zijn gekozen. De AScX-index liet de afgelopen maanden per saldo een neutraal koersverloop zien, waarbij de uitslagen steeds kleiner werden. Dit leidde tot de vorming van een driehoeksformatie.

Onlangs leek dit patroon neerwaarts te worden afgerond, maar al snel werd de uitbraak ongedaan gemaakt. Zoals vaak gebeurt, zorgde de valse uitbraak voor een felle koersreactie in tegengestelde richting. Hierdoor is de AScX-index nu opwaarts uitgebroken.

Indien deze uitbraak komende week wordt vastgehouden, kunnen we spreken van een serieuze technische verbetering. Er komt dan ruimte vrij voor een herstel richting de oude hoogtepunten van begin vorig jaar rond 1.462 punten. 

 

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  2. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  3. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34

Gerelateerd

Reacties

62 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. JIBA 17 juli 2023 09:19
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 17 juli 2023 09:09:

    Onder de steun 776,29. Ideaal als die nog een keer teruggetest wordt en dan verder omlaag.

    Of gap fill op 777,70. Nog beter.
    Lijkt redelijk te lukken, nu nog even naar 770 en dan zijn we al weer een heel eind :)
    Ben benieuwd wat er dan gaat gebeuren, verder dalen, kwakkelfase..
  2. forum rang 6 JoostVLS 17 juli 2023 10:48
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 17 juli 2023 08:18:

    Iedereen weer succes deze nieuwe week, speciaal Joost!

    Een weekje horizontaal en zijn verliezen zijn weer weg als sneeuw voor de zon.
    Doorgerold naar A18 de 770 met een agio van 0.45

    Dank voor je vriendelijke woorden !
62 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links